Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyógyít az ima a tudomány szerint?
  2014-07-18 07:46:09, péntek
 
   
 




Istenem segíts! Gyógyít az ima a tudomány szerint?
Ilyés Zsolt cikke :
Az egyik leggyakoribb kritika az imádság-kutatással kapcsolatban az, hogy az ima, mint terápiás módszer esetében még nincs ismert és elfogadható hatásmechanizmus. Egyáltalán lehetséges-e a hit erejét vagy az ima hatását empirikusan mérni? Több olyan szempont merül fel ezzel a témával kapcsolatban, amelyek még nem egységesek a különböző tudományágak és kutatások esetében.

A Filantropikum összegyűjtött egy pár adatot az ima-kutatással kapcsolatban:

A hit, a pszichológia jelenlegi álláspontja szerint egy olyan erőforrás, amely a lelki egészség fenntartásához elengedhetetlen.

A Centra Állami Kórház tanulmánya szerint: "Az ima pszichológiai előnyei: segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, növeli a pozitív kilátásokat, és erősíti az élni akarást." Egy 2008-as tanulmány alapján, amely az ima gyakoriságát felmérő önértékelő kérdőívek alapján történt katolikus és a protestáns iskolák diákjai között egyértelműen kiderült, hogy a gyakoribb imádkozás jobb mentális egészséget eredményez.

Az ima befolyásolhatja testünk működését? A hit által gyógyíthatók a test betegségei is? - erre keresték a válaszokat a tudósok is.

A The Journal of Alternative and Complementary Medicine 2005-ös tanulmánya bizonyította, hogy tizenegy gyógyító, szándékosan elküldött gondolatokkal, képes volt befolyásolni a kiválasztott páciensek agyi aktivitását, amelyet mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) mértek. A távolban lévő személyek fizikailag és elektromosan is szigetelt helységben tartózkodtak. A szerzők hozzáfűzték: "a tanulmány nem önmagát a gyógyítást akarja bizonyítani, de minden esetre találtak összefüggést az elküldött szándék és a távolban lévő személy között. "

Több krónikus betegségben vizsgálták a közbenjáró ima hatását (magas vérnyomás, cukorbetegség, reuma, leukémia, sebgyógyulás). A hat ilyen jellegű vizsgálatból kettő hozott pozitív hatást, az egyikben keresztény imát használtak, a másikban egy japán spirituális technikát a reikit. A másik 4 vizsgálat esetében nem sikerült kimutatni az ima jótékony hatását.

Dr. Randolph Byrd vizsgálatában közel 400 szívbeteg szerepelt, akiket a San Francisco-i Kórház Intenzív osztályára utaltak be. A betegeket két csoportra osztották, az egyik csoportért hívő keresztények imádkoztak, míg a másik csoport, amely nem részesült ima terápiában lett a kontrollcsoport. Azok a páciensek, akikért imádkoztak 6 szempont vizsgálata alapján jobb állapotba kerültek (statisztikailag szignifikáns eredmények), de 23 másik szempont esetében nem volt statisztikailag szignifikáns eredmény.

Egészségügyi szakemberek szkeptikusak voltak tanulmányokkal, így a kísérletet több ízben megismételték, de az eredmények kiértékelése során alkalmazott paraméterek vizsgálata és statisztikai módszerek függvényében az eredmény hol az ima hatékonyságát hol pedig hasztalanságát bizonyította.

A kérdésre hogy mikor imádkozzunk?- Leonard Leibovici 2001-es érdekes kutatása ad választ.

3393 orvosi adatot gyűjtött össze a múltban, vérmérgezést elszenvedett betegekről, akiket a nevek alapján véletlenszerűen 2 csoportba osztott. Az egyik csoport tagjaiért elmondott egy imát, amiben kérte gyógyulásukat és teljes felépülésüket. Amikor megvizsgálta a leleteket azt találta, hogy azok, akikért elmondott egy imát utólagosan, azok kevesebb ideig voltak lázasak, és rövidebb ideig voltak kórházban. Az elhalálozási arány nem különbözött a két csoport között.

Az orvostudomány újabb megválaszolatlan kérdést kapott. Hat a retroaktív ima? Isten képes megváltoztatni a múltat? Miért nem volt statisztikai különbség az elhalálozás esetén? A gyógyulás elősegíthető, de az elhalálozás nem befolyásolható imával? Beleszólhatunk az Univerzális rendbe?

,,Isten az egész világegyetemet meghatározott és egységes szabályok alapján irányítja, nem csak a rend kedvéért, de az emberi jóért is. Amennyiben teljesítene minden emberi vágyat, ez megtörné ezt a rendet, rendetlenséget és zűrzavart szülne" - írja George Burnap.

,,Istenem segíts!" -kicsúszhat, még egy megrögzött ateista száján is a legegyszerűbb ima ha, élete veszélybe kerül. Vajon ilyenkor ösztönösen megérezzük, hogy jólétünket és egészségünket nemcsak az orvostudomány, hanem a tudomány korlátain túlmutató Univerzális Erő is segíti?

Kérdések, amelyek még megválaszolatlanok. Sokak számára az ima ereje és a hit személyes, mindennapi tapasztalás, mély meggyőződés, mely túlmutat minden statisztikán.

Te hiszel az ima általi gyógyulásban?
Forrás: filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: hatásmechanizmus, megválaszolatlan, statisztikailag, befolyásolhatja, elengedhetetlen, véletlenszerűen, kontrollcsoport, befolyásolható, beleszólhatunk, fenntartásához, rendetlenséget, világegyetemet, hasztalanságát, tanulmányokkal, megváltoztatni, filantropikum, orvostudomány, legegyszerűbb, complementary, pszichológiai, gyógyulásukat, felépülésüket, gondolatokkal, meghatározott, cukorbetegség, összegyűjtött, megismételték, hatékonyságát, vizsgálatában, egészségünket, megvizsgálta, kiválasztott, egyértelműen, statisztikán, befolyásolni, tudományágak, tudomány szerint, egyik leggyakoribb, témával kapcsolatban, különböző tudományágak, ima-kutatással kapcsolatban, pszichológia jelenlegi, olyan erőforrás, lelki egészség, pozitív kilátásokat, élni akarást, 2008-as tanulmány, protestáns iskolák, gyakoribb imádkozás, test betegségei, kiválasztott páciensek, távolban lévő, Ilyés Zsolt, Centra Állami Kórház, Complementary Medicine, Randolph Byrd, Francisco-i Kórház Intenzív, Leonard Leibovici, George Burnap, Univerzális Erő,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Próbálj meg ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Erdőn  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Radikális szeretet  Erdőn  A másik dolog,  Rátalálsz  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Kerüld el az evangélium örömén...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  Garai Gábor - Takarítás  Gonosz démon-álarc  Kaffka_Margit  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Albert Einsteinről  Ágai Ágnes – Csendélet  Csak a fogyatkozás látható  Bounty krémes  Reggel van  Boldog születésnapot a ma ünne...  Bertolt Brecht -től idézet  Png cica  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A másik dolog,  A jó emberek mindig szépek mar...  Png nő  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png kutya  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Png nő  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png nő  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einsteinről  Éretlen vers  Facebookon kaptam Annuska bar...  A kételkedés kezelése  Png cica  Hazára minden embernek szükség...  Makszim Gorkij gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Reggel van  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png kislány  Facebookon kaptam  Tavaszi kép 
Bejegyzés Címkék
tudomány szerint, egyik leggyakoribb, témával kapcsolatban, különböző tudományágak, ima-kutatással kapcsolatban, pszichológia jelenlegi, olyan erőforrás, lelki egészség, pozitív kilátásokat, élni akarást, 2008-as tanulmány, protestáns iskolák, gyakoribb imádkozás, test betegségei, kiválasztott páciensek, távolban lévő, szerzők hozzáfűzték, gyógyítást akarja, elküldött szándék, egyikben keresztény, japán spirituális, egyik csoportért, másik csoport, kísérletet több, eredmények kiértékelése, kérdésre hogy, nevek alapján, egyik csoport, imát utólagosan, elhalálozási arány, orvostudomány újabb, elhalálozás esetén, gyógyulás elősegíthető, egész világegyetemet, rend kedvéért, emberi jóért, megrögzött ateista, tudomány korlátain, hatásmechanizmus, megválaszolatlan, statisztikailag, befolyásolhatja, elengedhetetlen, véletlenszerűen, kontrollcsoport, befolyásolható, beleszólhatunk, fenntartásához, rendetlenséget, világegyetemet, hasztalanságát, tanulmányokkal, megváltoztatni, filantropikum, orvostudomány, legegyszerűbb, complementary, pszichológiai, gyógyulásukat, felépülésüket, gondolatokkal, meghatározott, cukorbetegség, összegyűjtött, megismételték, hatékonyságát, vizsgálatában, egészségünket, megvizsgálta, kiválasztott, egyértelműen, statisztikán, befolyásolni, tudományágak, elhalálozási, gyógyíthatók, bizonyította, vizsgálattal, kapcsolatban, gyakoriságát, gyógyulásban, leggyakoribb, statisztikai, függvényében, kiértékelése, szignifikáns, szkeptikusak, egészségügyi, keresztények, összefüggést, elősegíthető, tartózkodtak, elektromosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.