Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gránátalma
  2014-01-15 16:35:09, szerda
 
   
 Gránátalma - Aphrodité a "szerelem" gyümölcse

A gránátalma már az ősidők óta jelképe a termékenységnek és a bőségnek. Az Aphrodité gyümölcseként is ismert gyümölcs, napjainkban egyre közkedveltebbé válik, sokan azonban nem is tudják, milyen fontos szerepet játszik egészségünk és szépségünk megőrzésében.

Gyógyító magvak
A gránátalma számos megbetegedés ellen nyújt védelmet, valamint gyógyírt a panaszokra. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiválóan erősíti az immunrendszert, segít védekezni a meghűléses megbetegedések ellen. Antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a káros koleszterinszintet a vérben, valamint a szisztolés és magas vérnyomást.

Szépségápolásban betöltött szerepe
Az antioxidánsokban gazdag, és magas C-vitamin tartalommal rendelkező gyümölcs rengeteget segíthet bőrünk ápolásában. Védelmet nyújt a korai ráncok kialakulása valamint a bőrünk kiszáradása ellen, bőrünket teltebbé, feszesebbé varázsolja. Jótékony hatásainak köszönhetően pedig e kozmetikai szereket gyártó cégek is egyre gyakrabban alkalmazzák termékeik készítésekor.

Felhasználása
A magszerű gyümölcshúst fogyaszthatjuk a kérgéből kikanalazva magában, de készíthetünk belőle finom szörpöt is. A gyümölcs kifacsart leve kitűnő alapja lehet üdítőknek, koktéloknak, desszerteknek vagy mártásoknak. A magokat szárított állapotban pedig fűszer hozzávalóként is alkalmazhatjuk.


Aviram professzor kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak.

A Berkeley egyetem (University of California) munkatársai is megerősítették, hogy a gránátalma legalább 3-féle erős antioxidánst tartalmaz, melyek együttes hatása az antioxidáns ekvivalenciát mérő Trolox-teszt szerint háromszor akkora, mint a vörösboré vagy a zöld teáé.

Az antioxidáns aktivitás TEAC értékben kifejezett számítása tehát háromszoros antioxidáns hatást mért e gyümölcsnél, mint a zöld teánál vagy a vörösbornál, de az antioxidáns hatás egy másik jellemző mértékével, az ORAC értékszámmal (mely lelkes olvasóinknak biztos ismerős már) kifejezve a gránátalma 105 vmTE/g értékével az 5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében (az első a szárított kínai farkasbogyó, a lícium).

A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.

A gránátalma és a szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés)

Ugyancsak Aviram professzor vizsgálatai mind állat-, mind humán kísérletekben megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 %-al csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben, Illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-al csökkentette.

A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora (szisztolés vérnyomás, ACE aktivitás) jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

Ami még nagyon ígéretesnek hangzik az érelmeszesedés megelőzése szempontjából az a következő érdekes tény: a gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni! A vizsgálatok során 19, 65-75 év közötti, a nyaki artéria (carotis) súlyos, 70-90%-os szűkületében (stenosis) szenvedő betegnek adtak naponta 50 ml koncentrált gránátalmalét. Egy év után képalkotó vizsgálattal ellenőrizték a nyaki erek állapotát, és azt találták, hogy a szűkület 35%-kal (!) csökkent, miközben a placebocsoport tagjainak állapota tovább romlott.

Dr. Aviram azt is bebizonyította, hogy a gránátalma csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együttjáró vérrögképzési hajlamot is, ami az embólia és a szívinfarktus veszélyét jelentősen megnöveli.

Gránátalma a rákmegelőzésben és a rák gyógyításában
A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma az ellagsav (ellagénsav) legjobb természetes forrása, mely egy olyan fenol típusú komponenes, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsősorban emlőrák, bőrrák, prosztatarák és tüdőrák esetén. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben: megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket és gátolja azok kialakulását. Lássuk csak: Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője, jeles gyógynövényszaakértő a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását". Yance szerint különösen a dohányzás okozta tüdőrák elleni hatása kiváló. Ez azt bizonyítja, hogy az ellagsav gátolja a rákos sejtek kialakulását.

Ugyanezt láthatjuk Dr. Glen Halvorson kutatási eredményeiben is, mely egy másik elméletet álljtott fel, miszerint az ellagsav a rákkeltő anyagokhoz kapcsolódva megakadályozza, hogy azok a DNS-hez kötődjenek, és mutációval tumor keletkezzen.

Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket: Az egészséges sejtek életciklusa kb.120 nap, majd az apoptózissal normálisan elhaló sejteket a szervezet új, egészséges sejtekkel pótolja. Ezzel szemben a rákos sejtek nem halnak el, hanem gyors osztódással szaporodnak. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellagsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította.

Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását: A Hollings Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett 9 évig tartó kísérletsorozatban méhnyakrákos betegek bevonásával kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását 48 órán belül, de természetes sejthalált (apoptozist) is képes indukálni a rákos sejtekben, méghozzá 72 órán belül. Ugyanezt figyelték meg mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, vastagbél- és prosztatarákos sejtekben is.

Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy magában a gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, melyek csökkentik a tumor környékén történő érképzést - az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat csökkentéséhez.

Tehát a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani.

Gránátalma hatása
Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is.

Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását. Azt minden lelkes olvasónk már tudja, hogy sok fruktóztartalmú gyümölcs elősegíti a gombák szaporodását. Hát most itt van egy olyan csodás gyümölcs, ami éppenhogy meggátolja azok növekedését!

Érdekes összefüggésekre szeretnék még rávilágítani: Több gomba-végterméknek van rákkeltő hatása (pl. Aspergilllus funghi által termelt Aflatoxin, melyről korábban megjelent írásainkban emlegetett Kína Tanulmány is szól). Ezek a végtermékek, a mikotoxinok heves, krónikus gyulladásos immun-válasz-reakciókat válthatnak ki a szervezetben (legenyhébb esetben allergia formájában), mivel az immunrendszer kétségbeesetten próbálja eltávolítani azokat. A folyamat végén azonban az immunrendszer csak saját szöveteiben tesz kárt, melynek végeredménye a felgyorsult öregedés valamint szív- és érrendszeri betegség. Talán részben a gránátalma candida és egyéb gomba-ellenes hatása magyarázhatja a szívbetegségek oly sok kockázati tényezőjére való kedvező hatását.

Nézzük csak ezt a gondolatmenetet a baktériumoknál is (a következőben leírtakat is több kutatásban egyértelműen bizonyítottak már) : sok esetben a szívbetegség összefüggésbe hozható a Clhlamydia pneumoniae által okozott krónikus fertőzéssel, mely közismerten légzőszervi betegségeket okoz, influenza-szerű tünetekkel. A kezdeti fertőzés alábbhagyásával a kórokozó megtelepszik az arra fogékony gazdaszervezet vérereinek falán, mely gyulladást idéz elő, ami pedig egymást követő immunreakciókat indít el. Ez végül érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezet.

A kutatási eredmények szerint tehát úgy fest, a gránátalma a szuperélelmiszerek táborát képviseli, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladásokat.

Tippek a tároláshoz, vásárláshoz és felhasználáshoz
Gránátalma vásárlásakor kemény, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Éles késsel vágjunk le a gránátalma kalapjánál egy szeletet. A magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, majd merítsük 4-5 percre víz alá, hogy az értékes hússal körülvett magvak épségben kinyerhetők legyenek. Óvatosan nyomkodjuk ki a magokat, melyek lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején marad. Szűrjük le, és már ehetjük is.

A gránátalma termése késő ősszel érik. Ha magunk szüretelhetjük le, akkor a nagy, gömbölyded bogyókat éles késsel vagy ollóval vágjuk le, hiszen erős szárral tapadnak a növényekhez.

Nyers fogyasztásra az édeskés típusok a legalkalmasabbak, legkellemesebbek — ezek terméshéja általában világos, fehéres színű.

Az édes és savanyú termésűek levének keverékéből — vízzel vagy ásványvízzel hígítva — kellemes üdítő ital készíthető.

Fogyasztható nyersen vagy levét kifacsarva, joghurtba, müzlibe szórva, de semmiképp se főzzük!

Ezen kívül gyümölcsfagylaltok, likőrök, szirupok, lekvárok és sűrítmények is készíthetők belőle, sőt bornak és ecetnek is kiválóan alkalmas.

A gránátalmák bőrnemű héjuk miatt nagyon kevéssé érzékenyek, így a terméseket hosszú heteken át, fagymentes, de hideg helyen akár több hónapig is tárolhatók, értékes tulajdonságaikat megtartva. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.

Gránátalma, mint a termékenység szimbóluma
Piros színe és a termésében kifejlődő rengeteg magva miatt lett a gyümölcs a termékenység, a szerelem, az élet és a bőség ősi szimbóluma - Aphrodité "szent" gyümölcse.

Mivel nem támadják meg a férgek, a tisztaságot is kifejezi.

Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet.

Alternatív módon a vért reprezentálja.

Görögországban gyümölcse a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe még napjainkban is. Némely görögországi vidéken a lakodalmi vendégek a mátkapár belépése alkalmával gránátalmát dobnak a padlatra; ha a gránátalma darabokra törik, ez szerencsét, bőséget és termékenységet jelent.

Egy alkalommal, amikor a görög király az országot beutazva a thermopülai alattvalókhoz érkezett, egy anyóka gránátalmával a kezében lépett hozzá.

— Uram, annyi legyen éveidnek száma, amennyi magva van ennek az almának. Ha kívánsága teljesült volna, szegény Ottó király még ma is élne. Legendák ihletője, az emberi képzelőerő örök modellje, a különböző korokban újra és újra megtelt emberi indulatokkal, a szeretet, a hatalom és a szerelem jelképévé válva.

Végül még két aspektusból szeretném taglalni a gránátalmát: szerepéről a különböző népek hitvilágában, életében, illetve a művészetekben való megjelenéséről is gyűjtöttem információt. Ezeket először az írásom elejére szántam, de mivel biztos akartam lenni abban, hogy a gránátalma gyógyító hatásáig mindenki eljut az olvasásban, ezért végül a végére hagytam. Akinek tehát eléggé felcsigáztam az érdeklődését, annak további kellems olvasást kívánok.

Gránátalma jelentősége a Föld különböző népeinek életében, hitvilágában
Az ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették.

Az ókori és középkori világban, azáltal, hogy maga is képes a vérzésre, a gránátalma születést és a halált jelképezte. Gyakran szüzekkel és szűz istennőkkel társították, vérvörös húsa és leve miatt olykor az alvilági istennő menstruációjával hozták kapcsolatba. A gránátalma elsősorban az - egyidejűleg pozitív és negatív tulajdonságokkal rendelkező alvilági istenségek, nevezetesen az élet és halál, a betegség és egészség, valamint a termékenység és terméketlenség fölött uralkodó Földanyák (Anyaistennők) jelképe volt.

A vallási és mitológiai hagyományokban a gránátalmafa, az Éden- vagy a tudás fájaként, piros gyümölcse pedig, mint a paradicsomi alma, vagy mint aranyalma jelenik meg. Húsos virága a tüzes szerelmet és a női nemi szervet, a vaginát szimbolizálja.

Az egyiptomiak a gránátalma virágaiból ünnepi füzéreket fontak, a XVIII. dinasztiától kezdődően a halottak sírjába a termékenység és a lét folytonosságának jeleként gránátalmát helyeztek.

Az ősi Perzsiában a gránátalma a legyőzhetetlenséget szimbolizálta.

A babiloni harcosok, abban a hitben, hogy ez verhetetlenné teszi őket, az ütközet előtt gránátalma magvakat rágcsáltak.

A gránátalma Kínában - ahová valószínűleg perzsa közvetítéssel érkezett a bőség, a boldog jövő, a gazdag gyermekáldás jele. A buddhizmusban az őszibarack és a Buddha-keze (Indiában őshonos citrusféle) mellett a szent gyümölcsök egyike. A lányok szívesen tűznek gránátalma szirmokat a hajukba.

A koreaiaknál gránátalma az istenek eledele, az ősök áldozati gyümölcse.

A hinduk számára az isteni áldás fája, a termékenység és a bőség szimbolikája. A hindu mitológiában Káli és Durga istennők fogai - miután felfalták a démonokat - vértől piroslottak, mint a gránátalmafa virágai. Amikor viszont nyugodt hangulatban volt, az Anyaistennő (Mahadévi) gránátalmafa alatt ülve osztogatta a jólétet a világ számára.

Görögországban ez az isteni táplálék egyúttal a halhatatlanság jelképe is, melyet jól példáz Perszephoné esete. Az alvilág királynéját Hadész elengedte anyjához, de előbb titkon megetette gránátalmamaggal, hogy ne feledkezzen meg a holtak birodalmáról, és térjen oda vissza.

A rómaiaknál a "megőrző" Juno emblémája, az egyetértés kifejezője. Termékenységi jelentésére utal az a szokás, miszerint házasságkötéskor földhöz vágják, hogy magjai szétszóródjanak.

Minthogy égőpiros színe miatt a szerelmet jelképezi, vigyáznia kellett annak a lánynak, aki gránátvirágot kapott. Szerelemre gyújtó hatása mellett Cato legalább oly nagyra becsülte gyökerének hashajtó hatását. De e becses növény használatos volt vesekő ellen, vérzéscsillapító készítésére, lázcsillapításra, féreghajtásra, cserzésre, festésre, sőt mustkészítésre — amelyről oly nemes férfiak is megemlékeztek, mint Filosztrátusz és Dioszkoridész.

Kisázsiában és Mezopotámiában a meghaló és feltámadó növény- és termékenységi istenségek (Tammúz, Adónisz) jelképe; pusztulásukra a sebként felfakadó héj, újjászületésükre a sok mag, a férfiúi termékenység szimbóluma utal.

A muszlimok Mohamed gyümölcseként tisztelik; "Egyetek gránátalmát, mert ez megtisztítja a szervezetet az irigységtől és a gyűlölettől" mondta a Próféta. Kipréselt levéből még a haldokló szájába is csöppentettek. A muzulmánok szent könyve, a Korán háromszor említi a gránátalmát, kétszer, mint Allah ajándékát az emberek számára, egyszer pedig, mint a Paradicsomban található gyümölcsöt.

Ősidők óta a különböző vallási szertartások szereplője volt a gránátalma. A föníciaiak is bevonták szertartásaikba a színes gránátalmaterméseket.

A Bibilia szerint Salamon papjai pedig csak akkor léphettek a szentélybe, ha ruhájukon apró gránátalmák lógtak. Az Ószövetség szerint gránátalma után áhítozott a pusztában vándorló Izrael népe. A zsidó szóbeli hagyományban a Tudás Fáján növő, Ádám és Éva számára tiltott gyümölcs. Az Énekek Énekében a gránátalma magjai a Tórát tanulmányozó gyermekeket reprezentálják. A megújulás, a termékenység mellett azt az áldást is jelképezte, amely az Istennel kötött szövetség eredménye.

Egy zsidó történet a gránátalmát a halállal és a menstruáló vagy tisztátalan nővel, Lilittel vagy egy prostituálttal társítja. A Talmud elmondása szerint Hiyya ben-Abba rabbi felesége Harutha (a Tiltott Hajadon, egykoron híres prostituált) képét öltötte, hogy próbára tegye az ura akaraterejét. Amikor a rabbi meglátta a gyönyörűen felcicomázott boszorkányt, nagyon izgatottá vált, és "Ki vagy Te?" szavakkal szólította meg. "Harutha vagyok, és ha kívánsz, egy gránátalmáért megkaphatsz. Hozd ide nekem azt, melyik ott a legmagasabb ágon található!" - válaszolta a hölgy. Hiyya rabbi sietve felmászott a fára a gránátalmáért, de amikor visszatért, Harutha helyén a feleségét találta, aki azzal nyugtatgatta, hogy csak próbára kívánta tenni őt. A rabbi azonban igen erős bűntudatot érzett, és a következőt mondta: "Gonoszságot követhettem volna el." És vezeklésként halálra koplalta magát.

A keresztények számára a gránátalmát ajándékként Jézus Krisztus hozta az égből. A kereszténység az öröklét és a szellemi, spirituális termékenység jelentését kapcsolta a gránátalmához. A koptok, az egyiptomi keresztények művészetében a gránátalmafa a feltámadás szimbóluma.

A középkori Mária-kultusz idején a gyümölcs számtalan magját a Szűzanya erényeire és mérhetetlen irgalmára vonatkoztatták.

A keresztényeknél termése és virága a szeretetet szimbolizálta. A korabeli olasz festők Mária-képein ott szerepel a pomme d'amour, a szeretet almája. Később korona került az almára, a harc és a harccal járó jutalom jelképeként. Vándorútja tovább folytatódott, és eljutott a hatalom legfelsőbb fokára. A királyok kivették Mária kezéből, és büszkén szorongatták századokon át a ,,birodalmi almákat". A szeretet szimbólumából hatalmi jelvény lett.

A gránátalma eredetével kapcsolatos a Hérával rivalizáló szemérmes Side története. Orion felesége, a beóciai eredetű istennő szépségversenyre hívta ki Hérát. Merészségéért azonban súlyos büntetésben részesült, ugyanis abban a tudatban kellett élnie, hogy maga okozta a gyermeke halálát. A lelki teher következtében Side egy magas szirtről a sziklák közé vetette magát, és ahol a vére a kövekre fröccsent, ott nőttek ki az első gránátalmafák. Más elképzelések szerint a gránátalma Dionüszosz véréből sarjadt, és a halált valamint a feledést jelképezi.

A gránátalmának a gyermekek halálával való társítása számos nép hagyományában visszatér. A buddhista mitológiában Hariti boszorkány (a démonok anyja) eredetileg Lilithez hasonlóan gyermekevő volt. Gonoszságából Buddha gyógyította ki, ugyanis sikerült rávennie arra, hogy evési vágyát ropogós gránátalmákkal elégítse ki. Később Hariti a kisgyermekek védőszellem-asszonyává vált.

Japánban - ahol Kishimojin (Kisimodzsin) néven ismert - a meddő asszonyok hozzá fohászkodnak termékenységért. Az ábrázolásokon egy csecsemőt szoptat, és egy gránátalmát tart a kezében.

A gránátalmafa minden részének gyógyító hatást tulajdonítanak. A Tunézia területén élt, Nefzawi sejk 1500 körül a következőket írta a gránátalma hatásáról: "Ha egy nő hüvelyszűkítésre vágyik, kimagozott János kenyérből és gránátalmafa-kérgéből készített főzet segíthet rajta. Ülőfürdőt kell venni ebből a főzetből, amelynek elviselhetetlenül forrónak kell lennie."

Matthiolus a "Fűszerek könyve" című művében a gránátalmát, mint a sebek gyógyítóját említi meg. A tibetiek gyógyszerek komponenseként használják. Kisajtolt leve igen sok C-vitamint tartalmaz, és hatékony a rák, a szívproblémák és a cukorbaj megelőzésében.

Gránátalma ,,sodródása a történelem tengerében", szerepe a művészetekben
A gránátalma Nyugat-Ázsiában már évezredekkel ezelőtt felkeltette az ember figyelmét. De először nem virágával, hanem főként gyümölcsével. Talán már a kőkori nyugat-ázsiai embernek gyümölcse volt. De kerti története is lehet vagy négyezer éves, mert Egyiptomban már Kr. e. 1500 körül ültették.

Hogy az ókori kertekben milyen fontos szerepe volt, a biblia is bizonyítja, amely Palesztina legfontosabb gazdasági növényeit ebben a rendben sorolja fel: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajfa, datolya. Homeros a feákok országában leírja Alkinoos kertjét s abban említi a körtefát, almafát, gránátalmafát, fügefát, olajfát, szőlőt. Görögországba és Rómába többnyire keletről és Afrikából szállították a gyümölcsnek használt árut, noha a gránátalmafát gyakran ültették Hellaszban és Itáliában is. Itáliában az ókorban kapta sok magjáról malum granatum nevét s a modern nyelvekben ez a Plinius által is használt neve honosodott meg. (A granum szó magot jelent, a malum granatum tehát sokmagvú alma.)

A renaissance korában már csak emlék volt a gránátalma. Az arabok a X. században elhozták Indiából a citromot és a narancsot s előbb Palesztinában, majd Egyiptomban és Afrika északi partjain alapítottak narancskerteket, a XI. században pedig Spanyolországban és Szicília szigetén is. A gránátalmánál sokkal kellemesebb narancs és citrom, a serbetnél üdítőbb limonádé ettől kezdve hamarosan kiszorította a gránátalmát. Ugyan még Albertus Magnus és Petrus de Crescentiis is felsorolják a gyümölcsfák között, de utóbbi már azt írja, hogy az egyszerűbb emberek délen gránátalmafát, északon szilvafát, birset, füzet, nyárt, vagy szilt használjanak kerítésnek. Tehát a XIV. században már inkább csak mint kerítés játszott szerepet a déli országokban.

Újra fontos szerephez jut azonban a gránátalma a XV. században. De a gyümölcs ekkor már csak az ornamentikában nevezetes. A reneszánsz híres gránátalma-motívuma csírájában az ókorba visszanyúlik. Tudjuk, hogy Salamon (Kr. e. 970-933) templomának oszlopfejein többféleképen ábrázolták a gránátalmát s Herodotus szerint Xerxes testőrségének lándzsáin gránátalmadísz fityegett. Keleten a XIV. században elterjed a selymeken a gránátalma-motívum s a XV.-ben Itáliában is ez a legkedveltebb dísz az olasz selymeken. Mátyás király Itáliában készült trónkárpitján a korabeli pápai aranyrózsát utánzó rózsa-motívumon kívül naturalisztikus eredetiségében láthatjuk a gránátalma-motívumokat (XI. tábla).

,,A XV. század második felében - olvassuk Az iparművészet könyvében - az olasz selyemszövés terén Velence jut vezető szerephez; de a szigetváros mellett a selyemszövés többi olasz főhelyei is számot tesznek. A gránátalmás mustra most is az uralkodó, de szerény levélkeretéből káprázatos változatossággal alakított s egymást metsző indadísz keletkezik, amelynek egymásba fonódó virág- vagy szalagfüzéreinek keretében magának a gránátalma motívumnak csak kitöltő szerep jut. Ez a kitöltés azonban csak körvonalaiban emlékeztet még a gránátalmára, amelyeken belül a stilizált gyümölcs helyébe akantusz-lombok, szimmetrikus virágbokréták, tollas vagy virágos vázák - régi magyar nevükön olasz korsós virágok - és más effélék kerülnek". Minthogy a XV. századnak legkedveltebb virága a szegfű, többnyire szegfűvel kombinálják a gránátalma motívumot. Így látjuk egy a bártfai múzeumban őrzött olasz származású miseruhán.

Az arab-mór textildíszítmények ihletője volt, és az egész XV. századi Európában a szőnyegek és brokátok szinte kizárólagos díszítőeleme lett.

Városokat is neveztek el róla. Frigiai eredetű neve sok helység nevében megtalálható; és van, aki Granada város nevét tőle származtatja. A X. századi arab városalapítóknak talán hazájukat juttatta eszébe?

A renaissance azonban más módon is feltámasztotta a gránátalmát. és pedig virágjáért, amelyet ugyan jól ismertek az ókorban is, de csak alárendelt szerepet juttattak neki. Plinius azt írja a gránátalma virágjáról, hogy a neve balaustium, orvosságnak és ruhák festésére használják, s az ilyen ruhát balaustium-színűnek nevezik. Löw Imánuel szerint a balaustion vagy balaustium sémi eredetű szó s a gránátalma elfeledett sémi neve, amely a betsa vagy belasa szóból ered. Belasa pedig repedést jelent, tehát eredetileg az érett gyümölcs neve volt. Később azonban ezt elfeledték s Dioskurides és Plinius a balaustion szót a virág neveként foglalták le.

A gránátalma a reneszánsz kor óta a magyaroknak is elterjedt és kedvelt motívuma volt, és igen meglehet, hogy őseink Ázsiából hozták magukkal. Mátyás király udvarának újjászülető, humanista fényében vörösmárvány gránátalmák ragyogtak. Az olasz művészetek mellett, e gyümölcs emlékét Galeotto krónikái is megőrizték a királyi lakomák leírásában.

A balaustium nem tűnt el a középkorban sem, sőt mint gyógyszer használatos volt az egész keresztény és arab kultúrterületen. Nyilván eme szerepének köszönheti, hogy akkor sem szűnt meg iránta az érdeklődés, mikor a gyümölcs már eljutott a feledés útjának kezdetére. A renaissance pedig előtérbe tolta a virágot és azzal, hogy a gyümölcsöt az ismert gránátalma-motívummá alakította, azt is dísszé avatta. A renaissance embere a balaustium-ot az olasz balaustro alakjában használta s az egész gránátalmafát gyakran így nevezte. Mikor Alberti javaslata nyomán elterjedt a növényveder iránt az érdeklődés, a lépcső és az erkély díszítésére szívesen alkalmazták a vederbe ültetett gránátalmafát, amely piros virágaival versenytársa lett a szegfűnek és azt inkább az ablakba szorította. A lépcsőkorlát és az erkélykönyöklő mai napig őrzi nemzetközi nevében a balustium emlékét, ugyanis - mint Löw Imánuel kimutatta - a lépcsőkorlát és erkélykönyöklő Itáliában a díszítésére használt balaustro alapján kapta olasz balaustrata (virágos gránátalmafával szegélyezett) nevét, ebből lett a francia balaustrade, amely később világszerte meghonosodott. A vederbe ültetett gránátalma a XVI. században egész Közép-Európában divatossá lett az olasz példa nyomán az úri házakban hű társa, a leander kíséretében. Télire pincébe tették a növényt, nyáron pedig balustrádokat díszítették vele. Lippay ezt írja róla: ,,Balaustia, vad pomagránát, avagy teljesvirágú pomagránát, aki gyümölcsöt nem hoz, de a virágja igen szép miniumszínű veres: öreg teljes, mint a középszerű rózsa. Fája, levele nem külömb a gyümölcsöző pómagránátrál. Kirül az olasz fák között. Szaporítása lehet a bujtatás által, vagy a gyökeréről kinőtt ágacskákról, amint gyakran megmondottam. Öreg faedényekbe kell tenni, hogy télbe a pincébe vihessék." Azonban még a XVIII. század végén sem volt Magyarországon gyakori. Grossinger azt állítja: ,,a fa nem állja ki a tél szigorát, ezért az ország díszkertjében nagyon ritkán látható."

A századok folyamán sok híres növény neve merült feledésbe, és a növényvilág új ritkaságai tűntek fel, belopva magukat az emberek szívébe. A gránátalma híre, szépsége azonban semmit sem halványodott.
Érdekesség

Az ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették, és a Biblia is több helyen említést tesz a gránátalma szépségéről, tápértékéről. Mivel a gránátalma termésében rengeteg mag fejlődik, ezért a gyümölcs a szerelem és a termékenység ősi jelképe - Aphrodité "szent" gyümölcse. Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét.
A gránátalma gyümölcséből és kérgéből festék és illatszer is előállítható.
Receptek:

Gránátalmás gyümölcsrizs recept

Előkészület: 10 perc

Főzés: 20 perc

Hozzávalók 4 főre
20 dkg rizs
8 dl tej
2 dl tejszín
kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
1 citrom héja

Elkészítés:
A rizst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és a cukros tejben feltesszük főni. Lassan főzzük, figyeljük, mert nagyon szeret kifutni. (Nekem állandóan sikerül kifuttatni.) Ha kevés lenne a tej pótoljuk, ne legyen száraz.
Mikor megfőtt, hagyjuk kihűlni. Addig vágjuk össze a gyümölcsöket, és verjük kemény habbá a tejszínt.
A tejszínhabot óvatosan keverjük a rizshez.
Egy tálba rétegezzük a rizst, a gyümölcsöket, és a gránátalmát. A levét is csurgassuk rá. Addig rakjuk, míg tart az alapanyagokból, a tetejére maradjon gyümölcs.
Jól behűtve tálaljuk.

Karamellizált hagymás birsalmás kacsamell gerslivel és gránátalmával

Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa melle bőr és csont nélkül (25-30 dkg)
1 nagy birsalma (30 dkg)
2 fej vöröshagyma (18-20 dkg)
2 csapott tk cukor
1 kis csokor kakukkfű
2+2 ek olívaolaj
1 tk szegfűbors
3 ek balzsamecet
1 gránátalma
10 dkg gersli

A kacsamellet lehártyázzuk, majd vékony, ceruzányi csíkokra vágjuk. Összeforgatjuk a mozsárban porrá őrölt szegfűborssal.

A gerslit átöblítjük, majd bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.

A gránátalmát félbevágom és a magjait fakanállal egy tálba ütögetem ki a héjából, a közben kicsorgó levet is felfogom.

A hagymát finomra aprítjuk, a birsalmát kis kockákra vágjuk. 2 evőkanálnyi olívaolajon kis láng fölött, időnként megkeverve lassan megsütjük a hagymát, cukorral, sóval megszórva, amíg enyhe aranyszínt kap. Hozzáadjuk a birsalmát, a csokorba kötött kakukkfüvet, a balzsamecetet, kevés vizet öntünk alá, majd addig pároljuk lefedve, amíg a birsalma megpuhul. (ha sült birsalmát használunk, nem szükséges alá vizet önteni, elég a balzsamecettel együtt rövid ideig összepárolni fedő alatt)

Ha elékszült a birsalmás hagyma, kiszedjük a serpenyőből majd pótoljuk a zsiradékot, felhevítjük a serpenyőt és nagy láng fölött rázogatva-kevergetve 2-3 percig sütjük a kacsamellet, sütés közben sózzuk. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről és ebben hagyjuk pihenni 5 percig a kacsamell csíkokat. Végül hozzáadjuk a birsalmás keveréket és a gerslit, összeforgatjuk, összemelegítjük.


Singapore Sling

- 4cl
Gin
- 2cl
Cseresznyelikőr - Cherry Brandy
- 0,5cl
Narancslikőr - Triple Sec
- 0,5cl
Benedictine Dom
- 1cl
Gránátalma szirup - Grenadine
- 2cl
Lime
- 8cl
Ananászlé
- 1öntet
Angostura Bitter
Sütőtökös pite recept gránátalmával


Hozzávalók: 1 csomag felengedett leveles tészta, 4 evőkanál darált dió, 10 evőkanál méz, 2-3 csepp mandula aroma,5 db alma, fahéj,őrölt gyömbér és szegfűszeg, 1 sárgarépa, 1 közepes hosszúságú sütőtök, vaj, kevés liszt,1 tojássárgája,
Díszítéshez: 2 gránátalma magja és fél marék mandulaszirom.


Először a leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és vajazott, lisztezett kerek piteformába tesszük.
A sütőtököt megtisztítjuk, és megsütjük.
A maradék tésztát is felhasználhatjuk, például virágokat szaggathatunk belőle a díszítéshez.
A diós töltelékhez a diót 2-3 evőkanál mézzel jól elkeverjük, és a pite aljába simítjuk.
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, majd 2 evőkanál mézzel, ízlés szerint fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel fűszerezzük.
Jól elkeverjük és a diós töltelékre simítjuk.
A sárgarépát megpucoljuk, lereszeljük és a megsült sütőtökkel jól elkeverjük.
Ebbe a rétegbe is tegyünk 2-3 evőkanál mézet.
A tökös masszát is rákenjük a pitére.
Sütés előtt csorgathatunk 2 kiskanál mézet és megszórhatjuk a 2 gránátalma magjával.
A díszvirágok tetejét tojássárgájával kenjük meg, és ízlés szerint kirakhatjuk szeletelt mandulával.
180 fokos sütőben 45 perc alatt süssük készre.
Ha a tésztavirág gyorsan pirulna, fedjük le a süteményt sütőpapírral.
Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.

Tálalásnál megszórom a gránátalma magokkal és rálocsoljuk a gránátalma levét is.
1 gránátalma leve és magjai
ízlés szerinti gyümölcs (friss, vagy befőtt)


Mézes-szezámmagos gránátalmás sült csirkemell

Hozzávalók:

2 db nagy csirkemellfilé, 1 nagy gránátalma magjai, 5 dkg dióbél, megpirítva, 1 csokor újhagyma, felkarikázva, 1 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva, olívaolaj, só, bors
Sülvefőve séfünk ajánlata

A sütőt előmelegítjük 180 °C fokra. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük olívaolajjal, tepsiben a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Felszeletelés előtt pár percig pihentetjük. A gránátalma koronáját vízszintesen levágjuk, a gyümölcsöt függőlegesen négyfelé vágjuk, majd kiszabadítjuk a magjait. A magokat összekeverjük a durvára vágott, pirított dióval, a finomra aprított petrezselyemmel, a felkarikázott újhagymával, sóval, borssal és olívaolajjal. A felszeletelt csirkemellre halmozzuk.


Gránátalmás-körtés csirke rozmaringgal

Hozzávalók:

1 egész tanyasi csirke, 2 darab gránátalma, 3 darab körte, fél dl száraz fehérbor, 7-8 ág rozmaring, 5 dkg Rama, só, bors
Sülvefőve séfünk ajánlata


Kenjünk ki Rama margarinnal egy sütőtálat. Mossuk és szárítsuk meg a csirkét, kenjük be a bőrét Rama-val.
Sózzuk, borsozzuk, helyezzünk el benne 1 darab pucolt körtét. Tegyük mellé a rozmaringágakat, egyet-kettőt dugjunk be a csirke belsejébe. Pucoljuk meg, negyedeljük fel a többi körtét, és szedegessük ki másfél gránátalma magjait, ezeket szintén dobjuk a tálba. Öntsük alá a bort, fedjük le alufóliával, és süssük 1 órán át 160 fokon. Vegyük le a fóliát, süssük tovább 50-60 percet, még mindig 160 fokon, majd 15 percet 25 fokon. Mikor kész, szórjuk rá a maradék gránátalmaszemeket.
Vaníliás mangóhab gránátalmával


Hozzávalók:

2 dl hideg tejszín , 1 db mangó, 1 vaníliarúd , 5 dkg cukor, 2 kávéskanál citromlé, 1 lap zselatin, 1 db gránátalma magjai, 1 evőkanál méz, 10 levél friss menta, finomra aprítva
Sülvefőve séfünk ajánlata

A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A mangót meghámozzuk, húsát nagy, lapos magja mentén levágjuk, majd felkockázzuk. Robotgépben teljesen simára pürésítjük. Egy kis lábasban felmelegítjük a gyümölcspürét, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a citromlevet. A zselatint tíz percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a meleg mangópüréhez, és feloldjuk benne. Kissé lehűtjük, majd összeforgatjuk a hideg tejszínhabbal. Tálaláskor a gránátalma magjait összekeverjük a mézzel és a mentával. A tetejére vízbe mártott kanállal egy-egy adagot formázunk a mangóhabból.

Gránátalmás-korianderes-diós csirkecomb

Hozzávalók:

4 db. egész csirkecomb, 1 db. nagy fej vöröshagyma, 3 db. gránátalma: 2,5 db. leve, 0,5 db. magja, 1 ek. dijoni mustár, 1,5 ek. balzsamecet, 2 ek. narancslekvár, só, bors, 1 dl olívaolaj a sütéshez, 2 marék dió, 0,5 csokor koriander apróra vágva
Sülvefőve séfünk ajánlata

A gránátalma levét, a narancslekvárt, balzsamecetet és mustárt alaposan összekeverjük és félre tesszük. A combokat mindkét oldalukon megsózzuk és megborsozzuk, s a kevés, forró olajon mindkét oldalát megpirítjuk úgy, hogy a bőrös felével kezdjük a pirítást. Majd ezt is félre tesszük. Ekkor a hagymát vékony szeletekre vágjuk, s megpároljuk az olajon. Amikor már halványbarna és puha, hozzáöntjük a gránátalmás levet és felforraljuk 1-2 perc alatt. A combokat egy hőálló tálba tesszük, ráöntjük a hagymás-gránátalmás öntetet és 220 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük alufóliával lefedve. A végén az alufóliát levesszük róla, s a bőrös felével fölfelé kicsit sütjük, hogy ropogós legyen a bőre.
Amíg sül a csirkecomb a sütőben, addig a diók illatosra pirítjuk, s amikor kihűlt, durvára törjük. A koriandert felszeleteljük apróra, s a fél gránátalma magjait egy kiskanállal kivájjuk, valamint, a kifacsart gránátalmákból megmentjük az ép magokat.
Ha kész vannak a combok, megszórjuk a korianderrel, a dióval és a gránátalma magjaival.
Polentával vagy sáfrányos rizzsel tálaljuk.


Tonhal steak fekete szezámmag bundában, gránátalmás salátával

Hozzávalók:

80 g fekete szezámmag, 1 lime, tengeri só, frissen őrölt feketebors, balzsamecet redukció, kevert saláta, menta, fehér hagyma vékonyra szelve, 1 gránátalma, 2 tonhal steak, oliva olaj, balzsamecet, fél kaliforniai paprika (piros), pár szál petrezselyem
Sülvefőve séfünk ajánlata


A tonhal steaket megmosom, jól megtörölgetem, majd ráfacsarom a lime levét. Minden oldalra jusson, szép egyenletesen. Megszórom tengeri sóval, borsozom, majd elkezdem rátapicskolni a fekete szezámmagot. Jól belenyomkodom minden oldalába. Félre rakom, had álljon össze és melegedjen szobahőmérsékletűre. Közben összekeverem a salátát. Kerül bele vegyes salátamix (én főleg ruccolát, bébi spenótot és madársalátát használok), gránátalma magok, fehér hagyma, apróra kockázott kaliforniai paprika valamint apróra vagdalt petrezselyem és mentalevelek, ízlés szerint. A dresszing pár csepp balzsamecet, só és olívaolaj.
Teflon serpenyőben hajszálnyi olajat hevítek, de nem túl forróra, max közepes lángon, különben megégnek a szezámmagok. Ráhelyezem a tonhalat és mindkét oldalát másfél percig pirítom. Persze ez vastagságtól függ, ez a kétujjnyi verzióra érvényes. Mikor kész, ízlésesen elhelyezem, majd megcsurgatom egy kis balzsamecet redukcióval és a tetejére helyezek három magot dísznek. A redukciót lehet készen is kapni, de a bátrabbak lassú tűzön forralhatnak balzsamecetet egy kis mézzel.
Alig 20 perc és már kész is!


 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Címkék: hüvelyszűkítésre, spanyolországban, városalapítóknak, antioxidánsokban, szépségápolásban, felhasználhatjuk, gyümölcskivonata, szalagfüzéreinek, újjászületésükre, változatossággal, szépségversenyre, folytonosságának, tulajdonságokkal, menstruációjával, szívinfarktushoz, házasságkötéskor, gránátalmamaggal, lázcsillapításra, tulajdonságaikat, legkellemesebbek, legalkalmasabbak, vérzéscsillapító, rákmegelőzésben, gránátalmafával, összemelegítjük, megbetegedésben, cseresznyelikőr, tojássárgájával, petrezselyemmel, szívbetegséghez, felhasználáshoz, megállapították, rozmaringágakat, alábbhagyásával, termékenységért, szétszóródjanak, gránátalma számos, meghűléses megbetegedések, antioxidánsokban gazdag, korai ráncok, bőrünk kiszáradása, magszerű gyümölcshúst, kérgéből kikanalazva, gyümölcs kifacsart, magokat szárított, gránátalma megközelítőleg, zöld teához, narancsléhez viszonyítva, eddigi ismereteink, legerősebb antioxidáns, gránátalma legalább, antioxidáns ekvivalenciát, Magas C-vitamin, Ugyancsak Aviram, Wisconsin Egyetem, Donald Yance, Herbal Medicine, Glen Halvorson, Hollings Rákkutató Intézetben, Dél-Karolina Orvosi Egyetem, Kína Tanulmány, Tudás Fáján, Énekek Énekében, Tiltott Hajadon, Jézus Krisztus, Gonoszságából Buddha, Később Hariti, Albertus Magnus, Mikor Alberti, Singapore Sling, Cherry Brandy, Triple Sec, Benedictine Dom, Angostura Bitter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
08.18. 12:03 Augusztus 20. - Megnyílt a Magyar ízek utcája
08.18. 11:59 A taxist és az utasát is előállították a rendőrök
08.18. 11:59 Cincinnati tenisztorna - Babosék párosa a negyeddöntőben búcsúzott
08.18. 11:58 Kulturális maratonnal emlékeznek Szigetvár hőseire a helyi fúvósok
08.18. 11:57 Augusztus 20. - Budapest több kerületében forgalomkorlátozások lesznek
08.18. 11:57 Hitelminősítés - Leminősítette Törökországot a Standard & Poor's és a Moody...
08.18. 11:57 Hitelminősítés - Megerősítette pozitív kilátással a magyar államadós-besoro...
08.18. 11:57 Hitelminősítés - MNB: a Fitch augusztusban, az S&P jövő év elején minősíthe...
08.18. 11:56 Cincinnati tenisztorna - Babosék párosa negyeddöntős
08.18. 11:56 Hitelminősítés - Elemzők: csalódást keltő a felminősítés elmaradása
Tudjátok ?
Találkoztál-e már kisüléssel a szökőkútnál?
Mi a megfejtés nr. 69 ?
Visszautasítanál-e 9 MILLIÁRD FORINT vagyonértékű ÖRÖKSÉGET, ha csak azt tudnád: nem teherm...
Hol lehet kapni kontyfésűt, ami a blogon van?
Szerinted hány kisvasútra lenne még szüksége Orbánisztánnak?
még több kérdés
Blog Címkék
Donnáról kaptam  Juhász Gyula: Augusztus  Túrmezeí Erzsébet: Remény  Csodás napot !!!  Szomjas paripák  Szentlélek  Tallóztam  IMAMORZSA • 2018. augusz...  Vidáman sétálgat a hölgy a víz...  Igazság  Vidáman sétálgat a hölgy a víz...  Elkészült és be is került  Facebookon kaptam  Csodás napot !!!  Szent Charbel-kápolna megáldás...  Babity Mária  Babity Mária  Kellemes kávézást  IMAMORZSA • 2018. augusz...  Kívánok neked  Donnáról kaptam  Tallóztam  Kormorán - Isten ujja megérint...  Egész emberek  Tallóztam  Szép napot  Retro hírdetés  Farkas Imre: Új színek  Vargha Gyula: Örökségem  Szem  Retro hírdetés  Szabolcska Mihály: Ifjú Magyar...  Egész emberek  Tallóztam  Mikor a szépet megismerik,  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Kávézó nő  Tallóztam  Miért nem ismerik az emberek I...  Reményik Sándor: Augusztus, n...  Szentek körében Székesfehérvár...  Aranyosi Ervin: Gyermekláncfű ...  Szerencsés Tünde Úgy fáj  Idézet képpel.  Lupsánné Kovács Eta Verőfény  Igazság  A hőség ellenére kellemes nap...  Ludi Delfino  Utolsó útjára kísérték Szepesi...  Havasi gyopár  Mezey Sándor: Új Pán.  Facebookon kaptam  Szerencsés Tünde Úgy fáj  Szép csokor  Facebookon kaptam  P.Pálffy Julianna  Facebookon kaptam  Lupsánné Kovács Eta Verőfény  Boldogságos Szűzanya elszender...  Pusztai Orsi: Minden képesség ...  Létezik egy világ legbelül  Szép napot  Boldogságos Szűzanya elszender...  Ismeret  Donnáról kaptam  Evangélium  Weöres Sándor: A jóságról  Egész emberek  Szentlélek  Ludi Delfino  Donnáról kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Szép estét  Szép napot  este  Fagyi délutánra  Létezik egy világ legbelül  Minden léleknek kulcsa van  Ludi Delfino  Good Morning  Tallóztam  Weöres Sándor: A jóságról  Wass Albert vers.  Öröm teli szép napot kívánok M...  Coffee  Kormorán - Isten ujja megérint...  Szerencsés Tünde Úgy fáj  Egész emberek  Ady Endre: Barna ég alatt  Idézet képpel.  Tallóztam  Rettenetes jóslat: 140 millió ...  Élj!  Szép napot  Kormorán - Isten ujja megérint...  Tallóztam  Fagyi délutánra  Sango Villagren: Napfény 
Bejegyzés Címkék
gránátalma számos, meghűléses megbetegedések, antioxidánsokban gazdag, korai ráncok, bőrünk kiszáradása, magszerű gyümölcshúst, kérgéből kikanalazva, gyümölcs kifacsart, magokat szárított, gránátalma megközelítőleg, zöld teához, narancsléhez viszonyítva, eddigi ismereteink, legerősebb antioxidáns, gránátalma legalább, antioxidáns ekvivalenciát, vörösboré vagy, zöld teáé, antioxidáns aktivitás, zöld teánál, antioxidáns hatás, másik jellemző, legtöbb antioxidánst, szárított kínai, perzsa eredetű, gránátalma fogyasztása, szívinfarktus több, szisztolés vérnyomást, érelmeszesedés megelőzése, vizsgálatok során, nyaki artéria, nyaki erek, szűkület 35%-kal, placebocsoport tagjainak, gránátalma csökkenti, öregedéssel együttjáró, szívinfarktus veszélyét, legújabb kutatások, gránátalma segíthet, gránátalma gyümölcskivonata, bőrrák kialakulását, másik kutatás, gránátalmából kivont, rákos sejtek, olyan fenol, daganatos sejtek, glükózhoz kötődik, ellagsav háromféleképpen, rákkal szemben, rákos sejteket, ellagsav meggátolja, génen ideiglenesen, oxidatív gyökök, dohányzás okozta, ellagsav gátolja, másik elméletet, rákkeltő anyagokhoz, ellagsav elpusztítja, egészséges sejtek, apoptózissal normálisan, rákos sejteknél, normál sejthalált, egészséges sejteket, ellagsav megállítja, ellagsav szerepe, tumor növekedésének, rákos sejtekben, ellagsavat általában, tumor környékén, daganat csökkentéséhez, gyümölcs rendszeres, tumorok kialakulásának, kémikusoknak előállítani, gránátalma ösztrogénhez, klimaxos panaszok, gyümölcsök közül, bélrendszeri candida, káros gombák, gombák szaporodását, olyan csodás, mikotoxinok heves, immunrendszer kétségbeesetten, folyamat végén, immunrendszer csak, felgyorsult öregedés, gránátalma candida, következőben leírtakat, szívbetegség összefüggésbe, kezdeti fertőzés, kórokozó megtelepszik, arra fogékony, kutatási eredmények, szervezet lappangó, szívinfarktushoz vezető, gránátalma kalapjánál, magvakat tartó, értékes hússal, gránátalma termése, édeskés típusok, gránátalmák bőrnemű, terméseket hosszú, , ,
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 262 db bejegyzés
Összes: 12989 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1142
  • e Hét: 8802
  • e Hónap: 25126
  • e Év: 535882
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.