Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jókai-bableves
  2017-10-10 22:23:51, kedd
 
   
  Jókai-bableves

Hozzávalók

18 dkg szárazbab vagy 30 dkg friss fejtett bab
1 db füstölt sertéscsülök
10 dkg sárgarépa
8 dkg petrezselyemgyökét
1 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldpaprika
7 dkg friss paradicsom

30 dkg kolbász
4 dkg zsír
3 dkg liszt
3 dkg vöröshagyma
1/2 dkg fűszerpaprika
1/2-1 csokor petrezselyem zöldje
1,5 dl tejföl + a tálaláshoz
3 dkg liszt
csipetke


Elkészítés

A szárazbabot jól megmossuk és előző este beáztatjuk. (Fejtett bab esetén erre nincs szükség.) A csülköt kb. 1 1/2 l vízben vajpuhára főzzük.
Másnap a karikára vágott gyökérzöldséget a főzőlé tetején megfagyott s arról villával leszedett zsírján megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, és felöntjük a füstölt ízű lével. Hozzáadjuk a babérlevelet, az összezúzott fokhagymát, a kis kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot. A csülöklé sótartalmától függően kevés sóval ízesítjük, és puhára főzzük.
Közben a kolbászt a zsíron megsütjük, majd kivesszük, és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és a liszttel világos rántást készítünk az apróra vágott vöröshagymával. Az utolsó pillanatban meghintjük a fűszerpaprikával és aprított petrezselyemzölddel. Ha a leves a rántással felforrt, a tejföllel behabarjuk. Végül csipetkét főzünk bele, és a kolbászkarikákkal együtt felforraljuk. Tálalás előtt apró kockákra vágjuk a csülökhúst, és rámerjük a forró levest. Egy kevés tejföllel díszítve kínáljuk.





Megjegyzés

A receptet Gundel Károly 1934-ben kiadott Kis magyar szakácskönyve nyomán közöljük.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A levest ecettel, tárkonyecettel ki-ki utánaízesítheti. Gundel szerint a savanyú íz ellensúlyozására a végső ízesítéshez igen kevés porcukor is számításba jöhet a szükséges ízharmóniához.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Címkék: ellensúlyozására, fűszerpaprikával, gyökérzöldséget, utánaízesítheti, vöröshagymával, tárkonyecettel, kolbászzsírral, fűszerpaprika, sótartalmától, ízharmóniához, szakácskönyve, paradicsomot, petrezselyem, babérlevelet, zöldpaprikát, felforraljuk, sertéscsülök, áztatólével, pillanatban, megpirítjuk, vöröshagyma, ízesítéshez, hozzáöntjük, mindmegette, szárazbabot, zöldpaprika, összezúzott, megfagyott, hozzáadjuk, beáztatjuk, tálaláshoz, elkészítés, fokhagymát, meghintjük, megjegyzés, behabarjuk, karikára vágott, főzőlé tetején, áztatólével együtt, összezúzott fokhagymát, csülöklé sótartalmától, zsíron megsütjük, liszttel világos, apróra vágott, utolsó pillanatban, rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, kolbászkarikákkal együtt, forró levest, kevés tejföllel, receptet Gundel, levest ecettel, Gundel Károly, PATAKY KRISZTINA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Parmezános tepsis krumpli
Sajtos,sonkás buci
Kemencés harcsa egészben
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
még több recept
Véleményezd!
10.24. 09:35 A kormány 230 millió forintos ösztöndíjjal segíti a hátrányos helyzetű fiat...
10.24. 09:35 A gyorskorcsolyázó Nagy Konrád két országos csúcsa
10.24. 09:35 Jövő májusban újra Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált rendeznek Szeg...
10.24. 09:11 A köztulajdonú gazdasági társaságok kockázatait méri az Állami Számvevőszék
10.24. 08:51 Több százmilliós kárt okozó fesztiválszervezőket fogtak el Fejér megyében
10.24. 08:41 BÉT - Enyhe pozitív nyitást várnak a szakértők
10.24. 08:31 Két nemzetközi kitüntetéssel is elismerték az ENSZ-ben Bogyay Katalin nagyk...
10.24. 08:21 Cseh választás - Szakértő: Európa-szerte erősödnek az elitellenes politikai...
10.24. 08:11 Öt jármű ütközött össze az M3-as autópályán Domonyvölgynél
10.24. 07:30 Haneke-retrospektív a Kino Cafe moziban
Tudjátok ?
A5-ös nyomtatási oldalon mennyi 1,5-ös sor fér el?
Miért nem áll érdekében a világhatalomnak védelmet nyújtani?
Egyetértetek Jonathan Swift-tel ?
Nektek melyik csodás természeti képződmény tetszik?
Kijött tavaly ez az elektromos trabant?
még több kérdés
Blog Címkék
Kata......SZERETETTEL  Napi idehírdetés 10.22 Misszió...  Tudni azt,  Lustálkodhatunk...  Tallóztam  Katától kaptam .  2017. október 21., szombati Na...  Alföldi gulyásleves apró csipe...  Tóth Árpád – Rádió  Szép napot !  Cukkinis-zöldséges fasírt  Ezüstkolloid  Október 23. – Felkelés &...  Tallóztam  AutumnFrond  Videó  Kata......SZERETETTEL  Videó  Nem baj...  Tallóztam  Tóth Árpád – Rádió  ifj. Szász Károly: Harangszó  Maestro Solti Nemzetközi karme...  Sajátszerkesztésű képem  Újra ősz van már  Kata......SZERETETTEL  Szép gondolatok...  Cholnoky László: Horatiusból .  Cukkinis-zöldséges fasírt  A legkülönösebb formájú fák - ...  Szép gondolatok...  Szép gondolatok...  Tallóztam  Tallóztam  Október 23. – Felkelés &...  Az alvás létfontosságú  Aki önmagával...  Kerecsényi Éva: Varázslat  Hihetetlen  Szép napot kívánok!  Tallóztam  Ludi Delfino  Kata......SZERETETTEL  Perzselő vágy  Dömény József: Vidám baráti kö...  Érdekességek  Tóth Árpád - A vén zsivány  Kellemes hétvégét !  AutumnFrond  Lányi Adolár: Barátomnak.  Perzselő vágy  2017. október 22., vasárnapi N...  Falun kell a sötétség  Lustálkodhatunk...  Szép angyalka !  Tallóztam  Videó  Maestro Solti Nemzetközi karme...  Jó reggelt!Legyen szép a napod...  Tóth Árpád – Rádió  Üdvözlet minden kedves látogat...  Katától kaptam .  Nyíló rózsák gif  Kata......SZERETETTEL  Tedd,hogy szeresem...  Nincs Cím  Alföldi gulyásleves apró csipe...  Színezd újra!  Tóth Árpád – Tetemrehívá...  Mai képeslapom  Kata......SZERETETTEL  Újra ősz van már  Aki önmagával...  Titanic Hotel Belfast  Kata......SZERETETTEL  Tass József: Eső  Nyíló rózsák gif  Kata......SZERETETTEL  Ludi Delfino  Újra ősz van már  Mosonmagyaróváron egy hétig ta...  Kata......SZERETETTEL  Videó  Kata......SZERETETTEL  Nemzeti konzultáció Trianonról...  Szép angyalka !  Videó  Titanic Hotel Belfast  Narancsos csokoládétorta  Szép gondolatok...  Moldova György idézet  Videó  Szép gondolatok...  A legapróbb figyelmesség is  Birsalmasajt  Enigmák:Enigmák-Tesla és az id...  Szép gondolatok...  Október 21. Orsolya névnap  Liszt Ferenc  Claret Szent Antal Mária püspö... 
Bejegyzés Címkék
karikára vágott, főzőlé tetején, áztatólével együtt, összezúzott fokhagymát, csülöklé sótartalmától, zsíron megsütjük, liszttel világos, apróra vágott, utolsó pillanatban, rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, kolbászkarikákkal együtt, forró levest, kevés tejföllel, receptet Gundel, levest ecettel, végső ízesítéshez, szükséges ízharmóniához, ellensúlyozására, fűszerpaprikával, gyökérzöldséget, utánaízesítheti, vöröshagymával, tárkonyecettel, kolbászzsírral, fűszerpaprika, sótartalmától, ízharmóniához, szakácskönyve, paradicsomot, petrezselyem, babérlevelet, zöldpaprikát, felforraljuk, sertéscsülök, áztatólével, pillanatban, megpirítjuk, vöröshagyma, ízesítéshez, hozzáöntjük, mindmegette, szárazbabot, zöldpaprika, összezúzott, megfagyott, hozzáadjuk, beáztatjuk, tálaláshoz, elkészítés, fokhagymát, meghintjük, megjegyzés, behabarjuk, babérlevél, csülökhúst, szerkesztő, paradicsom, hozzávalók, számításba, krisztina, szükséges, felöntjük, tejföllel, leszedett, csipetkét, megsütjük, megpuhult, kivesszük, készítünk, vajpuhára, rántással, karikákra, ízesítjük, megmossuk, fokhagyma, szárazbab, sárgarépa, barnulni, csülöklé, csipetke, felforrt, receptet, kínáljuk, liszttel, kockákra, rámerjük, díszítve, közöljük, villával, porcukor, karikára, kolbászt, aprított, bableves, szükség, kockára, savanyú, füstölt, tálalás, , ,
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 300 db bejegyzés
e év: 3668 db bejegyzés
Összes: 29327 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1885
  • e Hét: 12180
  • e Hónap: 120144
  • e Év: 1230900
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.