|
2016-07-04 21:34:17, hétfő
|
|
|
|
|
|
Dzsemek piros gyümölcsökből, azaz a rubinszín nyár üvegekbe zárva
A nyári befőzés hagyománya lassacskán újraéled, jó dolog üvegbe zárni a friss gyümölcs aromáit, akár fűszerekkel kombinálva. Reggelire, uzsonnára, palacsintába, sütihez jó lesz nagyon!
Milyen rubinszín gyümölcsökkel vár a piac?
Itt-ott még kapható eper, közben megjelent a málna, a cseresznye, a meggy, a piros illetve fekete ribizli, a fáról szedhető eper, a josta (ő a fekete szeder és az egres szerelemgyereke), a szeder és az áfonya. Ez utóbbiak nem kifejezetten pirosas színnel bírnak, de mégiscsak joguk van részt venni a felsorolásban.
A teljesen elzöldségesített gyümölcsből a paradicsomból is készíthetünk lekvárt.
Kombinációk
Fűszerekkel, zöldfűszerekkel is megbolondíthatjuk a lekvárokat
A mit mivel házasítsunk kérdéskörben szemben találjuk magunkat a végtelennel. Egyrészt házasíthatók a pirosak egymással, de keverhetőek, kicsit lazíthatóak nem ennyire színes társaikkal. Jó alapot képezhet az alma, a barack, a mangó vagy a banán. Sok esetben az íz mellett a pektintartalom növelése is lehet a cél, bár a ma kapható, pektinnel turbósított befőzőcukrok esetében aki nem szeretne, nem kényszerül ilyen kompromisszumokra.
Készíthetünk erdeigyümölcs-lekvárt málnából, szederből, áfonyából és ribizliből. Kreálhatunk Fekete-erdő dzsemet csokoládéval gazdagított meggyből, összeházasíthatjuk az áfonyát vagy az epret banánnal, esetleg a cseresznyét egy kis almával, az utolsó epreket áfonyával, vagy feldobhatjuk a szokásos kajszilekvárt málnával.
Alkohollal is lehet gazdagítani a befőtteket. Ebben az esetben a már kész, tűzről levett lekvárba keverjük bele az alkoholt. Leggyakrabban rummal dolgozunk, de egy kis Cointreau vagy más gyümölcslikőr is lehet az a kis plusz, amivel egyedivé tesszük a lekvárunkat.
Fűszerek
Klasszikus - desszertekhez, gyümölcsös dolgokkal jól harmonizáló - fűszer a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, illetve a csillagánizs. De egy kis zöldborssal, zöldfűszerekkel is megbolondíthatóak a lekvárok, dzsemek. Bazsalikommal gazdagíthatjuk az epret, bátrabbak egy kis tárkonnyal, kakukkfűvel, citromfűvel is kísérletezhetnek. Aztán persze ott van a klasszikus chili és gyömbér, a szokatlan, de csábító csokoládé, vagy akár a marcipán.
A csokoládéból és a marcipánból a gyümölcs egytizedét érdemes a lekvárba tenni. A csokoládét apró darabokban vagy reszelve jó hozzáadni a gyümölcshúshoz, a marcipánt is jó reszelve adni a lekvárhoz.
Ezekből az extra fűszerezésű lekvárokból érdemes először kisebb mennyiséggel kísérletezni.
Vegyesen is isteniek a lekvárok
Mihez lehet dzsemet enni?
A lekvárokat kenyérhez, kalácshoz, palacsintához használjuk elsősorban. Aztán ott vannak a nyári sütemények, amikhez nagyon jól megy a friss lekvár, a tejberizs is egészen másképp muzsikál, ha valamilyen nyárízű, saját lekvárral bolondítjuk meg.
De például egy-egy grillezős hétvégén is kibonthatunk egy üvegnyi, talán kicsit savanykás lekvárt, sokan szeretik sült krumplihoz vagy magához a grillezett húshoz enni a lekvárt.
Almás cseresznyelekvár
Hozzávalók:
1 kg magozott fekete cseresznye
40 dkg alma
2 citrom leve
70 dkg pektinnel gazdagított főzőcukor
Elkészítés: Egy nagy fazékba teszem az alaposan megmosott, kimagozott cseresznyét, majd a szintén alaposan megmosott, megpucolt, magházától megszabadított almagerezdeket. Ehhez adom a citrom levét. Magas hőmérsékleten maximum 10 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett 20-25 percig főzöm.
Ha egy kiskanálnyit tálra téve hamar dermed a lekvárom, akkor tisztára mosott üvegbe teszem, celofánnal zárom, végül száraz dunsztba teszem.
Barackos málnalekvár
Hozzávalók:
1 kg kajszibarack
50 dkg málna
1,25 kg befőzőcukor
1 evőkanál citromlé
Elkészítés: A barackokat forrásba lévő vízbe helyezem néhány másodpercre, majd kikapom, és lehúzom a héjukat. Ezután kimagozom, és a gyümölcshúst egy nagyobb fazékba teszem. Ehhez jön a málna. A gyümölcsöket összefőzöm, majd amikor forr, hozzáadom a cukrot. A cukorral is felforralom, majd még negyed órát főzöm. Kimosott üvegbe töltöm, celofánnal lezárom, és száraz dunsztba teszem.
Cseresznye-egres dzsem
Hozzávalók:
2 kg cseresznye (jó érett, fekete)
1 kg egres
1,5 kg cukor
Elkészítés: A cseresznyét alaposan megmosom, leszárazom és kimagozom. Az egrest is megmosom, levágom a végeit. Egy fazékban a gyümölcsöket a cukorral nagyjából 20 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, majd celofánnal lezárom, száraz dunsztba teszem.
Paradicsommal is kombinálhatjuk a piros gyümölcsöket
WESSELY MÁRTA - Gyümölcs
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - befőzés, mélyhűtés |
|
Címkék: cseresznyelekvár, kísérletezhetnek, elzöldségesített, szerelemgyereke, zöldfűszerekkel, gyümölcshúshoz, gazdagíthatjuk, kombinálhatjuk, pektintartalom, megszabadított, almagerezdeket, erdeigyümölcs, kajszilekvárt, gyümölcslikőr, hőmérsékleten, paradicsommal, gyümölcsökkel, felsorolásban, gyümölcsökből, desszertekhez, paradicsomból, leggyakrabban, bazsalikommal, palacsintához, kísérletezni, kérdéskörben, házasíthatók, készíthetünk, kifejezetten, kiskanálnyit, gyümölcsöket, kibonthatunk, mennyiséggel, befőzőcukrok, feldobhatjuk, csillagánizs, rubinszín nyár, nyári befőzés, friss gyümölcs, piros illetve, fáról szedhető, fekete szeder, egres szerelemgyereke, teljesen elzöldségesített, pirosak egymással, mangó vagy, pektintartalom növelése, áfonyát vagy, epret banánnal, utolsó epreket, szokásos kajszilekvárt, klasszikus chili, Kreálhatunk Fekete-erdő, WESSELY MÁRTA,
|
|
|
|
rubinszín nyár, nyári befőzés, friss gyümölcs, piros illetve, fáról szedhető, fekete szeder, egres szerelemgyereke, teljesen elzöldségesített, pirosak egymással, mangó vagy, pektintartalom növelése, áfonyát vagy, epret banánnal, utolsó epreket, szokásos kajszilekvárt, klasszikus chili, gyümölcs egytizedét, lekvárba tenni, csokoládét apró, extra fűszerezésű, lekvárokat kenyérhez, nyári sütemények, friss lekvár, grillezett húshoz, nagy fazékba, alaposan megmosott, szintén alaposan, citrom levét, kiskanálnyit tálra, barackokat forrásba, nagyobb fazékba, gyümölcsöket összefőzöm, cseresznyét alaposan, cukorral nagyjából, piros gyümölcsöket, cseresznyelekvár, kísérletezhetnek, elzöldségesített, szerelemgyereke, zöldfűszerekkel, gyümölcshúshoz, gazdagíthatjuk, kombinálhatjuk, pektintartalom, megszabadított, almagerezdeket, erdeigyümölcs, kajszilekvárt, gyümölcslikőr, hőmérsékleten, paradicsommal, gyümölcsökkel, felsorolásban, gyümölcsökből, desszertekhez, paradicsomból, leggyakrabban, bazsalikommal, palacsintához, kísérletezni, kérdéskörben, házasíthatók, készíthetünk, kifejezetten, kiskanálnyit, gyümölcsöket, kibonthatunk, mennyiséggel, befőzőcukrok, feldobhatjuk, csillagánizs, csokoládéval, kajszibarack, gyümölcshúst, szerecsendió, csokoládéból, palacsintába, gyümölcsből, fűszerezésű, kakukkfűvel, kombinációk, zöldborssal, befőzőcukor, másodpercre, harmonizáló, lekvárokból, citromfűvel, málnalekvár, fűszerekkel, marcipánból, végtelennel, lazíthatóak, keverhetőek, gazdagított, házasítsunk, bolondítjuk, cseresznyét, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 528
- e Hét: 7329
- e Hónap: 12367
- e Év: 142074
|
|
|