Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vilnius: az isteni irgalmasság kegyképének örzője
  2014-04-30 17:59:28, szerda
 
  Idén lesz tíz éve, hogy hosszú zarándoklat végállomásaként, 2004. április 18-án, az isteni irgalmasság vasárnapján a vilniusi óváros Domonkos utcájában található egykori Szentháromság-templom főoltárán végső otthonra lelt az irgalmas Jézus kegyképe.



De hogyan is került a kép a litván fővárosba, és miként vált a város az isteni irgalmasság kegyelmi helyszínévé?

Vilnius (lengyelül Wilno) a XIV. század végétől perszonálunióban kormányzott, majd pedig a közös köztársaságként felálló Lengyelország-Litvánia egyik legjelentősebb városa volt. Itt működött az Irgalmasság Anyja Nővérei Kongregáció egyik rendháza (napjainkban tart a múzeummá alakítása), ahol Szent Fausztina nővér (lengyelül: Faustyna M. Kowalska) élt 1929-ben rövid ideig, majd pedig 1934-1936 között. A városhoz életének és az isteni irgalmasság történetének három jelentős, kegyelemteljes vonatkozása kapcsolódik.

Itt találkozott későbbi lelkivezetőjével, Michal Sopocko atyával, aki meghatározó jelentőségű lett élete folyamán. Sopocko atya - akinek boldoggá avatása napjainkban is zajlik - a Báthory István által alapított Vilniusi Egyetem (mely ekkor a fejedelem nevét viselte) teológiai karának profeszszora és a szeminárium tanára volt. A keresztény közösség az egyetemi campushoz közeli Szentháromság-templomban hallgathatta városszerte híres prédikációit és templomi konferenciabeszédeit (ma emlékét a helyszínen tábla őrzi). Szent Fausztina naplójában így ír lelkiatyjáról: ,,Jézus jósága azonban határtalan, látható segítséget ígért nekem itt a földön, s rövid időn belül meg is kaptam őt Vilniusban. Sopocko atyában ismertem fel Isten e segítségét. Mielőtt Vilniusba jöttem, egy benső látomás által már ismertem őt. Láttam őt egy napon a kápolnánkban az oltár és a gyóntatószék között, s egy hang szólalt meg lelkemben: Íme, a látható segítség számodra a földön. Ő segít majd neked, hogy teljesítsd akaratomat a földön" (Napló 53.).

Fausztina a polocki rendházban történt látomása nyomán, melyben Jézus kérte őt, hogy egy festményt készítsen (Napló 47.), 1934. január 2-án Vilniusban felkereste Eugeniusz Kazimirowski festőt, és megbízta az irgalmas Jézust ábrázoló kép elkészítésével. A munka fél évig tartott, melynek folyamán Fausztina nővér lelkiatyja segítségével és a látomásaiban megjelenő Jézus-kép leírásával irányította a festőt. Szent Fausztina az elkészült képet megpillantva nagyon elszomorodott, mivel nem volt olyan szép, mint a látomásaiban látott Jézus-kép. Imája nyomán látomásban kapott megnyugtató választ, naplójában erről így ír: ,,Midőn a képet festő művésznél voltam, és láttam, hogy Jézus képe nem olyan szép, mint amilyen ő a valóságban, ez nagyon elszomorított, de bánatomat elrejtettem a szívembe. [...] Otthon azonnal bementem a kápolnába, és keserves sírásra fakadtam. Azt mondtam az Úrnak: 'Ki tud téged olyan szépre lefesteni, mint amilyen vagy?' Erre ezeket a szavakat hallottam: 'Nem a színek és az ecsetvonások szépségében van ennek a képnek a nagysága, hanem az én kegyelmemben'" (Napló 313.). Ezt követően élete folyamán többször is a festő által a kegyképen megjelenített Jézust látta megjelenni látomásaiban.

1935. április 28-án nagy öröm érte Fausztinát: az elkészült képet - Jézus kérésének megfelelően - a húsvét ünnepét követő első vasárnapon három napra kihelyezték tiszteletre az Óváros festői szépségű Ostra Brama- (Hajnalkapu-) zarándokkápolnájának ablakába. Az isteni irgalmasság első ünnepét nagy számú hívő közösség ünnepelte meg. Szent Fausztina erről így írt: ,,Különös, de minden úgy következett be, ahogy az Úr kívánta. A hívők seregének első nyilvános tiszteletadása a kép előtt a húsvét utáni első vasárnap történt. Három napig volt a kép a nyilvánosság részére kiállítva. Nyilvános helyen, az Ostra Bramában volt kihelyezve az ablakba, így távolról is lehetett látni. Ez alatt a három nap alatt a világ megváltásának jubileumát, az Úr szenvedésének 1900. évfordulóját, illetve annak lezárását ünnepelték Ostra Bramában. Most látom csak, hogy a megváltás és az Úr által kívánt irgalmasság műve összekapcsolódik" (Napló 89).



Ezek után a kegykép hoszszú zarándokútra indult: először a reneszánsz Szent Mihály-templomhoz tartozó női ferences kolostor folyosóján volt látható, később pedig Romuald Jalbrzykowski érsek jóváhagyásával megszentelték, és áthelyezték a rendházból a templomba. (1942-ben Adolf Hyla a kép mintájára és a látomásokban leírtak alapján, megfestette a krakkói kolostor számára az ún. krakkói irgalmas Jézus képét.) Miután 1945-ben Litvániát a szovjet csapatok elfoglalták, politikai döntés nyomán a templomot kifosztották és bezáratták. A vilniusi keresztények a kegyképet közel negyven évig egy padláson, feltekert állapotban rejtegették. 1986-ben a megrongálódott képet titokban restaurálták, majd azt követően a rokokó Szentlélek-templom egyik mellékoltárára helyezték ki. II. János Pál pápa 1993-as litvániai zarándoklatának fontos mozzanata volt a kegykép előtti hódolat és szentmise bemutatása (emlékét tábla őrzi). A Szentatya csodaként értelmezte a kép megmaradását.

2001-ben Juozas Bakckis vilniusi érsek az egyházmegyébe hívta és letelepítette az isteni irgalmasság nővéreit, és rájuk bízta a 2004-ben elkészült egykori Szentháromság- templomot (ahol Sopocko atya működött, és Fausztina nővér is többször megfordult), valamint a benne végső otthonra lelt kegyképet. A templom a felszentelését követően az isteni irgalmasság szentélye lett, ahol egész napos szentségimádás mellett végzik az isteni irgalmasság liturgikus cselekményeit.

A kegykép ebben a megszentelt térben fogadja a világ számos pontjáról idesereglett zarándokokat, és a jézusi ígéret szerint nyújtja Isten kifogyhatatlan kegyelmét: ,,Megígérem, hogy a lélek, aki ezt a képet tisztelni fogja, nem vész el. Megígérem azt is, hogy már itt a földön győzedelmeskedni fog ellenségei felett, főként pedig halála óráján. Magam fogom védeni, mint saját dicsőségemet"(Napló 48).

Forrás: Kuzmányi István/Magyar Kurír 2014. április 26. szombat 08:05

Link




Szent Fausztina nővér
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek, gyógyítások  
Címkék: győzedelmeskedni, lelkivezetőjével, perszonálunióban, összekapcsolódik, köztársaságként, végállomásaként, zarándoklatának, felszentelését, elkészítésével, kegyelemteljes, jóváhagyásával, kifogyhatatlan, megrongálódott, mellékoltárára, legjelentősebb, szentségimádás, tiszteletadása, elszomorított, cselekményeit, letelepítette, jalbrzykowski, megjelenített, egyházmegyébe, lelkiatyjáról, lengyelország, megszentelték, szenvedésének, szentháromság, elszomorodott, megváltásának, megmaradását, keresztények, restaurálták, kifosztották, történetének, látomásaiban, isteni irgalmasság, vilniusi óváros, irgalmas Jézus, litván fővárosba, közös köztársaságként, múzeummá alakítása, városhoz életének, fejedelem nevét, szeminárium tanára, keresztény közösség, egyetemi campushoz, helyszínen tábla, benső látomás, gyóntatószék között, hang szólalt, látható segítség, Irgalmasság Anyja Nővérei Kongregáció, Szent Fausztina, Faustyna, Michal Sopocko, Báthory István, Vilniusi Egyetem, Mielőtt Vilniusba, Eugeniusz Kazimirowski, Ostra Brama-, Ostra Bramában, Szent Mihály-templomhoz, Romuald Jalbrzykowski, Adolf Hyla, János Pál, Juozas Bakckis, Kuzmányi István, Magyar Kurír,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem számIt  Reggel van  Facebookon kaptam  Reggel van  Popper Péter szavai  s immár én is felragyogva, ért...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Png virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Egy lelki imádság  Mindig jusson idő nevetni  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Örülök, hogy látlak!  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Sokan azt tartják  Egy lelki imádság  Nevem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Őrizkednünk kell...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy bizonyos határt  Alázat  Egy bizonyos határt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 20  Tavaszi kép  Garai Gábor - Takarítás  Nem számIt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Minden harmadik...  Tavaszi kép  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Őrizkednünk kell...  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  Png lepke  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Paul David Tripp Április 19  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Png csokor  Nagyi telefonál  Csak a fogyatkozás látható  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  képre írva  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
isteni irgalmasság, vilniusi óváros, irgalmas Jézus, litván fővárosba, közös köztársaságként, múzeummá alakítása, városhoz életének, fejedelem nevét, szeminárium tanára, keresztény közösség, egyetemi campushoz, helyszínen tábla, benső látomás, gyóntatószék között, hang szólalt, látható segítség, polocki rendházban, festményt készítsen, irgalmas Jézust, látomásaiban megjelenő, elkészült képet, látomásaiban látott, képet festő, szavakat hallottam, ecsetvonások szépségében, festő által, kegyképen megjelenített, húsvét ünnepét, hívők seregének, húsvét utáni, nyilvánosság részére, világ megváltásának, kegykép hoszszú, reneszánsz Szent, látomásokban leírtak, krakkói kolostor, szovjet csapatok, templomot kifosztották, vilniusi keresztények, kegyképet közel, megrongálódott képet, kegykép előtti, egyházmegyébe hívta, 2004-ben elkészült, benne végső, felszentelését követően, kegykép ebben, megszentelt térben, világ számos, jézusi ígéret, képet tisztelni, földön győzedelmeskedni, győzedelmeskedni, lelkivezetőjével, perszonálunióban, összekapcsolódik, köztársaságként, végállomásaként, zarándoklatának, felszentelését, elkészítésével, kegyelemteljes, jóváhagyásával, kifogyhatatlan, megrongálódott, mellékoltárára, legjelentősebb, szentségimádás, tiszteletadása, elszomorított, cselekményeit, letelepítette, jalbrzykowski, megjelenített, egyházmegyébe, lelkiatyjáról, lengyelország, megszentelték, szenvedésének, szentháromság, elszomorodott, megváltásának, megmaradását, keresztények, restaurálták, kifosztották, történetének, látomásaiban, profeszszora, gyóntatószék, idesereglett, évfordulóját, megpillantva, nyilvánosság, segítségével, zarándokokat, látomásokban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2395
  • e Hét: 4533
  • e Hónap: 36019
  • e Év: 240720
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.