Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar...
  2017-12-23 23:56:04, szombat
 
   
  Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar halászlé

A magyar konyha nélkülözhetetlen fogása a halászlé, és bár elkészítési módja tájegységenként eltérő, közös jellemzője, hogy nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Halászlé körkép Bajától Szegedig!

Az ünnep elmaradhatatlan levese: a halászlé

Számtalan statisztika bizonyítja, hogy mi, magyarok nem eszünk elég halat. Kivéve szenteste. Ilyenkor az is halászlével ünnepel, aki egyébként se a levest, se a halat nem kedveli, de vannak hagyományaink, s mi bölcsen ragaszkodunk hozzájuk.

A halászlé nem tartozik a legbonyolultabb ételek közé, de egy tisztességes hallé elkészítése sok időt és energiát vehet igénybe, attól függően, hogy milyen alapanyagokból és milyen módon, milyen tájegységnek megfelelően készítjük el.






Márpedig a magyar halászlének számtalan változata létezik, ezek közül a legismertebbek:

DUNAI HALÁSZLÉ

A dunai halászlé legtöbbször pontyból, sok vöröshagymával, házi pirospaprikával készül és tészta is kerül bele. Ha dunai halászlevet készítünk, akkor nem is kell passzírozni, a leves sűrűségét, tartalmát nem az összepasszírozott hal, hanem a sok hagyma és a nagyobb mennyiségű pirospaprika adja meg. Cseresznyepaprikával könnyedén karakteressé, kissé pikánssá tehetjük a levest. Ha pedig aldunai halászlevet szeretnénk készíteni, akkor a levest sok-sok zöldséggel főzzük és a végén kicsit habarjuk is be.






Paksi halászlé

A paksi halászléhez tálaláskor egy kevés kifőtt hosszú metéltet vagy más tésztát kell adnunk, ugyanis a tradicionális paksi és dunakömlődi halászlé kizárólag tésztával adható. Az oka pedig nem más, mint az egykori vízimolnárok leleményessége, akik gyúrt tésztát is tettek a járandóságuk mellett napi egy fogásra jogosult molnárlegények levesébe, hogy biztosan jól lakjanak vele. A Dunakömlőn készített halászlé specialitása, hogy - a paksival ellentétben - paradicsom is kerül bele.

Bajai halászlé

A bajai halászlébe - a tiszaival azonos módon - sokféle hal juthat szerephez. Az elengedhetetlen, a leves haltartalmának jelentős részét adó ponty mellett kerül bele törpeharcsa, csuka vagy épp keszeg is. Tartalma mellett a készítés módja is más: a halat először besózzuk, majd egy órával később nekiállunk a leves elkészítésének. Az édes-nemes paprika mellett azonban egy kis csípősség is rejlik a bajai halászlébe, amit erős pirospaprikával, egy kis hegyes zöldpaprikával és némi cseresznyepaprikával adhatunk meg ennek az ételnek. A bajai halászlébe kerülhet még haltej és ikra, valamint hosszú metélttel vagy gyufatésztával is gazdagítható.






Tiszai halászlé

A tiszai halászlé , a dunaihoz hasonlóan passzírozás nélkül készül, sok-sok hagymával és nem kevés hallal. A dunaival ellentétben itt többféle hal is szóba jöhet. Vízvári Mariska híres szakácskönyvében szereplő Szegedi halászlé receptje is ilyen, nem csak ponty, hanem harcsa, kecsege, tükörponty is szerepel benne, na meg egy darab tokhal. Ezen kívül ikra, sok-sok vöröshagyma és nem kevés szegedi paprika kell bele, majd mielőtt elkészül, csipetkét, szögödiesen csipkedettet kell beleszaggatni.






Balatoni halászlé

A balatoni halászléhez egykoron nem csak a balatoni halakat, hanem a Balaton vizét is felhasználták. A tiszai halászlére erősen emlékeztető balatoni halleves sűrítéséhez sokszor használnak - a korábban felsorolt alapanyagok mellett - krumplit is.

Wessely Márta Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Címkék: szakácskönyvében, nélkülözhetetlen, pirospaprikával, legbonyolultabb, elmaradhatatlan, elengedhetetlen, tájegységenként, leleményessége, alapanyagokból, vöröshagymával, legismertebbek, molnárlegények, zöldpaprikával, kihagyhatatlan, elkészítésének, gyufatésztával, haltartalmának, hagyományaink, tradicionális, beleszaggatni, felhasználták, tisztességes, ragaszkodunk, tájegységnek, csipkedettet, karakteressé, vízimolnárok, pirospaprika, specialitása, gazdagítható, járandóságuk, legtöbbször, szögödiesen, ellentétben, alapanyagok, halászlével, magyar konyha, ünnepi asztalról, ünnep elmaradhatatlan, legbonyolultabb ételek, tisztességes hallé, magyar halászlének, dunai halászlé, leves sűrűségét, nagyobb mennyiségű, levest sok-sok, végén kicsit, paksi halászléhez, kevés kifőtt, tradicionális paksi, egykori vízimolnárok, járandóságuk mellett, Bajától Szegedig, DUNAI HALÁSZLÉ, Vízvári Mariska, Wessely Márta Alapételek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Egy tavasz  Anyámról való emlékek  Spenót fasírttal  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Emlékezz  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Jó éjszakát  Ma van a magyar költészet napj...  A pitypang legendája  Tavaszi este  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul David Tripp Április 13  Robert Merle tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Müller Péter tollából  Sorsunk miatt...  Magyar költészet napja  Paul David Tripp Április 12  képre írva  A sorsod  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  József Attila - Kopogtatás nél...  Csend  A pitypang legendája  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember emlékekből áll  Jan Twardowski - Siessünk  Különleges  Kertem  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Szívek  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  ajándék, mellyel meglepem  Esterházy Péterre emlékezünk  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Bársony székben  Sorsunk miatt...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Csend  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal... 
Bejegyzés Címkék
magyar konyha, ünnepi asztalról, ünnep elmaradhatatlan, legbonyolultabb ételek, tisztességes hallé, magyar halászlének, dunai halászlé, leves sűrűségét, nagyobb mennyiségű, levest sok-sok, végén kicsit, paksi halászléhez, kevés kifőtt, tradicionális paksi, egykori vízimolnárok, járandóságuk mellett, fogásra jogosult, paksival ellentétben, bajai halászlébe, tiszaival azonos, leves haltartalmának, készítés módja, halat először, órával később, leves elkészítésének, édes-nemes paprika, tiszai halászlé, dunaihoz hasonlóan, dunaival ellentétben, darab tokhal, balatoni halászléhez, balatoni halakat, tiszai halászlére, korábban felsorolt, szakácskönyvében, nélkülözhetetlen, pirospaprikával, legbonyolultabb, elmaradhatatlan, elengedhetetlen, tájegységenként, leleményessége, alapanyagokból, vöröshagymával, legismertebbek, molnárlegények, zöldpaprikával, kihagyhatatlan, elkészítésének, gyufatésztával, haltartalmának, hagyományaink, tradicionális, beleszaggatni, felhasználták, tisztességes, ragaszkodunk, tájegységnek, csipkedettet, karakteressé, vízimolnárok, pirospaprika, specialitása, gazdagítható, járandóságuk, legtöbbször, szögödiesen, ellentétben, alapanyagok, halászlével, halászlevet, halászlének, sűrítéséhez, emlékeztető, törpeharcsa, elkészítése, halászléhez, megfelelően, passzírozni, vöröshagyma, elkészítési, statisztika, passzírozás, leghíresebb, dunakömlődi, mindmegette, karácsonyi, tálaláskor, halászlébe, hiányozhat, halászlére, dunakömlőn, mennyiségű, jellemzője, szeretnénk, tükörponty, paradicsom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 5659
  • e Hónap: 10697
  • e Év: 140404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.