Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag
  2016-09-07 20:00:07, szerda
 
   
  A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag

A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a csodás szatmári szilvából.

Augusztus végén a szilvafa alá ponyvák kerültek, ezekre rudakkal verték rá a szilvát. Óriási rézből készült lekvárfőző üstökben készült a szilva, melyet folyamatosan kevertek, míg ki nem váltak a magok, melyeket aztán óriási szűrök segítségével távolítottak el, majd a szilvalekvárt az üstben besűrítették. Ez a lekvárfajta a 19. században igen fontos exportcikkünk volt.





A nyár végének íze üvegbe zárva

A szilvalekvár tárolására a szilkének nevezett agyagedényt használták hagyományosan - és használják sok helyen még ma is, de vicces, hogy a legsűrűbb fajtákat faládában is tárolták.

Hogyan válasszunk szilvát?

Ha nincs saját, jól bejáratott szilvafánk, szedd magad akció keretében vagy a piacokon is hozzájuthatunk lekvárfőzésre alkalmas szilvához, csak vigyázzunk, el ne kapkodják előlünk a legjobbakat az egyre nagyobb számú pálinkafőzők. Figyeljünk, hogy a szilva húsa legyen édes, de ne legyen túl kemény, a héja ne legyen túl vastag. A gyümölcs húsa lehet egészen sötét (ilyen például a besztercei), de lehet világosabb, például a legédesebb ,,ageni" (ejtsd azseni) fajtából is, melynek húsa inkább pirosas színű. A legfinomabb szatmári szilvalekvárt (és a pálinkát is) a panyolai szilvából készítik.





Szilvalekvár alapanyag

Hogy készül a szilvalekvár?

Ha már megvan az előkészített, megmosott szilvánk, nincs más dolgunk, mint felállítani az udvaron az üstöt, tüzet rakni alá, és keverni, keverni, keverni, ami a gyümölcs elveszti víztartalmának javát, és sötét, sűrű, illatos lekvárt kapunk... Persze ha a hagyományos szilvalekvárfőzést inkább meghagyjuk a szatmáriaknak, készülhet tűzhelyen is a szilvalekvár, de ha szeretnénk megspórolni magunknak a folyamatos kevergetést, és nincs kedvünk a pöfékelő fazék mellett órákat eltölteni, választhatjuk a sütőben készülő szilvalekvár receptjét is. Igaz, ez egész éjszaka készül, de nem lesz vele sok gondunk.

Mit készítsünk majd a szilvalekvárból?





Vajas kenyéren is mennyei

A szilvalekvár nemcsak desszertek fontos alkotórésze! Készíthetünk vele mártásokat finom húsételekhez is. Ezt a szilvamártásos vaddisznókarajt disznókarajból is el lehet készíteni, de ez a chilis borjúmáj is megbolondult egy kis szilvalekvártól.A szilvásgombóc rajongói fokozhatják az élvezeteket szilvalekváros öntettel, de a gőzgombócba is jóféle szilvalekvár illik. A flódniba is kell belőle természetesen , de nem elvetendő reggelire egy szelet kenyéren vagy kalácson, palacsintába töltve - vagy csak úgy, a kamrában kóstolgatva, hogy nem romlott-e esetleg meg.





Húsfélékhez is felhasználható

Csőben sült balzsamos-szilvás pulykamell

Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
20 dkg füstölt sajt
4 dl főzőtejszín
6 evőkanál balzsamos szilvalekvár

bors
1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés: A pulykamellszeleteket kiklopfoljuk, forró serpenyőben elősütjük. A füstölt sajttal és a szilvalekvárral rétegezve hőálló tálba rakjuk, leöntjük a tejszínnel, és alufóliával letakarva, sütőben készre sütjük. Tálalhatunk hozzá rizst, hagymás krumplit.

Szilvalekvár, melyet tilos megkavarni

Hozzávalók:
4 kg érett besztercei szilva
40-80 dkg cukor (a gyümölcs édességétől függően)
fél dl 20 %-os ecet

Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd felteszük főni. A forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük kisebb hőfokon, a lényege, hogy TILOS MEGKAVARNI! Akkor lesz sűrű lekvár, ha 1/3-ra összefő a mennyiség. A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük, hogy szétessen a még egyben lévő héj is. Üvegekbe merjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

SB - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Címkék: szilvalekvárból, vaddisznókarajt, szilvalekvártól, szilvalekvárral, szárazdunsztban, szilvamártásos, hozzájuthatunk, felhasználható, disznókarajból, pulykamellfilé, szilvalekváros, víztartalmának, szilvalekvárt, választhatjuk, hagyományosan, szatmáriaknak, lekvárfőzésre, szilvásgombóc, természetesen, exportcikkünk, szilvalekvár, készíthetünk, megbolondult, besűrítették, előkészített, távolítottak, pálinkafőzők, segítségével, folyamatosan, húsételekhez, palacsintába, kiklopfoljuk, fokozhatják, serpenyőben, hagyományos, alufóliával, szilvával történhet, szilvalekvár évszázadok, magyar embernek, igazi szilvalekvárt, csodás szatmári, üstben besűrítették, nyár végének, szilvalekvár tárolására, szilkének nevezett, legsűrűbb fajtákat, egyre nagyobb, szilva húsa, gyümölcs húsa, legédesebb „, legfinomabb szatmári, panyolai szilvából, TILOS MEGKAVARNI,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Mi van, ha?  Alvó baby  Ha nyitott vagy  A szeretetről  Hibáztam már  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyhétfő:  Nem látom őket  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Paul David Tripp Március 26  Minden kedves látogatómnak sze...  képre írva  Szép estét  Virágvasárnap: az élet és a re...  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Haja van  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A nagy természet  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  képre írva  Nem látom őket  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Haja van  Alvó baby  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Haja van  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Humor is meg nem is szerinted?  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  képre írva  Graffiti bölcsesség  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  képre írva  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Nagyhétfő:  Virágvasárnap: az élet és a re...  Haja van  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szilvával történhet, szilvalekvár évszázadok, magyar embernek, igazi szilvalekvárt, csodás szatmári, üstben besűrítették, nyár végének, szilvalekvár tárolására, szilkének nevezett, legsűrűbb fajtákat, egyre nagyobb, szilva húsa, gyümölcs húsa, legédesebb &#8222, legfinomabb szatmári, panyolai szilvából, gyümölcs elveszti, folyamatos kevergetést, pöfékelő fazék, sütőben készülő, szilvalekvár nemcsak, szilvamártásos vaddisznókarajt, chilis borjúmáj, szilvásgombóc rajongói, élvezeteket szilvalekváros, szelet kenyéren, kamrában kóstolgatva, füstölt sajttal, szilvalekvárral rétegezve, gyümölcs édességétől, szilvát megmossuk, nagyobb edénybe, forrástól számítva, végén 15-20, szilvalekvárból, vaddisznókarajt, szilvalekvártól, szilvalekvárral, szárazdunsztban, szilvamártásos, hozzájuthatunk, felhasználható, disznókarajból, pulykamellfilé, szilvalekváros, víztartalmának, szilvalekvárt, választhatjuk, hagyományosan, szatmáriaknak, lekvárfőzésre, szilvásgombóc, természetesen, exportcikkünk, szilvalekvár, készíthetünk, megbolondult, besűrítették, előkészített, távolítottak, pálinkafőzők, segítségével, folyamatosan, húsételekhez, palacsintába, kiklopfoljuk, fokozhatják, serpenyőben, hagyományos, alufóliával, édességétől, legjobbakat, mindmegette, lekvárfajta, legfinomabb, megspórolni, felállítani, tálalhatunk, húsfélékhez, alkotórésze, kóstolgatva, gőzgombócba, élvezeteket, főzőtejszín, agyagedényt, kevergetést, mokkáskanál, hozzáadjuk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 2986
  • e Hónap: 11252
  • e Év: 127905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.