Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gluténérzékenységről érdemes tudni
  2013-12-04 08:32:33, szerda
 
   
  A cöliákia a gluténnal (sikérfehérje) szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség, mely során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik, s felszívódási zavar jön létre. A gluténérzékenység genetikai adottságokon alapul: a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mintegy tíz százaléka szintén gluténérzékeny.

A tünetek a lisztes táplálék (gluténtartalmú ételek) bevezetését követően néhány hónap múltán, leggyakrabban 14-18 hónapos korban jelentkeznek először. Minél tovább szopik a csecsemő, annál több idő telik el a tünetek jelentkezéséig. Előfordulhat, hogy a betegség fiatal felnőtt korban vagy idős nyugdíjas kor körül alakul ki.

A betegség tünetei
A lisztérzékenység legjellemzőbb tünete az elhúzódó és ismételten jelentkező hasmenés. Igen gyakori, hogy jó és rossz időszakok váltják egymást, a betegnek egyik nap hasmenése van, a másik napon vagy napokban azonban teljesen kielégítő a közérzete.

Székrekedés szintén előfordulhat. A beteg hasa elődomborodó, feltűnően puffadt. A cöliákiás "pókhas"-nak a fokozott gázképződés, a megnövekedett béltartalom és a hasfali izomzat petyhüdtsége az oka. Cöliákiás gyermek esetén a legszembetűnőbb a fejlődésében való visszamaradás: a hasmenéses időszakok megszűntével sem indul meg a súlygyarapodás, vagy csak igen lassan.
Pszichés tünetek is jelentkeznek: kedvetlenség, ingerlékenység, elfordulás a környezettől. A gyermekek nyűgösek, nem játszanak, figyelmüket nehéz lekötni, fáradtak, kimerültek, legszívesebben fekszenek.

A cöliákiás beteg bőre feltűnően sápadt, a fehérjehiány, valamint a vas és a folsav felszívódási zavara miatt súlyos vashiányos vérszegénység alakul ki, a fehérjehiány következtében néha vizenyő is megjelenik, legtöbbször a végtagokon, ritkábban a szemhéjakon. A gyermekek csontjai - a D-vitamin és a kalcium felszívódási zavara következtében - mészszegények. A K-vitamin hiánya miatt pedig vérzékenység léphet fel.

A megbetegedés heveny szakaszában a hasmenés és a hányás miatti folyadék- és elektrolitveszteség súlyos só- és vízháztartási zavart idézhet elő. Gyors orvosi beavatkozás nélkül a beteg sokkos állapotba - úgynevezett cöliákiás krízisbe - kerülhet.

Vannak a megbetegedésnek tünetszegényebb formái is, amelyek főleg a kisdedkor után jelentkeznek. Hiányozhat a jellegzetes széklet, elmaradhat a haspuffadás, és székrekedés is előfordulhat. Ilyenkor a fejlődésben való elmaradás és a kezeléssel dacoló vashiányos vérszegénység a legállandóbb tünet.

Fontos a táplálkozás
A cöliákia kezelése abból áll, hogy a beteg nem fogyaszthat gluténtartalmú élelmi anyagokat. Glutént főként a gabonafélék - a búza, a rozs, az árpa, a zab - tartalmaznak, de adalékanyagként megtalálható különféle élelmiszerekben is, pl. a tejtermékekben (puding, krémtúró, joghurt, sajtkrém), a húsipari termékekben (konzervek, felvágottak).

Megnehezíti az eligazodást, hogy az élelmiszerekben a 2%-nál kisebb mennyiségben jelen lévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, és a termék típusa miatt a fogyasztó nem gondol rá, hogy glutént tartalmazhat.

Garantáltan gluténmentesnek azokat az élelmiszereket tekinthetjük, amelyek csomagolásán szöveggel (gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek/cöliákiások is fogyaszthatják) vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelölik a gluténmentességet. Beilleszthetők a lisztérzékenyek étrendjébe azok a jelöléssel el nem látott termékek is, amelyeknek a gluténmentességét a gyártó cég az OÉTI-vel történt egyeztetés alapján szavatolja.

Mit lehet enni? És mit nem?
- Nem fogyaszthatók a búzából, árpából, rozsból, zabból készült ételek, kenyérfélék, cereáliák, és a köles sem ajánlott. Fogyasztható azonban a rizs, a kukorica, a burgonya, a speciális gluténmentes kenyerek, süteményporok, gluténmentes száraztészták.

- Gyümölcsök, zöldségfélék megszorítás nélkül fogyaszthatók mind friss, mind mirelit vagy konzerv formájában; azonban a kész- és félkész ételek közül csak a gluténmentes termékek.

- A húsok és a tojás otthon elkészítve fogyasztható, azonban már a húskészítmények, a hurkafélék, húskonzervek, húspástétomok, konzervek nagy százaléka nem fogyasztható. Lényeges szem előtt tartani a már elkészült élelmi adatbankot, mely részletesen tartalmazza a gyártók által szavatolt csemegeáruk listáját.

- A száraz hüvelyesek és olajos magvak szabadon fogyaszthatók!
- Ha nem társult a cöliákiával laktózérzékenység, akkor a gyártó által szavatolt tejet, tejtermékeket minden esetben lehet fogyasztani.
- A zsiradékok is szabadon fogyaszthatók! Mennyiségi korlátozásra a heveny szakasz kivételével nincs szükség.
Fogyasztható élelmi anyagok:
- kukoricaliszt, kukoricakeményítő, kukoricadara;
- burgonyapehely, burgonyakeményítő;
- rizsliszt;
- sárgaborsóliszt;
- szójaliszt, szójakocka, szójagranulátum.

Levesek és főzelékek sűrítéséhez gluténmentes lisztet, rántott hús panírozásához gluténmentes kenyérből készült morzsát, töltött hús készítéséhez pedig cöliákiásoknak készült kenyeret használjunk!

Forrás: Patika Magazin illetve stop.hu

Saját megjegyzés : a tünetek főleg idősebb korban nem biztos, hogy egyértelműek viszont fedőtünetei lehetnek más betegségeknek,elváltozásoknak (pl climaxban, stb...) ezért olyan népszerű a paleo táplálkozás mert p:l lisztmentes.
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Címkék: lisztérzékenység, legszembetűnőbb, szójagranulátum, gluténmentesnek, elváltozásoknak, sárgaborsóliszt, lisztérzékenyek, húskészítmények, adalékanyagként, megbetegedésnek, tünetszegényebb, élelmiszerekben, gluténtartalmú, legszívesebben, fogyaszthatják, élelmiszereket, jelentkezéséig, cöliákiásoknak, tejtermékekben, ingerlékenység, beilleszthetők, gluténérzékeny, burgonyapehely, súlygyarapodás, nyálkahártyája, túlérzékenység, húspástétomok, adalékanyagok, mészszegények, leggyakrabban, vérszegénység, következtében, tejtermékeket, fogyaszthatók, legjellemzőbb, betegségeknek, vékonybél nyálkahártyája, gluténérzékenység genetikai, cöliákiás beteg, lisztes táplálék, tünetek jelentkezéséig, betegség fiatal, betegség tünetei, lisztérzékenység legjellemzőbb, betegnek egyik, másik napon, beteg hasa, fokozott gázképződés, megnövekedett béltartalom, hasfali izomzat, fejlődésében való, hasmenéses időszakok, Patika Magazin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Bounty krémes  Png virág  Szép napot kívánok  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép álmokat!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy hatékony szolga  Hogy lehet megtartani  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Szép álmokat!  Mi lenne ha  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akik bántanak téged  Alázat  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy lelki imádság  Nevem  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogy lehet megtartani  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 20  Png lepke  Szép estét  Alázat  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 21  Png cica  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reggel van  George Gordon Lord Byron: Inez...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Soha ne kedvezz...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Reménység és erő Krisztustól e...  Sose bánj semmit  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einsteinről  Popper Péter szavai  Egy hatékony szolga  Nagyi telefonál  A kételkedés kezelése  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  A jó emberek mindig szépek mar...  Éretlen vers  Lóhere  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szívem  Facebookon kaptam  Alázat  Png nő  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Bounty krémes 
Bejegyzés Címkék
vékonybél nyálkahártyája, gluténérzékenység genetikai, cöliákiás beteg, lisztes táplálék, tünetek jelentkezéséig, betegség fiatal, betegség tünetei, lisztérzékenység legjellemzőbb, betegnek egyik, másik napon, beteg hasa, fokozott gázképződés, megnövekedett béltartalom, hasfali izomzat, fejlődésében való, hasmenéses időszakok, gyermekek nyűgösek, folsav felszívódási, fehérjehiány következtében, gyermekek csontjai, kalcium felszívódási, megbetegedés heveny, hányás miatti, beteg sokkos, megbetegedésnek tünetszegényebb, kisdedkor után, jellegzetes széklet, fejlődésben való, kezeléssel dacoló, legállandóbb tünet, cöliákia kezelése, húsipari termékekben, 2%-nál kisebb, termék típusa, élelmiszereket tekinthetjük, lisztérzékenyek étrendjébe, speciális gluténmentes, gluténmentes termékek, tojás otthon, gyártók által, száraz hüvelyesek, cöliákiával laktózérzékenység, gyártó által, heveny szakasz, tünetek főleg, paleo táplálkozás, lisztérzékenység, legszembetűnőbb, szójagranulátum, gluténmentesnek, elváltozásoknak, sárgaborsóliszt, lisztérzékenyek, húskészítmények, adalékanyagként, megbetegedésnek, tünetszegényebb, élelmiszerekben, gluténtartalmú, legszívesebben, fogyaszthatják, élelmiszereket, jelentkezéséig, cöliákiásoknak, tejtermékekben, ingerlékenység, beilleszthetők, gluténérzékeny, burgonyapehely, súlygyarapodás, nyálkahártyája, túlérzékenység, húspástétomok, adalékanyagok, mészszegények, leggyakrabban, vérszegénység, következtében, tejtermékeket, fogyaszthatók, legjellemzőbb, betegségeknek, panírozásához, kukoricaliszt, vízháztartási, száraztészták, gliadinmentes, süteményporok, nagymértékben, megnövekedett, visszamaradás, fejlődésében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1680
  • e Hét: 3818
  • e Hónap: 35304
  • e Év: 240005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.