Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Paradicsom télire
  2015-09-18 23:53:43, péntek
 
   
  Paradicsom télire

Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). Mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.





Frissen minden nap fogyasszuk paradicsomot!

Néhány alapfogalom

Passzírozás: A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.





Az üvegeket újra felhasználhatjuk jövőre

Paradicsomlé készítés

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.

Darabos paradicsom

Vegyünk öt kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.

Ízesített paradicsom

A fentiknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.

Egész paradicsom

A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.





Aszalva is bátran próbáljuk ki

Magos paradicsom

Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. A paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.





Tésztaszószokhoz kiváló a paradicsompüré

A paradicsom eltevéséne másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.

Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!

Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom-pesto

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré

bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.





Télen milyen öröm lesz majd egy gyors vacsorához a házi paradicsomszószunk!

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: felhasználhatjuk, koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, paradicsompürét, szárazdunszttal, paradicsomlevet, szervezetünknek, szárazdunszthoz, paradicsomokat, passzírozással, szárazdunsztba, tartósíthatjuk, paradicsompüré, fűszerezhetjük, tartósításával, passzírozóval, végereménnyel, előmelegített, megtisztított, használhatunk, egészségesebb, legegyszerűbb, paradicsomlét, csíramentesek, paradicsomot, felszeletelt, megtalálható, zellerzöldet, húsdarálóhoz, beletessszük, vöröshagymát, málnadzsemet, rotyogtatjuk, passzírozása, készíthetünk, zöldpaprikát, paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Tanuld meg ezt a versemet  Png csokor  Png lepke  Az engedelmesség miért nem vál...  Németh László tollából  Adakozás  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Png virág  Sose bánj semmit  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Fehér virág  Alázat  Nem méltó hozzád  Idő  Png férfi  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Sokan azt tartják  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Popper Péter szavai  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Lóhere  Kerüld el az evangélium örömén...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Erdőn  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Soha ne kedvezz...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  210 éve született a SZÓZAT meg...  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Örülök, hogy látlak!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Reggel van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nevem  Alázat  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt, üvegeket újra, zöld részeket, fentiknek megfelelő, kicsumázott zöldpaprikát, egészet pépesre, paradicsom apró, paradicsomokat megmossuk, almareszelő segítségével, kezünkben marad, lábosban feltesszük, paradicsom eltevéséne, nyár minden, félig aszalt, teljes szárítás, édes ízeket, chilis paradicsomlekvárt, paradicsomos málnadzsemet, paradicsomokat négybe, mixer segítségével, gyors vacsorához, felhasználhatjuk, koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, paradicsompürét, szárazdunszttal, paradicsomlevet, szervezetünknek, szárazdunszthoz, paradicsomokat, passzírozással, szárazdunsztba, tartósíthatjuk, paradicsompüré, fűszerezhetjük, tartósításával, passzírozóval, végereménnyel, előmelegített, megtisztított, használhatunk, egészségesebb, legegyszerűbb, paradicsomlét, csíramentesek, paradicsomot, felszeletelt, megtalálható, zellerzöldet, húsdarálóhoz, beletessszük, vöröshagymát, málnadzsemet, rotyogtatjuk, passzírozása, készíthetünk, zöldpaprikát, paradicsomos, paradicsomlé, hozzávalókat, sütőpapírral, tudnivalókat, kapcsolatban, szöszmötölni, szárazdunszt, segítségével, mennyiségben, összeszedjük, alapfogalom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2711
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 21197
  • e Év: 150904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.