Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csicsóka
  2014-06-09 07:55:20, hétfő
 
   
 


A csicsóka (Helianthus tuberosus) a őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.

Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára, (azonos talajviszonyok között), a napraforgóénál vékonyabb, és magasabb, akár 3 m magasra is megnő. Magot a csicsóka virága nem érlel, ezért a gumók elültetésével szaporítják.

Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5-20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér, vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.

Termesztése:
A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is. Első ültetése úgy történik, mint a burgonyáé. Kataszteri holdanként 5-6 mázsa vetőgumó szükséges. Tavaszra megfogasolják vagy 1-2-szer megkapálják. Ha már több év óta van egy helyen, akkor célszerű megtrágyázni. Gumója a fagy iránt érzéketlen, ezért ősszel nem szedik ki, hanem egyszerre csak annyit, amennyi pár napi felhasználásra elégséges. A szárát ősszel levágják és juhokkal etetik fel. Gumótermése kataszteri holdanként 70-150 mázsa. Éghajlat és talaj iránt csekély igényű. Az egyszer elvetett csicsóka szinte kiirthatatlan, ezért vetésforgón kívül termelik.

Felhasználása:
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.

Beltartalmi értékei:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Fogyasztása:
Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.

Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető - naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.

Gyógyhatása
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

Gyermekkori élelmiszer-allergiák
A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy gyümölcsléhez adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Szív- és érrendszeri betegségek
A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancsdzsúszba.
Fokozottabb trigliceridképződést segítő hatása a vér szabad zsírsavtartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív- és érrendszeri hatást eredményez. A rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysavszintje, így a túltáplálkozásból eredő elhízás, vesekő, köszvény, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelkedő jelentőségű táplálékunk a csicsóka és az abból készült termékek.

Mellrák
Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz-gátlásán alapul. A béta-glucuronidáz a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív, illetve kevésbé toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák rizikóját növeli. Az inulin a bélflóra normalizálása útján az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.

Cukorbetegség és elhízás
Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.
A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.

Kozmetikumként
A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák, ugyanis bizonyított a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása.
Forrás:Wikipédia


A csicsóka virága
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: baktériumflórája, növényspecifikus, cukorbetegségben, beavatkozásként, csicsókagumónak, polifruktozánok, narancsdzsúszba, vércukorszintet, megállapították, népélelmezésben, csicsókalepényt, készítményekben, bomlástermékein, tevékenységének, alapanyagunkkal, húgysavszintje, életfontosságú, megszüntethető, őszirózsafélék, quercimeritrin, kozmetikumként, napraforgóéhoz, felhasználásra, méltánytalanul, táplálkozásban, talajviszonyok, napraforgóénál, reszorbeálódik, bifidobacteria, fogyaszthatjuk, rózsaburgonyáé, megvastagodott, felhasználható, fogyaszthatnak, elültetésével, táplálkozásra, őszirózsafélék családjába, csicsóka sárga, napraforgóéhoz képest, növény szára, napraforgóénál vékonyabb, csicsóka virága, gumók elültetésével, gumók húsa, talajvíz szintje, leggyengébb talajokon, sekély termőrétegű, futóhomok talajú, fagy iránt, szárát ősszel, egyszer elvetett, csicsóka fontos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne feledjük: a föld jóval több...  Könnyáztatta asszonysorsok  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Síró nő  Alvó cica  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Hernádkak  Talpra vándor  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Csendes éjszakán  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Alvó baby  Ne engedd el kezem!  Síró nő  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Atyám !  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Mi a különbség  A kávé  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Az embernek fiatal korában van  Ibolya  Ne feledjük: a föld jóval több...  Üdvözöllek az oldalamon  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Nem mindegy  Ibolya  Amikor még rangja volt...  Március 15-re emlékve  Az élet  1848. március 15-én  Szép Álmokat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Március  Esti kép  Nem kellett volna!  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Síró nő  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
őszirózsafélék családjába, csicsóka sárga, napraforgóéhoz képest, növény szára, napraforgóénál vékonyabb, csicsóka virága, gumók elültetésével, gumók húsa, talajvíz szintje, leggyengébb talajokon, sekély termőrétegű, futóhomok talajú, fagy iránt, szárát ősszel, egyszer elvetett, csicsóka fontos, 20-28% szárazanyagot, ezekből keletkező, cukorbetegségben szenvedők, vércukorszint emelkedése, burgonyánál 5-6-szor, egyéb szénhidrátok, székrekedés kialakulását, nálunk méltánytalanul, nagyvilág elegáns, inulin növényi, szervezetet arra, leggazdagabb inulinforrás, inulin vízben, bélben sértetlen, káros bélflóra, rossz hatású, finomított cukor, túltáplálkozásból eredő, abból készült, étrendbe építhető, rákellenes hatás, székletben található, szervezet detoxikáló, kevésbé aktív, ösztrogén toxikus, mellrák rizikóját, bélflóra normalizálása, ösztrogén legtoxikusabb, inulin mint, vércukorszintet tartós, vércukorszint beállítását, csicsókagumó fogyasztása, inulináz enzim, vastagbél baktériumflórája, emberi táplálkozásban, burgonya mellett, csicsókát kozmetikai, gumó egyedülálló, baktériumflórája, növényspecifikus, cukorbetegségben, beavatkozásként, csicsókagumónak, polifruktozánok, narancsdzsúszba, vércukorszintet, megállapították, népélelmezésben, csicsókalepényt, készítményekben, bomlástermékein, tevékenységének, alapanyagunkkal, húgysavszintje, életfontosságú, megszüntethető, őszirózsafélék, quercimeritrin, kozmetikumként, napraforgóéhoz, felhasználásra, méltánytalanul, táplálkozásban, talajviszonyok, napraforgóénál, reszorbeálódik, bifidobacteria, fogyaszthatjuk, rózsaburgonyáé, megvastagodott, felhasználható, fogyaszthatnak, elültetésével, táplálkozásra, baktériumokat, leggyakrabban, lactobacillus, gyümölcsléhez, csökkenésével, felszívódását, gyümölcscukor, napraforgóval, vércukorszint, energiaforrás, cukorbetegség, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 24235
  • e Év: 200110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.