Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tokaji aszúban párolt libamájpástétom házi kaláccsal
  2016-11-15 23:28:20, kedd
 
   
  Tokaji aszúban párolt libamájpástétom házi kaláccsal

Hozzávalók

1 kg hízott libamáj

bors
3,5 dl tokaji aszú
tej
Egyszerű kalácshoz:
35 dkg finomliszt
2 db tojássárgája
1 db tojássárgája a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
2 dkg vaj
2 dl tej (lehetőleg házi)
2 evőkanál barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
1,5 dl fügelekvár (házi)
1 tk dijoni mustár


Elkészítés

A májat lebenyeire szedjük, óvatosan, éles késsel lehártyázzuk, kiszedjük a vénákat. Egy éjszakára tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap kivesszük a májat a tejből, megtörölgetjük, egy tálba tesszük és ráöntjük a tokaji aszút és 4-5 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd szeletenként beletesszük a májat. Rétegenként sózzuk, borsozzuk, a májat úgy vágjuk, hogy teljesen kitöltse a formát.
A tetejét fedjük be sütőpapírral és súlyozzuk le egy-két konzervvel. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy órát, mielőtt a sütőbe tennénk.

A sütőt melegítsük elő 100 fokra. A pihentetés után vegyük le a súlyt és a sütőpapírt, fedjük le alufóliával a májat, tegyük egy magas falú tepsibe, öntsük fel a tepsit vízzel, úgy, hogy a májjal teli forma feléig érjen és tegyük a 100 fokos sütőbe kb. 80 percre.

A sütési idő letelte után hagyjuk kihűlni a májat, majd ismét tegyük rá a sütőpapírt és a súlyokat és hagyjuk legalább egy éjszakán át, de lehetőség szerint még tovább a hűtőben préselődni.

A kalács elkészítése: a tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citrom héjat, a két tojássárgáját és a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg) vajat.

Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává. Mikor a tészta kidolgozásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc.

Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre. Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa.

Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük. Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük. Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni. Tálaláskor, a kalácsot megpirítottuk, rászeleteltünk egy darab libamájat, a tetejére pedig egy kevés dijoni mustárral elkevert házi fügelekvárt kanalaztunk.





Megjegyzés

A tokaji aszúban párolt libamáj a magyar konyha egyik emblematikus étele.
Szabó Veronika

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Címkék: libamájpástétom, meglangyosítjuk, tojássárgájával, rászeleteltünk, hozzádolgozzuk, kidolgozásával, belemorzsoljuk, megtörölgetjük, megolvasztott, előmelegítjük, megpirítottuk, kávéskanálnyi, mozdulatokkal, tojássárgáját, tojássárgája, lehártyázzuk, szeletenként, összegyúrjuk, emblematikus, elkészültünk, sütőpapírral, felfuttatjuk, bekapcsoljuk, megformázzuk, püspökkenyér, fügelekvárt, elkészítése, szerkezetét, beletesszük, kidolgozzuk, rétegenként, alufóliával, kanalaztunk, mindmegette, elkészítés, sütőformát, májat lebenyeire, éjszakára tejbe, tálba tesszük, tokaji aszút, sütőformát kibéleljük, tetejét fedjük, sütőbe tennénk, sütőt melegítsük, pihentetés után, magas falú, tepsit vízzel, májjal teli, hűtőben préselődni, kalács elkészítése, tejet meglangyosítjuk, tálkába öntve, Szabó Veronika,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jázmin  Minden tavaszból őrizz..  Bársony székben  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Zilahy Lajos mondta  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó cica  Vidámság  Jánosházy György: Fogd a kezem  Minden tavaszból őrizz..  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  40 felett  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Gebhardt Nóra versei II.  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó éjszakát  képre írva  Anyák napjára  Jó nap volt  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Borzasztó  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Eduardo Sacheri gondolata  A felvilágosodás...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Különleges  képre írva  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szívek  képre írva  képre írva  Mindig lesz olyan  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét kedves látogatóimn...  Walter Chrysler mondta  Alvó cicák  Megígért békesség  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  A felvilágosodás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  A sorsod  Mindig lesz olyan  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Bornyi Veronika haiku verse  ajándék, mellyel meglepem  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret 
Bejegyzés Címkék
májat lebenyeire, éjszakára tejbe, tálba tesszük, tokaji aszút, sütőformát kibéleljük, tetejét fedjük, sütőbe tennénk, sütőt melegítsük, pihentetés után, magas falú, tepsit vízzel, májjal teli, hűtőben préselődni, kalács elkészítése, tejet meglangyosítjuk, tálkába öntve, kávéskanálnyi cukrot, lisztet nagyobb, maradék tejet, reszelt citrom, felfutott élesztőt, tészta összeállt, tészta kidolgozásával, tiszta ruhával, tészta szerkezetét, formáját megtartsa, sütőt bekapcsoljuk, tetejét lekenjük, kalács megsült, kalácsot megpirítottuk, darab libamájat, tetejére pedig, kevés dijoni, tokaji aszúban, magyar konyha, libamájpástétom, meglangyosítjuk, tojássárgájával, rászeleteltünk, hozzádolgozzuk, kidolgozásával, belemorzsoljuk, megtörölgetjük, megolvasztott, előmelegítjük, megpirítottuk, kávéskanálnyi, mozdulatokkal, tojássárgáját, tojássárgája, lehártyázzuk, szeletenként, összegyúrjuk, emblematikus, elkészültünk, sütőpapírral, felfuttatjuk, bekapcsoljuk, megformázzuk, püspökkenyér, fügelekvárt, elkészítése, szerkezetét, beletesszük, kidolgozzuk, rétegenként, alufóliával, kanalaztunk, mindmegette, elkészítés, sütőformát, lebenyeire, fügelekvár, kibéleljük, legalábbis, konzervvel, tálaláskor, finomliszt, sütőpapírt, lisztezett, préselődni, hozzávalók, elkeverünk, kelesztjük, melegítsük, hozzáadjuk, megjegyzés, pihentetés, betennénk, összeállt, súlyozzuk, átgyúrjuk, letakarva, mustárral, duplájára, borsozzuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 951
  • e Hét: 5465
  • e Hónap: 10503
  • e Év: 140210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.