Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bazsalikomot minden párkányra!
  2015-10-03 21:58:36, szombat
 
   
  Bazsalikomot minden párkányra!

Németborsnak is nevezik. A középkorban a romantikus szerelem jelképe volt, és csak a legszebb nők termeszthették sikerrel.

A királyok növénye: bazsalikom

A bazsalikom szót a görög basileus: király szóból eredeztetik. Az ókori görögök a királyok növényének tartották, hiszen a felszenteléshez használt olaj fontos alkotórésze volt a bazsalikom. Talán innen ered nép elnevezése: királyfű.

Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett a teraszára, ezzel adott jelet, hogy kész fogadni szerelmét. A görögök hosszú utazásaikra egy szál bazsalikomot visznek magukkal, mert ez szerencsét hoz. Indiában is szent növény.





Az olasz bazsalikom nagy, húsos leveleivel hódít

Régen a lányok és menyecskék egy szál bazsalikomot tettek az imakönyv és fehér keszkenő közé, és így indultak ünnepnapokon a templomba, ahol a rozmaringszálat kalapjukon viselő legények már várták őket. Székelyföldön a lányok bazsalikomcsokorral a kézben mondják ki a boldogító igent.

Bazsalikomot minden párkányra

Mintegy hatvan fajtája ismert, a kisebb levelű a közönséges vagy görög bazsalikom, kezdő kertészeknek érdemesebb ezzel próbálkozni, a nagyobb levelű az olasz bazsalikom, de létezik ún. saláta bazsalikom, ennek levelei igen nagyra nőnek.





Minden balkonon megél!

Ha naponta locsoljuk, a legkisebb konyhában is kitart egész nyáron a friss bazsalikom, de kertben vagy nagyobb cserépben akár fél méteresre megnövő gyönyörű kis bokrot nevelhetünk belőle. A kis bazsalikompalánta a vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.

Tartósítás

A friss bazsalikomot megmossuk, hagyjuk megszáradni, majd apróra vágjuk és jégkockatartóba tesszük. Vízzel felöntjük, fagyasztjuk, majd a kockákat kis zacskókban tartjuk a mélyhűtőben. Csak a főzés végén adjuk az ételhez, zamata hamar elillanhat.

A tartósításnak másik jó módszere a pesto készítése, csak egy kis fenyőmag, olíva, pecorino sajt kell hozzá, és kész is a hűtőben sokáig eltartható pesto, melyből isteni nyári tésztaszószokat készíthetünk, de szendvicsekbe is tehetjük.

A bazsalikomot kiválóan lehet szárítani is, ehhez a kis csokorba kötött hajtásokat szellős, árnyékos helyen fejjel lefelé akasztva meg kell szárítani. Lemorzsolva fém- vagy üvegedényben tároljuk.

Bazsalikom a konyhában

A friss bazsalikom az olasz konyhának megkerülhetetlen fűszere. A caprese - paradicsom, mozzarella sajt és bazsalikom jó minőségű olívaolajjal leöntve - igazi könnyű, nyári vacsora. Pizzák, tészták kiváló ízesítője, tojás és fehérbabételekbe is kiváló. Salátákba is nagyon finom. Az olasz kenyérsalátába, a panzanellába is mindenképpen kell bazsalikom.





Csak a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez

Kevesen tudják, de a bazsalikomból édes ételeket is készíthetünk, szakácsaink egy bazsalikom túróhabot készítettek belőle.

Gyógybazsalikom

Teája bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. Egy teáskanál szárított bazsalikomot kell 10 perc áztatás után leszűrni.

Paradicsomleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók:
1 fej közepes vöröshagyma
2 kis fej fokhagyma
kevés liszt
18 dkg (fél üveg) paradicsompüré
oregánó
őrölt rozmaring
bazsalikom
4 szelet kenyér
kevés sajt
5 evőkanál kiskagyló tészta
fél paprika
1 dl pohárka tejföl
fokhagymakrém

Elkészítés: A kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát olíva olajon megdinszteljük, liszttel kevés ideig pirítjuk, rátesszük a paradicsompürét, amit kicsit szintén lepirítunk, majd sózzuk, borsozzuk (esetleg még kevés ételízesítővel is megszórhatjuk). Lassanként felöntjük 1-1,3 liter vízzel, és kevés oregánóval, bazsalikommal és késhegynyi őrölt rozmaringgal ízesítjük. Ízlés szerint cukrozni is lehet, hogy se túl édes, se túl sós ne legyen. Hozzáadunk úgy 5 evőkanál kiskagyló tésztát, és esetleg egy kevés tv-paprikát, jó vékonykára vágva. Gyenge tűzön - míg a tészta is megfő - kevergetés mellett főzzük. (Ekkor már kellemes fokhagymás-fűszeres illata van...) Kenyérpirítóban lepirítjuk a szelet kenyereket, és kockára vagdossuk őket. Lereszeljük a sajtot, a tejfölben pedig elkeverjük a fokhagymakrémet (ízlés szerinti mennyiséget).
Tálalás: mélytányérba merjük a paradicsomlevest, csepegtetünk bele a fokhagymás tejfölből (késsel szét is lehet húzogatni, így szép lesz a fehér minta a piros levesben), rászórunk a pirított kockákból, arra reszelt sajtot hintünk, és még egy kevéske oregánóval díszítjük.

Bazsalikomos-fokhagymás penne szárított paradicsommal

Hozzávalók 2 személy részére:
1-2 db paprika
2 nagyobb fej paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
3-4 db szárított paradicsom
2-3 kanál olívaolaj
25-35 dkg penne (durum)

Elkészítés: A paprikát apró kockákra vágjuk (1-1 cm), és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomóval hozzáadjuk, a paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva) apró kockákra vágva hozzákeverjük. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (A szárított paradicsom sózott!). Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, a tészta levéből néhány kanállal a paradicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást a 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon, szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá. A tésztát leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.

Bazsalikomfagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín
1 csokor bazsalikom
3 tojássárga
3 evőkanál cukor

Elkészítés: A tejszínt a megtisztított bazsalikommal együtt a mixerbe tesszük. Addig pürésítjük, amíg teljesen egynemű lesz. Egy szűrőn átpréseljük, felfőzzük, majd rögtön levesszük a tűzről.

A tojássárgákat és a cukrot egy fémedényben közepes láng felett felverjük. Hozzáadjuk a bazsalikomszószt, s állandó keverés mellett felforrósítjuk, de nem főzzük, és addig hagyjuk a tűz felett, amíg kemény masszát kapunk.
Ezután kihűtjük, majd 2 órával később a masszát habverővel felverjük, hogy a keletkezett jégkristályok feloldódjanak.
Megint 2 órára a fagyasztóba tesszük, tálalás előtt a műveletet megismételjük.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: bazsalikomszószt, fehérbabételekbe, paradicsomlevest, megkerülhetetlen, tésztaszószokat, rozmaringszálat, zöldfűszerekkel, bazsalikomlevél, paradicsompürét, fokhagymakrémet, felszenteléshez, jégkockatartóba, paradicsomleves, kenyérpirítóban, gyógybazsalikom, kenyérsalátába, termeszthették, paradicsompüré, ételízesítővel, megdinszteljük, felforrósítjuk, bélproblémákra, szendvicsekbe, tartósításnak, tojássárgákat, paradicsommal, feloldódjanak, jégkristályok, székelyföldön, megszórhatjuk, hozzákeverjük, bazsalikommal, megtisztított, bazsalikomból, fokhagymakrém, megismételjük, romantikus szerelem, királyok növénye, bazsalikom szót, görög basileus, ókori görögök, királyok növényének, felszenteléshez használt, hölgy cserepes, görögök hosszú, szál bazsalikomot, olasz bazsalikom, rozmaringszálat kalapjukon, kézben mondják, boldogító igent, kisebb levelű, közönséges vagy,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak figyelj Míg fiatal voltál...  Facebookon kaptam Krisztinától  A feleségem nem dolgozik  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sík Sándor : Az első sárga lev...  Balettáncosnő gif  Ki is az a Dolores Cannon ?  Jó éjt !  Bájos  Facebookon kaptam  Fájdalmas dalt zeng . . .  Facebookon kaptam  A jókedv  Míg élek  Úgy fogom fel a dolgokat, ahog...  Világító torony  Palacsinta  Torokfájásra - természetes kez...  Alvó cica  Minden cselekedet egyszerűsége...  Facebookon kaptam  Palacsinta  Facebookon kaptam  Míg élek  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pénz nem minden .......  Egyszer sokáig  Meteorit  Ravatal  Dsida Jenő – Confiteor  Körtefa, almafa, szilvafa, rin...  Nincs joga  A kis lovas gif  Iszol eleget?  Körtefa, almafa, szilvafa, rin...  Csütörtök  Vót valami  Dsida Jenő – Confiteor  Szabó Kila Margit versei  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mai napi mosoly.....  Villámlás  Minden cselekedet egyszerűsége...  Bájos  Ahol nincs  Sík Sándor : Az első sárga lev...  Sírig tartó ölelkezés......  Higgy magadban......  Ősz Anyu  Csanádi Imre: Őszköszöntő  1249 az új fertőzött, elhunyt ...  Nincs Cím  Az ősz  Míg élek  Harmonia.......  Ezt hozta az ősz.  Bagoly az odúban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Korhatár nélkül  Közkedvelt ételek jótékony egé...  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Közelítő tél  Facebookon kaptam  Meteorit  Néhány nyugis nap  Szép mai napot !........  Facebookon kaptam  Jó éjt !  Őszi növényeink  Torokfájásra - természetes kez...  A jókedv  A pénz nem minden .......  Keresztury Tibor tollából  Sírig tartó ölelkezés......  Vidám hetek a Balatonnál (Rég...  Önbizalom......  Önbizalom......  Facebookon kaptam  Felhők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Káposzta - az egészségünk szol...  A kis lovas gif  Csak figyelj Míg fiatal voltál...  Kék ég alatt  Facebookon kaptam  A magnézium sokat segíthet az ...  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Őszi növényeink  Egy jó menyecske.......  Nincs joga  Egy jó menyecske.......  Vitaminbombaként emlegetik az ...  Egy jó menyecske....... 
Bejegyzés Címkék
romantikus szerelem, királyok növénye, bazsalikom szót, görög basileus, ókori görögök, királyok növényének, felszenteléshez használt, hölgy cserepes, görögök hosszú, szál bazsalikomot, olasz bazsalikom, rozmaringszálat kalapjukon, kézben mondják, boldogító igent, kisebb levelű, közönséges vagy, nagyobb levelű, legkisebb konyhában, friss bazsalikom, fagyáson kívül, friss bazsalikomot, főzés végén, tartósításnak másik, pesto készítése, hűtőben sokáig, bazsalikomot kiválóan, olasz konyhának, olasz kenyérsalátába, főzés utolsó, bazsalikomból édes, bazsalikom túróhabot, teáskanál szárított, kockára vágott, kevés tv-paprikát, szelet kenyereket, tejfölben pedig, fokhagymás tejfölből, fehér minta, piros levesben, pirított kockákból, kevéske oregánóval, paprikát apró, héját eltávolítva, szárított paradicsomot, szárított paradicsom, tészta levéből, paradicsomos mártásunkhoz, tésztát leszűrjük, mártáshoz keverjük, megtisztított bazsalikommal, mixerbe tesszük, szűrőn átpréseljük, fémedényben közepes, masszát habverővel, keletkezett jégkristályok, fagyasztóba tesszük, műveletet megismételjük, bazsalikomszószt, fehérbabételekbe, paradicsomlevest, megkerülhetetlen, tésztaszószokat, rozmaringszálat, zöldfűszerekkel, bazsalikomlevél, paradicsompürét, fokhagymakrémet, felszenteléshez, jégkockatartóba, paradicsomleves, kenyérpirítóban, gyógybazsalikom, kenyérsalátába, termeszthették, paradicsompüré, ételízesítővel, megdinszteljük, felforrósítjuk, bélproblémákra, szendvicsekbe, tartósításnak, tojássárgákat, paradicsommal, feloldódjanak, jégkristályok, székelyföldön, megszórhatjuk, hozzákeverjük, bazsalikommal, megtisztított, bazsalikomból, fokhagymakrém, megismételjük, mindenképpen, bazsalikomot, bazsalikomos, készíthetünk, ünnepnapokon, , ,
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 569
  • e Hét: 3409
  • e Hónap: 18266
  • e Év: 276959
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.