|
2015-10-03 22:19:26, szombat
|
|
|
|
|
|
Zsálya, a bölcsesség fűszere
Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele, pedig érdemes zsályát enni.
Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon a Földközi-tenger térségéből származó zsályát.
A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet. Sőt a rómaiak és az arab orvosok hittek benne, hogy akár halhatatlanná is teheti az embert ez a zöld fűszer.
Nagyon finom, karakteres fűszer a zsálya
A csodavárás mellett emésztési problémákat orvosoltak vele, a franciák teát is főztek belőle, ami a kínaiaknak annyira ízlett, hogy olyan - mondhatni előnytelen - üzletbe is belementek, hogy egy adag zsályát négy adag teával honoráljanak. A 17. században a hollandok szállították a kínaiaknak a zsályát.
Ebben a században hódította meg a zsálya Amerikát, bár Közép-Amerikában létezik őshonos zsályafaj, ami hallucinogén s a sámánok használták (látnokzsálya). Az ártalmatlanabb - Európából érkezett - zsályával az indiánok a fogukat ápolták (ugyanúgy, ahogy már a régi rómaiak is), és az égési sérülésekre is használták.
A zsálya latin jelentése ,,gyógyítani". Franciául toute bonne-nak azaz ,,minden rendben"-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító ,,gyógyfűként" volt ismeretes. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát. A nők régóta alkalmazták tejelapasztásra is, sőt ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei is jól kezelhetőek vele.
Olaszos ételeket, paradicsomos ragukat is megbolondíthatunk zsályával
A zsályát a levegő illatosítására is használták - a levendulával együtt - a 17. század környékén. De a történelem folyamán gyógyszerként is rengeteg bajra írként szolgált: használták szembetegségek, bélproblémák kezelésére, memóriazavarra vagy epilepsziás rohamok enyhítésére.
Nagyon jó úton jártak a régi orvosok, mert a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle.
2001-ben az év fűszerévé választotta a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség.
Milyet válasszunk és hogyan tároljuk?
A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta foltok, se sárgás elszíneződések.
Friss zsályát 4-5 napig lehet a hűtőben tárolni magában, vagy olívaolajba téve akár hetekig is eláll, és a zsályaízű olajat utána remekül felhasználhatjuk salátaöntetként. Érdemes lefagyasztani is, de ha csak szárított zsályánk van otthon, az sem probléma. Ha van szabad ablakpárkányunk, akkor érdemes cserépben nevelni egy kis zsályát, így mindig friss fűszernövényhez jutunk.
Keveset használjunk belőle, mert nagyon karakteres az íze
Mihez jó?
A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak. Az olasz frittatákban, rizottókban is gyakori fűszer, pizzákhoz is szokás használni. De a húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik a zsálya.
A húsok közül nem igazán van kedvence, mindegyikhez jól idomul, bár legtöbb esetben a szárnyasokhoz kötik, de nagyon jól passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is.
Gazdagítható vele a pizzatészta, vagy akár a házi kenyerünket is feldobhatjuk ezzel a hiperegészséges zöldfűszerrel.
A zsálya meglehetősen erős ízű, így vigyázzunk azzal, hogy mennyi fűszert teszünk az ételbe.
Mindenféle húshoz jól illik
Saltimbocca alla Romana
Hozzávalók:
8 szelet borjú
8 szelet prosciutto
fél csokornyi friss zsályalevél
0,6 dl olívaolaj
10 dkg vaj
1 dl vörösbor
alaplé
só
frissen őrölt bors
Elkészítés: A húsokat óvatosan kiklopfolom, és finoman belisztezem mindkét oldalukat. A húsra teszek egy darab prociutto-t, erre egy méretes zsályalevelet fektetek. A sonkát és a fűszert egy fogpiszkálóval rátűzöm a húsra.
Egy serpenyőben olívaolajat és vajat forrósítok, majd a zsályás oldallal lefelé kezdem benne sütni a húst. Amikor már jól megpirult a sonka, akkor megfordítom, és megsütöm a másik oldalát is. A húsokat tányérra szedem, majd a serpenyőben lévő zsiradékot és pörcöket felöntöm borral, egy kis alaplével, és annyi ideig főzöm, amíg egy picit besűrűsödik. Ezzel a szósszal locsolom meg a tálon lévő húsokat.
Mascarponés sütőtökmártás
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
15 dkg húsos szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg mascarpone
2 teáskanál morzsolt zsálya
2 evőkanál vaj
olaj
Elkészítés: A sütőtököt meghámozom, magjaitól megszabadítom és kockára vágom. Egy lábasban vajat forrósítok, rádobom a tökkockákat, meghintem zsályával, és egy kicsiny vízzel felöntve hagyom párolódni.
Egy serpenyőben olajon megpirítom a szalonnát, majd a hozzáadom a hagymát, ami hagyok, hogy megdinsztelődjön.
Miután megpárolódott a tök, összeeresztem a hagymás szalonnával, belekeverem a mascarponét, picit sózom, és kettőt rottyantok rajta.
Tésztával kínálom.
WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: egészségmegőrzés, antioxidánsokban, megdinsztelődjön, felhasználhatjuk, tejelapasztásra, salátaöntetként, fűszernövényhez, ablakpárkányunk, kozmetikumokban, hiperegészséges, illatosítására, fogpiszkálóval, ártalmatlanabb, memóriazavarra, szembetegségek, elszíneződések, bőrproblémákra, zöldfűszerrel, megszabadítom, halhatatlanná, sütőtökmártás, koncentrációt, antiszeptikus, gyógyszerként, idegrendszert, zsályalevelet, lefagyasztani, szárnyasokhoz, fogyasztották, összeeresztem, megpárolódott, látnokzsálya, meglehetősen, gazdagítható, bölcsességét, levendulával, bölcsesség fűszere, ókori görögök, kifinomult gondolkodás, zsálya jelképezte, öregek bölcsességét, hosszú életet, arab orvosok, zöld fűszer, csodavárás mellett, franciák teát, kínaiaknak annyira, adag zsályát, hollandok szállították, században hódította, zsálya Amerikát, sámánok használták, Nemzetközi Gyógynövény Szövetség,
|
|
|
|
bölcsesség fűszere, ókori görögök, kifinomult gondolkodás, zsálya jelképezte, öregek bölcsességét, hosszú életet, arab orvosok, zöld fűszer, csodavárás mellett, franciák teát, kínaiaknak annyira, adag zsályát, hollandok szállították, században hódította, zsálya Amerikát, sámánok használták, ártalmatlanabb –, fogukat ápolták, régi rómaiak, égési sérülésekre, zsálya latin, zsálya bevett, általános egészségmegőrzés, menopauza tünetei, levegő illatosítására, levendulával együtt, történelem folyamán, régi orvosok, zsálya antiszeptikus, legrégebben használt, friss zsálya, hűtőben tárolni, zsályaízű olajat, zsálya nagyon, paradicsomos ételekhez, olaszos paradicsomos, olasz frittatákban, húsos ragukhoz, húsok közül, szárnyasokhoz kötik, házi kenyerünket, hiperegészséges zöldfűszerrel, zsálya meglehetősen, húsokat óvatosan, húsra teszek, darab prociutto-t, méretes zsályalevelet, fogpiszkálóval rátűzöm, serpenyőben olívaolajat, zsályás oldallal, másik oldalát, húsokat tányérra, serpenyőben lévő, picit besűrűsödik, szósszal locsolom, tálon lévő, sütőtököt meghámozom, lábasban vajat, kicsiny vízzel, serpenyőben olajon, hagymás szalonnával, egészségmegőrzés, antioxidánsokban, megdinsztelődjön, felhasználhatjuk, tejelapasztásra, salátaöntetként, fűszernövényhez, ablakpárkányunk, kozmetikumokban, hiperegészséges, illatosítására, fogpiszkálóval, ártalmatlanabb, memóriazavarra, szembetegségek, elszíneződések, bőrproblémákra, zöldfűszerrel, megszabadítom, halhatatlanná, sütőtökmártás, koncentrációt, antiszeptikus, gyógyszerként, idegrendszert, zsályalevelet, lefagyasztani, szárnyasokhoz, fogyasztották, összeeresztem, megpárolódott, látnokzsálya, meglehetősen, gazdagítható, bölcsességét, levendulával, mindegyikhez, paradicsomos, sertéshúshoz, feldobhatjuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 400
- e Hét: 1208
- e Hónap: 15113
- e Év: 144820
|
|
|