|
2015-09-18 23:53:43, péntek
|
|
|
|
|
|
Paradicsom télire
Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.
Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). Mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.
Frissen minden nap fogyasszuk paradicsomot!
Néhány alapfogalom
Passzírozás: A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.
Szárazdunszt: A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.
Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.
Az üvegeket újra felhasználhatjuk jövőre
Paradicsomlé készítés
Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.
Darabos paradicsom
Vegyünk öt kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.
Ízesített paradicsom
A fentiknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.
Egész paradicsom
A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.
Aszalva is bátran próbáljuk ki
Magos paradicsom
Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. A paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.
Tésztaszószokhoz kiváló a paradicsompüré
A paradicsom eltevéséne másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.
Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!
Olajban eltett aszalt paradicsom
Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.
Paradicsom-pesto
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré
só
bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja
Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.
Télen milyen öröm lesz majd egy gyors vacsorához a házi paradicsomszószunk!
SB
Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - befőzés, mélyhűtés |
|
Címkék: felhasználhatjuk, koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, paradicsompürét, szárazdunszttal, paradicsomlevet, szervezetünknek, szárazdunszthoz, paradicsomokat, passzírozással, szárazdunsztba, tartósíthatjuk, paradicsompüré, fűszerezhetjük, tartósításával, passzírozóval, végereménnyel, előmelegített, megtisztított, használhatunk, egészségesebb, legegyszerűbb, paradicsomlét, csíramentesek, paradicsomot, felszeletelt, megtalálható, zellerzöldet, húsdarálóhoz, beletessszük, vöröshagymát, málnadzsemet, rotyogtatjuk, passzírozása, készíthetünk, zöldpaprikát, paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt,
|
|
|
|
paradicsom befőzésének, paradicsom tartósításával, saját kezünk, különböző paradicsomokat, paradicsom passzírozása, munka ráadásul, szárazdunszttal kapcsolatban, befőzendő anyagot, üvegbe tölteni, üvegeket töltögetjük, paradicsomot alacsony, üvegeket pokrócba, pokrócot tehetjük, üvegek teljesen, első kettő, száraz dunszt, üvegeket újra, zöld részeket, fentiknek megfelelő, kicsumázott zöldpaprikát, egészet pépesre, paradicsom apró, paradicsomokat megmossuk, almareszelő segítségével, kezünkben marad, lábosban feltesszük, paradicsom eltevéséne, nyár minden, félig aszalt, teljes szárítás, édes ízeket, chilis paradicsomlekvárt, paradicsomos málnadzsemet, paradicsomokat négybe, mixer segítségével, gyors vacsorához, felhasználhatjuk, koktélparadicsom, tésztaszószokhoz, paradicsompürét, szárazdunszttal, paradicsomlevet, szervezetünknek, szárazdunszthoz, paradicsomokat, passzírozással, szárazdunsztba, tartósíthatjuk, paradicsompüré, fűszerezhetjük, tartósításával, passzírozóval, végereménnyel, előmelegített, megtisztított, használhatunk, egészségesebb, legegyszerűbb, paradicsomlét, csíramentesek, paradicsomot, felszeletelt, megtalálható, zellerzöldet, húsdarálóhoz, beletessszük, vöröshagymát, málnadzsemet, rotyogtatjuk, passzírozása, készíthetünk, zöldpaprikát, paradicsomos, paradicsomlé, hozzávalókat, sütőpapírral, tudnivalókat, kapcsolatban, szöszmötölni, szárazdunszt, segítségével, mennyiségben, összeszedjük, alapfogalom, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2711
- e Hét: 7292
- e Hónap: 21197
- e Év: 150904
|
|
|