Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl
  2016-07-04 21:42:57, hétfő
 
   
  Lekvárfőzés, avagy az üveghegyeken túl

Gyorsan elillannak a nyár csodái, érdemes belőlük a későbbi időre is eltenni. A fagyasztó feltalálása előtt a háziasszonyoknak egyetlen módszerük volt a téli hónapra is átmenteni a nyári gyümölcsök ízeit. Lekvárokban.

A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva. A téli hónapokban is lehet főzőcskézni, ilyenkor a déligyümölcsökből készíthető lekvár.





A baracklekvár a dzsemek királynője

Kis lekvárhistória

A mézzel vagy cukorral édesített, tartósított gyümölcs nagy múltra tekint vissza. A perzsák a naspolyát tartósították, a görögök birsalmát tettek el mézzel. Az ókori Róma egyik mesterszakácsának, Marcus Apicius Gaviusnak a munkásságát feldolgozó ókori receptkönyv (Re Culinaria ) is tartalmaz olyan leírásokat, amik a gyümölcsök konzerválásával kapcsolatosak. Ebben az időben főleg a birsalmából nyertek gyümölcszselét. S ezzel a birsalma szerepe nem ért véget, hiszen a keresztanyaságot is magára vállalta. Az angol, mára világhírűvé vált marmalade ugyanis a portugál marmelada szóból származik, ami birsalmasajtot jelent.

A lekvárok aztán a középkori orvostudományban is nagy szerepet kaptak. A rossz ízű gyógyszereket ezzel az anyaggal tették elviselhetővé a betegek számára.

Ám ezek a csodás, édes gyümölcssűrítmények a gazdagok asztalain is megjelentek. Állítólag XIV. Lajos is nagy híve volt a lekvároknak és a különböző gyümölcszseléknek. Az Újvilágot a XVII. századdban a New England-i telepesek jóvoltából hódította meg a jam és a jelly.





Akár darabos, akár pépes, rengeteg módon használhatjuk majd a nyár ízeit

Miből készíthetünk lekvárt?

Alapvetően a szezonális gyümölcsök legjavát szoktuk üvegbe zárni, de mostanában kezdenek divatba jönni a zöldséglekvárok is. A gyümölcsök közül leggyakrabban a sárgabarackból, szilvából és eperből szoktak lekvárt főzni.

Angliában a narancslekvár az igazi, de szeretik a vajjal, tojással kikevert curdot is, ami a skótoknál is nagy sikernek örvend. A csehek az áfonyalekvárra esküsznek, a németek almapürét készítenek.
Hogyan készíthetünk lekvárt?

A lekvárkészítés lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt. A cukorral való felfőzés erre megoldást jelent. Ebben az esetben a cukor segít a tartósításban, a hő meg a felesleges víz elpárologtatásában, így sűrítve be a gyümölcsöt.





Lekvárfőzés: családi program

Mitől függ a főzési idő? Általában attól, hogy mennyi idő alatt válik homogénné a lekvár, tűnik el a gyümölcs héja.

A lekvárfőzésben is több iskola vetekszik egymással. Sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már önmagában pépessé főtt gyümölcsökhöz mérik hozzá a cukrot. Vannak, aki héjastul főznek fel bizonyos gyümölcsöket, míg a másik tábor a hirtelen leforrázott gyümölcsről ügyesen lehántja a héjat, és úgy kezd bele a lekvárfőzésbe.

A lekvárfőzés egyik alapanyaga természetesen a gyümölcs, a másik meg a cukor. Be kell valljam, én a régi iskola híve vagyok, nem szeretem az édesítőszerekkel, egyéb pótlékokkal feljavított lekvárokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne értenék egyet a létjogosultságukkal, hiszen a cukorbetegek számára is kell, hogy legyen alternatíva. Ennek ellenére azt hiszem, az igazi békebeli lekvár elkészítéséhez cukorra van szükség.





Egyik nagy kedvencünk a málna

Manapság már kaphatóak úgynevezett befőzőcukrok, amik némi zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítva jobb állagot, rövidebb főzési időt, de nagyobb pektintartalmú gyümölcsökkel is keverhetjük a lekvárnak szánt gyümölcsünket, ami szintén állagjavuláshoz vezet. A befőzőcukrokban még citromsav is található, ez a lekvár ízét hivatott javítani.

Ám vannak kifejezetten olyan gyümölcsök, amik cukor nélkül is elkészíthetőek. Igaz, itt hosszabb az elkészítés folyamata, de megéri. Ilyen gyümölcs a szilva, a cseresznye és - bármilyen meglepő - a szőlő is. A szilvából készített lekvárnál egy méretes tepsire, egy jól befűtött sütőre és esetlegesen némi fűszerre van szükségünk.





A lekvároskenyér minden gyerek kedvence

Lekvárfőzés-kisokos

• Figyelni kell a gyümölcs minőségére. Csak hibátlan, szép gyümölcsből készítsünk lekvárt, a hibás szemek az egész fazéknyi gyümölcsöt tönkretehetik, nem érdemes ezen spórolni. Azokat a gyümölcsöket, amik héjastul kerülnek megfőzésre, nagyon alaposan meg kell mosni. Az apróbbakat akár három-négy vízben is.

• Be kell tartani a főzés fázisait, illetve az ahhoz rendelt időtartamokat.

• Mindig liszt, morzsa-, illetve ételmaradékoktól mentes, tiszta konyhában dolgozzunk. Nem szerencsés, ha morzsa kerül a lekvárba vagy az üvegekbe, mert erjedést idézhet elő, így téve tönkre vagy csak egy üvegnyi lekvárt, vagy esetleg az egész fazéknyit.

• A lekvár tárolására szánt üvegeket, a főzéshez használt lábost és a lekvár keveréséhez használatos lukas közepű fakanalat alaposan mossuk el.

• A lekvárt FOLYAMATOSAN keverni kell, amíg készítjük. Némi gyakorlattal és kellő karizommal nem túl megerőltető, de arra minden esetben figyelni kell, hogy a főzőlapon lévő ,,lángok" nagyságrendileg hova esnek. Ezeket a pontokat érdemes fokozottan átkeverni, hogy a lekvár nehogy leégjen.
A lekvárhoz létezik a már emlegetett lukas közepű kanál, ami némileg megkönnyíti az egyre sűrűbbé váló gyümölcs folyamatos keverését.

• A régi üvegeket a lekvárok betöltése előtt meleg vízzel át kell öblíteni, illetve meleg vizes tepsibe kell állítani. Először egy kevés lekvárt kell beleönteni, majd hagyni, hogy a hőt átvegye az edény, a többit csak ezután szabad beleönteni. A modern üvegek már nem kívánják ezt a fajta odafigyelést, de itt is érdemes óvatosan tölteni, hogy az üveg szája lehetőleg ne legyen lekváros.

• A megtöltött üvegeket, kicsit át kell rázni, hogy a felesleges levegő kijöjjön. Ilyenkor elképzelhető, hogy egy kevés lekvár még rátölthető, majd jó le kell zárni. A jól felfőzött lekvárra semmilyen tartósítószer nem kell. Aki mégis szükségét érzi, azt használjon egy késhegynyi szalicilt, amit a lekvár tetejére kell hinteni, közvetlenül az üveg lezárása előtt.

• Az üveg lezárható celofánnal vagy fémtetővel, esetleg ezek kombinációjával. A celofán valamilyen szinten átereszt, így aki higiénikusabbnak érzi, az használjon fémfedőt.
A dunsztolás

• A szárazdunszt régi és jól bevált módszer a lekvárokban esetlegesen még előforduló mikroorganizmusok elpusztítására. Az üvegekbe töltött forró lekvárokat alaposan lezárjuk. Sűrűn egymás mellé tesszük és alaposan bebugyoláljuk. Erre a célra a legalkalmasabb néhány jó vastag takaró, esetleg egy tolldunyha.

• A folyamat - ha nagyon alaposak voltunk a csomagolással és jó néhány réteg próbálja benntartani a hőt - akár 2 napig is eltarthat. Érdemes türelmesen kivárni, amíg a dunsztban teljesen kihűlnek a lekvárok.





Akinek kertje van, folyamatosan elteheti a beérő gyümölcsöket, de *szedd magad* akciókban jó áron vásárolhatunk is

Eperlekvár

Hozzávalók:
1 kg eper
1/2 kg cukor

Elkészítés: Az epret alaposan megtisztítom, lábasba teszem, kicsit krumplinyomóval megtöröm, folytonos kavargatás mellett felforralom, 20 percig főzöm. Ezután hozzáadom a cukrot, és megvárom, amíg felforr, és újabb 20 percig kavarom állhatatosan, hogy le ne égjen. Üvegbe töltöm, alaposan lezárom (legjobb erre a celofán), majd dunsztba teszem, és teljes kihűlésig benne is hagyom.

Szilvalekvár tepsiben

Zsiradékkal kikenem a tepsit, majd belefektetem az 5-6 kilónyi kimagozott szilvát. A tetejét megszórom úgy fél kiló cukorral (opcionális), kis fahéjjal ízesítem. Esetleg meglocsolom egy kevés citromlével. 160 fokon 5-6 órát sütöm.
A kész lekvárt vagy botmixerrel elsimítom, vagy darabosra hagyom. Üvegekbe töltöm, celofánnal, fémtetővel lezárom, és 3 percre fejre állítom az üvegeket, majd késznek ítélem.





A szilvalekvárt szabadtűzön vagy sütőben is készíthetjük


WESSELY MÁRTA - Praktikus

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: zselésítőanyagot, háziasszonyoknak, ételmaradékoktól, édesítőszerekkel, keresztanyaságot, higiénikusabbnak, orvostudományban, kombinációjával, befőzőcukrokban, krumplinyomóval, konzerválásával, nagyságrendileg, zöldséglekvárok, állagjavuláshoz, lekvároskenyér, lekvárkészítés, birsalmasajtot, gyümölcszselét, elpusztítására, sárgabarackból, elkészítéséhez, legalkalmasabb, pektintartalmú, lekvárfőzésben, áfonyalekvárra, lekvárhistória, elkészíthetőek, tartósították, gyümölcsökkel, használhatjuk, csomagolással, időtartamokat, vásárolhatunk, tönkretehetik, elviselhetővé, tartósítószer, nyár csodái, későbbi időre, fagyasztó feltalálása, háziasszonyoknak egyetlen, téli hónapra, nyári gyümölcsök, szezon kezdődik, téli hónapokban, déligyümölcsökből készíthető, dzsemek királynője, mézzel vagy, naspolyát tartósították, görögök birsalmát, ókori Róma, munkásságát feldolgozó, gyümölcsök konzerválásával, Marcus Apicius Gaviusnak, Állítólag XIV, WESSELY MÁRTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Alvó cicák  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Isten hűségének mértéke  Tanácsok egy pszichológustól  Anyák napjára  Jánosházy György: Fogd a kezem  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Vannak emberek  Ma van a magyar költészet napj...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  ajándék, mellyel meglepem  39 ígéret  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Borzasztó  József Attila – Keresek ...  Vito Giaquinto gondolata  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Anyámról való emlékek  Jó éjszakát  Különleges  Szép álmokat!  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Töröld le  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Tavaszi este  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Különleges  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Vidámság  Szép estét  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  IGEN így  Paul David Tripp Április 12  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Azért kaptad  képre írva  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Bársony székben 
Bejegyzés Címkék
nyár csodái, későbbi időre, fagyasztó feltalálása, háziasszonyoknak egyetlen, téli hónapra, nyári gyümölcsök, szezon kezdődik, téli hónapokban, déligyümölcsökből készíthető, dzsemek királynője, mézzel vagy, naspolyát tartósították, görögök birsalmát, ókori Róma, munkásságát feldolgozó, gyümölcsök konzerválásával, időben főleg, birsalmából nyertek, birsalma szerepe, portugál marmelada, lekvárok aztán, középkori orvostudományban, anyaggal tették, betegek számára, gazdagok asztalain, különböző gyümölcszseléknek, nyár ízeit, szezonális gyümölcsök, gyümölcsök közül, áfonyalekvárra esküsznek, németek almapürét, lekvárkészítés lényege, cukorral való, cukor segít, gyümölcs héja, másik tábor, hirtelen leforrázott, lekvárfőzés egyik, régi iskola, cukorbetegek számára, igazi békebeli, lekvárnak szánt, lekvár ízét, elkészítés folyamata, szilvából készített, méretes tepsire, lekvároskenyér minden, gyümölcs minőségére, hibás szemek, egész fazéknyi, apróbbakat akár, főzés fázisait, ahhoz rendelt, lekvárba vagy, üvegnyi lekvárt, egész fazéknyit, lekvár tárolására, főzéshez használt, lekvár keveréséhez, lekvárt FOLYAMATOSAN, főzőlapon lévő, pontokat érdemes, lekvár nehogy, lekvárhoz létezik, egyre sűrűbbé, régi üvegeket, lekvárok betöltése, kevés lekvárt, többit csak, modern üvegek, fajta odafigyelést, üveg szája, megtöltött üvegeket, felesleges levegő, kevés lekvár, késhegynyi szalicilt, lekvár tetejére, üveg lezárása, üveg lezárható, celofán valamilyen, használjon fémfedőt, szárazdunszt régi, lekvárokban esetlegesen, üvegekbe töltött, legalkalmasabb néhány, folyamat &#8211, dunsztban teljesen, beérő gyümölcsöket, epret alaposan, tetejét megszórom, kevés citromlével, kész lekvárt, szilvalekvárt szabadtűzön, zselésítőanyagot, háziasszonyoknak, ételmaradékoktól, édesítőszerekkel, keresztanyaságot, higiénikusabbnak, orvostudományban, kombinációjával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1968
  • e Hét: 6482
  • e Hónap: 11520
  • e Év: 141227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.