Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elváltozások a szemhéjon
  2013-02-27 16:55:08, szerda
 
   
  Azt már régen tudjuk, hogy a szem nem csak a lélek tükre. Keveset tudunk viszont arról, hogy az alsó és a felső szemhéjon jelentkező akut vagy krónikus gyulladások, alaki elváltozások akár valamilyen betegséget is jelezhetnek.

Az akuttól a krónikusig

A szemhéj akut megbetegedései közül a leggyakoribbak a népnyelvben árpaként és jégárpaként emlegetett gyulladások.
Az árpa - amely leginkább egy pattanáshoz hasonlít - nem más, mint a szemhéj szélén lévő faggyú- vagy verejtékmirigyek akut gyulladása, melyet bakteriális fertőzés idéz elő.
A sokszor feszítő érzéssel, fájdalommal járó szemhéjbajt hatékonyan lehet kezelni valamilyen antibakteriális krémmel, de házilag is meg lehet tőle szabadulni, mégpedig meleg kamillás borogatással, illetve párakötéssel. A párakötés kicsit macerás, viszont hatékony lehet. Forralt, de már kihűlt vízzel átitatott gézlapot kell este a szemre helyezni, melyet műanyag (folpack) fóliával kell lefedni. A pakolást sebtapasszal rögzíteni kell, hogy a gézlap megőrizze nedvességtartalmát, és el ne mozduljon. Ennél a gyógymódnál soha ne alkalmazzunk kamillát (se magát a virágos, sem a ,,tasakos" változatot), ugyanis ez a gyógynövény, amennyiben ,,bedunsztoljuk" vele, kiszárítja a szemet; illetve a főzetben lévő apró növényi törmelék felsértheti a szaruhártyát. Fontos tudni, hogy ha az egyébként ártalmatlannak tűnő árpa néhány nap alatt - az otthoni kezelések hatására - nem múlik el, jobb szemészorvoshoz fordulni, mert a szemhéjszéli gennyes tasakot a szakorvosnak kell megnyitnia, és megtisztítania a kórokozóktól.
Ritkán, de előfordul, hogy a kezeletlen vagy rosszul kezelt, visszatérő árpa szövődményeként alakul ki a jégárpa, amely első ránézésre hasonlít az árpához (a szemhéj kipirosodása, megduzzadása, majd hámlása), ám maga a gyulladás általában krónikus. A kis csomó jelenléte nem okoz fájdalmat, inkább kellemetlen, idegentestérzéshez hasonló tünetnek tekinthető.
A jégárpát leggyakrabban a szemhéjszéli, olajos váladékot termelő mirigyek elzáródása okozta váladékpangás idézi elő, ami gyulladásokat provokál. A legtöbb esetben csak (ambuláns) sebészi beavatkozással lehet végleg ,,learatni".

Ami kívül is látszik, belül hibádzik?

A bőrgyógyászok és a szemészorvosok tapasztalatai szerint egyes bőrbetegségek (ilyen pl. az akne rozacea - az arcbőr pórusainak eltömődésével, gyulladásos pattanások, csomócskák kialakulásával járó bőrelváltozás) és a szeborreás dermatitisz (pikkelyesen hámló, a bőr kipirosodásával, gyulladásával járó, krónikus bőrbaj) kifejezetten hajlamosítnak a vissza-visszatérő jégárpára. Ugyancsak krónikussá válhat azoknál is, akiknek a szemhéjszéli mirigyeik a kelleténél több váladékot termelnek, és ezek mintegy eldugaszolják a mirigy kivezető csöveit. Az ilyen okból keletkező jégárpa kiújulását - egyes szemészek szerint - a szemhéjak gondos és rendszeres, speciális tisztításával ritkítani lehet.
Azt ajánlják tehát, hogy naponta kétszer, a fürdés vagy a mosakodás végén, vizes kezünkön egy csepp babasampont kenjünk el, majd a lezárt szempillák felett, kíméletesen a mutatóujjunkkal a felső szemhéjunkat vízszintesen, az alsót felfelé masszírozzuk a pillasor irányába. Ezt a mozdulatsort egymás után a középső, a gyűrűsujjunkkal is ismételjük meg tízszer. A szemhéjfürdetés végén bő, langyos vízzel mossuk le a szemhéjainkról a maradék sampont. A többszöri és legalább két hétig tartó kezelés hatására - nagy valószínűséggel - a szemhéjak széle végleg megszabadul a felesleges, ám gyulladási gócként viselkedő váladéktól. Amennyiben azonban ettől a makacs szemhéjbetegségtől - sem a házi, sem a megfelelő orvosi kezelés segítségével - nem tudunk megszabadulni, szükség lehet a szövettani mintavételre, mert az olykor idültté váló folyamat a sejtek rosszindulatú elfajulására is utalhat.

A szemhéjödéma nem (csak) szépséghiba!

Előfordulhat, hogy a szemhéj heveny duzzanatát valamilyen, a szervezetben allergiás reakciót kiváltó (pl. kozmetikumban lévő, rovarcsípéssel bejutó) anyag provokálja.
Ugyancsak a szemhéj megduzzadása társulhat a kötőhártya, illetve a szem körüli szövetek gyulladásaihoz. A vesebetegségek, a nyirokkeringési, hormonális zavarok is ödéma formájában mutatkozhatnak meg, elsősorban a felső szemhéjon. Amennyiben tehát a szemhéjunk bedagad, jól tesszük, ha felkeressük a szemészeti szakrendelőt, ahol a szakorvos eldönti, hogy indokolt-e az alapos belgyógyászati, orr-fül-gégészeti kivizsgálás. A diagnózis ismeretében az oki kezelés segíthet megszabadulni a duzzanattól.
Az sem ritka, hogy egyes, nemcsak az arcot, hanem a más testrészeket is érintő bőrbetegségek gyakran terjednek át a szemhéj bőrére, sőt a szemre magára is. Szemhéjak tünetei a bőr kivörösödése, hólyag és váladékozó sebek lehetnek.

Életminőséget is befolyásoló szemhéjtorzulások

Időseknél nagyon gyakori, hogy a szemhéj széle nem érinti a szemgolyót, vagyis kifelé fordul. Ez a korral is járhat, ugyanis az évek előrehaladtával a szemhéji szövetállomány is gyengül. Az sem ritka, hogy idegbénulás vagy izomsorvadás áll a deformitás mögött.
A problémának tehát érdemes utánajárni, mert ha a szemhéj belső felszíne nem érintkezik a szemmel, és a szemhéj széle kiszárad, az a kötőhártya-gyulladás állandósulásához vezethet. A másik, ugyancsak lehetséges - a szem egészségét és a közérzetet is rongáló következmény - a folyamatos könnyezés. Ennek a magyarázata, hogy a kifordult szemhéjnál a könnypontba nem tud lefolyni a könny, a beteg pedig emiatt homályosan lát. A gyakori törölgetés nem segít, sőt! Tovább rontja a helyzetet, mert a textilzsebkendővel izgatjuk a szem szaruhártyáját, ráadásul kórokozókat is juttathatunk a szemünkbe.
Ugyancsak zavaró lehet a szemhéj befelé fordulása, mely az állandósult gyulladásra, a szemhéjizmok görcsére származtatható vissza. Itt sem csupán a látvány zavaró volta miatt van szükség a szakorvosi beavatkozásra, hanem azért, mert az alakváltozás következtében, a befordult szemhéj miatt a szempillák állása is megváltozhat, vagyis folyamatosan karcolhatják a szaruhártyát. Az állandó gyulladás erős szemfájdalommal járhat, a szaruhártya-sérülések pedig akár a látást is veszélyeztethetik.
Bár ezt az elváltozást - időlegesen - korrigálni lehet a szemhéj bőrének ,,kiemelésével" (a szemhéj szélétől az arc bőréig vezetett, meghúzott vékony ragtapaszcsíkkal), végleges megoldás csak műtéttől (amit ma már ugyancsak járóbeteg-ellátás keretében végeznek) várható.
Noha a látás minőségét általában nem rontják, léteznek olyan, a szemhéjakon jelentkező - többnyire jóindulatú - daganatok, amelyek viszont valamilyen belső szervi elváltozásra figyelmeztetnek. Ilyen a meglehetősen gyakori, xanthelasmának nevezett szemhéjelváltozás. Megjelenési formája: sárgás, lapos, amorf göbök, amelyek valójában nem mások, mint vérzsírlerakódások. Ezek olyan méretűvé is nőhetnek, hogy beboríthatják akár az alsó, akár a felső szemhéjat.
Ennek a daganatfajtának a megjelenése gyakran összefügg a vérzsírszint magas értékeivel. Ám az elszíneződött kitüremkedések a lipidháztartás egyensúlyának rendezése, vagyis a koleszterincsökkentők szedése közben és után sem tűnnek el ,,maguktól". Megszabadulni tőlük csak plasztikai műtéttel lehetséges.
Forrás:ötvenentúl
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: verejtékmirigyek, állandósulásához, ragtapaszcsíkkal, daganatfajtának, kipirosodásával, figyelmeztetnek, szemészorvoshoz, előrehaladtával, antibakteriális, nyirokkeringési, szemhéjfürdetés, szövődményeként, szemfájdalommal, gyűrűsujjunkkal, mutatóujjunkkal, valószínűséggel, megbetegedései, szemhéjainkról, belgyógyászati, szaruhártyáját, kitüremkedések, szövetállomány, lipidháztartás, megtisztítania, leggyakoribbak, beavatkozással, rovarcsípéssel, ártalmatlannak, mutatkozhatnak, kialakulásával, szemészorvosok, gyulladásaihoz, származtatható, vesebetegségek, xanthelasmának, életminőséget, lélek tükre, felső szemhéjon, szemhéj akut, népnyelvben árpaként, árpa –, pattanáshoz hasonlít, szemhéj szélén, sokszor feszítő, párakötés kicsit, szemre helyezni, pakolást sebtapasszal, gézlap megőrizze, gyógymódnál soha, főzetben lévő, egyébként ártalmatlannak, otthoni kezelések,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  különleges  képre írva  Paul David Tripp Április 12  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Ott van  Facebookon kaptam Krisztinától  Erdei gyöngyvirág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jánosházy György: Fogd a kezem  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Alvó cicák  Mindent de mindent visszakap  Alvó cicák  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Ma van a magyar költészet napj...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Tanácsok egy pszichológustól  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Különleges  Egyszerű  Tavaszi este  Az ember emlékekből áll  Különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Paul David Tripp Április 13  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyámról való emlékek  Szép estét  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Robin Wight pitypang szobra  Latinovits Zoltán tollából  Hogyan válunk hűségesekké?  39 ígéret  Robert Merle tollából  Mindig lesz olyan  Isten hűségének mértéke  Anyák napjára  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos mondta  Horváth Szilvia tollából  40 felett  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Anyámról való emlékek  Kertem  Egy gondolat  Vannak emberek  Müller Péter tollából  Töröld le  Latinovits Zoltán tollából  Az ember emlékekből áll  Azért kaptad  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Ma van a magyar költészet napj...  Önmaga ellenére  Gebhardt Nóra versei II.  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Alvó cica  Magyar költészet napja  Ki akarják dobni a pajzsmirigy... 
Bejegyzés Címkék
lélek tükre, felső szemhéjon, szemhéj akut, népnyelvben árpaként, árpa &#8211, pattanáshoz hasonlít, szemhéj szélén, sokszor feszítő, párakötés kicsit, szemre helyezni, pakolást sebtapasszal, gézlap megőrizze, gyógymódnál soha, főzetben lévő, egyébként ártalmatlannak, otthoni kezelések, szemhéjszéli gennyes, szakorvosnak kell, kezeletlen vagy, szemhéj kipirosodása, gyulladás általában, jégárpát leggyakrabban, legtöbb esetben, szemészorvosok tapasztalatai, akne rozacea, arcbőr pórusainak, szeborreás dermatitisz, vissza-visszatérő jégárpára, szemhéjszéli mirigyeik, kelleténél több, mirigy kivezető, ilyen okból, szemhéjak gondos, fürdés vagy, mosakodás végén, csepp babasampont, lezárt szempillák, felső szemhéjunkat, alsót felfelé, pillasor irányába, mozdulatsort egymás, szemhéjfürdetés végén, maradék sampont, szemhéjak széle, megfelelő orvosi, szövettani mintavételre, olykor idültté, sejtek rosszindulatú, szemhéj heveny, szervezetben allergiás, szemhéj megduzzadása, szem körüli, szemhéjunk bedagad, szemészeti szakrendelőt, szakorvos eldönti, alapos belgyógyászati, diagnózis ismeretében, szemhéj bőrére, szemre magára, szemhéj széle, évek előrehaladtával, szemhéji szövetállomány, deformitás mögött, problémának tehát, szemhéj belső, szem egészségét, folyamatos könnyezés, kifordult szemhéjnál, beteg pedig, gyakori törölgetés, szem szaruhártyáját, szemhéj befelé, állandósult gyulladásra, szemhéjizmok görcsére, látvány zavaró, szakorvosi beavatkozásra, alakváltozás következtében, befordult szemhéj, szempillák állása, állandó gyulladás, elváltozást &#8211, szemhéj bőrének, szemhéj szélétől, látás minőségét, szemhéjakon jelentkező, meglehetősen gyakori, felső szemhéjat, megjelenése gyakran, vérzsírszint magas, elszíneződött kitüremkedések, lipidháztartás egyensúlyának, verejtékmirigyek, állandósulásához, ragtapaszcsíkkal, daganatfajtának, kipirosodásával, figyelmeztetnek, szemészorvoshoz, előrehaladtával, antibakteriális, nyirokkeringési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1418
  • e Hét: 11532
  • e Hónap: 25281
  • e Év: 229982
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.