Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
megváltoztatja az agyad ha el sem kapod
  2020-10-14 16:04:07, szerda
 
 


A KORONAVÍRUS AKKOR IS MEGVÁLTOZTATJA AZ AGYAD, HA EL SEM KAPOD

Még mindig küzdünk vele, és őszintén szólva nehéz megállapítani, ki áll nyerésre: a vírus vagy az ember. A kórokozó ráadásul nem csak akkor van ránk hatással, ha már bejutott a szervezetünkbe.
Neurológusok vizsgálata szerint a betegség akkor is változásokat hozhat agyi működésünkben, ha nem támadta meg az immunrendszert. Az sem semmi, amit a vírus a szövetekkel művel, ám magával a járványhelyzettel is járnak olyan szituációk, amelyek változtatnak a működésmódunkon. A stressz, az aggodalom, a bizonytalanság, az elszigeteltség módosítja az agy belső kémiai folyamatait. Ne csodálkozz, ha hangulatváltozással, szorongással, depresszióval találod szembe magad, főleg akkor, ha magadat és a szeretteidet is egyre nagyobb veszélyben érzed.

A szaglás elvesztése csak a bevezetés
A koronavírus hatását tanulmányozó kutatók szerint a vírus okozta károsodás bőven meghaladja a légzőrendszeri gondokat: súlyos neurológiai problémák is felléphetnek. A kórokozó az előagy szaglóhagymáján keresztül juthat be az agyba, ezért veszítjük el a szag- és ízérzékelésünket. Ugyanakkor itt nem áll meg, más agyi változásokat, például fáradtságot, fejfájást, memóriavesztést, figyelmetlenséget, agykárosodást, sőt a romló vér- és oxigénellátás miatt agyvérzéshez hasonló tüneteket is okozhat.

A vírus emellett megváltoztatja a szaglógumó dopamin- és szerotoninszintjét - azaz az örömért, a jó hangulatért, a motivációért felelős vegyi anyagok egyensúlyát. Ez lehet az oka a koronavírusos betegek extra rossz hangulatának, a fáradtságérzésnek, a kognitív képességek romlásának. A betegek emellett aggódnak azért is, hogy szeretteiket, ápolóikat nehogy megfertőzzék, illetve további veszteségeket élhetnek meg. Például anyagi bizonytalanságot, a mindennapi szokások radikális megváltozását. Ezek az egészséges embereknél is mind komoly rizikófaktorok a depresszió és a poszttraumásstressz-betegség kialakulására, ráadásként hosszú távú hatást gyakorolnak az agy fiziológiájára és működésére. A képalkotó vizsgálatok bebizonyították, hogy az állandó aggodalmaskodás és a félelem csökkenti a prefrontális kéreg aktivitását, károsítja az idegsejteket, zsugorítja az agy területeit és rontja a gondolkodást - akkor is, éppen egészségügyileg kutya bajunk.

Van jó hír is
Akár betegek, akár egészségesek vagyunk éppen, képesek vagyunk akaratlagosan felülírni az automatikus félelmi reakcióinkat. Semmi sincs kőbe vésve, azaz mindig van lehetőségünk javítani a helyzetünkön, ha újratervezünk és meg tudjuk nyugtatni önmagunkat. Ennek hatására agyunk szerkezete ismét átalakul, de ezúttal a jó irányba. Az állandó aggodalmaskodás és a sötét képzelgések helyett például foglaljuk el magunkat valami mással. Ne engedjük, hogy az összes negatív hír zuhanyként mossa le rólunk az optimizmust: figyeljünk oda médiafogyasztási szokásainkra és a hírekre adott reakcióinkra is. Összpontosítsunk arra, amit irányítani tudunk, vagy amin van lehetőségünk javítani! Gyakoroljunk be nyugtató hatású légzésgyakorlatokat, sportoljunk (a jógát és a tajcsit kifejezetten ajánlják), nyújtsunk, masszíroztassunk, sétáljunk a természetben!

Ezek a tevékenységek aktiválják a paraszimpatikus idegrendszert (ez az a részünk, amely pihenés közben is aktív, azaz működésének köszönhetően lassul a szívverés, mélyül a légzés, hatékonyabb az emésztés), ami így ellensúlyozza a szimpatikus idegrendszer harcolj vagy menekülj! parancsát. A nyugtató gyakorlatok hatása pontosan mérhető: erősödik az immunrendszer, a kognitív hanyatlás mérséklődik, a figyelem élesebbé válik, jobban eltölt a nyugalom érzése. Ezeken kívül a gondolkodás megváltoztatása - például megpróbáljuk egy kedvezőbb szemszögből nézni az eseményeket - és a beszélgetés - akár szakemberrel - szintén javíthat testi-lelki állapotunkon.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Címkék: összpontosítsunk, médiafogyasztási, masszíroztassunk, bizonytalanságot, ízérzékelésünket, egészségügyileg, paraszimpatikus, aggodalmaskodás, szaglóhagymáján, bebizonyították, működésmódunkon, megváltoztatása, memóriavesztést, légzőrendszeri, szervezetünkbe, bizonytalanság, rizikófaktorok, elszigeteltség, megváltoztatja, fiziológiájára, immunrendszert, megállapítani, kialakulására, idegrendszert, akaratlagosan, működésünkben, megváltozását, immunrendszer, oxigénellátás, agykárosodást, depresszióval, koronavírusos, újratervezünk, veszteségeket, ellensúlyozza, tevékenységek, vírus vagy, kórokozó ráadásul, betegség akkor, szövetekkel művel, elszigeteltség módosítja, szaglás elvesztése, koronavírus hatását, vírus okozta, légzőrendszeri gondokat, előagy szaglóhagymáján, romló vér-, vírus emellett, szaglógumó dopamin-, motivációért felelős, koronavírusos betegek, kognitív képességek, KORONAVÍRUS AKKOR IS MEGVÁLTOZTATJA AZ AGYAD,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einsteinről  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Csak a fogyatkozás látható  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Adakozás  Éretlen vers  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Őrizkednünk kell...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Alázat  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Elköszönt  Sose bánj semmit  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Adakozás  Reggel van  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Németh László tollából  Szép estét  Nagyon különös  Nem számIt  Leonardo da Vinci gondolata  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Kerüld el az evangélium örömén...  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Alázat  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Minden harmadik...  Mi lenne ha  Elköszönt  Garai Gábor - Takarítás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png kislány  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
vírus vagy, kórokozó ráadásul, betegség akkor, szövetekkel művel, elszigeteltség módosítja, szaglás elvesztése, koronavírus hatását, vírus okozta, légzőrendszeri gondokat, előagy szaglóhagymáján, romló vér-, vírus emellett, szaglógumó dopamin-, motivációért felelős, koronavírusos betegek, kognitív képességek, betegek emellett, mindennapi szokások, egészséges embereknél, képalkotó vizsgálatok, állandó aggodalmaskodás, félelem csökkenti, prefrontális kéreg, gondolkodást &#8211, automatikus félelmi, sötét képzelgések, összes negatív, hírekre adott, tajcsit kifejezetten, tevékenységek aktiválják, paraszimpatikus idegrendszert, szimpatikus idegrendszer, nyugtató gyakorlatok, kognitív hanyatlás, figyelem élesebbé, nyugalom érzése, gondolkodás megváltoztatása, kedvezőbb szemszögből, eseményeket &#8211, beszélgetés &#8211, összpontosítsunk, médiafogyasztási, masszíroztassunk, bizonytalanságot, ízérzékelésünket, egészségügyileg, paraszimpatikus, aggodalmaskodás, szaglóhagymáján, bebizonyították, működésmódunkon, megváltoztatása, memóriavesztést, légzőrendszeri, szervezetünkbe, bizonytalanság, rizikófaktorok, elszigeteltség, megváltoztatja, fiziológiájára, immunrendszert, megállapítani, kialakulására, idegrendszert, akaratlagosan, működésünkben, megváltozását, immunrendszer, oxigénellátás, agykárosodást, depresszióval, koronavírusos, újratervezünk, veszteségeket, ellensúlyozza, tevékenységek, szokásainkra, állapotunkon, motivációért, felléphetnek, prefrontális, szeretteiket, köszönhetően, gyakoroljunk, változásokat, változtatnak, idegrendszer, hangulatának, szakemberrel, reakcióinkra, megpróbáljuk, természetben, reakcióinkat, lehetőségünk, helyzetünkön, tanulmányozó, agyvérzéshez, megfertőzzék, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 585 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1790
  • e Hét: 3961
  • e Hónap: 12983
  • e Év: 80748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.