Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elképesztő a luxus a fővárosban
  2015-08-13 17:09:27, csütörtök
 
   
  Elképesztő a fővárosi luxus!
2015. augusztus 13. 13:02


Ingatlanpiaccal foglalkozó, építész feleséget választó, és nem mellékesen Budapestet minden hibájával együtt imádó emberként és elemzőként talán nem csoda, hogy nagy mennyiségben sorakoznak az otthoni polcokon a Fővárost, a hazai és nemzetközi építészetet, vagy éppen a klasszikus és modern dizájnt a legkülönbözőbb módokon bemutató könyvek. Az egyik ilyen a Jalsovszky Katalin és Tomsics Emőke által jegyzett Budapest - Világváros.

Ezeket a könyveket sokan (köztük én is) nem fogják és kiolvassák, hanem néha a kezükbe kerül és lapozgatják, nézegetik. Ez történt most is.

Ez a könyv ugye nem új dolog, 1996-ban jelent meg, de ami benne van, az nagyon sokat elárul Budapest korábbi lakosságáról, és sok szempontból nagyon aktuális még ma is.

És akkor az idézet...

"Ez a gyönyörű város a tékozló szegénység városa..." című fejezetben van egy idézet, egy 1909-ben megjelent Vasárnapi Újságból, melyben a következőket írták:

"Budapest statisztikájának egy adata került a szemünk elé, első pillantásra nem túlságosan érdekes, de valójában igen beszédes és gazdagon jellemző a nagyváros lelkére, erkölcsére és természetére.

Azt mondja ez a statisztikai adat, hogy ebben a nem egészen milliós lakosságú városban a házi cselédek száma jelentékenyen nagyobb százezernél: csaknem akkora, mint a segédeké, ipari munkásoké és napszámosoké együttvéve. Relatíve több, mint akármelyik nagyvárosé Európában, de abszolute is több, mint például Berlinben, amelynek harmadfélannyi a lakossága, mint Budapestnek.

Mit jelent ez?

A legegyenesebb logikával azt kellene jelentenie, hogy Budapest lakossága a legmódosabb egész Európában, mert a cselédtartás kényelmét itt engedheti meg a legtöbb család, illetve a legtöbb háziasszony magának.

Támogatja ezt a logikát sok más derűs látszaton kívül még az a vele ellentétes valóság is, hogy a lakások, a szobák száma szerint, átlagban sehol se olyan kicsik, tehát rendben tartásuk nem olyan kevés munkát követelő, mint Budapesten.

De hát valóban ez-e az igazság? Úgy van-e, hogy Budapest lakossága módosabb, mint Londoné, Párizsé, Berliné? Sajnos, nagyon jól tudjuk, hogy egy ilyen állítás csak tréfának állhat meg.

Budapest lakossága e nagyvárosokéhoz mérten szegény. Ezeknek egy-egy negyedében több gazdag ember lakik, mint egész Budapesten. Az a vagyonilag erős középosztály pedig, amely nyugat kapitálisai lakosságának zömét adja, és polgári erkölcsét megállapítja, minálunk végtelenül gyönge.

De azért cseléd az kell temérdek, és mint az asszonyok állandó panasza mutatja, még ez a temérdek is kevés. Aminthogy kevés Budapesten minden hordár és kevés minden drága gumiabroncsos fiáker.

Mert ez a gyönyörű város a tékozló szegénység városa...

... A cselédtartás másutt valóban a jó módnak egy bizonyos fokát jelenti, minálunk itt Budapesten csak nagyzolást, kényeskedést, és még egy hitelezőt jelent."

Mert nem a jólétünk, hanem a hiúságunk és a szegénységünk olyan nagy úr, hogy ennyi temérdek szolgát tart magának!


A megfelelő helyekre (pl. cseléd) pedig mindenki helyettesítse be a megfelelő szavakat a mai Budapestről.
Forrás: www.portfolió.hu
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: statisztikájának, ingatlanpiaccal, nagyvárosokéhoz, harmadfélannyi, legkülönbözőbb, jelentékenyen, helyettesítse, legegyenesebb, gumiabroncsos, szegénységünk, statisztikai, természetére, mennyiségben, napszámosoké, középosztály, cselédtartás, megállapítja, következőket, lakosságáról, kényeskedést, lakosságának, lapozgatják, százezernél, pillantásra, budapestnek, építészetet, szempontból, legmódosabb, kapitálisai, háziasszony, budapestről, fejezetben, végtelenül, budapesten, szegénység, nagyzolást, fővárosi luxus, otthoni polcokon, legkülönbözőbb módokon, egyik ilyen, könyveket sokan, kezükbe kerül, könyv ugye, nagyon sokat, gyönyörű város, tékozló szegénység, 1909-ben megjelent, következőket írták, adata került, nagyváros lelkére, statisztikai adat, házi cselédek, Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke, Vasárnapi Újságból,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vérnyomáscsökkentés  képre írva  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Paul David Tripp Március 26  Nem hazudnak  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Nem látom őket  A szeretetről  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A szeretetről  Virágvasárnap: az élet és a re...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  A szeretetről  Sadhguru idézet  Devecsery László - Húsvét  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Vérnyomáscsökkentés  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mire jók ?  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hét kihagyás  Az angyali üdvözlet  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Szép estét kedves látogatóimna...  Óraállítás  Húsvéti üdvözlet !  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Soli Deo gloria  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Inkább ad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Ne hagyd  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  képre írva  Az angyali üdvözlet  Esti kép  Devecsery László - Húsvét  Humor is meg nem is szerinted?  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  A szeretetről  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  képre írva  Az erdőterápia egészségre gyak...  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Sadhguru idézet  Jó éjszakát  Esti kép  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Nagy Feró megmondta?  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti képek  Haja van  Szép estét  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Óraállítás  Esti kép  Alvó baby  Jó éjszakát  Nárcisz 
Bejegyzés Címkék
fővárosi luxus, otthoni polcokon, legkülönbözőbb módokon, egyik ilyen, könyveket sokan, kezükbe kerül, könyv ugye, nagyon sokat, gyönyörű város, tékozló szegénység, 1909-ben megjelent, következőket írták, adata került, nagyváros lelkére, statisztikai adat, házi cselédek, legegyenesebb logikával, legmódosabb egész, cselédtartás kényelmét, legtöbb család, legtöbb háziasszony, szobák száma, ilyen állítás, kell temérdek, asszonyok állandó, cselédtartás másutt, bizonyos fokát, hitelezőt jelent, szegénységünk olyan, megfelelő helyekre, megfelelő szavakat, statisztikájának, ingatlanpiaccal, nagyvárosokéhoz, harmadfélannyi, legkülönbözőbb, jelentékenyen, helyettesítse, legegyenesebb, gumiabroncsos, szegénységünk, statisztikai, természetére, mennyiségben, napszámosoké, középosztály, cselédtartás, megállapítja, következőket, lakosságáról, kényeskedést, lakosságának, lapozgatják, százezernél, pillantásra, budapestnek, építészetet, szempontból, legmódosabb, kapitálisai, háziasszony, budapestről, fejezetben, végtelenül, budapesten, szegénység, nagyzolást, világváros, kiolvassák, túlságosan, ellentétes, együttvéve, akármelyik, nagyvárosé, negyedében, erkölcsére, vagyonilag, jalsovszky, jelentenie, elemzőként, klasszikus, nemzetközi, sorakoznak, budapestet, foglalkozó, elképesztő, mellékesen, engedheti, látszaton, támogatja, lakossága, asszonyok, erkölcsét, hibájával, emberként, kényelmét, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 78
  • e Hét: 3228
  • e Hónap: 13819
  • e Év: 119593
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.