Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezért jó a zöldségek és gyümölcsök héját is fogyasztani
  2014-08-01 05:24:44, péntek
 
   
 



Az emberiség egy év alatt a világon megtermelt élelmiszer egyharmadát elpazarolja, ezzel pedig az élelmiszer előállításánál felhasznált energia is kárba megy. Sok esetben előfordul, hogy olyan hulladéknak gondolt élelmiszert is eldobunk, ami valójában nem az.

Ezek közé tartozik a zöldségek és a gyümölcsök héja, amelyek sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak fitokemikáliát, mint például a karotinoidok. A fitokemikáliák olyan növényekben található vegyületek, amelyek az adott élelmiszerben speciális védőhatást fejtenek ki. Továbbá a gyümölcs- és zöldséghaj számos antioxidánst is tartalmaz.

A gyümölcs és a zöldség felhasználása során kétféle hulladék szokott termelődni: szilárd és folyékony. Az alábbiakban olyan élelmiszerről lesz szó röviden, amelyek héját érdemes felhasználni.

Burgonya és sárgarépa: ezekben a zöldségekben található rengeteg C-vitamin és kálium sokkal jobban megmarad, ha a héjukkal együtt fogyasztjuk. A héj ugyanakkor jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz.

Brokkoli: a szuper élelmiszerként számon tartott brokkolinak a szára és a levele is fogyasztható, és ajánlott is, mivel tele van antioxidánsokkal és rostokkal. A legtöbb szupermarketben a levelek nem is állnak rendelkezésünkre, ezért próbáljuk kertben termeszteni a zöldséget. A brokkoli szára és levele ugyanakkor jelentős mennyiségű karotinoidot, valamint A- és C-vitamint tartalmaz.

Dinnye: szinte minden dinnyehéj tartalmaz citrullint, az aminosavnak egyik fajtáját, amely javítja a vérkeringést

Sütőtök: ha csak a húsát fogyasztjuk el ennek az élelmiszernek, számos fontos antioxidánst, fitonutrienst és rostot vonunk meg magunktól. Juharszirup és egy csipet tengeri só hozzáadásával még ízletesebb lehet a héjával együtt fogyasztott sütőtök.

Hagyma: a hagymahéj gazdag kvercetinben, ami az egyik legfontosabb flavonoid, és csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. E mellett gyulladáscsökkentő hatása van, és szabályozza a hisztamin termelést. Fogyasztás előtt ezért csak a legkülső réteget távolítsuk el.

Ananász: az ananász magháza nem annyira vonzó, mint húsos része, de a mi érdekünk, hogy ebből a keményebb, kevésbé édes részéből is fogyasszunk, hisz a magvak rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Nyersen fogyasztva, mondjuk egy turmix formájában a legjobb.

Narancs és citrom: a citrusfélék héjai valóságos vitamin erőművek, és nagy mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat. A citrom- és narancshéj enyhíti a gyomorégést és az emésztési zavarokat, segítenek megelőzni a légúti fertőzéseket, és erősítik az immunrendszert. A belőlük készült kivonatot antibakteriális tisztítószerként is lehet használni, de rovarok ellen is alkalmazható, valamint a fogakat is fehérítik.

Zeller: a zeller levele ötször több magnéziumot és kalciumot tartalmaz, mint a szára. E mellett C-vitamin és fenol is található benne, ami segít a rák elleni küzdelemben, jótékony hatással van a szívbetegségekre, és lassítja az öregedést.

Fehérrépa: a fehérrépa szára ugyanolyan mértékben fogyasztható, mint a levele, hisz számos antioxidánst, valamint fenolos vegyületet tartalmaz.
Forrás: filantropikum
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: tisztítószerként, szívbetegségekre, antioxidánsokkal, rendelkezésünkre, szupermarketben, antibakteriális, élelmiszerként, fitokemikáliát, előállításánál, kialakulásának, fitokemikáliák, megbetegedések, immunrendszert, élelmiszerről, felhasználása, élelmiszerben, hozzáadásával, filantropikum, flavonoidokat, fitonutrienst, élelmiszernek, karotinoidok, antioxidánst, tartalmaznak, mennyiségben, alkalmazható, zöldségekben, karotinoidot, kvercetinben, fertőzéseket, legfontosabb, fogyasztható, vérkeringést, felhasználni, élelmiszert, brokkolinak, világon megtermelt, élelmiszer előállításánál, gyümölcsök héja, fitokemikáliák olyan, adott élelmiszerben, zöldség felhasználása, alábbiakban olyan, zöldségekben található, héjukkal együtt, szuper élelmiszerként, legtöbb szupermarketben, brokkoli szára, aminosavnak egyik, húsát fogyasztjuk, csipet tengeri, héjával együtt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Szép estét  Bornyi Veronika haiku verse  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Megígért békesség  Baranyi Ferenc - N i n c s  Hamvas Béla  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Alvó cica  Paul David Tripp Április 12  Kertem  Töröld le  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Ott van  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Latinovits Zoltán tollából  Tavaszi este  A felvilágosodás...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  A pitypang legendája  Erdei gyöngyvirág  Magyar költészet napja  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Borzasztó  Azért kaptad  Egy tavasz  Otthon  Szép estét  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Egy gondolat  Szép estét  Dóró Sándor: Embernek maradni  Anyák napjára  Szép estét  Szép estét  Jó éjszakát  40 felett  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Tanácsok egy pszichológustól  Emlékezz  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Szép estét  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  képre írva  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Magyar költészet napja  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Walter Chrysler mondta  Sík Sándor - Ha jő a perc  Vidámság  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van 
Bejegyzés Címkék
világon megtermelt, élelmiszer előállításánál, gyümölcsök héja, fitokemikáliák olyan, adott élelmiszerben, zöldség felhasználása, alábbiakban olyan, zöldségekben található, héjukkal együtt, szuper élelmiszerként, legtöbb szupermarketben, brokkoli szára, aminosavnak egyik, húsát fogyasztjuk, csipet tengeri, héjával együtt, hagymahéj gazdag, egyik legfontosabb, szív-érrendszeri megbetegedések, hisztamin termelést, legkülső réteget, ananász magháza, magvak rengeteg, turmix formájában, citrusfélék héjai, emésztési zavarokat, légúti fertőzéseket, belőlük készült, zeller levele, fehérrépa szára, tisztítószerként, szívbetegségekre, antioxidánsokkal, rendelkezésünkre, szupermarketben, antibakteriális, élelmiszerként, fitokemikáliát, előállításánál, kialakulásának, fitokemikáliák, megbetegedések, immunrendszert, élelmiszerről, felhasználása, élelmiszerben, hozzáadásával, filantropikum, flavonoidokat, fitonutrienst, élelmiszernek, karotinoidok, antioxidánst, tartalmaznak, mennyiségben, alkalmazható, zöldségekben, karotinoidot, kvercetinben, fertőzéseket, legfontosabb, fogyasztható, vérkeringést, felhasználni, élelmiszert, brokkolinak, juharszirup, növényekben, magnéziumot, szabályozza, hulladéknak, érrendszeri, felhasznált, termeszteni, aminosavnak, egyharmadát, elpazarolja, gyomorégést, fogyasztjuk, fogyasszunk, citrusfélék, alábbiakban, küzdelemben, fogyasztott, termelődni, zöldséghaj, ugyanolyan, mennyiségű, tápanyagot, élelmiszer, fogyasztva, ugyanakkor, vegyületek, vegyületet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 14674
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 233124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.