Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aranyvessző
  2015-08-23 22:40:39, vasárnap
 
  Aranyvessző





Magas aranyvessző, jágerkender, aranyos istápfű, aranyos ruta. Solidago gigantea Ait. (Solidago serotina) A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó, Észak-Amerikából származó erdők szélén, vizek mentén, ligetek­ben, sokfelé nagy tömegekben termő, évelő növény. A Dunántúlon általában, de Somogy, Zala és Vas megyében különösen elterjedt. Dísznövényként kertekben és parkokban is ültetik.Szára egyenes, 1 méternél magasabbra is megnő, egyszerű, csak a virágzatban elágazó. Levelei szórt állásúak, kb. 10 cm hosszúak, lándzsásak, fűrészes szélűek. Virágfészkei egyoldalú, bugásán álló ívesen hajló, sűrű fürtökben állnak. A virágok sárgák; kertekben már júniustól, a szabadban pedig júliustól egészen őszig nyílnak.

Mára már szinte egész Magyarországon elterjedt gyomnövény. Sokan foglalkoznak már az irtással. A tavasszal leégetett aranyvesszők viszont könnyen újrasarjadtak és lendületes fejlődésnek indulnak. Kijelenthető, hogy az égetés nem hat negatívan az aranyvesszőre.

Gyűjtési idő

július-augusztus

Gyűjtendő a növény szárának felső 40—50 cm hosszú része. Gyűjtésével nem szabad késlekedni, a munkát a virágzás kezdetekor nyomban meg kell kezdeni, mert a teljes virágzásban gyűjtött szárakon a virágzatok a szaradás alatt még tovább fejlődnek, s amikorra a száradás befejeződik, helyükön csak sűrű fehér szőrbóbita marad. A virágok nyílásának kezdetén gyűjtött hajtásokon a szárítás folyamán a virágok éppen kellően kinyílnak.

Száradás: 4 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru. A megszáradt áru bezsákolásánál ajánlatos szem-, orr- és szájvédőt használni, mert az arra érzékenyebbeknek kellemetlen nyálkahártya- és fogínygyulladást okoznak a levegőben szálló, belélegzett szőrbóbiták.

Hatóanyag

A drog (Solidaginü herba) valamennyi szervében, mintegy l,3-1,5% körüli mennyiségben fiavonaidok halmozódnak fel. Ezek közül a kvercetin, rutin, nikotiflorin, kvercitrin, izokvercitrin, asztragalin, ramnetin, izoramnetin, izoramnetin-3-0-glükoramnozin ismert. Ezen anyagok mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya változékony. A S. gigantea és a S. canadensis esetében a komponensek is részben eltérőek. Az aranyvesszőfajok triterpén szaponinokat tartalmaznak glikozidos kötésben, jelentős, 2% fölötti mennyiségben (hemolitikus index 250-l OOO). A komponensek összetétele részben eltérő, mindhárom fajnál megtalálható a bayogenin (aglikon). Illóolaj jelenléte is jellemző a drogra. A föld feletti szervek, fajtól is ftiggően, 0,3-l, 7%-ban tartalmaznak illóolajat; német vizsgálatok alapján a S. virga-aurea a rarlixban l ,2%-ban, a levél 0,72%, a virág 0,5% mennyiségben, míg a mag nyomokban tartalmazza. Egyéb fenol típusú vegyületek közül a S. virga aureából leiokarpozidot és virgaureozidot mutattak ki. A herba tartalmaz még többek között cseranyagokat (katechinszármazékok), keserüanyagokat és inulint.





Kvercetin

A kvercetin egy flavonoid, mely sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A molekuláris képlete ( C 15 H 10 O 7 ) . A megjelenése sárga kristályos por. Az Európai Élemiszer-biztonsági Hatóság megállapította, hogy élettani hatását tekintve nincs ok-okozati összefüggés a kvercetin fogyasztása és az emberre gyakorolt élettani hatás között. A kvercetint ellenjavallt fogyasztani bizonyos antibiotikumok [...]

Felhasználása:

Sokan ellenszenvvel vannak a növény iránt, mert az a tévhit alakult ki róla, hogy az aranyvessző szénanáthát okozhat. A mai tudományos álláspont szerint egy rovarbeporzású növényről van szó, melynek pollenjei túlságosan nehezek ahhoz, hogy messzire tudja vinni a szél, ezért nem is okoz nyálkahártya-irritációt.

Teáját herpesz, prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás, hólyag gyulladás, vesehomok, vesekő, vesegyulladás, ekcéma, candida, hüvelygomba, magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag-, májbántalmak, nehéz havivérzés, szamárhurut, reumás és ízületi fájdalmak ellen, továbbá izzasztóul, vizelethajtóként, külsőleg pedig toroköblítőként használják.

Vizelethajtó (diuretikus) hatását a szaponinoknak és flavonoidoknak tulajdonítják. Szaponinjai gyulladásgátlóak, valamint a nyálkahártya irritációjának hatására létrejövő enyhe gyulladás révén az immunrendszert aktiváló hatásúak (immunstimuláns). Valószínűleg ennek köszönhetően a herpeszvírus ellen is eredményesen alkalmazható. Egyes szaponinok antimikotikus hatását is igazolták A leiokarpozid gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító és diuretikus hatású. Ismert még a drog antioxidáns, összehúzó (adstringens) és a húgyutakra gyakorolt nyugtató (szedatív) hatása.
Herbájuk régen használt drog, középkori füveskönyvekben is tárgyalták sokféle gyógyhatását. Erre utal a Solidaga név is, ami so li dare = megerősítést, gyógyítást jelent. A népi gyógyászatban régóta használják belsőleg köszvény, reuma ellen, valamint vértisztítóként Külsőleg száj- és garatüreg-gyulladásnál gargarizálásra és rosszul gyógyuló sebek borogatására alkalmazzák Ezen alkalmazási területekre a fitoterápiában is javasolják. A felhasználásával készült számos gyógytermék (teakeverékek, kivonatok, tabletták stb.) többsége a húgyutak átöblítésére alkalmazza hó­lyag- és vesegyulladás, vesekő esetén. Szív- és veseelégtelenségből adódó ödémáknál tilos használni. Használják még magas vérnyomás, prosztatamegnagyobbodás, krónikus ekcémák, skrofulózis (nyaki nyirokcsomók gümőkórja) ellen.

A vesékre hatással van minden érzelmi folyamat. Lelki megrázkódtatást követően, legyen az egy kedves hozzátartozónk váratlan halála vagy akár egy baleset, mindig a vesék szenvedik meg a legjobban. Az erdei aranyvessző olyan gyógynövény, amely az ember érzelmi állapotát igen kedvezően befolyásolja. Amennyiben csalódás ér bennünket, vagy más lelki megterhelést kell elviselnünk, igyunk aranyvessző- teát. A gyógynövények angyala ott áll közvetlenül az aranyvessző mellett. Ennek a növénynek a kiegyenlítő-közömbösítő hatását egy súlyosabb érzelemváltozás esetén olyannak érezzük, mintha egy kéz simogatna, cirógatna bennünket.

Májtisztító hatása révén ekcéma vagy egyéb bőrprobléma esetén is hasznos lehet, ekcéma esetén külsőleg is. Magas várnyomásúak előszeretettel fogyasszák, mert vérnyomás csökkentő hatása is van. (Ebből következik, hogy akinek gyakran alacsony a vérnyomása, az inkább kerülje ezt az értékes gyógynövényt.) Használható ezen kívül megfázás megelőzésére vagy kezelésére, lázcsillapításra, és hasmenés ellen is.

Elkészítése

Tea 1-2 kávéskanálnyi (2-4 gramm) finomra aprított szárított növényi részből készíthető 2 dl forró vízzel leforrázva, amelyet naponta 3-4 alkalommal lehet fogyasztani. A napi dózis azonban ez lehetőleg ne haladja meg a 10-12 grammot. Teakészítés céljából társítható kamilla virággal és mezei zsurló hajtással.

Tinktúra készítésekor 1 dl 80 %-os etilalkoholban áztathatunk 1 evőkanál morzsolt drogot. Ebből naponta 30-40 csepp használható fel. Alkalmas a tökmagos kezelés kiegészítésére.

Zsenge levelei és virágzó hajtásai főzve ehetőek, magjai levesek besűrítéséhez használhatók.

Figyelmeztetések:

Terhesség és szoptatás: Nics elegendő információ az aranyvessző terhesség alatt történő használatáról. Kerülendő terhesség és szoptatás alatt az alkalmazása

Allergia parlagfű és a kapcsolódó növények: aranyvessző okozhat allergiás reakciót, akik érzékenyek a Asteraceae / Compositae család. A család tagjai közé tartozik parlagfű, krizantém, körömvirág, százszorszép, és még sokan mások.

Folyadék-visszatartás (ödéma) a szív vagy a vese problémák: Szív,-vesebetegség esetén alkalmazása kerülendő

Magas vérnyomás: fennáll annak a veszélye, hogy az aranyvessző használata mellett a szervezetben felhalmozódhat több nátrium, mely a vérnyomás esetén problémákat okozhat.

Forrás: http://gyogynovenyek.info


Link
A linket dr. Kovács Tibortól kaptam, köszönöm.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: vizelethajtóként, érzékenyebbeknek, fogínygyulladást, gyulladásgátlóak, lázcsillapításra, aranyvesszőfajok, figyelmeztetések, felhasználásával, toroköblítőként, keserüanyagokat, megrázkódtatást, vértisztítóként, érzelemváltozás, füveskönyvekben, felhalmozódhat, hozzátartozónk, leiokarpozidot, magyarországon, fitoterápiában, előszeretettel, kiegészítésére, megnagyobbodás, virgaureozidot, flavonoidoknak, immunstimuláns, bezsákolásánál, dísznövényként, gargarizálásra, immunrendszert, irritációjának, megállapította, etilalkoholban, antibiotikumok, rovarbeporzású, használatáról, izokvercitrin, virágzatban elágazó, virágok sárgák, szabadban pedig, tavasszal leégetett, növény szárának, virágzás kezdetekor, teljes virágzásban, szaradás alatt, száradás befejeződik, virágok nyílásának, szárítás folyamán, virágok éppen, arra érzékenyebbeknek, levegőben szálló, aranyvesszőfajok triterpén, komponensek összetétele, Európai Élemiszer-biztonsági Hatóság, Kovács Tibortól,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Png telefon  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Sokan azt tartják  Egy maradéktalanul uralt világ  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Elköszönt  Próbálj meg ...  Nevem  Alázat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Erdőn  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A sors  Nem számIt  Nem méltó hozzád  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Neked tudnod kell  Png virág  Idő  210 éve született a SZÓZAT meg...  Próbálj meg ...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A kételkedés kezelése  Őrizkednünk kell...  Nem tudhatod  Egy bizonyos határt  Png ház  Nevem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png virág  Erdőn  Rátalálsz  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 19  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Alázat  Alvó cicák  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png cica  Tavaszi kép  Nagyon különös  Png fotel  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kerüld el az evangélium örömén...  Kaffka_Margit  Nagyi telefonál  Egy hatékony szolga  Zilahy Lajos gondolata  Szívem tiéd  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
virágzatban elágazó, virágok sárgák, szabadban pedig, tavasszal leégetett, növény szárának, virágzás kezdetekor, teljes virágzásban, szaradás alatt, száradás befejeződik, virágok nyílásának, szárítás folyamán, virágok éppen, arra érzékenyebbeknek, levegőben szálló, aranyvesszőfajok triterpén, komponensek összetétele, föld feletti, herba tartalmaz, molekuláris képlete, kvercetin fogyasztása, emberre gyakorolt, kvercetint ellenjavallt, növény iránt, aranyvessző szénanáthát, rovarbeporzású növényről, nyálkahártya irritációjának, immunrendszert aktiváló, herpeszvírus ellen, leiokarpozid gyulladás, drog antioxidáns, húgyutakra gyakorolt, népi gyógyászatban, felhasználásával készült, húgyutak átöblítésére, vesékre hatással, vesék szenvedik, erdei aranyvessző, ember érzelmi, gyógynövények angyala, aranyvessző mellett, súlyosabb érzelemváltozás, inkább kerülje, értékes gyógynövényt, napi dózis, 10-12 grammot, tökmagos kezelés, aranyvessző terhesség, kapcsolódó növények, család tagjai, szív vagy, vese problémák, aranyvessző használata, szervezetben felhalmozódhat, vérnyomás esetén, vizelethajtóként, érzékenyebbeknek, fogínygyulladást, gyulladásgátlóak, lázcsillapításra, aranyvesszőfajok, figyelmeztetések, felhasználásával, toroköblítőként, keserüanyagokat, megrázkódtatást, vértisztítóként, érzelemváltozás, füveskönyvekben, felhalmozódhat, hozzátartozónk, leiokarpozidot, magyarországon, fitoterápiában, előszeretettel, kiegészítésére, megnagyobbodás, virgaureozidot, flavonoidoknak, immunstimuláns, bezsákolásánál, dísznövényként, gargarizálásra, immunrendszert, irritációjának, megállapította, etilalkoholban, antibiotikumok, rovarbeporzású, használatáról, izokvercitrin, aranyvesszőre, újrasarjadtak, glükoramnozin, gyógynövények, vesegyulladás, besűrítéséhez, cseranyagokat, felhasználása, kávéskanálnyi, gyogynovenyek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1323
  • e Hét: 3537
  • e Hónap: 17442
  • e Év: 147149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.