Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magyar összeférhetetlenség
  2009-06-19 13:22:25, péntek
 
   
 
Kun József: Hozzátok szólok, magyarok!

Borítón: Rajzolt kisfiú arc, két rajzolt kalapos alakzat, a ferde kiskeresztes címer, holt tengeri tekercses szakállas, szemüveges fekete kalapos rajzolt alakzat nagy kövek előtt


Egyszer felvetettem egy kisebb baráti társaságban a magyar összeférhetetlenség kérdését. Úgy került rá sor, hogy ketten összeszólalkoztak. Az egyik fél rám támadt és kijelentette, hogy felesleges ezt a kérdést ilyen formában felvetni, mert minden nép összeférhetetlen, nemcsak a magyar és nagyon hozzászoktunk ahhoz, hogy szidalmazzuk a fajtánkat.

Nyilvánvaló, hogy nem ilyen egyszerű a dolog a magyar összeférhetetlenség kérdése, az pedig valótlanság, hogy minden nép ennyire összeférhetetlen. Azt szoktuk mondani: "Egyesülésben az erő.". Ezt minden nép tudja, szólásként él szerte a világon. A román nyelvben például így hangzik: "Unica face puteres." A román fejedelemségek egyesítését ez a mondat késztette elő, szájról szájra terjedve a Havasalföldön és Moldvában.

Ahol összeférhetetlenség van, ott nincs összetartás, nincs ott semmi, egy ilyen közösséggel semmit sem lehet kezdeni.

Felteszem tehát a kérdést: létezik a magyar összeférhetetlenség? Erre minden józanul gondolkodó magyar csak azt felelheti: létezik. Akkor meg foglalkozni kell vele mindaddig, amíg olyan neveltségi szinthez jutunk, hogy nyugodt lelkiismerettel elmondhatjuk: nem is tudjuk, hogyan lehettek elődeink olyan összeférhetetlenek. De addig még sok víz folyik le a legmagyarabb folyón, a Tiszán és sok magyar vér folyik el imitt, meg amott éppen összeférhetetlenségünk miatt.

Én ötvenéves koromig Romániában éltem. Senkit sem akarok megbántani azzal, ha ki merem mondani: az összmagyarság sorskérdéseivel mi egy kicsit átéltebben foglalkoztunk, ami nem véletlenség, meret ami hátunkon talán valamivel több fát aprítottak, s nyugtalan éjszakáink száma is meghaladta az ittenieket. Tudom, hogy itt is voltak igen nehéz időszakok, hiszen nacionalistáknak, sovinisztáknak bélyegezték azt, aki ki merte mondani, hogy ő magyar, még akkor is, ha tiszteletben tartott minden más nemzetet.

Az erdélyi származású Ady ezt a sorsot kívánta mindannyiunknak:

"Ha van Isten, földtől fényes égig
Hallgasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk."

Isten meghallgatta Adyt, s bennünket, érdélyieket, kétszeresen is végigrángatott, hosszabb ideje tartott a rángattatásunk. És tart ma is. De éppen a rángatások következtében nyílt ki a szemünk és kezdetet kialalkulni a nemzettudatunk. (Sajnos, nem mindenkiben ott sem, mert a terror megfélemlítette a magyarság egy részét.) Így aztán elég gyakran felvetődött bennünk a kérdés: mik vagyunk? milyenek vagyunk? És: mivé kellene lennünk?

1939-ben gyönyörű könyv jelent meg. a Magyar Szemle Társaság kiadásában. A címe: Mi a magyar? A szerkesztője Szekfű Gyula volt. Többek között Ravasz László, Babits Mihály, Keresztury Dezső, Zsirai Miklós, Zolnai Béla, Kodály Zoltán és Szekfű Gyula is írt bele egy-egy tanulmányt. Ennek az 558 oldalas könyvnek az utolsó szava az "önismeret" szó, amely Szekfű Gyula mondatában jelenik meg:"A szellem legelső kötelessége mindig az önismeret." Ez a kötet kulcsszava, minden e körül forog benne. Olyan jelentősége van itt ennek a szónak, mint a Szózatban a "rendületlenül" szónak, mikor rendületlen hazafiságra int nagy nemzeti költőnk. (Arany János nem tudott szabadulni a hatása alól, ezéret 24 év múlva egyik legszebb hazafias versének ezt a címet adt:Rendületlenül.

A nemzeti önismeret szükségessége talán sohasem vetődik fel felelősségteljesebb formában, mint ebben a roppant bonyolult XX. században. Amely nemzet nem jut el önmaga helyzete felismeréséhez, annak pusztulnia kell. A magyarságra ez különösen vonatkozik, mert - meg merem reszkírozni - : történelmünk legnagyobb tragédiája előtt állunk, ha nem szállunk önmagunkba. A következőkkel igazolom (a kérdések mind ismertek, de naponként elrepülnek a fülünk mellett):

1. Szemtanúi vagyunk a 3 milliós romániai magyarság felszámolásának. Nagyobb csapás ez Mohácsnál is, mert ez már kegyelemdöfés.

2. Számarányunkat tekintve az elhalálozás nálunk a legnagyobb a világon, de a születések száma a legkevesebb. Elöregedett ország vagyunk, nincs fiatalságunk. Évek óta gyűlés gyűlést követ mindenféle tömegszervezetünkben, de a legfontosabb kérdésünkről, demográfiai kérdés megoldásáról még csak meg sem emlékeznek. A legfontosabb kérdés az lett, hogy mit eszünk, pedig nemzeti tragédiánk egyik komoly oka az, hogy túl sokat eszünk, szívinfarktusban halnak el legértékesebbkorú embereink.

Kinek építjük ezt az országot? Ha csak magunknak, akkor minden nemzedéknél hitványabbak vagyunk. Gondolkozzunk egy kicsit!

Arról mi már lekéstünk, hogy elsősorban önmagunknak építsünk . A mi nemzedékünk fiatalon kezdte el az építést és óriási áldozatokat vállalva beleöregedett. Majdnem ott vagyunk, ahol fél évszázaddal ezelőtt voltunk. Szépen haladtunk, elég jól éltünk, aztán sok mindent elrontottunk. Ha minden jól megy, akkor 15-20 év múlva leszünk ismét ott, ahol 15 évvel ezelőtt voltunk. Hol lesz már akkor a mi nemzedékünk? A temetőben. A fiaink is megöregednek, vagy mindenképpen túl lesznek életük delén. A sorrend világos: mi már elsősorban az unokáinknak, másodsorban a gyermekeinknek és csak harmadsorban magunknak építjük a jövőt. De ha nem lesznek unokáink? Akkor kár törnünk magunkat, Mire meglesz a 30 millió román, nem lesz csak 8 millió magyar. Ez nem magyar jövő.

3. A töményital-fogyasztásban, a dohányzásban, a családi erkölcs felrúgásában (vagyis a válásban), az öngyilkosságban szintén az elsők között vagyunk világviszonylatban. Én azt hiszem: az összeférhetetlenség terén is. Erről szeretnék részletesen beszélni.

Még megvoltak az iskoláink Romániában, amikor körülbelül 30 évvel ezelőtt azt mondtam a tanítványimnak egy osztályfőnöki órán: "Gondoljátok át a történelmünket és mondjátok meg, mi volt a legnagyobb erényünk és mi volt a legnagyobb gyöngeségünk!" Legnagyobb erényünknek a katonai vitézséget tartották, legnagyobb gyöngeségünknek az összeférhetetlenséget, a széthúzást. Megdöbbendő az éleslátásuk. Azóta is rengeteget gondolkoztam ezen az összeférhetetlenségen. A megnyilatkozási formáin és az okan. Nézzük meg mot is közelebbről!

Egyszer az édesanyám falujában, a színmagyar Gyantán (Nagyváradtól körülbelül 40 km-re délre, a Mócvidék irányában fekszik ez a település) egy leányka irhabundát kapott a szüleitől. Erre sok édesanya nem tudott megnyugodni addig, amíg el nem látta a leányát egy hasonló bundával. Hallottam már ilyen esetet a zongorával is. Állítólag ott hevernek ezek a zongorák egy-egy sarokban, soha senki nem játszik rajtuk. Ezek a magyar édesanyák tulajdonképpen valamennyien összeférhetetlenek: azzal a gondolatta, hogy bizonyos magyar lányoknak irhabundájuk van, vagy zongorájuk legyen. Ebben az esetben az irigység szülte bennük az összeférhetetlenséget.

Ilyen ok lehet az áskálódás is, mikor nyíltan rágalmazunk valakit, vagy titokban ártunk neki: Ezekből kerülnek ki minden időben a nagy besúgók.

Az összeférhetetlenség bizonyos esetekben arra a magatartásra vezethető vissza, amit a legszívesebben irgalmatlanságnak neveznénk. Nem tudunk felejteni, megbocsátani és ezért irgalmatlanul haragszunk, bosszút forralunk. Ilyenkor a "szemet szemért, fogat fogért" el lebeg előttünk, nem az újszövetségi szeretet és megbocsátás elve. (Megjegyezni kívánom, hogy ez a magatartás nem jellemző például a román népre. Ha ma összevész két román ember, könnyen elképzelhető, hogy holnap, holnapután már a legjobb barátok lesznek.)

Capri szigetén jártam egy társas kirándulás alkalmával. Nápolytól kezdve egy Márta nevű vérrokonunk kalauzolt minket, egy egészen kedves, behízelgő modorúnak látszó nő. Kint élt már hosszabb idő óta Olaszországban. Nyilvánvaló, hogy nem elégedtünk meg a kikötő, a tengerpart megtekintésével, hanem a tetőre is vágytunk, a függőkert és az Axel Munthe Múzeum megnézésére. Márta busszal vitte fel a társaságot és ez az út személyenként 9000 lírámba került. Én véletlenül lemaradtam a buszról és elhatároztam, hogy egyedül is felmegyek mindenképpen. Rájöttem, hogy létezik ott egy sikló, amely meglehetősen magasra szállítja az utasokat és onnan gyalog vagy autóbusszal lehet a tetőre eljutni. Körülbelül 3000 lírámba került az út, tehát nyertem 6000 lírát. Márta tudta, hogy mennyire szegények vagyunk, hiszen senki sem vállalkozott közülünk a Kék barlang megtekintésére a pénzhiány miatt. (kéthetes utazás volt ez, még jó néhány város állt előttünk, minden pénzünket be kellett osztanunk.) Kezdetben az volt az érzésünk, hogy Mártában egy nagyon rendes magyar testvérünkre találtunk, aki boldog, hogy kiszolgálhat bennünket és egy kis hazai levegővel telítődhet. Elhidegültünk egymástól, összeférhetetlenné váltunk egymás számára, mert Márta önző volt, pénzéhes, összejátszott a busz vezetőjével: százalékot kapott minden ilyen útjáért, 40-50 ember után ez már elég szép összegnek számított. Mártától elváltunk, ő még két-három napig a Capri szigetén sütkérezett. Abból a pénzből, amit kapott.

Moldvában sok tízezer csángó testvérünk él még mindig. A második világháború idején mintegy tízezret Magyarországra telepítettek közülük. A telepítések előkészítéséhez hozzájárult Domokos Pál Péter egykori kolozsvári igazgatóm felvilágosító munkássága is. Sok helyen be sem fogadták ezeket a csángókat, hanem lenézték őket, mert nem úgy beszéltek, mint ők, meg hát sok gyermekük van, mint a disznóknak. Ezt mondták róluk. Olyan emberekkel tették ezt, akiket évszázadok óta kegyetlenül elnyomtak. Akik nem énekelhették magyarul a templomaikban, akiknek a Groza Péter idején több, mint száz néptanítójukat egytől egyik elzavarták, magyar iskoláikat felszámolták. Tehát? mi itt az összeférhetetlenség alapja? Az, hogy lenézte az itteni magyarok egy része azokat a magyarokat, akik különbek náluk a legfontosabb kérdésben: a magyarságtudatukban, a magyar szerepvállalásukban. A magyarságot évezredes történelme alatt a hazafisága és istenfélelme tartotta meg. Ez a két érzés fűtötte Szent István királyunkat, a végvári harcosokat, Tinódit, Balassit, az erdélyi fejedelmeket és katonáikat, a kurucokat, Zrinyit, Kölcseyt, Aranyt, Adyt és rengeteg más magyart. A csángó anyák 10-12-13 gyermeket is vállaltak hazafiságból és attól a hittől áthatva, hogy ez Istennek tetsző magatartás. Szabó Dezső kedvelt dorgáló szavával üzenem mindenfelé azoknak, akik a menekült testvéreinket nem fogadták és nem fogadják be: hékások, ezek sokkal különbek nálatok, mert jobb magyarok, értékesebb hazafiak.

Anyai ágon szegényparaszt, apai ágon munkás származású vagyok, de tulajdonképpen ezen az ágon is szegényparaszt. Én voltam az első tanult embere családunknak, azt hiszemaz Árpád-korig visszamenőleg. Édesapám mindig arra figyelmeztetett: "Fiam, sohase felejtsd el, hogy honnan származol!" És elmesélt nekem többször is egy történetet, amely egy román püspökről és a bocskoros apjáról szólt. Belényesen történt, a szülővároskámban. A püspök szónoki beszédet mondott Románia nemzeti ünnepe alkalmából. Az ünnepség végén valaki közölte vele, hogy itt van az édesapja is a nagytiszteletű püspök úrnak. A válasz ez volt: "Láttam egy hasonló embert a tömegben, de az nem lehetett az én apám, mert ő szumányban (darócban) és bocskorban jár:" És át kellett öltöznie az apjának, hogy keblére ölelje őt.

Köztük éltem, nagyon jól tudom: a tanult román sohasem nézte le a paraszt rokonait, sőt: a származására mindig büszke volt.

Az úri magyar politika és a dzsentriéletmód hozta létre azt a magatartást, hogy egymást lenézzük, hogy szégyelljük a származásunkat. A városba bekerült mai parasztlány azt sem tudja, hogy rázza a rongyot - stílszerű kifejezéssel, Beatrixnek, Henriettnek, Mónikának, Alexandrának, Norbertnek nevezi el a gyermekét - a hagyományos, vagy magyaros nevek helyett - , mert szégyelli a parasztszármazását

Hékás magyarok! Horatius, az ókori világ legnagyobb lírikus költője Maecenas barátjaként sem tagadta meg soha a rabszolga származását! Ehhez mit szóltok?

Tévedés ne essék: én azt a magyar testvéremet is szeretem, akit szidok, tulajdonképpen: megleckéztetek. Pedagógus vagyok. Az a feladatom, hogy az iskolán kívül is népnevelő legyek. Hogy egyszerre otorozzak és szeressek is. Aki csak a katedra mellett pedagógus, annak más pályát kellett volna választania. Ady kegyetlenül ostorozta népét, de senki sem szerette nála jobban a magyar népet (s az emberséget). Petőfire is vonatkozik ez.

Összegzem az eddig elhangzottakat:

A magyar összeférhetetlenség legfőbb lélektani okai tehát: az irigység, az áskálódás, az önzés, az irgalmatlanság és az, hogy lenézzük egymást. Mindez egy közös okra vezethető vissza: nem vagyunk elég intelligensek, félműveltek vagyunk.

A félművelt ember a legveszélyesebb réteg. A művelt ember tudja, hogy mikor kell beszélnie és hogyan. A műveletlen nem tudja, mert nincs mit mondania, vagy vakon megbízik valakiben, aki helyette is beszél. A félművelt ember akkor is beszél, amikor nem kell és sohasem tudja, hogy mit beszél. Veszélyes, mert ártani akar, mivelhogy igazából használni nem tud. Sokszor: érdekember. Szintén besúgótipus.

A magyar összeférhetetlenség lélektani okát a történelmünkre vezethetők vissza. Babits szerint "szép hazánk rossz helyen van, a népek keresztútján",a török és Habsburg elnyomatása után nem tudta pótolni több évszázad mulasztásait.

Én így látom történelmi múltunk helyzetét, következményeit.

A mi népünk nyugodt életet sohasem élt. Csak harcolt a külső és belső ellenséggel, meg önmaga ellen. Már a tatárok megtizedeltek bennünket, aztán idegeneket telepítettek ránk. Következett a 150 éves török pusztítás, a falvak és városok összeomlása, a lakosság elhurcolása, újabb telepítések, felmérhetetlen beszivárgás elsősorban a románság részéről, Habsburg elnyomatás véget nem érő betelepítések.

Lopások, kifosztások, hadisarcok, gyilkosságok, árvizek, tűzvészek, járványok, kivándorlások tizedelték, pusztították népünket. Itt mindig éheztek óriási tömegek, amelyek csak úgy tudtak megmaradni, ha mások dolgába belekontárkodtak, irigykedtek, áskálódtak, loptak,. Létezett egy rettenetes földéhség, amilyen nem volt talán az egész világon. Jogász nemzet lettünk, sehol sem pereskednek annyit, mint nálunk. Megölte a fiú az apját, az anyját, a testvérét a föld miatt. Hogyne vesztek volna össze szegényparasztjaink egy tyúkon is, ha cak a nagy ünnepnapokon jutott nekik egy-egy darabka hús. Lebbencsleveshez szokott gyomruk nem kereshette a megbékélést, mert az csak háborogni tud, ...nem is az ellen, aki megérdemelné, hanem aki a legközelebb áll hozzá. Az éhező ember csak civakodni, összeférhetetlenkedni tud. Ezt a népet mindig csak egymás ellen ingerelték: idegen hódítók, magyar és nem magyar földesurak, korteskedők. Nem kapott legalább száz nyugodt évet a történelemtől, hogy egy kicsit barátkozzék, összemelegedjék, rendbehozza magát. Ez a nép dolgozott látástól vakulásig és pálinkával itatták, hogy dolgozzék még. Egyre csak termelt, termelt, létrehozta a javakat, hogy mások meg kereskedjenek velük. A magyar nemesek szégyelltek iparral és kereskedelemmel foglalkozni, még azt is, hogy ilyesmibe befektessék a pénzüket - az angol újnemesség nem szégyellte. Sokat gondolkoztam rajta: Észak-Erdély négy évig volt a miénk. Miért nem lehetett 20-30 évig, hogy magyarságtudatunkat jobban kialakíthassuk?

Érdemes volna egyszer számba venni, hogy Mohács óta mikor intézték magyar emberek Magyarország kül- és belügyeit, gazdasági, társadalmi, kulturális ügyeit.

Az úri politika, s az urak közt a sok idegen tette összeférhetetlenné ezt a népet. A németpárti Pálffy grófoktól meg a zsellérfalvakat és - tanyákat szétverő Pallavicini családtól mit várhatott volna? Ilyen körülmények között a magyarság sohasem fejthette ki igazi képességeit. Jól látta ezt Voltaire is, mikor ezt írta rólunk: "Valamennyi nép között ...egy sem volt olyan szerencsétlen, mint a magyar, hiába alkotott benne a természet erős, szép, szellemes embereket."

Nép- és nemzetnevelő íróink mindig figyelemmel és aggodalommal kísérték a magyar összeférhetetlenséget.

Tinódi Lantos Sebestyén így oktat a "Prinl Péternek, Mallát Istvánnak és Terek Bálintnak fogságokról" című munkájában:

"Tudjátok, magyarok, hírösök valátok,
Míg nagy szeretettel egymást hallgatátok.
De mihelt köztetök ti meghasonlátok,
Ottan országtokban im mind pusztulátok."


Tinódi nagyon is jóságosan viselkedik. Úgy állítja be a kérdést, mintha előtte összetartás lett volna őseink között mindig, tehát szemet huny olyan gazembereknek, mint a Csák Máték, a Sámsonok, meg a Káldorok. Összeveszett két földesúr és a jobbágynépét egymás ellen harcoltatta. Beoltották a népbe a gyűlöletet. Mindamellett sok szép példáját láthatta Tinódi a magyar összefogásnak is.

Pázmány Péter ilyen aranyosan ír a vele együttértő Rákóczi Györgynek: "Akarnám, hogy ezt a kevés magyarságot jobb időkre tartanók és egymást ne fogyasztanánk."

Zrínyi Miklós így ostoroz: "Csúfsága lettünk a nemzeteknek és magunknak...a részegségért, a tunyaságért, az egymás gyűlölésért és ezer ilyen vétkünkért."

Kölcsey így kesereg a Himnuszban:

"Hányszor támadt teniad
Szép hazám kebledre,
S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre?"

Kölcsey úgy értelmezte történelmi sorsunkat, hogy Isten bűneink miatt büntet bennünket, s a legnagyobb bűnünk a belső viszálykodás: a magyar pusztítja a magyart. Kányának, kígyónak, féregnek nevezi a széthulló magyarokat, elsősorban a nemességet.

Berzsenyi így veti szemünkre széthúzásunkat A Magyarokhoz című hatalmas ódájában:

"Nyolc századoknak vérzivatarjai közt
Rongált Budának tornyai állanak,
Ámbár ezerszer vak tüzedben
Véreidet, magadat tiportad."

Talán senki sem mutatta be szebben, mélyebben a magyar összeférhetetlenséget, mint Móricz a Birkaitató válú című novellájában. Meghal a falu legszegényebb zsellérje, nem hagy maga után csak néhány szegényes tárgyat és limlomot: egy szőrtarisznyát, egy vedlett rossz csizmát, egy kopott gombos lajbit, meg egy veres pipát.A nyomorult szőrtarisznyára hárman is szemet vetnek: az öregasszony meg a két fia. Képesek kígyónak, bitangnak lehordani egymást a jelentéktelen holmikért. Az egyik testvér arra gondol, "soha az életben, még háttal sem fog arra fordulni, amerre az egy testvérét véli." Nem marad más hátra, csak egy rettenetes rossz birkaitató válú. Az idősebbik testvér így kalkulál: ha kettévágnák, akkor ő a levágott végire deszkát szegezne, jó lenne még válúnak. De a kisebbik nem tudna mit csinálni a másik végével, mert a városba megy. Végül: hogy egyiké se legyen, hosszában fűrészelik ketté a válút.

Érdemes megfigyelni ma is, hogy egy-egy temetés után a családban összevesznek, elidegenednek egymástól a rokonok, családtagok is.Pedig a közös veszteség össze kellene fogja őket.

Itt vagyunk tehát a jelenünkben. Ne nézzünk most már hátra, hanem törjük a fejünket a megoldásban.

A magyar nép egységére mindig szükség volt, s ma különösen. Építsük egységünket, úgy,hogy mindenkori hozzáállásunkkal igyekezzünk előrelendíteni közös ügyünket: a gazdasági élet helyreállítását, műveltségünk, intelligenciánk fejlesztését, s legalább akkora súllyal magyarságtudatunk helyreállítását, amit az utóbbi időkben elhanyagoltunk, amiről vezetőink szinte teljesen megfeledkeztek: sőt volt egy olyan időszak is, amikor tudatosan feledkeztek meg. Egységesek csak akkor lehetünk, ha kiírtjuk magunkból az összeférhetetlenséget, elsősorban önneveléssel, de iskoláinkra is igen nagy feladat vár.

Hol van egy olyan olvasmány az iskoláskönyvekben, amely a magyar összeférhetetlenséggel foglalkozik? Móricz kitűnően használható novellája?

Mivel foglalkozunk mi az osztályfőnöki órákon? Sokszor elcsépelt dolgokkal, demagógiával, merev ideológiával. Miért nem foglalkozunk legalább az óra felében népnevelési kérdésekkel? (A demográfiai helyzetünkkel, az összeférhetetlenséggel, a magyarságtudatunkkal stb.). Középiskolás koromban Domokos Pál Péter igazgatóm minden hónapban tartott egy ilyen jellegű órát a végzős osztályokban Kolozsvárt. Ilyen témáink voltak: Mi a magyar?, Népzenénk nemzetnevelő szerepe, Csángó testvéreink.

Mit tesz a rádió és a tévé az összeférhetetlenség leküzdéséért? Semmit. Az újságokban még lehet találkozni ezzel a kérdéssel, vagy hasonlókkal.

Miért nem tanulunk mi semmit azoktól a szomszéd népektől és nemzetiségektől, amelyek összetartanak? (A szlovákoktól, a románoktól és a zsidóktól.) Nem Ceausescu neveltjeire gondolok, hanem azokra, akiket nem tudott sovinisztává átnevelni. Nem hiszem, hogy van olyan román a világon, akinek ne volna nemzettudata. Zsidó honpolgáraink sokkal műveltebbek, okosabbak, összetartóbbak nálunk. Tanuljunk tőlük! Szeretni kell az ilyen embereket.

A horvát származású Zrínyi minden idők egyik legnaegyobb magyarja ezt a mottót adta a Török áfium ellen való orvosság című röpiratában: "Ne bántsd a magyart!" A mi generációnknak is ezt üzeni: Ne bántsd te se, soha! Hanem állj mellé, ha bántják! Add oda neki kenyered nagyobbik felét és gyönyörködj a jó étvágyában! Oszd meg vele a ruhádat és koccints az egészségére! Állítsd meg az utcán és hallgasd meg a panaszát, mondj egy-két vigasztaló szót neki! Nincs a te fajtád pusztulásra ítélve, csak megváltókra vár, hogy kihúzzák a bajból.

Az egyik iszik és embereket gázol el kocsijával. A másik családja nyugalmát dúlja fel. Mértéktelen az evésben, a harmadik: szívinfarktus leselkedik rá. Van köztük munkakerülő, meg hetvenkedő, virtuskodó stb., stb. Íme, mennyi feladat vár a pedagógusokra, az államférfiakra, minden becsületes honpolgárra! Itt volna az ideje, hogy a sok pufogtatás és meddő vita helyett nemzetmentő munkához lássunk.

Zrínyi szelleme erre is figyelmeztet:

Az iszákosság Mohács. A mértéktelen evés Mohács. A rengeteg elválás Mohács.

Ne sújtsd te is a fajtádat az összeférhetetlenség, a gyűlölet Mohácsával!
 
 
0 komment , kategória:  Hozzátok szólok, magyarok!  
Címkék: belekontárkodtak, nacionalistáknak, összeférhetetlen, szívinfarktusban, lebbencsleveshez, hozzáállásunkkal, szülővároskámban, öngyilkosságban, sorskérdéseivel, intelligenciánk, dzsentriéletmód, mindannyiunknak, helyreállítását, legveszélyesebb, megfélemlítette, megtekintésével, zsellérfalvakat, előkészítéséhez, kereskedelemmel, összemelegedjék, lelkiismerettel, felszámolásának, következményeit, nemzetiségektől, figyelmeztetett, gyöngeségünknek, megnyilatkozási, szőrtarisznyára, elhanyagoltunk, legszívesebben, történelmünkre, államférfiakra, felismeréséhez, tulajdonképpen, irgalmatlanság, szőrtarisznyát, ferde kiskeresztes, kisebb baráti, kérdést ilyen, pedig valótlanság, román nyelvben, román fejedelemségek, mondat késztette, ilyen közösséggel, legmagyarabb folyón, összmagyarság sorskérdéseivel, kicsit átéltebben, erdélyi származású, sorsot kívánta, félpercnyi békességünk, rángatások következtében, terror megfélemlítette, Magyar Szemle Társaság, Szekfű Gyula, Ravasz László, Babits Mihály, Keresztury Dezső, Zolnai Béla, Kodály Zoltán, Arany János, Axel Munthe Múzeum, Domokos Pál Péter, Groza Péter, Szent István, Szabó Dezső, Tinódi Lantos Sebestyén, Prinl Péternek, Mallát Istvánnak, Terek Bálintnak, Csák Máték, Pázmány Péter, Rákóczi Györgynek, Zrínyi Miklós, Rongált Budának,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png telefon  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Alázat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hiányzik  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Neked tudnod kell  Örülök, hogy látlak!  Egy hatékony szolga  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szívem  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Garai Gábor - Takarítás  Idő  Facebookon kaptam  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A kételkedés kezelése  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  Rátalálsz  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  s immár én is felragyogva, ért...  Nem tudhatod  Egy hatékony szolga  A Megváltó szolgálatában  Albert Einstein gondolata  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Neked tudnod kell  Rátalálsz  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Makszim Gorkij gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Elköszönt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Makszim Gorkij gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png férfi  Egy maradéktalanul uralt világ  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Erdőn  A jó emberek mindig szépek mar...  Ágai Ágnes – Csendélet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Png férfi  Irgalom és ítélet  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  képre írva  Szép napot kívánok  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Idő  Soha ne kedvezz...  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
ferde kiskeresztes, kisebb baráti, kérdést ilyen, pedig valótlanság, román nyelvben, román fejedelemségek, mondat késztette, ilyen közösséggel, legmagyarabb folyón, összmagyarság sorskérdéseivel, kicsit átéltebben, erdélyi származású, sorsot kívánta, félpercnyi békességünk, rángatások következtében, terror megfélemlítette, szerkesztője Szekfű, utolsó szava, szellem legelső, kötet kulcsszava, hatása alól, nemzeti önismeret, roppant bonyolult, következőkkel igazolom, kérdések mind, fülünk mellett, elhalálozás nálunk, születések száma, legfontosabb kérdésünkről, legfontosabb kérdés, sorrend világos, öngyilkosságban szintén, elsők között, iskoláink Romániában, osztályfőnöki órán, legnagyobb erényünk, legnagyobb gyöngeségünk, katonai vitézséget, megnyilatkozási formáin, édesanyám falujában, leányka irhabundát, hasonló bundával, magyar édesanyák, irigység szülte, nagy besúgók, magatartásra vezethető, legszívesebben irgalmatlanságnak, újszövetségi szeretet, román népre, legjobb barátok, társas kirándulás, egészen kedves, tengerpart megtekintésével, tetőre eljutni, pénzhiány miatt, nagyon rendes, busz vezetőjével, második világháború, telepítések előkészítéséhez, itteni magyarok, része azokat, legfontosabb kérdésben, magyarságot évezredes, végvári harcosokat, erdélyi fejedelmeket, csángó anyák, hittől áthatva, menekült testvéreinket, első tanult, román püspökről, bocskoros apjáról, püspök szónoki, ünnepség végén, nagytiszteletű püspök, hasonló embert, tanult román, paraszt rokonait, származására mindig, dzsentriéletmód hozta, városba bekerült, ókori világ, rabszolga származását, magyar testvéremet, katedra mellett, magyar népet, eddig elhangzottakat, közös okra, félművelt ember, legveszélyesebb réteg, művelt ember, történelmünkre vezethetők, népek keresztútján, tatárok megtizedeltek, lakosság elhurcolása, románság részéről, rettenetes földéhség, egész világon, föld miatt, nagy ünnepnapokon, csak háborogni, éhező ember, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1149
  • e Hónap: 7390
  • e Év: 59656
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.