Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt a medvehagyma!
  2017-04-06 23:49:22, csütörtök
 
   
  Itt a medvehagyma!


A végsőkig lecsupaszított piacon március vége felé megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.






Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!

Hol juthatunk hozzá?
A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!





Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát


Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.


Hogyan használhatjuk fel?
A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.






Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves

Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.





Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával


A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.






Friss, üde íz az első tavaszi levelekben!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: spenótlevelekkel, nokedlitésztába, fokhagymaillat, gasztronómiába, medvehagymával, lecsupaszított, marhaszeletnek, megfonnyasztom, lefagyasztani, használhatjuk, fűszerolajnak, legegyszerűbb, népszerűségét, tévesztettük, bonyolultabb, olívaolajjal, olívaolajban, fűszerolajat, készíthetünk, medvehagymát, medvehagymás, vérnyomásnak, tenyerünkről, ízesíthetünk, bioboltokban, mennyiségben, medvehagyma, területeken, mindmegette, csodanövény, tökéletesen, fűszervajon, gyöngyvirág, botmixerrel, fűszervajat, feltétlenül, végsőkig lecsupaszított, tavasz első, magyar gasztronómiába, pionír szerep, ébredő erdő, erőre kapó, snidling ügyes, medvehagyma erdőkben, buzogányt formázó, levelek formája, gyöngyvirág leveleire, kezünk között, tejük kellemes, szeletnyi sajtkrémes, kevés olívaolajjal, kevéske parmezánnal,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Esti kép  Az engedelmesség miért nem vál...  Idő  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kerüld el az evangélium örömén...  Fekete-erdő desszert  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  Rátalálsz  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Soha ne kedvezz...  Png ház  Hiányzik  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Akarat  Sokan azt tartják  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Png férfi  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Alázat  Idő 
Bejegyzés Címkék
végsőkig lecsupaszított, tavasz első, magyar gasztronómiába, pionír szerep, ébredő erdő, erőre kapó, snidling ügyes, medvehagyma erdőkben, buzogányt formázó, levelek formája, gyöngyvirág leveleire, kezünk között, tejük kellemes, szeletnyi sajtkrémes, kevés olívaolajjal, kevéske parmezánnal, medvehagyma ekkora, medvehagyma leveleket, spenótlevelekkel együtt, medvehagymát vajon, köretek esetében, tört krumplihoz, megmosott medvehagyma, medvehagyma szezonnak, növénnyel ízesíteni, első tavaszi, spenótlevelekkel, nokedlitésztába, fokhagymaillat, gasztronómiába, medvehagymával, lecsupaszított, marhaszeletnek, megfonnyasztom, lefagyasztani, használhatjuk, fűszerolajnak, legegyszerűbb, népszerűségét, tévesztettük, bonyolultabb, olívaolajjal, olívaolajban, fűszerolajat, készíthetünk, medvehagymát, medvehagymás, vérnyomásnak, tenyerünkről, ízesíthetünk, bioboltokban, mennyiségben, medvehagyma, területeken, mindmegette, csodanövény, tökéletesen, fűszervajon, gyöngyvirág, botmixerrel, fűszervajat, feltétlenül, parmezánnal, szedhetünk, körözöttbe, körülnézni, szeretnénk, joghurttal, fokhagymás, tejszínnel, levelekben, krémesítem, megjelenik, zöldséggel, csokornyit, sajtkrémes, teheneknek, krumplihoz, egészséges, krémleves, finomítom, társítani, leveleket, nagyjából, buzogányt, hagymáját, szezonnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.