Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Piszke, piszke, ribiszke
  2016-07-04 22:15:30, hétfő
 
   
  Piszke, piszke, ribiszke

Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. De tudunk ennél érdekesebbet is a ribizliről. Összefoglaló...

Ribizli

Júniusban hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna-kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres.





Van ribizli tüske nélkül

Fehér, piros, fekete

Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik.





Feketeribizli


Hogy a legjobbat vegyük, figyeljük a ribizli szárának frissességét, és ellenőrizzük, hogy a szemek nincsenek-e összenyomódva. A hűtőszekrényben 1-3 napig áll el. Jól fagyasztható, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan gurulósr ribizlit fogyaszthatunk télvíz idején, ha tálcán előfagyasztjuk, és csak ezután dobozoljuk, zacskózzuk.

A ribizli tisztítása egy villa segítségével egyszerű, így könnyen le lehet fésülni a szemeket a szárakról. Az apró darabokat, levélmaradványokat letisztíthatjuk, ha a ribizliszemeket egy nedves konyharuhával leterített tálcán görgetjük a tálba.
Ribizlis ételek és italok

Frissen magában, esetleg egy kis cukorral nagyon finom, a leggyakrabban ribizlilekvárt, dzsemet készítünk belőle. Alfred Hitchcock és Victor Hugo szívesen fogyasztotta a híres francia Bar-le-duc zselét, mely albínó (fehér) vagy piros ribizliből készül, és Lorraine zseléként is lehet vele találkozni magasabb színvonalú éttermekben libamáj kiegészítőjeként.





Ribizlidzsem

Finom a ribizliből készült leves is, és fanyarsága miatt kiváló salátákba. Nagyon jól lehet vele díszíteni, egy-egy fürt ribizli bármilyen koktélt feldob. Mini pavlovákon savanyúsága miatt is kiváló.

A ribizlibor nagyon finom ital, télen vitaminokban gazdag védőital.
A hagyományos angol vasárnapi báránysült gyakran készül ribizlizselével.
Skandináviában gyümölcslevesek készülnek belőle, és a híres Rote Grütze (piros kása, észak-európai gyümölcsös édesség) is tartalmaz ribizlit.





Díszítésre is kiváló a ribizli

Miért együnk sok ribizlit?

A ribizlinél csak a csipkebogyó gazdagabb C-vitaminban, de A-, B-, E-vitaminok is vannak benne, emellett vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, mangánt is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, gyulladásgátló, fokozza az anyagcserét, sőt még torokfájás esetén is jó, hiszen serkenti a nyálképződést.

A feketeribizlit - a fentieken kívül - ízületi bántalmak és sárgaság kezelésére is ajánlják.

Ribizlileves

Hozzávalók:
40 dkg piros ribizli
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfűlevelekkel, ribizliszemekkel díszítve tálaljuk.

Mandulás sült sajt ribizlipürével

Hozzávalók:
4 doboz camembert sajt (á 12,5 dkg)
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál liszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaforgács
A sütéshez:
bőven olaj
A ribizlipüréhez:
40 dkg ribizli
1 dl rozé bor
4 dkg cukor
3 levél bazsalikom

Elkészítés: A ribizlit megmossuk, és a szemeket egy villa segítségével lehúzzuk a szárakról (tál felett dolgozzunk!). A sajtokat kettévágjuk.

SB Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Címkék: franciaországban, ribizliszemekkel, kiegészítőjeként, ribizlizselével, letisztíthatjuk, hűtőszekrényben, ribizliszemeket, gyümölcslevesek, feketeribizlit, fogyaszthatunk, immunrendszert, ribizlilekvárt, előfagyasztjuk, skandináviában, ribizlipürével, találkozhatunk, gyulladásgátló, ribizlidzsemet, mandulaforgács, ribizlipüréhez, feketeribizli, összenyomódva, ribizlicserje, tejszínhabbal, leggyakrabban, elfogyasztani, konyharuhával, nyálképződést, termesztették, ellenőrizzük, segítségével, mennyiségben, frissességét, ribizlidzsem, felforraljuk, pudingporral, kimagozott ribizlidzsemet, másfél méter, 1600-as évektől, piros ribizlivel, fehér ribizli, legjobbat vegyük, ribizli szárának, szemek nincsenek-e, többi bogyós, ribizli tisztítása, villa segítségével, apró darabokat, nedves konyharuhával, leggyakrabban ribizlilekvárt, híres francia, ribizliből készült, Jókai Mórról, Alfred Hitchcock, Victor Hugo, Rote Grütze,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét  Facebookon kaptam  Jó nap volt  39 ígéret  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Sorsunk miatt...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  A hagyma antibakteriális hatás...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  ajándék, mellyel meglepem  A gyulladáscsökkentő és csonte...  József Attila – Keresek ...  Jó éjszakát  A Magyar Költészet napja alkal...  Spenót fasírttal  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Szép álmokat!  Az ember emlékekből áll  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Isten hűségének mértéke  39 ígéret  A sorsod  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Paul David Tripp Április 15  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 13  Vito Giaquinto gondolata  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Latinovits Zoltán tollából  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egy tavasz  IGEN így  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jázmin  Szép estét  Az ember emlékekből áll  A felvilágosodás...  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Az ember  Tanácsok egy pszichológustól  ajándék, mellyel meglepem  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Nevelőszülőkhöz adták,  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Ismeretlen: Ikarusz monda  A Magyar Költészet napja alkal...  Paul David Tripp Április 13 
Bejegyzés Címkék
kimagozott ribizlidzsemet, másfél méter, 1600-as évektől, piros ribizlivel, fehér ribizli, legjobbat vegyük, ribizli szárának, szemek nincsenek-e, többi bogyós, ribizli tisztítása, villa segítségével, apró darabokat, nedves konyharuhával, leggyakrabban ribizlilekvárt, híres francia, ribizliből készült, ribizlibor nagyon, hagyományos angol, híres Rote, ribizlinél csak, csipkebogyó gazdagabb, fentieken kívül, ribizlit leszemezzük, vaníliás cukorral, ribizlit megmossuk, sajtokat kettévágjuk, franciaországban, ribizliszemekkel, kiegészítőjeként, ribizlizselével, letisztíthatjuk, hűtőszekrényben, ribizliszemeket, gyümölcslevesek, feketeribizlit, fogyaszthatunk, immunrendszert, ribizlilekvárt, előfagyasztjuk, skandináviában, ribizlipürével, találkozhatunk, gyulladásgátló, ribizlidzsemet, mandulaforgács, ribizlipüréhez, feketeribizli, összenyomódva, ribizlicserje, tejszínhabbal, leggyakrabban, elfogyasztani, konyharuhával, nyálképződést, termesztették, ellenőrizzük, segítségével, mennyiségben, frissességét, ribizlidzsem, felforraljuk, pudingporral, ribizlileves, zsemlemorzsa, vitaminokban, fagyasztható, fogyasztotta, érdekesebbet, összefoglaló, kettévágjuk, hagyományos, savanyúsága, mindmegette, gyümölcshöz, éttermekben, csipkebogyó, termőhelyek, anyagcserét, leszemezzük, leterített, bazsalikom, gyümölcsét, besűrítjük, ribizliről, találkozni, ribizliből, elkészítés, tisztítása, viszonylag, medencétől, ribizlinek, hozzávalók, zacskózzuk, dobozoljuk, belgiumban, hozzáadjuk, gyümölcsös, báránysült, kezelésére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 601
  • e Hét: 1376
  • e Hónap: 6414
  • e Év: 136121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.