Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megfázás ellen
  2013-02-01 19:24:34, péntek
 
  Itt a náthaszezon, nyakunkon az influenzajárvány, sokan próbálják elkerülni ezeket a betegségeket. Húsleves, pálinka, fokhagyma, ginszeng, méz, kámfor és a többiek: mennyire hatásosak a megelőzésben és a tünetek enyhítésében? Lehet-e mellékhatásuk, meddig és kiknek szabad szedni őket?

A megfázást a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére. Mennyire hatásosak ezek a módszerek? Ezt próbálták érzékeltetni a Healthline.com egészségügyi szakportál szerkesztői egy infografikával és egy részletes cikkel, amelyet kutatási eredmények alapján készítettek el.

Az infografikán egy-egy szer vagy módszer népszerűségét (amelyet a korongok mérete jelez) annak alapján határozták meg, hogy mennyire gyakran kerestek rá a netezők a felmérés ideje alatt (ezt számok is jelzik a korongokon). A korongok színe a lehetséges mellékhatásokra utal. Az egyes szerek és módszerek hatékonyságát a megelőzés és a kezelés szempontjából is vizsgálták (a kezelés itt a tüneti kezelésre vonatkozik). Minél több tudományos közleményt találtak egy adott szerről vagy módszerről, annál hatékonyabbnak osztályozták (a viszonylag kevés vizsgálat miatt ez még nem minden esetben van összhangban a tapasztalatokkal).


Húsleves

A megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésére is gyakran ajánlanak egy jó, forró húslevest. Immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a náthavírus elleni küzdelmet. Egyes vizsgálatok szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is. Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül. A nátha megelőzésében azonban nem segít.

Cinktartalmú szerek

A cink serkenti az immunrendszer működését, és több vizsgálat szerint a cinktartalmú cukorkák és orrsprayk csillapítják a megfázás tüneteit. Úgy tűnik azonban, hogy a cinktartalmú szerek a megelőzésben nem hatékonyak, az orrsprayket a mellékhatások - például helyi irritáció, a szaglóképesség romlása, hányinger, hasmenés - veszélye miatt megelőzésre egyáltalán nem ajánlják. A nagy dózisú cink negatívan befolyásolja egyes gyógyszerek hatását (antibiotikumok, illetve daganatos betegségek, rheumatoid arthritis esetén szedett szerek). A cink egyébként egyes ételeinkben is megtalálható, többek között a teljes kiőrlésű kenyérben, hüvelyesekben, marhahúsban, májban, tojásban.

Bíbor kasvirág (Echinacea)

A bíbor kasvirágot évszázadok óta használják a megfázás és a felső légúti fertőzések megelőzésére és az immunrendszer erősítésére, ezt azonban kevés tudományos eredmény támasztja alá. Egyes vizsgálatok szerint a gyógynövény a tünetek enyhítésében segíthet, de a megelőzésben hatástalan. Állatkísérletekben igazolták gyulladáscsökkentő és gombaölő hatását, valamint az immunrendszer serkentésében itt is hatásosnak találták. Ami biztos, hogy parlagfű-allergiásoknál kiválthat allergiás tünetet, továbbá szédülést, hányingert, gyomorpanaszokat is okozhat, tíz napnál hosszabb ideig nem ajánlott alkalmazni. Gyerekeknél gyakoribbak a panaszok. Nem ajánlott továbbá várandósoknak és autoimmun betegségben szenvedőknek sem.

C-vitamin

Az egyik legnépszerűbb megfázás elleni szer, bár a tudományos vizsgálatok csak a tünetek kezelése terén egyértelműek, a megelőzést tekintve megoszlanak a vélemények. Alapvetően biztonságosnak tartott szer, bár a hosszú távon napi kétezer milligrammot meghaladó dózis vesekövet okozhat. Szívgyógyszerek, vérrögképződést megakadályozó szerek, illetve HIV/AIDS elleni gyógyszerek szedése esetén a nagy dózisú C-vitamin-fogyasztásról ajánlott kikérni a kezelőorvos véleményét. Ételeink közül nagyobb mennyiségben a paprikában, a déligyümölcsökben, a brokkoliban, az eperben és a paradicsomban fordul elő.

Fokhagyma

A fokhagyma igazoltan csökkenti a vérnyomást, hatásos a gombás bőrfertőzések ellen, és olyan betegségek, mint a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint, kezelésében is hatásosnak találták. Azt, hogy a megfázás megelőzésében vagy kezelésében is hatásos-e, egyelőre elegendő pozitív vizsgálati eredmény nem támasztja alá. Fogyasztása alapvetően biztonságos, de sokaknál gyomorégést, hányingert, fokozott gázképződést okoz. Aki műtétre készül, annak ajánlott az operáció előtt felhagynia a nagydózisú fokhagyma-készítményekkel, mert vérzésfokozó hatásúak.

Ginszeng

A ginszenget mind a kínai gyógyászat, mind az észak-amerikai indiánok évszázadok óta használják, bár a két kontinensen található ginszengfajok csekély mértékben, de eltérnek egymástól. Az egyik legtöbbet kutatott gyógynövény, és a vizsgálatok szerint mind a megfázás, mind az influenza megelőzésében és kezelésében segíthet. Az eredmények ugyanakkor e szer terén sem egyértelműek, különösen vitatott, hogy gyerekeknél van-e bármi haszna. A ginszeng egyébként enyhítheti a stressz okozta tüneteket, javíthatja az emésztést, segíthet cukorbetegségben és egyes daganatos betegségekben, valamint serkentheti a memóriát is. Ugyanakkor számos mellékhatása is ismert: már rövid távú alkalmazása vérnyomás-ingadozást okozhat, csökkentheti a vércukorszintet, és alvási problémákat, fejfájást, valamint ingerlékenységet is kiválthat. Várandósoknak és szoptató anyáknak nem ajánlott. Skizofréneknek, vérhígító gyógyszert szedőknek, műtétre váróknak, álmatlanságban szenvedőknek szintén nem javasolt.

Orrmosás

A sós vizes orrmosás az indiai ajurvédikus orvoslásból ered. Segíthet az orrdugulás, a gyakori arc- és orrüreggyulladások visszaszorításában, valamint enyhítheti az allergiás panaszokat is. Teljesen biztonságos, gyerekek és várandósok is alkalmazhatják. Egyes kutatások szerint a rendszeresen orrot mosó gyerekek körében a felső légúti megbetegedések gyakorisága kisebb. Az eddigi eredmények szerint a megfázás megelőzésében gyenge a hatékonysága.

Meditáció és jóga

Egyelőre kevés kutatás létezik a meditációnak a megfázásra gyakorolt hatásáról, úgy tűnik azonban, hogy a stresszcsökkentő hatáson keresztül támogatja az immunrendszer működését. Egy tavalyi tanulmány érdekes eredménye, hogy a rendszeresen meditálók rövidebb ideig szenvedtek felső légúti betegségektől. A meditáció továbbá segít a fájdalomcsillapításban, a szorongásoldásban, a depresszió enyhítésében, valamint az alvás minőségét is javíthatja.

Mozgás

A mozgás jótékonyan hat a tüdőre, az izmok anyagcseréjére, a keringésre, támogatja az immunrendszer működését, és ezáltal segít a megfázás megelőzésében és legyőzésében is. A rendszeresen sportolók ezért még betegen sem hagyják abba a mozgást, remélve, hogy gyorsabban legyőzik ily módon a kórokozókat - erre nézve a kutatási eredmények ellentmondóak. A rendszeres mozgás csökkenti a felső légúti megbetegedések kockázatát is. Ha azonban valaki a megfázás szokásos tünetei mellett lázas, nagyon fáradt, fájnak az izmai, mellkasi fájdalmai vannak, vagy hányingere van, mellőzze a mozgást.

Zöld tea

Bár az utóbbi években egyre több kutatás igazolja a zöld tea jótékony hatását a megfázás ellen, összességében még mindig kevés a bizonyíték. Úgy tűnik, hogy előnyös a vérnyomásproblémák kezelésében, felgyorsítja a fogyást, segít a fogászati, szív- és érrendszeri, emésztési gondok, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is. Van olyan kutatás is, amely ígéretesnek találta a megfázás és az influenza megelőzésében is. De önmagában már a forró ital fogyasztása segít a náthás emberen. Bár a zöld tea alapvetően biztonságos, fogyasztása járhat enyhe gyomorbántalmakkal, esetleg székrekedéssel. Májbetegségben, irritábilis bél szindrómával küzdők kerüljék fogyasztását, de negatívan befolyásolja olyan széles körben elterjedt szerek hatásosságát is, mint a fogamzásgátlók, antibiotikumok, asztmagyógyszerek.

Pálinka és forró puncs

Az alkoholt régóta használják fertőzések ellen, és nem csak belsőleg: az alkoholos kézfertőtlenítők igazoltan képesek egyes vírusok, többek között az influenzavírusok terjedését megakadályozni. A köhögés elleni szirupok egy része szintén tartalmaz alkoholt. Számos kutatás igazolta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatású, arra nézve azonban, hogy a megfázás megelőzésében vagy a tünetek lerövidítésében is hasznos-e, egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény. A forró puncs önmagában a hőfoka, valamint a benne található méz, esetleg citrom miatt enyhítheti a torokkaparós, náthás tüneteket. Az alkoholos kúra gyerekeknek, várandósoknak szigorúan kerülendő, illetve azoknak is, akiknek családjában előfordult alkoholizmus. Az alkohol gátolja számos gyógyszer felszívódását, hasznosulását is.

Citrom és méz

A citrom gazdag C-vitaminban, valamint pusztítja a szervezetünkben élő kórokozókat. A méz fertőtlenítő, vírusölő hatása ugyancsak igazolt. A citrom és a méz párosítása gyakori a torokcukorkákban is. A méz bizonyítottan enyhíti a kínzó köhögést, és egy kutatás szerint megfázással küzdő gyerekeknél megkönnyíti az éjszakát. Azt, hogy a méz és citrom kombinációja a megfázás megelőzésében is segít-e, kutatási eredmények egyelőre nem támasztják alá. Mind a méz, mind a citrom biztonságos táplálék, egy évnél fiatalabb gyermeknek azonban nem ajánlott mézet adni a botulinumfertőzés veszélye miatt.

Probiotikumok

A savanyított tejtermékek évszázadok óta összekapcsolódtak a jó egészséggel és a hosszú élettel, annak ellenére, hogy az 1930-as évekig tudományos kutatást nem végeztek a témában. Akkor azonban igazolták, hogy a joghurtokban található hasznos baktériumok, elsősorban a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek (probiotikumok) segítenek a hasmenéssel járó betegségek, valamint az irritábilis bél szindróma kezelésében. A megfázás probiotikumokkal történő megelőzésével és kezelésével kapcsolatban egyelőre kevés a tudományos bizonyíték, van azonban olyan kutatás, amely szerint a rendszeresen probiotikumokat fogyasztók körében a felső légúti megbetegedések gyakorisága alacsonyabb. A probiotikumok alapvetően biztonságosak, de ritkán előfordul, hogy fokozott gázképződést, puffadást, gyomorbántalmakat okoznak.

Napsütés, D-vitamin

A D-vitamin természetesen a májban, tengeri halakban, tojásban, halolajban fordul elő, de ma már itthon is kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb termékek is (joghurtok, margarinok). A legtöbb ember azonban a D-vitamint inkább a napsugárzással viszi be a szervezetébe, ezért a sötét téli időszakban gyakran alakul ki vitaminhiányos állapot. A D-vitamin kulcsfontosságú a csontok egészsége szempontjából, de befolyásolja a szív, a keringés, a tüdő és az immunrendszer működését is. Ez utóbbi hatása miatt segít a felső légúti betegségek, így a megfázás megelőzésében is. Egyes tanulmányok szerint vírusölő hatása van, ám megfázás esetén egy D-vitamin-kúra hatékonyságáról, az ilyenkor alkalmazott dózisról még nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény. A D-vitamin alapvetően veszélytelen, nagyon nagy dózisok esetén azonban előfordulhat fáradtság, gyengeség, szédülés, hányinger, fejfájás, fémes érzés a szájban, illetve étvágycsökkenés. A D-vitamin-készítmények befolyásolhatják egyes szív-, vese- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.

Kámfor, eukaliptusz, mentol

A kámfort, az eukaliptuszt és a mentolt gyakran kombinálják krémekben, gyógyszerekben. A kámfort többnyire helyi fájdalomcsillapításra, izomfájdalmak enyhítésére használják. Az eukaliptuszt leginkább légzési nehézségek, fertőzések, égési sérülések esetén alkalmazzák, a mentol pedig gyakori összetevője a torokfájás, köhögés csillapítására szolgáló szereknek. A három illóolaj kombinálása szintén gyakori orrdugulás, illetve köhögés elleni készítményekben. E készítmények sok náthás embernek jelentenek megkönnyebbülést, ám arra még nincs elegendő bizonyíték, hogy a szakemberek egyértelműen kijelenthessék, hogy a kámfor, az eukaliptusz és a mentol hatékonyan enyhítik és lerövidítik a megfázás tüneteit. Egyik összetevő hosszú távú használata sem ajánlott.

Tejsavófehérje

A tejsavófehérje természetes módon a tejtermékekben található meg, és a legtöbb ember számára könnyen emészthető (nem tévesztendő össze a laktózzal, vagyis a tejcukorral!). Izomnövelő szerek gyakori összetevője, de a kutatások szerint segít a cukorbetegség megelőzésében is. A legfrissebb kutatások a fertőzések és az allergia megelőzésében is hatékonynak találták. E hatások feltehetőleg az immunrendszert serkentő, illetve vírusölő tulajdonságainak köszönhető. A megfázás megelőzésével és kezelésével kapcsolatban azonban még nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték. Értelemszerűen tejfehérje-allergiásoknak nem ajánlott. Fontos tudni továbbá, hogy a tejsavófehérje befolyásolja a vérnyomást, a vércukorszintet, valamint számos gyógyszer, táplálékkiegészítő hasznosulását is. Csecsemőknek, várandós és szoptató nőknek sem javasolják. Hosszú távon a nagy dózisú tejsavófehérje-készítmények veseelégtelenséget és csontvesztést okozhatnak.

Fekete bodza

Több bodzafaj is létezik, de fájdalomcsillapításra, bőrproblémákra, fertőzésekre, lázra, székrekedésre és köhögés ellen a népi gyógyászat leginkább a fekete bodzát (Sambucus nigra) használja. Alkalmazzák főzetét szirupok, italok készítéséhez, a szárított virágok és a bogyók pedig teák, illetve táplálékkiegészítőkként kapszula és folyékony kivonat formájában kerülnek forgalomba. Egyelőre azonban csak korlátozott tudományos bizonyítékok utalnak arra, hogy a bodza vírusölő hatású, és hogy képes felvenni a harcot az influenzavírus bizonyos törzsei ellen. Serkenti azonban az immunrendszert, így közvetve biztosan segít a tünetek legyőzésében. Annak ellenére, hogy vannak ígéretes eredmények a nátha tüneteinek enyhítésében is, egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a fekete bodza (bármilyen formában) hatékony lenne a megfázás megelőzésében is. Veszélye, hogy főzés nélkül a bogyók egy idősebb növény esetén mérgezőek is lehetnek, ennek tünetei a súlyos hasmenés, hányinger és hányás. Nem ajánlott gyermekek és terhes nők számára. Mindig kérdezze meg orvosát bodzakivonat fogyasztása előtt, mert negatív kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

Olíva

A népi gyógyászat az olajfa levelét régóta használja légúti betegségek, asztma, magas vérnyomás, ekcéma, ízületi gyulladás kezelésére. E hatásokat az utóbbi időben a tudományos kutatások is egyre inkább megerősítik. Elegendő bizonyítékkal azonban még nem rendelkezünk ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, hogy az olajfalevél-kivonat rendszeres fogyasztásával megelőzhető és gyorsabban legyőzhető a megfázás. Ugyanakkor vannak vizsgálatok, amelyek szerint a szer a vírusok fertőzőképességét rontja, és serkenti az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát. Segíthet az orrdugulás megszüntetésében is. Bár a humán vizsgálatok egyelőre kezdeti stádiumban vannak, a táplálékkiegészítő-gyártók a mellékhatások terén megemlítik az esetleges gyomorbántalmakat, fejfájást, hányást és hasmenést. Ezért gyerekeknek, illetve várandósoknak nem ajánlott.

Ha nem enyhülnek a tünetek

Az emberek többségénél tíz napon belül elmúlnak a megfázásos tünetek. Ha a tünetek tíz nap után sem enyhülnek, vagy magas láz jelentkezik, ajánlott orvoshoz fordulni, mert ebben az esetben már egy bakteriális felülfertőződésről lehet szó.




Forrás:richpoi Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: tulajdonságainak, probiotikumokkal, cukorbetegségben, torokcukorkákban, megszüntetésében, immunrendszernek, tapasztalatokkal, stresszcsökkentő, influenzavírusok, befolyásolhatják, koleszterinszint, kézfertőtlenítők, megkönnyebbülést, gyomorpanaszokat, influenzajárvány, ingerlékenységet, kulcsfontosságú, lerövidítésében, probiotikumokat, készítményekkel, vérrögképződést, szervezetünkben, vércukorszintet, szívgyógyszerek, készítményekben, hatékonyságáról, mellékhatásokra, étvágycsökkenés, bifidobacterium, gyógyszerekben, antibiotikumok, allergiásoknak, hatékonyabbnak, kijelenthessük, infografikával, májbetegségben, tünetek enyhítésében, leggyakrabban vírusok, elérhető vírusellenes, megfázás megelőzésére, részletes cikkel, infografikán egy-egy, korongok mérete, felmérés ideje, korongok színe, lehetséges mellékhatásokra, egyes szerek, kezelés szempontjából, tüneti kezelésre, adott szerről, viszonylag kevés, influenza tüneteinek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Nevem  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Őrizkednünk kell...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 19  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 19  Reggel van  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Még csak most kezdődik a nap  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem tiéd  Akik bántanak téged  Elköszönt  Egy lelki imádság  Irgalom és ítélet  Nevem  Paul David Tripp Április 20  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nevem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Png telefon  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Paul David Tripp Április 21  Alvó cicák  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Erdőn  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Kellemes délutánt kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tünetek enyhítésében, leggyakrabban vírusok, elérhető vírusellenes, megfázás megelőzésére, részletes cikkel, infografikán egy-egy, korongok mérete, felmérés ideje, korongok színe, lehetséges mellékhatásokra, egyes szerek, kezelés szempontjából, tüneti kezelésre, adott szerről, viszonylag kevés, influenza tüneteinek, anyák hosszú, náthavírus elleni, húsleves enyhíti, felső légutakban, nátha megelőzésében, cink serkenti, immunrendszer működését, cinktartalmú cukorkák, megfázás tüneteit, cinktartalmú szerek, szaglóképesség romlása, nagy dózisú, cink egyébként, teljes kiőrlésű, bíbor kasvirágot, felső légúti, immunrendszer erősítésére, megelőzésben hatástalan, immunrendszer serkentésében, egyik legnépszerűbb, tudományos vizsgálatok, tünetek kezelése, megelőzést tekintve, hosszú távon, kezelőorvos véleményét, paradicsomban fordul, fokhagyma igazoltan, gombás bőrfertőzések, cukorbetegség vagy, magas koleszterinszint, megfázás megelőzésében, operáció előtt, ginszenget mind, kínai gyógyászat, észak-amerikai indiánok, egyik legtöbbet, vizsgálatok szerint, influenza megelőzésében, eredmények ugyanakkor, ginszeng egyébként, stressz okozta, indiai ajurvédikus, gyakori arc-, allergiás panaszokat, rendszeresen orrot, eddigi eredmények, megfázásra gyakorolt, stresszcsökkentő hatáson, tavalyi tanulmány, rendszeresen meditálók, meditáció továbbá, depresszió enyhítésében, alvás minőségét, mozgás jótékonyan, izmok anyagcseréjére, rendszeresen sportolók, kutatási eredmények, rendszeres mozgás, megfázás szokásos, utóbbi években, megfázás ellen, daganatos betegségek, forró ital, náthás emberen, alkoholt régóta, alkoholos kézfertőtlenítők, influenzavírusok terjedését, köhögés elleni, része szintén, mértékletes alkoholfogyasztás, tünetek lerövidítésében, forró puncs, benne található, alkoholos kúra, alkohol gátolja, citrom gazdag, kínzó köhögést, kutatás szerint, citrom biztonságos, évnél fiatalabb, botulinumfertőzés veszélye, savanyított tejtermékek, hosszú élettel, 1930-as évekig, joghurtokban található, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2407
  • e Hét: 11189
  • e Hónap: 42675
  • e Év: 247376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.