|
2014-02-25 16:28:44, kedd
|
|
|
|
|
|
A transz zsírsavak kedvezőtlenül befolyásolják a koleszterinszintet, csökkentik a HDL és növelik az LDL szintjét.
Szép kis káosz alakult ki mára a fejekben arról, milyen zsírok és olajok hasznosak, illetve károsak. Ebben a zavaros képben könnyen rendet tehetünk, csak egy kis figyelem kell hozzá.
A zsíroknak (olajok) alapvetően 4 fő típusát különböztetjük meg.
1, Telített zsírok (SAFA) pl.: kókuszzsír, marhafaggyú, birkafaggyú, pálmamag olaj.
2, Egyszeresen telített zsírok (MUFA), pl.: olíva olaj, avokadó olaj, mandulavaj, kesudió olaj.
Itt máris húzunk képzeletben egy vörös vonalat. Ezekből a zsírsavakból soha semmilyen körülmények közt nem képződhetnek transz zsírsavak!
3, Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): az omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak tartoznak ide, pl. napraforgó olaj, sáfrányos szeklice olaj, kukorica csíra olaj, halolajok, szója olaj.
4, Nagymértékben telítetlen zsírsavak (HUFA): legalább 4db kettős kötést tartalmaznak, és az omega-6, illetve az omega-3 zsírokból keletkeznek.
A 3-as, 4-es típusú zsírsavakból viszont nagy mennyiségben képződhetnek transzzsírsavak a szervezetünkben vagy az élelmiszer feldolgozása során.
A 3-as csoport tagjaiból nem kell sok a szervezetünknek, elég, ha az összes kalóriabevitel 1-2 %-át biztosítják. Ezen belül is az a jó, ha az omega-3 aránya háromszorosa az omega-6-nak. Ennek az az oka, hogy előbbiből gyulladás csökkentő HUFA-k keletkeznek, míg utóbbiból gyulladást fokozó HUFA-k szintetizálódnak. Ezt a folyamatot gátolja az aszpirin például.
Ha túl sok PUFA kerül a szervezetünkbe (mint napjainkban), akkor sok transzzsírsav képződik belőlük, ami az érelmeszesedés legfőbb rizikófaktora. Sokkal veszélyesebb, mint a koleszterin! A szervezet megpróbál védekezni ellene. A sok omega-6 és omega-3-ból kevésbé veszélyes koleszterint gyárt, hogy ezzel is megelőzze a transzzsírsavak felhalmozódását.
Ma kb. hússzor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint az kívánatos lenne, fele annyi omega-3-at, mint amennyit kellene. Az omega-3-ból sem kell azonban sok, hiszen az összes kalóriabevitel 1%-a felett ez is már károsnak mondható.
Mind a négy zsírsavféleség energia tartalma egyformán magas, de az 1-es és a 2-es típusból soha nem lesz transzzsírsav, vagyis a telített vagy csak egyszeres telítetlen zsírok a korábbi felfogással ellentétben sokkal egészségesebbek, mint a többszörösen telítetlen zsírok!
Az már csak hab a tortán, hogy a kókuszzsír ráadásul, közepes és rövid szénláncú telített zsírsavakból áll, amik még hasznosabbak, mert könnyen emészthetőek, illetve a bélbaktériumaink egyensúlyát is biztosítják. Emellett elpusztítják a bélben élő patogén mikroorganizmusokat, növelik a HDL koleszterin szintjét (ez a "jó" koleszterin), és támogatják a szív működését: nagyon hatékonyan képes a szívizomzat a rövid, közepes zsírsavakat hasznosítani (még a cukroknál is hatékonyabban!).
Forrás: drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
Címkék: bélbaktériumaink, szintetizálódnak, transzzsírsavak, felhalmozódását, szervezetünknek, szervezetünkben, egészségesebbek, különböztetjük, kalóriabevitel, zsírsavféleség, szervezetünkbe, érelmeszesedés, rizikófaktora, befolyásolják, transzzsírsav, kedvezőtlenül, hatékonyabban, nagymértékben, mennyiségben, zsírsavakból, hasznosabbak, többszörösen, esszenciális, képződhetnek, tartalmaznak, elpusztítják, háromszorosa, feldolgozása, veszélyesebb, hasznosítani, emészthetőek, koleszterint, biztosítják, fogyasztunk, szívizomzat, napjainkban, transz zsírsavak, fejekben arról, zavaros képben, vörös vonalat, zsírsavakból soha, omega-3 zsírokból, szervezetünkben vagy, élelmiszer feldolgozása, 3-as csoport, összes kalóriabevitel, omega-3 aránya, folyamatot gátolja, aszpirin például, érelmeszesedés legfőbb, szervezet megpróbál, transzzsírsavak felhalmozódását,
|
|
|
|
Amikor Jézus rátapos a lábadra Facebookon kaptam Adakozás Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 19 Hazára minden embernek szükség... Paul David Tripp Április 19 Facebookon kaptam Segítsük barátainkat, hogy meg... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Tavaszi kép Garai Gábor - Takarítás Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Csak a fogyatkozás látható képre írva Ami embereknek lehetetlen, az... Leonardo da Vinci gondolata Akik bántanak téged Facebookon kaptam Jó éjszakát Facebookon kaptam Nem tudhatod Julian Brass gondolata Aki nem dolgozik, ne is egyék Zsolnay Vilmos világhírű kera... Zilahy Lajos gondolata Hogy lehet megtartani Akarat Csak a fogyatkozás látható Szép estét kedves látogatóimna... Jó reggelt, jó napot mindenkin... Elköszönt Mai harmónia kártyám Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Fehér virág Png rózsa csokor Hogyan lehet Jézust szenvedély... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Jónás Tamás – Végtelen b... Facebookon kaptam Facebookon kaptam A nemzeti hovatartozás kulturá... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Png fotel Alvó cicák Facebookon kaptam Elköszönt Facebookon kaptam Ami embereknek lehetetlen, az... Garai Gábor - Takarítás Egy hatékony szolga Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Egy maradéktalanul uralt világ Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Facebookon kaptam Kellemes délutánt kívánok Facebookon kaptam Krisztinától Adakozás Facebookon kaptam Hazára minden embernek szükség... Facebookon kaptam Png kutya Mi lenne ha Facebookon kaptam Szabolcska Mihály – Ákác... Julian Brass gondolata Facebookon kaptam Png rózsa csokor Png férfi Paul David Tripp Április 21 Facebookon kaptam Facebookon kaptam Png fotel Reggel van Facebookon kaptam Alázat s immár én is felragyogva, ért... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Elköszönt Facebookon kaptam Kerüld el az evangélium örömén... Nagyon különös Facebookon kaptam Az igazi szeretetért rendszeri... Gonosz démon-álarc Nagyon különös Gonosz démon-álarc A kételkedés kezelése Amikor Jézus rátapos a lábadra Facebookon kaptam Facebookon kaptam Tóth Ágnes - Szervusz pad Aki nem dolgozik, ne is egyék
|
|
|
|
transz zsírsavak, fejekben arról, zavaros képben, vörös vonalat, zsírsavakból soha, omega-3 zsírokból, szervezetünkben vagy, élelmiszer feldolgozása, 3-as csoport, összes kalóriabevitel, omega-3 aránya, folyamatot gátolja, aszpirin például, érelmeszesedés legfőbb, szervezet megpróbál, transzzsírsavak felhalmozódását, kívánatos lenne, négy zsírsavféleség, 2-es típusból, telített vagy, korábbi felfogással, többszörösen telítetlen, kókuszzsír ráadásul, bélbaktériumaink egyensúlyát, szív működését, bélbaktériumaink, szintetizálódnak, transzzsírsavak, felhalmozódását, szervezetünknek, szervezetünkben, egészségesebbek, különböztetjük, kalóriabevitel, zsírsavféleség, szervezetünkbe, érelmeszesedés, rizikófaktora, befolyásolják, transzzsírsav, kedvezőtlenül, hatékonyabban, nagymértékben, mennyiségben, zsírsavakból, hasznosabbak, többszörösen, esszenciális, képződhetnek, tartalmaznak, elpusztítják, háromszorosa, feldolgozása, veszélyesebb, hasznosítani, emészthetőek, koleszterint, biztosítják, fogyasztunk, szívizomzat, napjainkban, birkafaggyú, marhafaggyú, körülmények, zsírsavakat, egyszeresen, egyensúlyát, koleszterin, keletkeznek, felfogással, ellentétben, képzeletben, mandulavaj, folyamatot, élelmiszer, telítetlen, gyulladást, kókuszzsír, napraforgó, hatékonyan, csökkentik, támogatják, alapvetően, zsírsavat, halolajok, utóbbiból, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1149
- e Hét: 9931
- e Hónap: 41417
- e Év: 246118
|
|
|