2020-09-17 18:11:56, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Bár hazánkban kevésbé ismert, a tőzegáfonya igazi szupergyümölcs, vitaminokban, tápanyagokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag. Különösen azoknak javasolt a fogyasztása, akik felfázásra hajlamosak.
Az áfonya távoli rokona
A tőzegáfonya (valójában és helyesen észak-amerikai nagytermésű áfonya) a számunkra jól ismert kékes-lilás színű áfonya távoli rokona. Hazánkban kevésbé elterjedt, de Észak-Amerikában az egyik legismertebb gyümölcs. A belőle készült mártás nem hiányozhat az ünnepi asztalokról, de számos süteményben, sőt hússal készült fogásokban is megtalálhatjuk. Itthon a leggyakrabban szárított formában találkozhatunk vele, de az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait étrend-kiegészítőként is kihasználhatjuk.
Érdemes megjegyezni, hogy a széles körben tőzegáfonyaként hivatkozott (Vaccinium macrocarpon - észak-amerikai nagytermésű áfonya) azonos nevű, de rendszertanilag némileg eltérő rokona (Vaccinium oxycoccos) Magyarországon is honos, ám védett növény, gyűjtése, termesztése engedélyhez kötött. Amikor tehát tőzegáfonyáról beszélünk, szinte mindig az amerikai eredetű bogyós gyümölcsre gondolunk.
Vitaminokban, antioxidánsokban gazdag
A jól ismert bogyós gyümölcsök (így az eper, a málna, az áfonya és társaik) igazi szuperételeknek számítanak, tápanyagokban rendkívül gazdagok, és nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. A tőzegáfonya sem maradhat ki ebből a listából: különösen gazdag C-, E- és K-vitaminokban, mangánban és rézben, és a rosttartalma is kiemelkedő. Emellett pedig legalább két tucat olyan különleges tápanyagot, ún. fitonutrienst találhatunk benne, melyeknek többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaik vannak.
A friss tőzegáfonya azoknak is megfelelő lehet, akik igyekeznek csökkenteni az elfogyasztott kalóriák számát, vagy ügyelniük kell arra, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztanak. 100 gramm tőzegáfonyában mindössze 46 kalória van, GI-je pedig alacsony, vagyis nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést. Azonban savanykás íze miatt ritkán eszik nyersen, a legtöbbször cukrozzák-ízesítik, vagy más gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel keverik.
Húgyúti fertőzések ellen
A hagyományos gyógyászat szerint a tőzegáfonya a húgyúti fertőzések elleni küzdelem egyik legfontosabb gyógynövénye. Már az 1880-as években megfigyelték német kutatók, hogy a gyümölcs elfogyasztása után a vizelet kémhatása csökken, a későbbi farmakológiai vizsgálatok pedig feltárták a nagytermésű áfonya húgyúti fertőtlenítő hatását.
A húgyúti fertőzés (elterjedt elnevezése szerint: felfázás) az egyik leggyakoribb bakteriális eredetű fertőzés, különösen a nők körében. Okozója a legtöbbször az E. coli baktérium, mely bekerülhet a húgyutakba, sőt a húgyhólyagba is, megtapadhat azok belső felületén, és gyulladást okoz. A húgyúti fertőzések leggyakoribb tünetei közé tartozik a sürgető vizelési inger, a vizeletürítéskor jelentkező égő vagy csípő fájdalom, a vérpettyes vizelet.
A tőzegáfonya húgyúti gyulladásokra gyakorolt kedvező hatása a szakemberek szerint a benne található fitonutrienseknek, a gyümölcs élénk színét adó anthocyanidinoknak (PAC) köszönhető. Ezek a tartalomanyagok megakadályozhatják, hogy az E. coli megtelepedjen a húgyutakban és a húgyhólyagban. Ezzel a képességével a tőzegáfonya jelentős mértékben csökkentheti a húgyúti gyulladások kialakulásának rizikóját. Ezt a pozitív hatást ráadásul több tudományos kutatással sikerült alátámasztani. Azoknak tehát, akik szeretnék megelőzni a húgyúti fertőzéseket, hasznos lehet, ha tőzegáfonya-tartalmú étrend-kiegészítőt szednek. A kedvező hatások ráadásul gyermekek esetében is érvényesülnek.
A húgyúti fertőzések kezelésénél alkalmazott tőzegáfonya-kúrára vonatkozó vélemények azonban ellentmondásosak. Van, aki szerint ebben az esetben egyáltalán nem hatásos a tőzegáfonya, szedése tulajdonképpen felesleges, mások viszont úgy vélik, kiegészítő és támogató terápiaként megfelelhet. A makacs, krónikus vagy gyakran visszatérő húgyúti fertőzések esetén mindenképpen orvosi vizsgálatra és antibiotikumok szedésére van szükség! Tőzegáfonyát csak ezek mellé ajánlott szedni, de az étrend-kiegészítők nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezelést.
Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tőzegáfonya legfontosabb, egészségünkre leginkább pozitív hatással lévő tápanyagait a gyümölcs héjában találhatjuk meg. Ez pedig bizonyos termékekből egyszerűen hiányzik, az élelmiszeripari feldolgozási folyamatok során ugyanis éppen a héj az, ami a leginkább sérül. A legtöbb, kereskedelemben kapható tőzegáfonya-ital vagy -gyümölcslé ugyan finom csemege, de pozitív hatásai elenyészőek, ráadásul magas cukortartalma miatt sem tesz jót a szervezetünknek.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkért |
|
Címkék: helyettesíthetik, vizeletürítéskor, antioxidánsokban, gyümölcslevekkel, ellentmondásosak, kihasználhatjuk, kereskedelemben, tartalomanyagok, rendszertanilag, tőzegáfonyaként, szuperételeknek, szervezetünknek, élelmiszeripari, megtalálhatjuk, tulajdonképpen, tőzegáfonyában, szervezetünkre, antibiotikumok, szénhidrátokat, kiegészítőként, magyarországon, találkozhatunk, tőzegáfonyáról, szupergyümölcs, kialakulásának, elfogyasztása, elfogyasztott, egészségünkre, alátámasztani, megtelepedjen, farmakológiai, leggyakrabban, húgyhólyagban, tápanyagokban, vércukorszint, fitonutrienst, tőzegáfonya igazi, áfonya távoli, egyik legismertebb, belőle készült, ünnepi asztalokról, leggyakrabban szárított, egészségünkre gyakorolt, széles körben, amerikai eredetű, friss tőzegáfonya, elfogyasztott kalóriák, hagyományos gyógyászat, húgyúti fertőzések, 1880-as években, gyümölcs elfogyasztása, vizelet kémhatása,
|
|