Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szúnyogcsípés ellen: természetes tippek
  2014-06-23 05:41:29, hétfő
 
   
  Ha nyár, akkor szúnyogok. És bár vízparton nyaralni csuda jó, a viszkető piros foltoknak senki sem örül. Mit tegyél ellenük?

Amint jön a jó idő, megjelennek a szúnyogok is. És már nemcsak a nyaralóban, hanem bizony a városban is. Ha nincs szúnyoghálód, elég egyetlen felelőtlen szellőztetés, hogy berepüljenek a szúnyogok. Aztán csapkodhatsz éjszaka a fejed körül, sem a zümmögést, sem a reggeli viszketést nem tudod megúszni. Kivéve, ha gondoskodsz a megfelelő védelemről!

A szúnyogirtás és a csípések utólagos kezelése nem csak mesterséges szerekkel oldható meg. Nem kell, hogy befújd a lakást, vagy bekend magad mindenféle ragacsos, bűzlő szerrel ahhoz, hogy enyhíts a nyári szúnyogállapoton. A természet, mint sok minden másban is, ebben is a segítségedre siet!

Ismerd meg az ellenséget!
A szúnyogok rendkívül szaporák. Egyetlen szúnyog két nap alatt 300 ezer új petét rak le. A szúnyogpeték pedig az igénytelen környezetben is örömmel fejlődnek felnőtt szúnyoggá. Hazánkban 44 szúnyogfaj él, de az itt élők közül csak a gyötrő, a mocsári és a dalos szúnyog csíp. Ez is éppen elég...
A szúnyogokat az illatok, a nedvesség (pontosabban a mozgás kipárolgással), valamint a hő vonzza. A fénycsapdák tehát közel sem olyan hatékonyak, mint a legtöbben gondoljuk. A számukra érdekes növényeket és a táplálékul szolgáló embert vagy állatot a felszálló párás levegő alapján találják meg. Ha például ventilátor mellett ülsz, nehezebben lelnek majd rád, mert a ventilátor által kifújt levegő megzavarja őket a tájékozódásban.

Házi krém
Készíthetsz magadnak riasztó krémet, amely garantáltan illatosabb lesz, mint a bolti, de hatékonyságában legalább olyan megbízható. Az alap lehet bármilyen krém vagy olaj, amit amúgy is használsz testápolás céljából. A szójaolaj különösen jó, mert az alapból riasztja a szúnyogokat. Ha kiválasztottad az alapkrémet, ebbe keverj illóolajat vagy növényekből készített sűrű főzetet. Arra számíts, hogy az olaj és krém nem keveredik jól, így minden használat előtt alaposan össze kell ráznod az egészet, ami a választott tégely szempontjából fontos tudnivaló. Ha az illóolajat választod, fontos, hogy ne a párologtatásra alkalmas gyenge verziót vásárold, hanem a sűrű kiszerelést, amelyet bármilyen gyógyszertárban megvehetsz. A keverésre a citromfű, a bazsalikom, a menta, a fokhagyma (az illata miatt nem olyan praktikus), a babér vagy a levendula is tökéletes választás. A lényeg, hogy egy krémbe mindig csak egyfélét tegyél!

Törlőkendő
Ha nem szereted a krémeket, olajokat, és nyáron nem bírod magad semmivel sem kenni, a fenti illóolajak segítségével törlőkendőt is készíthetsz magadnak. Egy kis tálba töltsd hideg vizet, és cseppents bele pár cseppet az olajból. Ebbe mártogass egy ruhát, amellyel törölgetheted magad. Ezzel nemcsak a szúnyogokat riasztod el, de még a tested is hűtöd.

Növénykapu
Vajon miért van az, hogy a régi vidéki házak ablakai előtt mindig szúnyogriasztó muskátli, levendula, citromfű, rozmaring vagy oregánó került a virágládába? Azért, mert ezek a növények visszatartják a szúnyogokat. Kapuként körbeveszik az ablakot, amelyet a szúnyog onnantól nagy ívben elkerül.

Ha nincs lehetőséged az ablakba növényeket helyezni, ezt az illatkaput mesterségesen is létrehozhatod. Készíts oldatot az alábbiakból:

1 dl orvosi alkohol
10 csepp borsmenta illóolaj
10 csepp citromfű illóolaj
Az így elkészült keveréked öntsd bele egy spricnis üvegbe, és fújd a függönyökre. Az anyagot nem roncsolja, de az illatkaput létrehozza az ablakod előtt.


Miért nem érzed?
A szúnyog, amikor beléd nyomja a fullánkját, egy érzéstelenítő anyagot fecskendez beléd, hogy ne érezd a csípést, ne vedd észre, és ezért nehogy lecsapd. Ám amikor befejezte a vérszívást, ez az anyag gyulladást okoz a bőrön, mert a felületén hisztamin-felszabadulást okoz. Ez a csípés utáni kipirosodás, viszketés és fájdalom oka.

Ha már megcsípett
Ha már megcsípett a szúnyog, a csípést gyulladásként kell kezelni - hiszen gyulladás! Ecetes-vizes ruhával borogasd, tegyél rá jeget, vagy oszlasd Svédcseppel, körömvirággal, zsurlóval, de csöpögtethetsz rá vöröshagymalevet is. Ehhez vágj félbe egy fej vöröshagymát és helyezd a csípésre.
Forrás:ötvenentúl
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: szúnyogállapoton, vöröshagymalevet, gyógyszertárban, hatékonyságában, párologtatásra, szúnyogriasztó, kiválasztottad, felszabadulást, tájékozódásban, csöpögtethetsz, kipárolgással, mesterségesen, gyulladásként, körömvirággal, érzéstelenítő, létrehozhatod, visszatartják, törölgetheted, szempontjából, segítségével, vöröshagymát, szúnyogpeték, szúnyoghálód, szúnyogirtás, környezetben, berepüljenek, szellőztetés, csapkodhatsz, segítségedre, pontosabban, alábbiakból, kiszerelést, szúnyogokat, garantáltan, növényekből, gondoskodsz, viszkető piros, fejed körül, reggeli viszketést, megfelelő védelemről, csípések utólagos, nyári szúnyogállapoton, segítségedre siet, szúnyogok rendkívül, szúnyogpeték pedig, igénytelen környezetben, dalos szúnyog, mozgás kipárolgással, fénycsapdák tehát, legtöbben gondoljuk, számukra érdekes, táplálékul szolgáló,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Boldogság  képre írva  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Öröknek hinni . . .  Az angyali üdvözlet  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nem azt látja  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Maci az északi fény alatt  Paul David Tripp Március 28  A nagyhét eseményei  Képes idézet !  virágvasárnap  Esti Ima !  Virágvasárnap a húsvét előtti  Márciuzs 24.  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Mire jók ?  Paul David Tripp Március 25  Leereszkedés és olvadás  Levél lány  Sir Andrew Lloyd Webber  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Haja van  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Rács mögé  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Esti képek  Sok ember olyan,  Agárdi Gábor gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haja van  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Szép estét  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Ne hagyd  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Apu  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Az izmaink nem csak testmozgás...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Táplálékok a máj egészségének ...  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások... 
Bejegyzés Címkék
viszkető piros, fejed körül, reggeli viszketést, megfelelő védelemről, csípések utólagos, nyári szúnyogállapoton, segítségedre siet, szúnyogok rendkívül, szúnyogpeték pedig, igénytelen környezetben, dalos szúnyog, mozgás kipárolgással, fénycsapdák tehát, legtöbben gondoljuk, számukra érdekes, táplálékul szolgáló, felszálló párás, ventilátor által, alap lehet, szójaolaj különösen, alapból riasztja, választott tégely, illóolajat választod, párologtatásra alkalmas, sűrű kiszerelést, illata miatt, babér vagy, krémbe mindig, fenti illóolajak, szúnyogokat riasztod, régi vidéki, növények visszatartják, szúnyog onnantól, ablakba növényeket, illatkaput mesterségesen, spricnis üvegbe, illatkaput létrehozza, ablakod előtt, érzéstelenítő anyagot, anyag gyulladást, csípés utáni, csípést gyulladásként, szúnyogállapoton, vöröshagymalevet, gyógyszertárban, hatékonyságában, párologtatásra, szúnyogriasztó, kiválasztottad, felszabadulást, tájékozódásban, csöpögtethetsz, kipárolgással, mesterségesen, gyulladásként, körömvirággal, érzéstelenítő, létrehozhatod, visszatartják, törölgetheted, szempontjából, segítségével, vöröshagymát, szúnyogpeték, szúnyoghálód, szúnyogirtás, környezetben, berepüljenek, szellőztetés, csapkodhatsz, segítségedre, pontosabban, alábbiakból, kiszerelést, szúnyogokat, garantáltan, növényekből, gondoskodsz, mesterséges, kipirosodás, svédcseppel, virágládába, megjelennek, körbeveszik, lehetőséged, készíthetsz, fénycsapdák, függönyökre, törlőkendőt, ventilátor, hatékonyak, növényeket, táplálékul, megcsípett, ellenséget, mindenféle, igénytelen, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1568
  • e Hét: 6809
  • e Hónap: 26671
  • e Év: 202546
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.