Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Verebek
  2020-03-20 22:02:27, péntek
 
   
 


A leggyakoribb énekesmadarunk, de szürkesége miatt olyan szépen bele tud olvadni a környezetébe, hogy észre sem vesszük. Lehet, hogy emiatt sem tűnik fel, hogy egyre kevesebb veréb ugrándozik és csivitel a városokban. A Veréb Világnap igen, ilyen is van alkalmából futjuk át, miért is van bajban ez a még közönségesnek tekinthető madár.

Bizonyára sok olvasónknak is megvan még az a kép, hogy egyetlen mozdulatukra masszív verébcsapatok rebbentek szét egy bozótból, vagy egy hordányi madár ugrálja körül morzsákért. Ezekkel a jelenetekkel nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyre kevesebbszer találkozhatunk. A házi veréb, ahogy a neve is mutatja, urbanizálódott madár, a településekhez kötődik, és most nem azért látunk kevesebbet belőlük, mert elmentek nyaralni, vagy a pusztában jobb nekik.

Magyarországon két verébfaj, a házi veréb és a mezei veréb őshonos, de ahogy azt Orbán Zoltántól, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjétől megtudtuk, többször megfigyelték már itthon a berki verebet is, ami tőlünk keletre őshonos.

A verebek évezredek óta velünk élnek, az élelemtermelő gazdálkodáshoz, a települési léthez kötődnek, és ezzel együtt nagyon fontos jelzői annak, hogy milyen a környezeti állapotunk. Néhány évtized alatt fogyatkoztak meg, ugyanazon a szűk élőhelyen élnek mint mi, és gyanítható, hogy az a környezeti terhelés, ami nekik sok volt, az nekünk is árt mondta Orbán.

A házi veréb Eurázsiában, Afrika egy részén őshonos, de sok helyre be is telepítették, Amerikába és Ausztráliába is behurcolták. A mezei veréb is elfoglalta Ázsia és Európa nagy részét. De szinte mindenhol ugyanaz játszódik le, meredeken csökkenek az állományok. Az Egyesült Királyságban például a mezei veréb állomány az 1970-es évekhez képest négy százalékára zsugorodott, de a házi veréb populációja is összeroppant, nagyjából a felére zuhant. Hasonlókat figyeltek meg más nagy városokban is, például Dublinban, Prágában, Moszkvában is. Ha nem is ilyen gyorsan, de nálunk is hasonló a trend, csökkenést mutat a hazai veréblétszám. A kutatók 975 ezer és 1,25 millió közé teszik a költő párok számát.

Még Angliában sem teljesen világos, hogy a rohamos fogyatkozást mi okozta, egy parazitára is gyanakodnak, de az biztos, hogy az ókortól az emberekkel élő verebeknek betett a modern és steril világ. Az első csapást az autók elterjedése jelenthette a 20. század elején, mert a lótartás visszaszorult, a verebek pedig már nem tudtak a takarmányból lopkodni, de aztán jött a nagyüzemi mezőgazdaság, majd a felgyorsult urbanizáció is. Persze sokszor irtották is mezőgazdasági kártevőnek tekintve a verebet, a legmesszebb ebben Mao Ce-tung ment el, aki hadat is üzent nekik Kínában. Manapság azért nem ez okozza a problémát. Orbán arról is beszélt, hogy az agrárterületek madárindexe is drámaian esett, ott is egyre kevesebb a madár, a mezőgazdaságban használt vegyszerek okoznak nagy terhelést.

Amikor Kína hadat üzent a verebeknek
A háborút komoly áldozatok árán, de a madarak nyerték. 45 millió ember halt bele Mao őrült tervébe.

,,Bajban vannak a verebek, a településeken a leszigetelt, résmentes épületeken, az üveg-acél palotákon nem találnak fészkelőhelyet, a kertekben lévő golfgyepek nem adnak elég magtáplálékot, a fiókáknak pedig nem jut elég rovar. Egy kémiai szúnyogirtás egy faluban is okozhat ilyen problémát" mondta az MME szóvivője. Egy ausztrál madarász szerint is az új építészeti megoldások miatt van egyre kevesebb fészkelő pár, az ereszek és a szellőzőnyílások eltűnésével fogynak a lehetőségeik. Egy madridi kutatás szerint a légszennyezettség és a nem kielégítő táplálék is okozhatja a populációk csökkenését.

Bár a veréb még nem veszélyeztetett faj, de fogyása intő jel, ezért is van 2010 óta az Indiai Természettudományos Társaság kezdeményezésére március 20-án a verebek világnapja, ami egy kis megbecsülést ad ennek a közönséges madárfajnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szellőzőnyílások, kezdeményezésére, veszélyeztetett, mezőgazdaságban, magyarországon, találkozhatunk, énekesmadarunk, fészkelőhelyet, gazdálkodáshoz, településekhez, agrárterületek, urbanizálódott, közönségesnek, visszaszorult, élelemtermelő, magtáplálékot, mezőgazdasági, verébcsapatok, településeken, szóvivőjétől, megbecsülést, lehetőségeik, telepítették, fogyatkoztak, ausztráliába, szúnyogirtás, környezetébe, mezőgazdaság, jelenetekkel, mozdulatukra, leggyakoribb, takarmányból, kevesebbszer, összeroppant, veréblétszám, fogyatkozást, leggyakoribb énekesmadarunk, hordányi madár, jelenetekkel nemcsak, házi veréb, településekhez kötődik, pusztában jobb, mezei veréb, berki verebet, verebek évezredek, élelemtermelő gazdálkodáshoz, települési léthez, környezeti állapotunk, szűk élőhelyen, részén őshonos, 1970-es évekhez, felére zuhant, Veréb Világnap, Orbán Zoltántól, Magyar Madártani Egyesület, Egyesült Királyságban, Amikor Kína, Indiai Természettudományos Társaság,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Popper Péter szavai  Alvó cicák  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fekete István - Akác  Mai harmónia kártyám  Nem méltó hozzád  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem méltó hozzád  Próbálj meg ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nem tudhatod  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Png virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Őrizkednünk kell...  Szép napot kívánok  Nem méltó hozzád  Fekete-erdő desszert  A kételkedés kezelése  Boldog születésnapot a ma ünne...  Őrizkednünk kell...  Png fotel  Akarat  Neked tudnod kell  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sose bánj semmit  Png nő  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Png fotel  Jó éjszakát  Varga János Veniam - Fontos sz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kaffka_Margit  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Krisztinától  Png rózsa csokor  Akik bántanak téged  Hogy lehet megtartani  Egy hatékony szolga  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szívem tiéd  Az engedelmesség miért nem vál...  Irgalom és ítélet  Png ház  Ami embereknek lehetetlen, az...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Akarat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png rózsa csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
leggyakoribb énekesmadarunk, hordányi madár, jelenetekkel nemcsak, házi veréb, településekhez kötődik, pusztában jobb, mezei veréb, berki verebet, verebek évezredek, élelemtermelő gazdálkodáshoz, települési léthez, környezeti állapotunk, szűk élőhelyen, részén őshonos, 1970-es évekhez, felére zuhant, hazai veréblétszám, költő párok, rohamos fogyatkozást, első csapást, autók elterjedése, lótartás visszaszorult, verebek pedig, takarmányból lopkodni, nagyüzemi mezőgazdaság, felgyorsult urbanizáció, legmesszebb ebben, agrárterületek madárindexe, mezőgazdaságban használt, háborút komoly, madarak nyerték, üveg-acél palotákon, kertekben lévő, fiókáknak pedig, kémiai szúnyogirtás, ausztrál madarász, szellőzőnyílások eltűnésével, madridi kutatás, populációk csökkenését, verebek világnapja, közönséges madárfajnak, szellőzőnyílások, kezdeményezésére, veszélyeztetett, mezőgazdaságban, magyarországon, találkozhatunk, énekesmadarunk, fészkelőhelyet, gazdálkodáshoz, településekhez, agrárterületek, urbanizálódott, közönségesnek, visszaszorult, élelemtermelő, magtáplálékot, mezőgazdasági, verébcsapatok, településeken, szóvivőjétől, megbecsülést, lehetőségeik, telepítették, fogyatkoztak, ausztráliába, szúnyogirtás, környezetébe, mezőgazdaság, jelenetekkel, mozdulatukra, leggyakoribb, takarmányból, kevesebbszer, összeroppant, veréblétszám, fogyatkozást, megfigyelték, királyságban, százalékára, urbanizáció, felgyorsult, legmesszebb, madárindexe, leszigetelt, jelenthette, elterjedése, behurcolták, eurázsiában, zsugorodott, populációja, gyanakodnak, csökkenését, eltűnésével, olvasónknak, madárfajnak, közönséges, vegyszerek, golfgyepek, alkalmából, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 587 db bejegyzés
Összes: 9043 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2891
  • e Hét: 6852
  • e Hónap: 15874
  • e Év: 83639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.