Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar virág lett a világ legszebb dísznövénye 2013-ban
  2013-08-07 18:33:31, szerda
 
   
 



Magyar nemesítésű virág 2013 dísznövénye, a nemesítést végző Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet szakemberei már a nemzetközi elismeréseket is begyűjthették a Fleuroselect elnevezésű szervezet idei dániai konferenciáján - mondta el az MTI-nek az intézet ügyvezető igazgatója.

Mint arról Kasztovszky Zoltán beszámolt, a világ legnagyobb dísznövény-nemesítői és -forgalmazói által évente tartott találkozókon 2012-ben választották meg a Celosia plumosa Arrabonát a 2013-as év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövényévé, az aranyérmet számos szempontot figyelembe véve ítélték oda.

A már korábban kiosztott mintamagvakat egy évig tesztelték, a visszajelzések pedig idén érkeztek meg - mondta az igazgató.

Kiemelte: a júliusi konferencián óriási érdeklődést mutattak a növény iránt a világ legnagyobb forgalmazói, így például a globálisan legjelentősebb magforgalmazó amerikai cég, amelyik már az intézet partnere az értékesítésében. A tengerentúli cég vezetői nemcsak a nagyon pozitív tapasztalatokról számoltak be, hanem arról is, hogy Kínában például külön kampányt szerveznek a magyar dísznövény népszerűsítésére.

"De jelentős kapcsolat alakult ki egy japán kereskedelmi társasággal is, velük közös projekt is indul" - tette hozzá Kasztovszky Zoltán.

A dísznövényt az intézet azóta elhunyt kiváló szakembere, Kováts Zoltán nemesítette ki több mint egy évtized munkájával. Az igazgató elárulta, hogy a növény a disznóparéjfélékhez tartozó útszéli gyomból vált világhírűvé. "Pórias származása" azért kapott jelentőséget, mert örökölte az előd szívósságát, rendkívüli szárazságtűrő képességét.

“Ezért is lehet a parkok számára ideális a kiváló tulajdonságokkal rendelkező dísznövény, s Kováts Zoltán is kifejezetten erre a célra nemesítette ki" - tette hozzá az ügyvezető.

Kiemelte: a magyar viszonyokhoz illesztett" növény legfontosabb tulajdonsága, hogy kevés gondozást igényel. A tavalyi, szinte extrém szárazság miatt a más országokból származó virágok elpusztultak, ezek a virágok pedig csak a palánta kiültetésekor igényelnek öntözést, utána már minden harmatcseppet hasznosítani tudnak.

Az egynyári celosia néhány héttel kiültetése után már virágzik és hatalmas bokrokká válva egyenletesen borítja be a területet számos színben pompázva. A folyamatosan, október-novemberig virágzó dísznövény festői színeket varázsol a parkokba, terekre és az Arrabona (Győr római kori neve) abból is különleges, hogy nemcsak a virágai, hanem a levelei is számtalan árnyalatban tündökölnek - fűzte hozzá Kasztovszky Zoltán.

Forrás :filantropikum és MTI
 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Címkék: tapasztalatokról, népszerűsítésére, tulajdonságokkal, értékesítésében, legjelentősebb, visszajelzések, konferenciáján, begyűjthették, harmatcseppet, elismeréseket, magforgalmazó, nemzetközileg, filantropikum, dísznövényévé, kiültetésekor, kutatóintézet, szárazságtűrő, mintamagvakat, tengerentúli, egyenletesen, találkozókon, választották, folyamatosan, konferencián, hasznosítani, kereskedelmi, legfontosabb, elpusztultak, kifejezetten, jelentőséget, tulajdonsága, viszonyokhoz, fleuroselect, forgalmazói, világhírűvé, országokból, nemesítést végző, nemzetközi elismeréseket, intézet ügyvezető, világ legnagyobb, aranyérmet számos, évig tesztelték, visszajelzések pedig, júliusi konferencián, növény iránt, globálisan legjelentősebb, intézet partnere, nagyon pozitív, magyar dísznövény, japán kereskedelmi, intézet azóta, évtized munkájával, Állami Gyümölcs-, Dísznövénytermesztési Kutatóintézet, Kasztovszky Zoltán, Kováts Zoltán,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esti kép  A kételkedés kezelése  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Szabolcska Mihály – Ákác...  A boldog családok mind hasonló...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Idő  Németh László tollából  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Hogy lehet megtartani  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Png ház  Jó éjszakát  Még csak most kezdődik a nap  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Popper Péter szavai  Erdőn  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Örülök, hogy látlak!  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hiányzik  A kételkedés kezelése  Az igazi szeretetért rendszeri...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Albert Einsteinről  A Megváltó szolgálatában  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Tavaszi kép  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Gonosz démon-álarc  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  Garai Gábor - Takarítás  Akik bántanak téged  Nagyi telefonál  Még csak most kezdődik a nap  Kövesd a cowboyt!  Erdőn  Png csokor  Szép álmokat!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png telefon  Garai Gábor - Takarítás  Bounty krémes  Reménység és erő Krisztustól e...  Png cica  Reggel van  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Sose bánj semmit  Lóhere  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nemesítést végző, nemzetközi elismeréseket, intézet ügyvezető, világ legnagyobb, aranyérmet számos, évig tesztelték, visszajelzések pedig, júliusi konferencián, növény iránt, globálisan legjelentősebb, intézet partnere, nagyon pozitív, magyar dísznövény, japán kereskedelmi, intézet azóta, évtized munkájával, igazgató elárulta, előd szívósságát, parkok számára, kiváló tulajdonságokkal, célra nemesítette, magyar viszonyokhoz, virágok pedig, palánta kiültetésekor, egynyári celosia, területet számos, tapasztalatokról, népszerűsítésére, tulajdonságokkal, értékesítésében, legjelentősebb, visszajelzések, konferenciáján, begyűjthették, harmatcseppet, elismeréseket, magforgalmazó, nemzetközileg, filantropikum, dísznövényévé, kiültetésekor, kutatóintézet, szárazságtűrő, mintamagvakat, tengerentúli, egyenletesen, találkozókon, választották, folyamatosan, konferencián, hasznosítani, kereskedelmi, legfontosabb, elpusztultak, kifejezetten, jelentőséget, tulajdonsága, viszonyokhoz, fleuroselect, forgalmazói, világhírűvé, országokból, szívósságát, nemesítette, érdeklődést, társasággal, kasztovszky, dísznövényt, szakemberei, árnyalatban, dísznövénye, tündökölnek, figyelembe, kiültetése, szempontot, aranyérmet, rendelkező, származása, legnagyobb, tesztelték, igényelnek, elnevezésű, szakembere, nemzetközi, dísznövény, nemesítésű, szerveznek, globálisan, igazgatója, képességét, rendkívüli, novemberig, különleges, nemesítést, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7885
  • e Hét: 16667
  • e Hónap: 48153
  • e Év: 252854
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.