|
2020-02-21 21:53:39, péntek
|
|
|
A Pénzcentrum információi szerint várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős része eltűnik a boltok polcairól. Ennek oka egy új szabályozás, ami szerint a trappista előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell majd megfelelniük a gyártóknak.
A hazai piacon található trappista sajtok élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban igen tág határokon belül mozog. Jellemzően a túl puha, nehezen reszelhető állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni a fogyasztók - mondta az üggyel kapcsolatban a Nébih a Pénzcentrum információi szerint.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szóvivője egyébként azt is elmondta, hogy ezért kiegészítették a trappista sajt gyártására vonatkozó eddigi törtvényt. Eddig ugyanis kevésbé szabályozták azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A leírás azóta kiegészült, így a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl a sajtok alakját, és az elvárt érzékszervi tulajdonságokat is megszabja.
A KÖVETKEZŐ PARAMÉTEREKNEK KELL MEGFELELNIE A TRAPPISTA SAJTNAK
a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
Az új szabályozás 2020 év végén lép hatályba
Link
|
|
|
0 komment
, kategória: HÍREK |
|
Címkék: tulajdonságokat, előállításához, kritériumoknak, kiegészítették, élelmiszerlánc, meghatározásán, paramétereknek, oldalfelülete, jellegzetesen, metszéslapon, szabályozták, sajtterméket, megfelelniük, egyenletesen, kapcsolatban, szempontból, paraméterek, szalmasárga, pénzcentrum, információi, szabályozás, érzékszervi, megfelelőek, eloszlásban, kidomborodó, kifogásolni, jellegzetes, megfelelnie, reszelhető, fogyasztók, kellemesen, aranybarna, felületére, sajttészta, aranysárga, jellemzően, trappista sajtok, boltok polcairól, trappista előállításához, hazai piacon, erjedési lyukak, fogyasztók –, üggyel kapcsolatban, trappista sajt, leírás azóta, fizikai-kémiai paraméterek, sajtok alakját, elvárt érzékszervi, fólia vagy, sajt felületére, sajttészta egyenletesen, metszéslapon egyenletes, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, KÖVETKEZŐ PARAMÉTEREKNEK KELL MEGFELELNIE TRAPPISTA SAJTNAK,
|
|
|
|
trappista sajtok, boltok polcairól, trappista előállításához, hazai piacon, erjedési lyukak, fogyasztók –, üggyel kapcsolatban, trappista sajt, leírás azóta, fizikai-kémiai paraméterek, sajtok alakját, elvárt érzékszervi, fólia vagy, sajt felületére, sajttészta egyenletesen, metszéslapon egyenletes, tulajdonságokat, előállításához, kritériumoknak, kiegészítették, élelmiszerlánc, meghatározásán, paramétereknek, oldalfelülete, jellegzetesen, metszéslapon, szabályozták, sajtterméket, megfelelniük, egyenletesen, kapcsolatban, szempontból, paraméterek, szalmasárga, pénzcentrum, információi, szabályozás, érzékszervi, megfelelőek, eloszlásban, kidomborodó, kifogásolni, jellegzetes, megfelelnie, reszelhető, fogyasztók, kellemesen, aranybarna, felületére, sajttészta, aranysárga, jellemzően, gyártására, egyenletes, hajlítható, biztonsági, kiegészült, gyártóknak, trappista, szigorúbb, megszabja, törtvényt, vonatkozó, található, szóvivője, egyébként, következő, nagyszámú, savanykás, várhatóan, polcairól, sértetlen, határokon, gondozott, tapintású, fedőlapja, állományt, minőségük, elmondta, erjedési, állomány, rugalmas, jelentős, paraffin, sajtként, hatályba, közepes, sajtnak, alakját, kevésbé, hiányát, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
131 db bejegyzés |
e év: |
580 db bejegyzés |
Összes: |
9036 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 381
- e Hét: 2552
- e Hónap: 11574
- e Év: 79339
|
|
|