Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Index
  2020-07-23 19:40:22, csütörtök
 
   
  A láncra vert Index



Igaz lehet ez???
Úgy tűnik, tíz évnyi kínlódás, óvatos pórázrövidítgetés után az előtérhatalom elszánta magát: láncra veri az Indexet.

Index.hu nevű weboldal lesz még ezután is, valószínű. Bár nagyon nagy összegben talán mégsem érdemes fogadni, lásd a Népszabadság esetét. Jó esetben kormánykritikus cikkek is lesznek rajta időnként, de az állampárt közvetlen politikai kontrollja már nyilvánvaló.

Amikor a Vaszily Miklós, a Mészáros-Orbán-birodalom fő médiaembere bevásárolta magát az Index összes bevétele fölött rendelkező, minden érdemi gazdasági tevékenységét irányító Indamedia Zrt.-be a felhatalmazási törvény elfogadásának napján, a koronaválság közepén, világossá vált azoknak, akik ismerik a magyar médiát: a kormány megüzente, hogy az Index az övé. Ha nem is az átlagos olvasónak szólt az üzenet, de az újságíróknak és a médiaügyeket jobban értőknek mindenképp.Kész.

A neokádárizmus mélyszerkezetét is megvillantja az a szánalmas színjáték, ami ezután következett. A kiadó vezetőjének szerepét esetlenül alakító jogász, a fedősztorinak is béna átalakítási tervvel érkező ,,külsős szakértők", az átlátszó álgazdasági álindokok a százmilliós haszonnal ketyegő társcég részéről és a többi. Mindenkin látszott látszik hogy muszájból játssza a szerepét. Ki félelemből, ki butaságból, ki anyagi érdekből, ki a három valamilyen kombinációjából. A jövő is felsejlik a már nyitott számlakönyvvel gyülekező, piacon ezerszer megbukott médiamókusok kis utóörse révén.

Egy pillanatra sem látszhat semmi annak, ami. De közben azért sejtse mindenki.

Nem tudok érzelmek nélkül beszélni az Indexről, hiszen huszonegy évvel ezelőtt alapítója, aztán kicsit több mint tíz éven át főszerkesztője voltam. A most végkifejlethez közeledő folyamat elejét - atyaúristen! tíz éve! - pedig közelről láttam. Amikor a lap akkori tulajdonosát szinte a kormányváltás pillanatában (sőt, kicsit már előtte) sarokba szorították, rögtön érkeztek az ilyen-olyan, azonosítatlan forrású, bár elég egyértelmű tartalmi kifogások, igények, mi hogyan jelenjen meg, milyen címmel, kit kellene kirúgni.

Hosszú elemzések, spekulációk, olykor fájdalmas következetések után 2011-ben arra jutott az Index tucatnyi újságírója, hogy azt a független, szabad szerkesztőségi működést, amelyet az újságkészítés egyetlen értelmes módjának tart, másutt, új cégben kell megteremteni. Ez lett a 444.

Az Index teljes szerkesztőségét nem tudtuk kimenteni, erre már akkor sem volt elég tőke. Azóta pedig látjuk, mi maradt a médiapiacból... A lap több mint száz újságírója ezután még évekig küzdött a saját és a magyar média szabadságáért.

A szerkesztőség kivételes tartását, erejét mutatja, hogy ez közel tíz éven át sikerült. Nehéz összehasonlítani ezeket a folyamatokat, persze, de láttunk itt egész gazdasági szektorokat, évtizedes intézményeket bedarálni hónapok alatt. Az Index állóképessége bámulatra méltó volt.

Dull Szabolcs személyében pedig kivételesen tisztességes, szilárd erkölcsű vezető került a szerkesztőség élére az utolsó hónapokra. Dull köthetett volna kompromisszumokat (ahogyan nagyon sokan kötöttek), még az utolsó pillanatban is kialkudhatott volna magának sok pénzt, be is ígérték neki, mégsem tette. Ritka az ilyesmi.

Szégyellheti magát mindenki, külsős szakértő és belsős gerinctelen, aki ennek az embernek kicsinálásában, besározásában közreműködött. Pontosan tudják, hogy Dullnak van igaza.

Az Index bedarálásának teljes történetét most nem tudom elmesélni, könyvnyi terjedelemben kellene, hogy láthatóvá váljon minden szereplő és szándék, a hatalmi mozgások, a megint csak a kádárizmus aranyéveit idéző alkuk, taktikázások, hazudozások, öncsalások szövevénye. Rögzítsük inkább a helyzetet: hol vagyunk, és mit tegyünk.

Az újautokrata, modern populista politika egyik legfontosabb eszköze és célja, hogy lerombolja a klasszikus polgári (liberális) demokráciák intézményeit, illetve az azokba vetett közbizalmat. A sajtó az egyik ilyen intézmény. Orbán Viktor abból sem csinált titkot soha, hogy számára az egyik legfontosabb.

Tíz év után az eredmény látványos: a közéleti témákkal foglalkozó sajtótermékek óriási többsége több mint ötszáz újság, weboldal, rádió, tévé, miegyéb közvetlen kormányellenőrzés alatt áll, a Fidesz politikai üzeneteit továbbítja mindenféle szűrés, kritika nélkül. A közönség számára kevésbé látszik (egyébként az Index történetében is ilyesmi volt az utolsó, döntő momentum), hogy közben a médiaipart mozgató háttércégek, a pénzcsapok igazi kezelői, az ügynökségek, sales house-ok, sőt a reklámpiaci megrendelők is kormányközelbe vándoroltak.

De a hatalom számára még ez sem elég. Egyrészt a belső logikájából és retorikájából is következik az újabb és újabb hódítási igény. Ez a politika virtuálisan folyton ellenzékben van, folyton azt hazudja magáról, hogy rettenetes, láthatatlan ellenfelekkel száll szembe, küzd hősiesen az övéiért. És ezért mindig győznie kell. Valamilyen kis győzelemre minden nap szüksége van.

A mai magyar médiában ráadásul már csak két olyan orgánum maradt, amely valóban komolyan zavarhatja a Fideszt. Az Index és az RTL Klub. Az RTL Klubot egyszer már megpróbálták megszerezni: a 2010-es választások idején, szinte a győzelem pillanatában bejelentették, hogy a párt mögött álló gazdasági érdekcsoport (akkor még: Simicska Lajos) megveszi a tévét. De az üzlet később meghiúsult, a mai napig nem tudjuk biztosan, miért. Az RTL Klub pedig utoljára 2014-15-ben, a menekültválság előtt, az amerikai kitiltási botrány (hahó, André Goodfriend és Vida Ildikó duettjére emlékszik valaki még?!) idején okozott kellemetlenségeket a kormánynak, nem mellékesen akkor, amikor a rá kiszabott médiaadó csökkentését akarta elérni. Elérte. Azóta nem is olyan feszült a viszony.

Az Index (és már csak kisebb mértékben, de az RTL Klub is) azért (volt) zavaró Orbánék számára, mert a 2010 előtti világ maradványintézménye. Az Index több milliós olvasótáborában például vannak még Fidesz-szavazók is. Illetve ingadozók. Ez a tábor még a szocialista kormányok alatt épült föl, amikor az Index a kritikus és megbízható hírlap imázsát megteremtette.

Ezt az Indexet szüntetik meg most éppen. És ezt már nem is lehet pótolni.

Nem pótolhatja a 444 sem, hiába ambíciója ez hét éve. Ez a ,,pótlás", beugrás ma már szinte lehetetlen, sok ok miatt: az a méret, az az olvasói tábor történeti és anyagi okokból sem teremthető újra.

A nem pártüzeneteket továbbítgató, nem politikai megrendelésre dolgozó média néhány szigetszerűségre szorult vissza. Hogy ezeket a szigeteket meg tudjuk-e tartani, az a következő nagy kérdés.

Az elmúlt tíz év választási eredményeiből és közvéleménykutatásaiból látható, hogy van legalább hárommillió (de lehet hogy négy is) magyar, aki semmilyen formában nem hajlandó fogyasztani az Orbán-féle virtuálisvalóság-gyár termékeit. A maradék szabad magyar média sorsa ezen a hárommillió emberen múlik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összehasonlítani, virtuálisvalóság, szigetszerűségre, kombinációjából, szerkesztőségét, kormánykritikus, olvasótáborában, mélyszerkezetét, kormányközelbe, következetések, menekültválság, felhatalmazási, pártüzeneteket, szerkesztőségi, számlakönyvvel, főszerkesztője, kicsinálásában, végkifejlethez, megrendelésre, ellenfelekkel, szabadságáért, elfogadásának, állóképessége, szerkesztőség, intézményeket, előtérhatalom, tevékenységét, azonosítatlan, megteremtette, bedarálásának, kialkudhatott, neokádárizmus, újságkészítés, retorikájából, fedősztorinak, bejelentették, láncra vert, előtérhatalom elszánta, állampárt közvetlen, felhatalmazási törvény, koronaválság közepén, magyar médiát, kormány megüzente, átlagos olvasónak, médiaügyeket jobban, neokádárizmus mélyszerkezetét, kiadó vezetőjének, átlátszó álgazdasági, százmilliós haszonnal, három valamilyen, most végkifejlethez, kormányváltás pillanatában, Vaszily Miklós, Indamedia Zrt, Dull Szabolcs, Orbán Viktor, Simicska Lajos, André Goodfriend, Vida Ildikó,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Lóhere  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Lóhere  Gonosz démon-álarc  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Próbálj meg ...  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kislány  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Makszim Gorkij gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reggel van  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Png csokor  Szívem  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem méltó hozzád  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép álmokat!  Nevem  Fekete-erdő desszert  Akarat  Sose bánj semmit  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Őrizkednünk kell...  Kellemes délutánt kívánok  Kaffka_Margit  Szép napot kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Örülök, hogy látlak!  Az engedelmesség miért nem vál...  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mai harmónia kártyám  Németh László tollából  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Kerüld el az evangélium örömén...  Zilahy Lajos gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Akarat  Png rózsa csokor 
Bejegyzés Címkék
láncra vert, előtérhatalom elszánta, állampárt közvetlen, felhatalmazási törvény, koronaválság közepén, magyar médiát, kormány megüzente, átlagos olvasónak, médiaügyeket jobban, neokádárizmus mélyszerkezetét, kiadó vezetőjének, átlátszó álgazdasági, százmilliós haszonnal, három valamilyen, most végkifejlethez, kormányváltás pillanatában, újságkészítés egyetlen, magyar média, szerkesztőség kivételes, szerkesztőség élére, utolsó hónapokra, utolsó pillanatban, embernek kicsinálásában, hatalmi mozgások, megint csak, kádárizmus aranyéveit, klasszikus polgári, azokba vetett, egyik ilyen, egyik legfontosabb, eredmény látványos, közéleti témákkal, közönség számára, médiaipart mozgató, pénzcsapok igazi, reklámpiaci megrendelők, hatalom számára, belső logikájából, politika virtuálisan, 2010-es választások, győzelem pillanatában, párt mögött, üzlet később, menekültválság előtt, amerikai kitiltási, 2010 előtti, szocialista kormányok, maradék szabad, hárommillió emberen, összehasonlítani, virtuálisvalóság, szigetszerűségre, kombinációjából, szerkesztőségét, kormánykritikus, olvasótáborában, mélyszerkezetét, kormányközelbe, következetések, menekültválság, felhatalmazási, pártüzeneteket, szerkesztőségi, számlakönyvvel, főszerkesztője, kicsinálásában, végkifejlethez, megrendelésre, ellenfelekkel, szabadságáért, elfogadásának, állóképessége, szerkesztőség, intézményeket, előtérhatalom, tevékenységét, azonosítatlan, megteremtette, bedarálásának, kialkudhatott, neokádárizmus, újságkészítés, retorikájából, fedősztorinak, bejelentették, sajtótermékek, kormányváltás, közreműködött, terjedelemben, besározásában, eredményeiből, médiamókusok, megvillantja, koronaválság, legfontosabb, csökkentését, pillanatában, intézményeit, médiapiacból, újságíróknak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 576 db bejegyzés
Összes: 9032 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 987
  • e Hét: 1938
  • e Hónap: 10960
  • e Év: 78725
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.