Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magyar labdarúgó-bajnokság tragédiája
  2020-09-27 21:35:44, vasárnap
 
 


Muszbek: A magyar labdarúgó-bajnokság tragédiája a Puskás Akadémia NB I-es részvétele

Terjedelmes interjút adott a 24.hu-nak Muszbek Mihály sportközgazdász, a Hivatásos Labdarúgó Liga egykori ügyvezetője.

Ha nem is minden részlete annyira izgalmas, pár dologban azért erős állításokat tesz.

Beszélt például arról, hogy mennyire más volt Orbán Viktor az első kormányzati ciklusában, amikor Muszbek a HLL ügyvezetőjeként többször tárgyalt vele, mint most.

,,Orbán Viktort abban időszakban személyesen is ismerhettem. Már akkor is rendkívüli módon és egyénileg is érdeklődött a magyar futball menetele iránt. Kész és képes volt külön, vagy Demján Sándorral, vagy Deutsch Tamással együtt fogadni, felhívni. Ilyenkor csak javasolt, soha nem utasított egyikünket sem. Ez igaz arra az esetre is, amikor a 4,5 milliárd forintért vett és semmit sem érő beléptetőrendszer miatt Deutschot feljelentettem hűtlen kezelés büntette miatt. Ekkor még legalább elindult egy ügyészségi vizsgálat..."

Mostanra szerinte az állami pénz propaganda-eszköztárrá silányítja a sportot. Orbán 1998-2002 között ,,jól, segítőkészen állt a sporthoz, a futballhoz, a szakember gondolatisághoz adott eszköztárat és nem az eszköztárhoz választott nem létező szakembereket, mint manapság. És nem volt teljesen nyilvánvaló, az egész folyomány végcélja az, hogy a sporton keresztül szavazatokat kapjak. Sosem hangzott el, hogy az olimpiai aranyérmek száma az egy nemzetnek a jó, vagy a rossz vonulata. Nem hallottam olyan kifejezéseket sem, amelyek a sportot felemelték volna a nemzetgazdaság szintjére, hogy a GDP, ne adj isten az államadóssághoz képesti fontossága milyen".

A 2010 óta tartó folyamatokról Muszbek azt mondja, hogy ,,a sportot évi közel 400 milliárd forintos nagyságrendben támogatja közpénz alapon a kormány. Csak összehasonlításul, a teljes magyar felsőoktatás állami közvetlen forrása 180 milliárd forint évente, azaz több, mint 2,2-szer annyit költ a magyar sportra, mint felsőoktatásra. Ez persze nem baj, mert ha van rá pénz, akkor én vagyok a legboldogabb, hogy új sportingatlanok épülnek, az elavultak megszépülnek. A probléma az, nem látom, hogy ennek a hatalmas forrásnak a másik felét a leendő piaci folyamatokat erősítésére fordítanák. Hogy egy idő után már ne legyen szükség a közpénzre, vagy jelentősen kisebb mértékben vállaljon szerepet az állam. Hogy önjáróvá váljon, ha nem is a teljes magyar élsport, de a labdarúgás mindenképp".

Muszbek szerint ,,ennek a tíz éve regnáló vezetésnek a legnagyobb bűne, beleértve a politikát is, az MLSZ-t is, a csapatok tulajdonosait is, hogy ezt a fajta munkát nem tette bele, nem építette fel a klubok kézelengedésének a lehetőségét".

Arra a kérdésre, hogy ,,mi a különbség a rendszerváltást megelőző és a mai időszak sportpolitikája között?", azt válaszolta, hogy:

,,Semmi. Becsomagoljuk a sportot mint a kultúra részét és a politika szolgálatába állítjuk."
A Puskás Akadémiáról azt mondta, hogy ,,hiába lett bajnoki harmadik a Puskás Akadémia, hiába jutott az Európa Liga-selejtezőbe, ettől még a magyar labdarúgó-bajnokság tragédiája a klub NB I-es részvétele. Egy 2000-res faluban nincs meg a minőségi sport gazdasági élettere. De tragédia az is, hogy a Mezőkövesd, a Kisvárda is ott lehet. Nem szabadna, hogy ott legyen, kizárólag akkor, ha mint a Hoffenheim, vagy Salzburg esetében valós milliárdos tulajdonos állna a klub mögött, olyan, aki valós üzleti teljesítménye egy hányadát fordítja a passziójukra. Megjegyzem, ezt még ők is abban a reményben teszik, hogy ha a közgazdaság alapvetései mentén és megfelelő futballszakmaisággal csinálják, évtizednyi munka után elérhetik, a látvány minősége miatt megtelik a stadionjuk és nyereséges lesz a sportvállalkozásuk. Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet."

Muszbek szerint semmi szükség nincs a 27 futballakadémiára, ,,amelyik évente kibocsájt 600 darab alkalmatlan raktárkészletet. Az elmúlt tíz év közel 6500 végzett akadémistája közül ma kevesebb, mint 15 játszik külföldön".
Az mondja, hogy ,,az élet már rég túllépett az akadémiai rendszeren, külföldön már rég nem szakítják el a családoktól a gyerekeket, mi mégis ezt erőltetjük. Inkább lenne szükség maximum öt darab, de kiválasztott szakembergárdával, infrastruktúrával rendelkező, és legfőképp folyamatosan ellenőrzött regionális MLSZ-akadémiára, ahova csak az adott régióból lehetne gyereket kiválasztani. A szövetség által közpénzből fenntartott akadémiára a profi klubokról kerülnének be a kiválasztott legjobbak, majd az első profi szerződést követően a közpénz-ráfordítást a vevőklub fizeti meg, és máris nullszaldóssá válik a szövetség adópénzből történő ráfordítása. Ha Franciaországban a francia szövetségnek lehet saját akadémiája, nálunk miért nem működik ez?"

MUSZBEK MIHÁLY puskás akadémia
Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: franciaországban, kézelengedésének, rendszerváltást, ügyvezetőjeként, sportközgazdász, gondolatisághoz, raktárkészletet, sportingatlanok, államadóssághoz, sportpolitikája, feljelentettem, nagyságrendben, felsőoktatásra, nemzetgazdaság, folyamatokról, teljesítménye, becsomagoljuk, szakembereket, kifejezéseket, tulajdonosait, nullszaldóssá, megszépülnek, szavazatokat, eszköztárhoz, kiválasztott, passziójukra, szolgálatába, legboldogabb, felsőoktatás, akadémistája, szövetségnek, folyamatokat, kiválasztani, folyamatosan, segítőkészen, akadémiáról, első kormányzati, magyar futball, ügyészségi vizsgálat…, állami pénz, szakember gondolatisághoz, eszköztárhoz választott, egész folyomány, sporton keresztül, olimpiai aranyérmek, rossz vonulata, sportot felemelték, nemzetgazdaság szintjére, államadóssághoz képesti, teljes magyar, magyar sportra, elavultak megszépülnek, Puskás Akadémia NB I-es, Muszbek Mihály, Hivatásos Labdarúgó Liga, Orbán Viktor, Orbán Viktort, Demján Sándorral, Deutsch Tamással, Puskás Akadémiáról, Puskás Akadémia, Európa Liga-selejtezőbe, MUSZBEK MIHÁLY,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Emlékezz  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Bornyi Veronika haiku verse  Jó nap volt  Vidámság  Anyámról való emlékek  Szabó T. Anna - Pitypang  Vidámság  Paul David Tripp Április 14  Andrássy Réka - A bolond Böske  Isten hűségének mértéke  Otthon  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Müller Péter tollából  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  képre írva  képre írva  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Paul Éluard - És egy mosoly  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Márai Sándor tollából  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Töröld le  Ott van  József Attila - Kopogtatás nél...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Hogyan válunk hűségesekké?  Töröld le  képre írva  Facebookon kaptam  jó reggelt  Pitypang szökőkút  Mindig lesz olyan  Pitypang szökőkút  Alvó kislány  Robin Wight pitypang szobra  Reményik Sándor: Pierrot &...  Minden tavaszból őrizz..  József Attila - Kopogtatás nél...  Otthon  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó éjszakát  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Önmaga ellenére  Emlékezz  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Robin Wight pitypang szobra  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Hamvas Béla  Márai Sándor tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Latinovits Zoltán tollából  Martin Buber, A haszidim meséi  Kertem  Hogyan válunk hűségesekké?  A gyulladáscsökkentő és csonte...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első kormányzati, magyar futball, ügyészségi vizsgálat&#8230, állami pénz, szakember gondolatisághoz, eszköztárhoz választott, egész folyomány, sporton keresztül, olimpiai aranyérmek, rossz vonulata, sportot felemelték, nemzetgazdaság szintjére, államadóssághoz képesti, teljes magyar, magyar sportra, elavultak megszépülnek, hatalmas forrásnak, másik felét, leendő piaci, labdarúgás mindenképp&#8221, legnagyobb bűne, csapatok tulajdonosait, fajta munkát, klubok kézelengedésének, rendszerváltást megelőző, sportot mint, kultúra részét, politika szolgálatába, 2000-res faluban, minőségi sport, klub mögött, hányadát fordítja, reményben teszik, közgazdaság alapvetései, látvány minősége, akadémiai rendszeren, adott régióból, szövetség által, profi klubokról, kiválasztott legjobbak, első profi, vevőklub fizeti, szövetség adópénzből, francia szövetségnek, franciaországban, kézelengedésének, rendszerváltást, ügyvezetőjeként, sportközgazdász, gondolatisághoz, raktárkészletet, sportingatlanok, államadóssághoz, sportpolitikája, feljelentettem, nagyságrendben, felsőoktatásra, nemzetgazdaság, folyamatokról, teljesítménye, becsomagoljuk, szakembereket, kifejezéseket, tulajdonosait, nullszaldóssá, megszépülnek, szavazatokat, eszköztárhoz, kiválasztott, passziójukra, szolgálatába, legboldogabb, felsőoktatás, akadémistája, szövetségnek, folyamatokat, kiválasztani, folyamatosan, segítőkészen, akadémiáról, kormányzati, személyesen, lehetőségét, selejtezőbe, erősítésére, érdeklődött, ismerhettem, nyilvánvaló, terjedelmes, ellenőrzött, ügyvezetője, fenntartott, eszköztárrá, ráfordítása, ráfordítást, családoktól, eszköztárat, közgazdaság, alapvetései, állításokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 539 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1170
  • e Hét: 4185
  • e Hónap: 7279
  • e Év: 75044
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.