Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kakukkfűvel a betegségek ellen :
  2013-05-08 17:19:19, szerda
 
   
  A kakukkfű az ajakos virágúak családjába tartozik és sok fajtája ismert. Ugyan ezek növénytanilag azonosak, de a belőlük sajtolt olaj különbségeket mutat a kémiai összetevők terén, attól függően, hogy hol nő a növény. A kakukkfű mikrobiális ereje annyira magas, hogy néhány olaj használata bármilyen helyzetben biztonságos, néhányé viszont nem. A linalol ajánlott leginkább kezdőknek, ennek használata a legbiztonságosabb bőrön, fürdővízben, gyerekeken és időseken egyaránt. Más olajokkal kapcsolatban azonban kérjük aromaszakértő tanácsát. A kakukkfű ugyan az egyik leggyakrabban használt és leghasznosabb aromaterápiás olaj, de mindenképpen mértékkel és körültekintően használjuk!

A kakukkfű figyelemreméltó vírusellenes, baktériumölő, gombaölő, antibiotikus, vizelethajtó, görcsoldó, köptető és antiszeptikus hatással bír, ami nagyon hasznossá teszi a megfázás és influenza szezonban. A mikrobák elpusztítása mellett a kakukkfű elősegíti a szervezet méreganyagainak semlegesítését és erősíti az immunrendszert a fehérvérsejt termelés fokozásával. Kellemes, gyógynövényes aromája erőteljes és átható, neve a görög ,,thymos" szóból ered, melynek jelentése ,,illatosítani".

A kakukkfű története

A kakukkfű hosszú és lenyűgöző történettel rendelkezik. Minden korai mediterrán nép használta gyógynövényként, sőt, Hippokratész és Dioszkoridész is taglalta felhasználási módjait írásaiban. Az ókori egyiptomiak balzsamozásra használták. Az ókori görögök templomaikban és fürdőikben füstölőként használták, a bátorság szimbólumaként. A rómaiak hozták a növényt Európába, ők szobáikat tisztították meg vele, valamint sajtjaiknak és likőrjeiknek adott aromás ízt. A középkorban hálószobákba került a rémálmok kivédésére, lovagokat inspirált bátorságra, tárgyalótermeket védett betegségektől és temetéseken biztosította a túlvilágra való biztonságos áthaladást. A modern antibiotikumokat megelőzően a kakukkfüvet gyógyító kötésekhez használták.

A kakukkfű könnyen termeszthető, évelő cserje, mely képes elviselni a meleg, napos helyeket is. Kulináris gyógynövényként is régóta használják, hiszen késlelteti a hús rothadását, ami a meleg éghajlaton nagyon hasznos tulajdonság volt a hűtőszekrények ideje előtt. Modern kutatások bizonyították, hogy a kakukkfű olaja lassítja a baktériumok elszaporodását, így az élelmiszer eltarthatóságát három nappal növeli. Fogyasztása serkenti az emésztőrendszert és bélfertőtlenítőként is szolgál.

Egészségügyi hatásai

Egy másik hagyományos felhasználási módja a kakukkfűnek a légzőszervi betegségek kezelése. Kiváló a tüdő fertőtlenítésére, így hasznos influenza, megfázás, torokfájás, asztma, hurut, köhögés, gégegyulladás, szamárköhögés és hörghurut kezelésére. Orr, torok és mellkasi gyulladások esetén belélegezve, a száj és fogíny gyulladásánál (mint szájpenész, fogínygyulladás) fogkrémként vagy szájvízként alkalmazható. Már az 1 százalékos oldat is hatékony. Egy Németországban végzett vizsgálat eredményeként számos tudós hiszi, hogy a köhögéscsillapítók hatékonysága a (lenyelést követő) kilélegzés során az illóolajok helyi hatásának köszönhető.

További kutatások bizonyítják az illóolajok hatékonyságát köptetőként és a szárazköhögés enyhítésében.

Belégzéses kezelésben a kis mennyiség működött leginkább, míg a túl erős dózis ellenkező hatással járt. Az inhalációs kezelés különösen hatékony krónikus fertőzések esetén.

A kakukkfüvet még napjainkban is használják a fizikai és pszichés gyengeség orvoslására. Hasznos a betegség utáni gyengeség, krónikus fáradtság és depresszió kezelésére, valamint kiegyensúlyozó hatásának köszönhetően az álmatlanságon is segít. Serkenti a vérkeringést, segíti a koncentrációt, növeli a túl alacsony vérnyomást és még intelligencianövelő és memóriajavító hatása is lehet. Felfrissíti, erősíti és kiegyensúlyozza mind a testet, mind a lelket.

A kakukkfű illóolaja antibakteriális, szappanos oldatként műtét előtti kézfertőtlenítőként használva hatékonyabb, mint a legtöbb korházban használt fertőtlenítő. Egy francia vizsgálat kimutatta, hogy a kakukkfű, más illóolajok mellett, párologtatóban használva a mikrobák 90 százalékát pusztítja el csupán három óra alatt.

Továbbá használható:

 húgyúti és húgyhólyag fertőzések kezelésére, melynek hatékonyságát vizelethajtó hatása tovább fokozza
 candida és hüvelygomba kezelésére
 körömgomba kiirtására
 növényi alapú fertőtlenítő összetevőjeként
 forró borogatásként reumatikus fájdalmak, izomfájdalmak, ficamok, sportsérülések, isiász, ízületi gyulladás és köszvény kezelésére
 a friss növény összezúzva, vagy higított olajként rovarcsípések ellátására
 lábgombára hígítatlan olajként alkalmazható, de a bőrfelületet zsíros krémmel kell védeni. Hígítatlanul használható még állatharapásra és égésre.
 egy százalékos oldata friss termények mosására használható
 haj és bőrápoló kezelések részeként, hajerősítőben, arclemosóban, vagy pattanás és szemölcsök kezelésére
 ülőfürdőben vagy bőrbe masszírozva menstruációs problémára
 élősködők kiirtására
 a kakukkfű illóolaj egyik kémiai összetevője, elősegíti a bőr véráramlását, így gyorsíthatja a gyógyulást. A timol továbbá a sejtmembrán egészséges zsírtartalmát is védi és növeli.
 ételekben való alkalmazása megnöveli az agy, vesék és szív sejtmembránjainak DHA (dokozahexénsav és omega-3 zsírsav) tartalmát
 a kakukkfű elriasztja a rovarokat
 az irritáció kockázatának elkerülése érdekében érdemes más gyógynövényekkel keverni. Erre különösen ajánlott a grapefruit, citrom, levendula, rozmaring és fenyő.

Ellenjavallatok

Nem tanácsos a kakukkfű illóolaj tiszta, hígítás nélküli alkalmazása a bőrön, mivel irritálhatja azt. Az erősebb olajok koncentrált formában túlérzékenységet is okozhatnak az immunrendszerben, vagy serkenthetik a pajzsmirigy és nyirokrendszer működését. Terhesség idején ne használjuk, viszont a vajúdás alatt hasznos lehet az események felgyorsítására. Kerüljük magas vérnyomás és epilepszia esetén. Kérjünk orvosi tanácsot, ha rákos megbetegedésben, májkárosodásban vagy egyéb, súlyos egészségügyi problémában szenvedünk!

Konzervatív, de hatékony felhasználási módja a kakukkfű illóolaj felhasználásának a talpba való masszírozás. Ez a módszer általában jól tolerált, a hatóanyag a keringési rendszeren keresztül az egész testbe eljut anélkül, hogy a májban szívódna fel. A kakukkfű belélegzése is nagyon hatékony megoldás, zsebkendőre csepegtetve, párologtatóban vagy párásítóban is használható.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: emésztőrendszert, túlérzékenységet, fertőtlenítésére, immunrendszerben, tárgyalótermeket, antibiotikumokat, felhasználásának, gyógynövényekkel, fogínygyulladás, gyógynövényként, eltarthatóságát, felgyorsítására, kiegyensúlyozza, májkárosodásban, megbetegedésben, ellenjavallatok, figyelemreméltó, méreganyagainak, antibakteriális, összetevőjeként, körültekintően, szimbólumaként, semlegesítését, immunrendszert, párologtatóban, kiegyensúlyozó, dokozahexénsav, nyirokrendszer, állatharapásra, sportsérülések, elszaporodását, hűtőszekrények, németországban, aromaterápiás, hajerősítőben, hatékonyságát, ajakos virágúak, belőlük sajtolt, kémiai összetevők, kakukkfű mikrobiális, linalol ajánlott, legbiztonságosabb bőrön, kakukkfű ugyan, egyik leggyakrabban, kakukkfű figyelemreméltó, mikrobák elpusztítása, kakukkfű elősegíti, szervezet méreganyagainak, fehérvérsejt termelés, görög „, kakukkfű története, kakukkfű hosszú,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Popper Péter szavai  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Erdőn  Png virág  Lóhere  Akarat  Nem méltó hozzád  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 19  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alázat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  képre írva  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png kislány  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Próbálj meg ...  Leonardo da Vinci gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete-erdő desszert  Png csokor  Kövesd a cowboyt!  Nevem  Reménység és erő Krisztustól e...  Esti kép  Julian Brass gondolata  Egy lelki imádság  Varga János Veniam - Fontos sz...  Reggel van  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Julian Brass gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Alvó cicák  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  Még csak most kezdődik a nap  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 20  Szép álmokat!  Hiányzik  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cicák  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Hogy lehet megtartani  Julian Brass gondolata  Julian Brass gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Png ház  Akarat  képre írva  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Png férfi  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Nem méltó hozzád 
Bejegyzés Címkék
ajakos virágúak, belőlük sajtolt, kémiai összetevők, kakukkfű mikrobiális, linalol ajánlott, legbiztonságosabb bőrön, kakukkfű ugyan, egyik leggyakrabban, kakukkfű figyelemreméltó, mikrobák elpusztítása, kakukkfű elősegíti, szervezet méreganyagainak, fehérvérsejt termelés, görög &#8222, kakukkfű története, kakukkfű hosszú, ókori egyiptomiak, ókori görögök, bátorság szimbólumaként, rómaiak hozták, növényt Európába, középkorban hálószobákba, rémálmok kivédésére, túlvilágra való, modern antibiotikumokat, kakukkfüvet gyógyító, kakukkfű könnyen, meleg éghajlaton, hűtőszekrények ideje, kakukkfű olaja, baktériumok elszaporodását, élelmiszer eltarthatóságát, másik hagyományos, légzőszervi betegségek, tüdő fertőtlenítésére, illóolajok helyi, illóolajok hatékonyságát, szárazköhögés enyhítésében, inhalációs kezelés, betegség utáni, kakukkfű illóolaja, legtöbb korházban, francia vizsgálat, friss növény, bőrfelületet zsíros, százalékos oldata, kakukkfű illóolaj, timol továbbá, sejtmembrán egészséges, kakukkfű elriasztja, irritáció kockázatának, erősebb olajok, vajúdás alatt, események felgyorsítására, talpba való, módszer általában, keringési rendszeren, egész testbe, májban szívódna, kakukkfű belélegzése, emésztőrendszert, túlérzékenységet, fertőtlenítésére, immunrendszerben, tárgyalótermeket, antibiotikumokat, felhasználásának, gyógynövényekkel, fogínygyulladás, gyógynövényként, eltarthatóságát, felgyorsítására, kiegyensúlyozza, májkárosodásban, megbetegedésben, ellenjavallatok, figyelemreméltó, méreganyagainak, antibakteriális, összetevőjeként, körültekintően, szimbólumaként, semlegesítését, immunrendszert, párologtatóban, kiegyensúlyozó, dokozahexénsav, nyirokrendszer, állatharapásra, sportsérülések, elszaporodását, hűtőszekrények, németországban, aromaterápiás, hajerősítőben, hatékonyságát, zsírtartalmát, leghasznosabb, koncentrációt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 5872
  • e Hónap: 37358
  • e Év: 242059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.