Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Most Pálos Rozitára gondolok
  2020-11-21 07:25:22, szombat
 
   
  2011. január nyolcadiki jegyzetemet sodorta elém az idő. Egy csodálatos tüneményről írtam: Pálos Rozitáról, akinek versei a szívem közepében vannak. A jegyzetet idemásolom. Időszerű:


Rozita kékben

Átsétáltál a teraszon. Biztos vagyok benne. Láttalak. Nedves lett az egész, a hajnali zápor, ahogyan végigsöpört rajta, s nedves lettél te is. Csak azt nem értem, hogy miért vagy olyan fiatal. A függöny mögül néztelek. Aztán eltűntél. Aha - mondom magamban. Játszadozol.
Persze tudom én, hogy nem vagy, talán nem is voltál. De ez maradjon titok. Kell valaminek maradni, ami csak az enyém, amit nem vehetnek még kölcsön sem tőlem. Amit elásnak velem együtt majd, és soha nem tudja meg senki.
Ez olyan szalmaszál. Olyan kapaszkodásra való.
Nem fogok utánanézni - mindig ellenőrzi magát az ember, ha nincs, aki figyelje - a verssornak.
Haldoklásban kimosott ingek szállnak. Ezért szerettem meg Pálos Rozitát. Ezért a talán pontatlanul idézett verssorért. De nem is a pontos idézet a fontos, a vers maga, hanem mit hagy maga után. S Rozita hagyott, mert eszembe-eszembe jut, ahogyan ült ott kékben 1984 egyik decemberi délutánjában, a tatabányai félhomályban, egy szerkesztőségi szobában valahol a város szélén.
Teljesen anakronisztikus kép. Pálos Rozita a mesterségesen felfújt munkásvárosban. Mint amikor egy ibolya fölkéklik a mocskos traverzek között. Nem volt ő odavaló, ha van egyáltalán odavaló valaki 1984 telébe.
Kimeredtünk a csöndből - ahogyan a lassú cigarettafüst mögött P.J alakja is fölrémlik, persze egy másik időből, másik színhelyen. A csönd nem bennünk volt, hanem kívül. Rozitában lakott. A kékfestőben, amit olyan tavasziasan derűsen állt rajta. Egész lényéből áradt a finomság, s én egyik cigarettáról a másikra gyújtva zavartan dadogtam el, hogy mennyire szeretem verseit. Amelyekben béke van és kékség, meg Isten érintése, meg a Bakonyba bújó kis falu szelídsége, meg a tanítónő előkelősége.
Éppen harminc éves voltam, s ez éppen jó kor ahhoz, hogy semmit se tudjak a világról, de nagyképűen véleményt, mi több, ítéletet alkossak róla. Ehhez jól jött a cigarettázás.
Rozita nem alkotott róla semmit, ő élte a maga életét, a külvilág karmai létezésének finom üvegét összekaristolták ugyan, de a derű áradt belőle. Díjat kapott éppen, s én is valami effélét, örülni akartunk neki, de ez egész miliő (talán éppen Tatabányához nem illett ez a szó soha), nem volt alkalmas az öröm teljes fölhörpölésére.
A folyóirat, amely kitüntetni gondolt bennünket, s még néhány szerzőjét, éppen betiltatott az előző hetekben, csak ezt nekünk nem mondták meg. Igaz később sem használták ezt a ronda, brutális szót. S.J. kicsit illuminált állapotban, a spiccesség és a berúgás közt félúton előhúzott a zsebéből egy papírlapot, egy levelet, amelyben néhány sor feketéllett, s alatta Havasi elvtárs aláírása, amelyben tudatja József Attila-díjas szerkesztőjével, hogy át van szervezve. Kiszervezve újmagyarul, kirúgva, hogy pontosan értse mindenki, akit illet. Pontosan értettük. Nem úgy, mint azt a verset, aminek okán történt ez az egész.
Nem tudtam, hogy ilyen szép a naplemente, hogy ilyen giccses. A tenger a horizonton késfestő színre váltott, Rozita-kékre, s olyanná vált, mint a porcelán. Jó így, konyakozva szemlélni a nagy színpadot, amin már nem játszhatsz soha. Hirtelen belémhasított: gyönyörű az élet, hogy veszendőségében, elpusztíthatóságában gyönyörű igazán. S milyen nagy ajándék, hogy élhettünk. Pont most villant ez belém, amikor Rozita eltűnt már a cigarettafüstben, aztán nem sokkal később fölszívta a Nap a hajnali harmattal együtt, Weöres Sándor-féle Kossuth-díjával együtt, aminél nagyobb díj nem is lehetséges, hisz nem dögszagú szürke pártkatonák, minisztériumi emberkék lökték oda, hanem maga Weöres Sándor, aki miután hazavitte a neki már nem igazán fontos pénzköteget, a hatalom morzsácskáját, szétporciózta azt több részre, s egyikre rámondta: ez Rozitáé.
Aztán Rozita kifestette belőle falusi portáját, mint ahogyan a legenda mondja.
S.J. aztán munkanélküli lett, dologtalan, munkakerülő, ahogyan akkor szörnyülködve mondták. De meg is érdemelte ezt a sorsot, hisz azt észre nem venni, hogy az eltemetNI szó végződése csak úgy véletlenül nem íródhat nagybetűvel és az nem utalhat másra, mint a meggyilkolt miniszterelnökre nem hiba, hanem bűn. Sőt ostobaság. S ha valaki ennyire ostoba, akkor vagy központi bizottsági tagot kreálnak belőle, vagy munkanélkülit. Majdnem dologtalant írtam, de a Hatcsöcsűben ezt a kettőt egymás szinonimájának tartják, még ha nem is használják ezt a szót, mert ott a kocsmában tudják, hogy mit mikor kell használni.
Pálos Rozitát is elfújta a szél, de így nézve a kékfestő-tengert már tudom, belőlem nem fújja ki soha. S a haldoklásban kimosott ingeket mindig látni fogom, amikor csak rá gondolok. S mikor nem gondol az ember vágyakozva egy szebb világra, egy olyanra, ahol az infinitivusszal nem lehet semmi baj, ahol a kötőszavak önmagukat jelentik. S hunyhatom rá szememet, látom a tiszta vásznat, a fehéret, a kék mellett a legszebb színt. Meg az aranyat, ami ezen az estén elöntötte az eget.
Mert az ég is tudja, hogy Rozitára gondolok.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: cigarettafüstben, miniszterelnökre, összekaristolták, veszendőségében, anakronisztikus, infinitivusszal, szerkesztőjével, fölhörpölésére, munkásvárosban, szinonimájának, szerkesztőségi, munkanélkülit, cigarettafüst, belémhasított, kapaszkodásra, mesterségesen, szörnyülködve, morzsácskáját, minisztériumi, szétporciózta, délutánjában, félhomályban, munkanélküli, cigarettáról, hatcsöcsűben, haldoklásban, cigarettázás, tatabányához, pártkatonák, végigsöpört, betiltatott, munkakerülő, nagybetűvel, tavasziasan, feketéllett, kékfestőben, csodálatos tüneményről, szívem közepében, jegyzetet idemásolom, hajnali zápor, függöny mögül, talán pontatlanul, pontos idézet, vers maga, tatabányai félhomályban, szerkesztőségi szobában, város szélén, mesterségesen felfújt, ibolya fölkéklik, mocskos traverzek, lassú cigarettafüst, másik időből, Most Pálos Rozitára, Pálos Rozitáról, Pálos Rozitát, Pálos Rozita, József Attila-díjas, Weöres Sándor-féle Kossuth-díjával, Weöres Sándor, Aztán Rozita,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Megígért békesség  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Egy tavasz  39 ígéret  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  különleges  képre írva  Facebookon kaptam  Otthon  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Müller Péter tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Somlyó Zoltán - Orgonával  Horváth Szilvia tollából  Csend  Jázmin  Van néhány kérdés, amin gondol...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Spenót fasírttal  Gebhardt Nóra versei II.  József Attila - Kopogtatás nél...  Ady Endre - Mindegy átka  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Bársony székben  Gebhardt Nóra versei II.  IGEN így  A sorsod  Zilahy Lajos gondolata  Magyar költészet napja  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam Mírjam bará...  ajándék, mellyel meglepem  Alvó kislány  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Mindent de mindent visszakap  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Somlyó Zoltán - Orgonával  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  József Attila - Kopogtatás nél...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívek  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az ember emlékekből áll  Borzasztó 
Bejegyzés Címkék
csodálatos tüneményről, szívem közepében, jegyzetet idemásolom, hajnali zápor, függöny mögül, talán pontatlanul, pontos idézet, vers maga, tatabányai félhomályban, szerkesztőségi szobában, város szélén, mesterségesen felfújt, ibolya fölkéklik, mocskos traverzek, lassú cigarettafüst, másik időből, másikra gyújtva, tanítónő előkelősége, maga életét, külvilág karmai, derű áradt, öröm teljes, előző hetekben, berúgás közt, horizonton késfestő, nagy színpadot, hajnali harmattal, hatalom morzsácskáját, legenda mondja, meggyilkolt miniszterelnökre, kettőt egymás, kocsmában tudják, haldoklásban kimosott, ember vágyakozva, szebb világra, kötőszavak önmagukat, tiszta vásznat, legszebb színt, estén elöntötte, cigarettafüstben, miniszterelnökre, összekaristolták, veszendőségében, anakronisztikus, infinitivusszal, szerkesztőjével, fölhörpölésére, munkásvárosban, szinonimájának, szerkesztőségi, munkanélkülit, cigarettafüst, belémhasított, kapaszkodásra, mesterségesen, szörnyülködve, morzsácskáját, minisztériumi, szétporciózta, délutánjában, félhomályban, munkanélküli, cigarettáról, hatcsöcsűben, haldoklásban, cigarettázás, tatabányához, pártkatonák, végigsöpört, betiltatott, munkakerülő, nagybetűvel, tavasziasan, feketéllett, kékfestőben, tüneményről, dologtalant, játszadozol, jegyzetemet, létezésének, kimeredtünk, pontatlanul, előkelősége, meggyilkolt, pénzköteget, kiszervezve, spiccesség, állapotban, illuminált, tatabányai, nagyképűen, nyolcadiki, kötőszavak, kitüntetni, használják, használták, szelídsége, szalmaszál, véletlenül, csodálatos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 246
  • e Hét: 7003
  • e Hónap: 9010
  • e Év: 53983
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.