|
2017-01-17 23:32:27, kedd
|
|
|
Rukkola: keserű, de egészséges
Kínáljuk salátákhoz vagy pizzák mellé
Ma már hazánkban is egyre több salátaféle kapható, így igen változatos ételeket készíthetünk belőlük. A klasszikus fejes salátán és jégsalátán túl érdemes különlegesebb fajtákkal is kísérletezgetni, így a sajátos ízű rukkolával is.
A rukkola, vagy más néven borsmustár, a keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.
Balkonon is nevelhető
Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig - a benne található olajoknak köszönhetően - kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. Nem igényel különösebb gondoskodást, a házi kiskertekben, de akár balkonládákban a teraszon, erkélyeken is termeszthető. Szereti a félárnyékos helyet, nap hatására ugyanis levelei sötétebbek, íze pedig erőteljesebb lesz. Vetéstől számítva 4-6 héten belül szüretelhető. A rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor még nem annyira jellegzetes. Minél öregebbek és nagyobbak a levei, íze is annál karakteresebb, csípősebb.
Jó tudni!
A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait, valamint az abból sajtolt olajat is felhasználhatjuk a konyhában. Magjait mustármag helyett is alkalmazhatjuk.
Segíti az emésztést
A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.
Használjuk tészták, pizzák mellé
Jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Saláták készítésénél ügyeljünk arra, hogy ne a rukkola domináljon az ételben, inkább csak színesítse azt. Emellett használhatjuk tésztaételek, rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is. Adhatjuk szendvicskrémekhez, túróhoz, de önmagában egy kevés olíva- vagy dióolajjal és citromlével meglocsolva is páratlan. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.
A hűtőben 2-3 napig eltartható, fagyasztásra kevésbé alkalmas, elveszíti ropogósságát.
+1 rukkolás recept: Spagetti mandulás rukkolapestóval
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg mandula
10 dkg rukkola, finomra aprítva
0,5 dl extra szűz olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma (lehet több is)
1 mokkáskanál tengeri só
3-4 tekerésnyi tarka bors (borsőrlőből)
fél biocitrom leve és 1 biocitrom reszelt héja
40-50 dkg gluténmentes spagetti
a tálaláshoz:
2 dkg hámozott, szeletelt mandula
néhány rukkolalevél
A rukkolapestóhoz a mandulát finomra őröljük, majd konyhai robotgép segítségével az apróra vágott rukkolával, az olívaolajjal, a fokhagymával, a sóval, a borssal, a citromlével és a citrom héjával simára dolgozzuk. A pestót mozsárban is összetörhetjük, akkor rusztikusabb állagot kapunk. A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd a főzőlevéből egy kisebb merőkanálnyival a pestót felengedjük, így folyékonyabb lesz, és könnyebben eloszlik a tésztán. A pestót a gluténmentes spagettival összeforgatjuk, szeletelt mandulával megszórjuk, és rukkolalevelekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Forrás: http://www.hazipatika.com
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vegyes receptek |
|
Címkék: földimogyoróéhoz, felhasználhatjuk, rukkolapestóval, merőkanálnyival, kísérletezgetni, gyermekláncfűre, rukkolapestóhoz, vércukorszintet, összetörhetjük, olaszországban, balkonládákban, alkalmazhatjuk, összeforgatjuk, kialakulásának, különlegesebb, használhatjuk, káposztafélék, karakteresebb, segítségével, köszönhetően, rukkolalevél, olívaolajjal, gluténmentes, termeszthető, rendszeresen, készítésénél, mindenképpen, egészségügyi, ásványianyag, megtalálható, tésztaételek, szüretelhető, kiskertekben, gondoskodást, fokhagymával, erőteljesebb, klasszikus fejes, keresztesvirágúak családjába, utóbbi évtizedben, gyermekláncfűre emlékeztet, benne található, házi kiskertekben, félárnyékos helyet, rukkolát érdemes, abból sajtolt, olasz ételek, tüdő működését, rukkola domináljon, kevés olíva-, mandulát finomra, apróra vágott, citrom héjával,
|
|
|
|
klasszikus fejes, keresztesvirágúak családjába, utóbbi évtizedben, gyermekláncfűre emlékeztet, benne található, házi kiskertekben, félárnyékos helyet, rukkolát érdemes, abból sajtolt, olasz ételek, tüdő működését, rukkola domináljon, kevés olíva-, mandulát finomra, apróra vágott, citrom héjával, pestót mozsárban, kisebb merőkanálnyival, pestót felengedjük, gluténmentes spagettival, földimogyoróéhoz, felhasználhatjuk, rukkolapestóval, merőkanálnyival, kísérletezgetni, gyermekláncfűre, rukkolapestóhoz, vércukorszintet, összetörhetjük, olaszországban, balkonládákban, alkalmazhatjuk, összeforgatjuk, kialakulásának, különlegesebb, használhatjuk, káposztafélék, karakteresebb, segítségével, köszönhetően, rukkolalevél, olívaolajjal, gluténmentes, termeszthető, rendszeresen, készítésénél, mindenképpen, egészségügyi, ásványianyag, megtalálható, tésztaételek, szüretelhető, kiskertekben, gondoskodást, fokhagymával, erőteljesebb, szervírozott, fagyasztásra, ropogósságát, készíthetünk, rusztikusabb, folyékonyabb, főzőlevéből, felengedjük, szabályozza, sötétzöldek, mokkáskanál, fogyasztani, borsőrlőből, citromlével, félárnyékos, jellegzetes, spagettival, koleszterin, világszerte, elkészítési, meglocsolva, tálaláshoz, dióolajjal, sötétebbek, könnyebben, színesítse, salátaféle, változatos, erkélyeken, eltartható, hozzávalók, különösebb, klasszikus, készítenek, domináljon, családjába, hazipatika, betegségek, rukkolával, emésztésre, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 101
- e Hét: 4682
- e Hónap: 18587
- e Év: 148294
|
|
|