Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Birs - fedezzük fel újra!
  2017-11-06 23:15:29, hétfő
 
   
  Birs - fedezzük fel újra!

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Birsalma és birskörte

A tudományos név - Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik. Hittétek volna, hogy a birsalma a rózsafélék családjába tartozik? Igen, ahogy a barack, a meggy és a körte is.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötét-rózsaszínes lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.





Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül

Hol és hogyan terem?

A birs a meleg éghajlatot kedveli, azt mondják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.
Mit tartalmaz?

Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset.

A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő. Első leírása Henri Braconnot nevéhez fűződik. Az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja, por alakban is kapható.




A birsből készült kompót húsokhoz is nagyon finom

A gyógyító birs

A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ráadásul fogyó holdnál.





Hosszú ideig eltarthatjuk a birset hűvös, száraz helyen

Birses ételek és praktikák

Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fahéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl vagy a vaníliafagyi.

Vigyázat, a birs kicsumázása embert próbáló feladat, óvatosan, nagyon éles késsel csináljuk, vagy csináltassuk férfiemberrel. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig igyuk meg.

Párolt zöldségek közé is keverhetjük héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel bolondítják meg.





Vörösborban főzve, friss sajttal tálalva is isteni

Főzhetünk belőle kompótot szegfűszeggel, cukorral, citrommal vagy birsalmalevest ugyanígy - turmixolva. A birskocsonya és birslekvár is nagyon finom. A birsalmasajt nagyon sokáig eláll, süteményekbe is kiváló. A katalánok a birsalmasajtot manchego sajttal fogyasztják desszertként.

A manchego sajt félkemény vagy kemény, aranysárga juhsajt, mely Spanyolország La Mancha régiójának különlegessége. La Mancha száraz és kietlen vidék, mely világhírét Cervantesnek és az ő Don Quijotéjának köszönhet. Innen származik Pedro Almodóvar filmrendező is.




Hosszú ideig eltarthatjuk a birset hűvös, száraz helyen

SB Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: konstantinápolyi, termőterületein, lakásillatosító, napraforgómagot, örményországban, birskörtvélynek, birsalmasajtot, gyomorrontását, különlegessége, pektintartalma, élelmiszeripar, birsalmalevest, térfogatnövelő, méreganyagokat, spanyolország, szegfűszeggel, férfiemberrel, háziasszonyok, termékenységi, illatosításra, szeptemberben, birsalmasajt, birskocsonya, büdösalmának, legismertebb, süteményekbe, fájdalmakban, elképesztően, fantasztikus, mitológiában, vaníliafagyi, csináltassuk, eltarthatjuk, ízesíthetjük, cervantesnek, quijotéjának, szekrény tetején, modern háziasszonyok, köznyelv büdösalmának, rózsafélék családjába, gyümölcs sötét-rózsaszínes, birs olajos, birs hűvös, aromája érvényesül, meleg éghajlatot, szőlő megterem, négy-hat méteresre, gyümölcs szeptemberben, világon mintegy, magházában található, olyan vegyület, élelmiszeripar zselésítő, Cydonia Oblonga, Henri Braconnot, Sancho Panza, Spanyolország La Mancha, Pedro Almodóvar,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Julian Brass gondolata  Lóhere  Egy maradéktalanul uralt világ  Szabolcska Mihály – Ákác...  Erdőn  Nagyi telefonál  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png rózsa csokor  Fekete István - Akác  Neked tudnod kell  A kételkedés kezelése  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bounty krémes  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Fekete-erdő desszert  Adakozás  Nagyi telefonál  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Akik bántanak téged  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Idő  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A sors  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  Kaffka_Margit  Png telefon  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyi telefonál  Png kutya  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Sokan azt tartják  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét  Fekete-erdő desszert  Gonosz démon-álarc  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Próbálj meg ...  Png virág  Adakozás  Fehér virág  Paul David Tripp Április 19  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szekrény tetején, modern háziasszonyok, köznyelv büdösalmának, rózsafélék családjába, gyümölcs sötét-rózsaszínes, birs olajos, birs hűvös, aromája érvényesül, meleg éghajlatot, szőlő megterem, négy-hat méteresre, gyümölcs szeptemberben, világon mintegy, magházában található, olyan vegyület, élelmiszeripar zselésítő, birsből készült, gyógyító birs, birs pektintartalma, birs levéből, birs emésztési, birs termékenységi, görög mitológiában, régi cigány, terhes lánynak, birset hűvös, megsült birsek, friss tejszín, birs kicsumázása, közepénél elakadunk, töltött káposztát, birsalmasajt nagyon, birsalmasajtot manchego, manchego sajt, konstantinápolyi, termőterületein, lakásillatosító, napraforgómagot, örményországban, birskörtvélynek, birsalmasajtot, gyomorrontását, különlegessége, pektintartalma, élelmiszeripar, birsalmalevest, térfogatnövelő, méreganyagokat, spanyolország, szegfűszeggel, férfiemberrel, háziasszonyok, termékenységi, illatosításra, szeptemberben, birsalmasajt, birskocsonya, büdösalmának, legismertebb, süteményekbe, fájdalmakban, elképesztően, fantasztikus, mitológiában, vaníliafagyi, csináltassuk, eltarthatjuk, ízesíthetjük, cervantesnek, quijotéjának, desszertként, kicsumázása, szerencsére, szezámmagot, barnacukros, rózsaszínes, szüretelnek, bolondítják, keverhetjük, decemberben, novemberben, nagyanyáink, fogyasztják, hagyományok, használható, készítettek, cukorfüggők, vörösborban, filmrendező, sötétzöldek, sejtfalából, mindmegette, hinthetünk, turmixolva, rózsafélék, mazsolával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2177
  • e Hét: 4391
  • e Hónap: 18296
  • e Év: 148003
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.