Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyre többet tudunk
  2020-10-10 20:42:13, szombat
 
   
 


Egyre többet tudunk a koronavírus hosszú távú hatásairól, amik azoknál is megjelenhetnek, akik könnyen megúszták

Ahogy idén az új típusú koronavírus vilgszerte elterjedt, a kutatók elsősorban megelőzésre és a kezelésre koncentráltak, azonban mára a fertőzöttek száma túllépte a 35 milliót, és egyre több szó esik a betegség hosszú távú következményeiről. Az eddigi tapasztalatokból úgy tűnik, hogy azoknál is maradhatnak elhúzódó tünetek (rossz közérzet, krónikus fáradtság), akiknél egyébként enyhe lefolyású volt a betegség. Az orvosok pedig attól tartanak, hogy a világjárvány következtében sokaknak kell további betegségekkel és egészségkárosodással küszködniük.

A korábbi betegségekből tanulhatunk
Mivel az új koronavírus több szervet is képes megtámadni, súlyosabb fertőzésen átesett betegeknek nem csak a tüdejében, hanem a szívében, az immunrendszerében, az agyában és máshol is károkat okozhat. A Nature nemrég felhívta a figyelmet, hogy a korábbi két hasonló koronavírus-fertőzés, a SARS és a MERS tapasztalatai azt mutatják, hogy ezek a panaszok akár évekig megmaradhatnak. A Peikngi Egyetem kórházában 2003-tól 2018-ig vizsgáltak 71 olyan embert, akik korábban a SARS miatt kerültek kórházba, és 4,6 százalékuknál még 15 évvel később is láthatóak voltak az elváltozások a tüdőben.

A kórház után sem jött egyből rendbe mindenki
Egy júliusban megjelent tanulmány 143 olyan embernek a felépülését követte, akiket tavasszal Róma legnagyobb kórházában kezeltek új típusú koronavírussal. A felmérés szerint 87 százalékuk mutatott legalább egyfajta tünetet két hónappal azután, hogy a először észleték náluk a vírust.

A többségük (53,1 százalék) fáradékonyságra panaszkodott,
de nagy volt az aránya (43,4 százalék) azoknak is, akiknek nehézlégzése volt.
sokan szenvedtek ízületi vagy mellkasi fájdalmaktól,
mások szűnni nem akaró köhögésel küszködtek,
és az ízlelése vagy a szaglása sem tért vissza mindenkinek.

Hozzá kell tenni, hogy ezek a kutatások még csak azokat vizsgálták, akik egyáltalán kórházba kerültek, de az elhúzódó tünetek azoknál is jelentkezhetnek, akiknél viszonylag enyhe lefolyású volt a vírus.

A BBC megemlíti, hogy a 4 millió brit által használt víruskövető alkalmazásban az emberek 30 százaléka számolt be arról, hogy még 30 nappal később is voltak tünetei, 2 százalékuknak pedig még 90 nap után is voltak panaszai. Egy dublini talulmány - ahol a bevont 128 páciensek 52,3 százaléka még három hét után is fáradékonyságra panaszkodott- megállapította, hogy nincs összefüggés a betegség súlyossága és a fáradékonyság megjelenése között.

Akik krónikus fáradtsággal küszködnek, általában arról számolnak be, hogy az ágyból is csak nehezen kelnek ki, majd néhány percnél vagy óránál többet nem tudnak dolgozni. Korábban tanulmányok bizonyították, hogy a SARS vírus okozhatott krónikus fáradtságot: a Torontói Egyetem 2011-es kutatása 22 korábbi beteget vizsgált, akik 13-36 hónapig nem tudtak visszatérni a munkába, fáradékonyak voltak, izomfájdalmaik voltak, depressziósok lettek és rosszul aludtak.

Bár a fáradékonyság a leggyakoribb, de különböző betegeknél más és más tünetekkel jelentkezhetnek a hosszú távú hatások, mivel a koronavírus többféle sejtet is megtámad a testben, és túlzott immunreakciót vált ki. Tim Spector, a King's College London professzora a BBC-nek beszélt arról, hogy akinek tartós hasmenése van, annak a beleit támadta meg a vírus, aki a szaglását veszítette el, annak pedig az idegeit. De előfordult olyan eset is, amikor valakinek a vércukorszintjével adódtak problémák a betegség után.

Akiknél tüdőgyulladás is kialakult, még hosszabb ideig megfigyelhetőek a fertőzés áltak okozott károk, főleg a tüdő alsó lebenyeiben. Náluk a röntgenfelvételek gyulladások nyomait mutatták, amik nehezítik a légzést. A látható sérülések normális esetben két hét után csökkenni kezdenek, azonban egy ausztrál tanulmány szerint hat héttel a kórház elhagyása után a betegek 88 százalékánál még mindig látszottak a sérülések, majd ez a 12. hétre 56 százalékra csökkent. Valamint 38 százalékuknál csökkent a tüdő diffúziós kapacitása, azaz kevesebb oxigén jutott a léghólyagokból a véráramba.

Más esetekben a vírus a szívet támadta meg. A szecsuáni Sichuan Egyetem kardiológusa, Mao Csen a Nature-nek arról számolt be, hogy a covidos betegei harmadánál tapasztalt szív- és érrendszerei tüneteket. Az egyik ilyen ilyen a cardiomyopathia volt, ami miatt a szív izomrostjai megnyúlnak, az erejük pedig jelentősen csökken. Csen és kutatótársai május közepén megjelentettek egy tanulmányt a European Heart Journalban, amiben felhívták a figyelmet, hogy akiknél tüdőgyulladást okozotta vírus, azoknál a következő 10 évben megnő a szívbetegségek kockázata. Az orvos szerint ezt az immunrendszer túlzott reakciója által kiváltott gyulladások okozhatják.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa már augusztusban beszélt arról, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek 10 százalékánál poszttraumás stressz szindróma is kialakult. De voltak olyanok is, akik zavartságról vagy memóriazavarról számoltak be. Ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, hogy ezeket közvetlenül a vírus okozta vagy már a gyulladások következményei.

Közben elindultak már olyan kutatások is, amelyek hosszabb ideig követik a koronavírus hatását. Az Egyesült Kiráylságban 10 ezer beteg állapotát figyelik egy éven át, de már az Egyesült Államokban is indult hasonló.

A cikk a BBC és a Nature összefoglalói alapján készült.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Címkék: tapasztalatokból, memóriazavarról, jelentkezhetnek, fáradékonyságra, megfigyelhetőek, cardiomyopathia, koronavírussal, tüdőgyulladást, megjelentettek, izomfájdalmaik, megmaradhatnak, megállapította, léghólyagokból, szívbetegségek, megjelenhetnek, következményei, fáradékonyság, immunrendszer, bizonyították, centrumkórház, infektológiai, százalékuknál, betegségekből, tüdőgyulladás, következtében, immunreakciót, százalékuknak, tapasztalatai, összefoglalói, alkalmazásban, betegségekkel, depressziósok, koncentráltak, panaszkodott, érrendszerei, világjárvány, koronavírus hosszú, kutatók elsősorban, kezelésre koncentráltak, fertőzöttek száma, betegség hosszú, eddigi tapasztalatokból, orvosok pedig, világjárvány következtében, korábbi betegségekből, panaszok akár, kórház után, júliusban megjelent, felépülését követte, felmérés szerint, először észleték, ízlelése vagy, Peikngi Egyetem, Torontói Egyetem, College London, Sichuan Egyetem, European Heart Journalban, Szlávik János, Dél-pesti Centrumkórház, Egyesült Kiráylságban, Egyesült Államokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A másik dolog,  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Szép álmokat!  Elköszönt  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Adakozás  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogy lehet megtartani  Png telefon  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Sokan azt tartják  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tavaszi kép  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kövesd a cowboyt!  Png nő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Lóhere  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png telefon  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Erdőn  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Julian Brass gondolata  Soha ne kedvezz...  Png virág  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Akarat  Nem tudhatod  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Minden harmadik...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Mai harmónia kártyám  Nem méltó hozzád  Png virág  Png cica  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
koronavírus hosszú, kutatók elsősorban, kezelésre koncentráltak, fertőzöttek száma, betegség hosszú, eddigi tapasztalatokból, orvosok pedig, világjárvány következtében, korábbi betegségekből, panaszok akár, kórház után, júliusban megjelent, felépülését követte, felmérés szerint, először észleték, ízlelése vagy, elhúzódó tünetek, dublini talulmány, betegség súlyossága, fáradékonyság megjelenése, hosszú távú, koronavírus többféle, beleit támadta, szaglását veszítette, betegség után, fertőzés áltak, tüdő alsó, röntgenfelvételek gyulladások, látható sérülések, ausztrál tanulmány, kórház elhagyása, tüdő diffúziós, szívet támadta, szecsuáni Sichuan, covidos betegei, egyik ilyen, cardiomyopathia volt, szív izomrostjai, erejük pedig, szívbetegségek kockázata, orvos szerint, immunrendszer túlzott, intenzív osztályon, vírus okozta, gyulladások következményei, koronavírus hatását, tapasztalatokból, memóriazavarról, jelentkezhetnek, fáradékonyságra, megfigyelhetőek, cardiomyopathia, koronavírussal, tüdőgyulladást, megjelentettek, izomfájdalmaik, megmaradhatnak, megállapította, léghólyagokból, szívbetegségek, megjelenhetnek, következményei, fáradékonyság, immunrendszer, bizonyították, centrumkórház, infektológiai, százalékuknál, betegségekből, tüdőgyulladás, következtében, immunreakciót, százalékuknak, tapasztalatai, összefoglalói, alkalmazásban, betegségekkel, depressziósok, koncentráltak, panaszkodott, érrendszerei, világjárvány, kutatótársai, elváltozások, százalékánál, poszttraumás, kiráylságban, leggyakoribb, zavartságról, fájdalmaktól, fáradékonyak, kardiológusa, nehézlégzése, augusztusban, fáradtsággal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 131 db bejegyzés
e év: 580 db bejegyzés
Összes: 9036 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2171
  • e Hónap: 11193
  • e Év: 78958
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.