Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ugye mi jó barátok vagyunk?
  2016-09-19 22:40:46, hétfő
 
  Ugye mi jó barátok vagyunk?

Miért is jó az, ha kutyája van egy gyereknek?

Több év kutyázással a hátam mögött azt tapasztaltam, hogy az emberek ösztönösen kötődnek az állatokhoz.

Ez a feltevés azt is alátámasztja, hogy egy ilyen bensőséges kutya-gyermek kapcsolat hozzájárul a teljesség érzéséhez és az egészséges öntudat kifejlődéséhez.






Rohanó világunkban, amely gyakran teljesen mesterséges körülmények közötti életvitelt jelent, a kutyák és más háziállataink adhatnak lehetőséget, hogy természethez való kötődésünket kiélhessük.

Ezek a gondoskodó, állat - ember kapcsolatok különösen fontosak a gyermekkor korai, illetve középső szakaszaiban.









Kutyatartás - Hogyan fejleszti a gyermek érzelmi fejlődését?

Az ember-állat kapcsolat kutatása ma már jelentős múltra tekint vissza. A kutatások egy része az állattartás előnyeire koncentrál az egészséges emberek személyiségfejlődésében betöltött szerepre vonatkozólag. A kutyatartás az állatok és a természet iránti tisztelet és szenvedély beteljesülését jelentheti, olyan élmények megélésére adva lehetőséget a gyermekek számára, amely sokat megtanít számukra a valós élet dolgairól és az állatokkal való kapcsolatról.

A kutyatartás a gyermekek számára a felelősség megtanulására is alkalmat ad. A bizalom, önbizalom és a gondoskodás alapelemeit is megtanulja a gyermek. Sőt a kutyával való játék egészséges mozgásformák gyakorlása révén a gyermek megfelelő testi fejlődéséhez is hozzájárul, továbbá a lelki fejlődéséhez, hiszen a kutya társaságot jelent a gyermek számára, biztonságot, vigaszt is sok esetben. Rengeteg játéklehetőség, vidámság forrása, és kimutathatóan a kötődés, szeretet érzésének megalapozását segíti elő a gyermekekben.









A kutyatartás pozitívumai.

A kutatások szerint a kutyákkal való rendszeres érintkezés a gyermek első éveiben hozzájárulhat a gyermekkori allergiák és asztma kialakulásának csökkenő valószínűségéhez. A kutya jelenléte a tanulás közben, pedig kimutathatóan növeli a gyermek motivációját, és lerövidíti a feladatok elvégzéséhez szükséges időt is, anélkül, hogy mindez pontatlansághoz vezetne. A kutyák az érzelmi stabilitás kialakulásában is segítenek, javítják a gyermek viselkedését az iskolában, a tisztelet, empátia és felelősség megtanulásában is támogatva a gyermeket.

Négylábú segítség a nevelésben.

A szabályok betartásával egy kutya nevelési segítséget jelenthet. A hozzánk járó gyermekek gyorsabban szocializálódnak, megtanulják, hogyan legyenek tekintettel más élőlényekre. Ha bevonjuk a kutyagondozással járó feladatokba, a felelősségtudatuk is hamar kifejlődik. Azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel, sokkal kevésbé lesznek agresszívek, és könnyebben kötnek barátságokat. Egy családi krízis vagy válás esetén különösen nagy segítség lehet egy négylábú jelenléte.






A kutya a legjobb tanár.

Számtalan olyan dolgot is megtanulhatnak, ami később előnyükre válik; gondoskodást, felelősségtudatot és toleranciát. Az állat jelenlétének számos fizikai és pszichés hatása van a terápiás csoportban résztvevőkre. Ezek közül talán a legfontosabb az állatok stresszkezelésben, szorongásoldásban betöltött szerepe. Az állat másik nagyon jelentős hatása a gyerekek motivációjának növelése (pl. a nehezebb, unalmasabb gyakorlatok végrehajtásához). Az állat pozitív hatást fejt ki továbbá a figyelem fenntartására, valamint az agresszív megnyilvánulások csökkentésére.

Ha a szülő megérteti gyermekével, hogy az állatokról gondoskodni kell, a gyermek elsajátít egy olyan képességet, mely sok esetben a felnőttekből is hiányzik; a felelősségtudatot. Ha a gyermek gondoskodhat a kutyáról, az számára egyfajta játék, hiszen eljátszhatja a felnőtt szerepét, aki gyermekéről gondoskodik. Ebből a játékból azonban megtanulja mit jelent a gondoskodás.






A kutyával való játék szintén egyfajta lecke a gyermek számára. Miközben felhőtlen örömmel játszik négylábú barátjával, megtanulja, hogyan tartsa őt tiszteletben. Előbb vagy utóbb rájön, hogy kutyája nem tűri el a durva viselkedést (fülcibálás, dobálás), hiszen számára ez kellemetlen érzés. Ebből a gyermek megtanulja mit jelent a tolerancia, mások tiszteletben tartása.








,,A kutyát kimondottan a gyermekek számára teremtették. Nincs párja a csintalankodásban." - Henry Ward Beecher

Lakos Judit

Szakvizsgázott gyógypedagógus, kutyás terápiás foglalkozásvezető

hjuczus@gmail.com

Varázsmancsok - Kutyás terápia

Terápiás foglalkozások

Forrás: http://noivilag.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: valószínűségéhez, szocializálódnak, kutyagondozással, megnyilvánulások, végrehajtásához, pontatlansághoz, beteljesülését, kifejlődéséhez, játéklehetőség, kialakulásának, kialakulásában, megtanulhatnak, megtanulásában, motivációjának, gyógypedagógus, szakvizsgázott, kimutathatóan, csökkentésére, megalapozását, foglalkozások, megtanulására, fenntartására, hozzájárulhat, háziállataink, varázsmancsok, kapcsolatról, barátságokat, mozgásformák, eljátszhatja, vonatkozólag, kötődésünket, természethez, szakaszaiban, legfontosabb, tiszteletben, fejlődéséhez, hátam mögött, emberek ösztönösen, ilyen bensőséges, teljesség érzéséhez, egészséges öntudat, gyermekkor korai, gyermek érzelmi, ember-állat kapcsolat, állattartás előnyeire, egészséges emberek, természet iránti, gyermekek számára, valós élet, állatokkal való, felelősség megtanulására, gondoskodás alapelemeit, Henry Ward Beecher, Lakos Judit,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  képre írva  Mi lenne ha  Png kutya  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Sose bánj semmit  Png lepke  Akarat  Nagyon különös  Leonardo da Vinci gondolata  Szívem tiéd  s immár én is felragyogva, ért...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Albert Einsteinről  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Elköszönt  Fehér virág  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Makszim Gorkij gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kövesd a cowboyt!  Minden harmadik...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nevem  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Szép napot kívánok  Fekete-erdő desszert  Png férfi  képre írva  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép álmokat!  Őrizkednünk kell...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mi lenne ha  Png nő  Facebookon kaptam  Fehér virág  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Erdőn  Png ház  Facebookon kaptam  Png telefon  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png lepke  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nevem  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png rózsa csokor  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Fehér virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Adakozás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
hátam mögött, emberek ösztönösen, ilyen bensőséges, teljesség érzéséhez, egészséges öntudat, gyermekkor korai, gyermek érzelmi, ember-állat kapcsolat, állattartás előnyeire, egészséges emberek, természet iránti, gyermekek számára, valós élet, állatokkal való, felelősség megtanulására, gondoskodás alapelemeit, kutyával való, gyermek megfelelő, lelki fejlődéséhez, kutya társaságot, gyermek számára, kutyatartás pozitívumai, kutatások szerint, kutyákkal való, gyermek első, gyermekkori allergiák, kutya jelenléte, tanulás közben, gyermek motivációját, feladatok elvégzéséhez, érzelmi stabilitás, gyermek viselkedését, szabályok betartásával, kutya nevelési, hozzánk járó, kutyagondozással járó, családi krízis, négylábú jelenléte, legjobb tanár, állat jelenlétének, terápiás csoportban, állatok stresszkezelésben, állat másik, gyerekek motivációjának, állat pozitív, figyelem fenntartására, agresszív megnyilvánulások, szülő megérteti, állatokról gondoskodni, gyermek elsajátít, olyan képességet, gyermek gondoskodhat, számára egyfajta, felnőtt szerepét, játékból azonban, durva viselkedést, gyermek megtanulja, kutyát kimondottan, valószínűségéhez, szocializálódnak, kutyagondozással, megnyilvánulások, végrehajtásához, pontatlansághoz, beteljesülését, kifejlődéséhez, játéklehetőség, kialakulásának, kialakulásában, megtanulhatnak, megtanulásában, motivációjának, gyógypedagógus, szakvizsgázott, kimutathatóan, csökkentésére, megalapozását, foglalkozások, megtanulására, fenntartására, hozzájárulhat, háziállataink, varázsmancsok, kapcsolatról, barátságokat, mozgásformák, eljátszhatja, vonatkozólag, kötődésünket, természethez, szakaszaiban, legfontosabb, tiszteletben, fejlődéséhez, gondoskodhat, jelenlétének, motivációját, elvégzéséhez, betartásával, felnőttekből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3446
  • e Hét: 8027
  • e Hónap: 21932
  • e Év: 151639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.