Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hippi világképe
  2009-06-30 18:24:11, kedd
 
   
  S. Miklósnak és S. Gergelynek

Kozmosz Könyvek
Egyetemi Nyomda 1985.
Felelős vezető: Sümeghy Zoltán
(Ezt a könyvet 1995-ben kezdték ismételni, mely folyamatosan történt az ötvenes évektől tisztuló beat-hippi-punkrációsoknál, az egészségügy és szociális hálózat változtatásával.)


A hippifilozófiát fogalmilag nem lehet meghatározni. Ezt a filozófiát maga védi ki ellene szóló, nyilvánvaló érveket azzal, hogy nem óhajt elmélet, ideológia lenne (sőt minden ilyesmit elszántan tagad), pusztán önmaga gyakorlatát kínálja a bármilyen fogalmak helyett. A távoli, magyar szemlélő a hippi világképből először az eszme tagadásokra, elhatárolódásokra figyelhet fel.

Ez az elutasítás szinte parttalan: minden tételes nemzetrendszerre érvényes. A hippik nem követik a beatnikek ekletikus befogadását, akik ellentétes gondolatokból is gátlástalanul hasznosították a nekik tetsző filolófiát és társadalmomtudományt hárítja el, de lemond az új baloldal vezérideológiáiról is. Sartre, szervezetet társadalom közegében, az elfogadott kommunikáció szabályai szerint közvetííti fogalmait.

A tételes világkép a hippiknek utálatos. Mi eredményez méggis hippiideológiát? Két, egymástól igen távoli, de a hippivilágban otthonosan összebékülő gondolatrendszer, pontosabban, e rendszerek önkényesen aláértelmezett elemei.

Az egyik keleti filozófiák - a Zen-buddhizmus, az ősi, modernizált indiiai tanok - minden korábbinál magasabb hulláma. A hippik esetében nemcsak a magányos szemlélődés megnyugtató bölcseleteként, hanem sokkal inkább az önjavítás, az énfeladás, a másokkal való zavartalan együttélés gondolati háttereként. Szorosan ide tartozik a kábítószerek - a hippivilág leginkább az LSD - folyamatos használata és a kábítószer-fogyasztás "megideologizálása". A különféle drogok, a "fű", meg a "sav" nem pusztán élvezeti narkotikumok, a szeretettransz elérésének kívánatos és szükséges lépcsőfokai.

Néhány jellegzetes vélekedés.

Maggie Gaskin huszonkét éves hippilányt kérdezi Leonard Wolf:
"L.W.: Mi olyan nagyszerű abban a "feldobódásban", amit a methedrin vált ki?
Maggie: Csodálatos! Olyan ragyogó, boldog dolog az egész! Mikor szedni kezdi az ember és a feje oké, akkor igazán gyönyörű. Olyan boldog érzés, hogy egyszerűen elsírom magam, pedig semmi okom sincs rá, de a kisugárzások olyan borzongatóak.
L.W.: Mit értesz kisugárzásokon?
Maggie: A kisugárzásokat. Ez nem metafora. Mindenkiből más-más szinten jönnek a kisugárzások. Színek, hangok, meg ilyenek. Néha aurákat is lát az ember...
L.W.: Mit értesz aurákon?
Maggie: Ez egy szín valaki körül, kiemeli a vonásait, vagy a teste körül, vagy az arcának valamelyik része körül jelenik meg. Az első alkalommal, amikor bennem volt a sav, csodálatos smaragdzöld volt az alapszín mindvégig.
L.W.: Végzel-e gyakorlatokat, hogy eljuss ebbe az állapotba?
Maggie: Csak most fogok neki. Úgy érzem ugyanis, hogy a savval fejest ugrottam a dolgokba és még nem voltam teljesen felkészülve. Most azonban szükségem van rá, mert a sav segíti, hogy ráébredjek, Isten mindannyiunkban ott lakozik, de nem mindannyian ébredünk rá erre. És ez az, amiről az önmegvalósítás szól. Azt jelenti, hogy felismerjük: Isten egy darabkája vagyunk és ha az ember tudatosan Isten egy darabkája, akkor világos, hogy kontaktusba és összhangba tud kerülni Isten többi darabkájával is....

Sandra Butler huszonöt éves hippilány mondja Leonard Wolf magtefonjába:
"Beszedtem egy csomó LSD-t. Már szedtem egy ideje az adagot és az lett a vége, hogy meztelenül rohangáltam a műúton és teljesen lerobbantam. Anyámnak kellett eljönnie és hazavinnie. Az ember egy csomó gyönyöer dolgot egyetlen nap alatt is meg tud tanulni, egyetlen savutazáson. Csináltad ezt valaha is: levetni a ruhát az erdőben sétálni? Mikor egyedül vagyok az erdőben, az más, mint ha a többiekkel járnám a természetet. Egy új világ. Elég merész voltam akkoriban, hogy a szememmel kísérleteztem. Hallottam azokat a gyönyörű hangokat, mintha csak minden suttogta volna, hogy vegyem le a ruhám. Így hát levetkőztem és teljesen egyedül voltam, de azért éreztem, hogy a társadalom ott van az oldalvonalon. Úgy éreztem, mintha a fákkal kellene szeretkeznem, de egész idő alatt tudatában voltam a társadalomnak. És elhatároztam, hogy megszabadulok tőle...

Eszünk ágában sincs moralizálni a kábítószerkultuszt a hippimozgalom szembeötlően dekadens tüneteként említeni. De ténykérdés, hogy az LSD folyamatos fogyasztása (legalábbis a fogyasztók jelentékeny hányadára) veszélyes. A tartós hallucinogén állapot előbb tudati, majd fiziológiai károsodást okoz. William S, Burroughs, a neves regényíreó, igazán belülálló ahhoz, hogy véleményét hitelesnek fogadjuk el. Akadémia: dekondicionálás című tanulmányában így ír:

"Az erős hallucinogének: az LSD, a meszkalin, apsylocibin, a dm-N, a bannisteria caapi sokkal veszélyesebbek, semmint apostolaik beismerik. A LSD gyakran kóros rémülettel jár és már egy normális adag is okozott halált. Emlékszem, mikor egyszer Putumayóban utazgattam és egy hétig lázasan feküdtem egy Macoa nevű városkában, elmesélték nekem egy kaliforniai fiatalember történetét, aki ha jól emlékszem, diák volt és hitt a telepátiában. Lorcát olvasott és a "lélekbore"ral, a bannisteria csapival akart kísérletezni, amit a helybeli indiánok "yage"-nak hívnak és a berujo össze is kotyvasztotta főzetét, akkora adagot, amekkorát maga szokott bevenni, aki negyvenéves volt már és átnyújtotta a szerencsétlen utazónak: az pedig egyetlen iszonyú, fájdalmas sikolyt hallatott és berohant az őserdőbe. Egy kis tisztáson találtak rá, ahol görcsökben fetrengett haldokolva. A brujo ellen nem emeltek vádat, hiszen a városi ember csak azt kapta, amit kért. A gonosz vénember néhány évvel később engem is megmérgezett. Ám én emlékezve elődöm sorsára, elláttam magam hat nembutálkapszulával és húsz kodeintablettával és valószínűleg csak elővigyázatosságomnak köszönhetem, hogy még élek. Még így is órákig feküdtem kínba és rettegésbe merevedve a brujo kunyhója előtt. A különböző emberek számára elviselhető adagok nagysága erősen változik és a brujo napi adagja, amitől ő csak erőre kap, könnyen halálos lehet egy kezdő esetében. Ezek a szerek a változó nagyságú adagoktól eltekintve is nagyon különböző reakciókat váltanak ki az emberekből és ami az egyiknek biztonságos adag, veszedelmes lehet a másiknak. Az LSD folyamatos élvezete egyes esetekben őrjítő, kóros jóindulathoz vezethet, a veterán LSD-s belemosolyog az ember arcába és elfogadva olvassa arcodon gondolataidat. Mindezek a szerek tagadhatatlanul veszélyesek lehetnek és szánalmas testi és lelki állapotba juttathatják az élvezőjüket."

Tegyük ehhez hozzá, hogy az LSD-kultusz legfőbb teoritikusát, Timothy Leary mestert nemcsak a burzsoá állam osztályelnyomása juttatta börtönbe, hanem az a kétségtelen tény, hogy pszichodelikus kísérletei számos fiatalkorú megbetegedését, sikertelen és sikeres öngyilkosságát, halálát okozták. Gondolatmenetünk szempontjából az egészségügyi érveknél nem kevésbé fontos, hogy a hippiközösség, a csoporttagok közérzete szüntelenül mesterséges: művi úton, a természetes emberi állapot folytonos meghamisításával, túlcsigázásával teremtődik meg. Közel-kelet-európai szemmel nézve némiképp kiábrándító, hogy a hippik közösségi gondolkodásának és létezés-formájának a sav kell, hogy legyen az egyik fontos szabványazonosítója.

A keleti filozófiákkal társult pszichedelikus kultúra mellett kevésbé tudatosan érvényesül, de szövegelemzéssel lépten-nyomon felderíthető: a hippimanifesztumokban korunk ügyeletes diadala, a "kommunizmus gyermekbetegségének" tartó vírusa: a régi-új baloldali anarchizmus. Proudhont és Bakunyint együtt idézik Marx-szal. Sorelt Leninnel, Cohn- Benditet Castróval és Gueravával. Ebből az elegyes, ösztönös anarchista látomásból következik minden társadalmi szerkezetnek, mint intézményesült, az emberi szabadságot és az emberi önmegvalósítást gátló, személytelen totalitásnak az elutasítása: szervezett gazdasági folyamatok,az áruelemzés, árucsere, árufogyasztás utálata, s leginkább az állam, az államiság intézményének, a döntési és végrehajtási szerveknek a gyűlölete.

 
 
0 komment , kategória:  Beat, Hippi, Punk, Rock  
Címkék: gondolatmenetünk, nemzetrendszerre, meghamisításával, szövegelemzéssel, osztályelnyomása, gondolatrendszer, hippifilozófiát, változtatásával, tagadhatatlanul, mindannyiunkban, túlcsigázásával, dekondicionálás, hippiideológiát, önmegvalósítást, punkrációsoknál, gondolkodásának, aláértelmezett, szeretettransz, veszélyesebbek, pszichedelikus, kisugárzásokon, intézményesült, bölcseleteként, önmegvalósítás, hasznosították, öngyilkosságát, megbetegedését, hallucinogének, pszichodelikus, kisugárzásokat, hippiközösség, tanulmányában, filozófiákkal, feldobódásban, szempontjából, társadalomnak, könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, hippifilozófiát fogalmilag, filozófiát maga, bármilyen fogalmak, hippi világképből, eszme tagadásokra, elutasítás szinte, beatnikek ekletikus, nekik tetsző, elfogadott kommunikáció, tételes világkép, hippiknek utálatos, hippivilágban otthonosan, egyik keleti, hippik esetében, Kozmosz Könyvek, Egyetemi Nyomda, Sümeghy Zoltán, Maggie Gaskin, Leonard Wolf, Sandra Butler, William, Timothy Leary, Sorelt Leninnel, Cohn- Benditet Castróval,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Somlyó Zoltán - Orgonával  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Egy barátság története  Horváth Szilvia tollából  A pitypang legendája  Emlékezz  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimn...  József Attila - Kopogtatás nél...  Szabó T. Anna - Pitypang  Az ember emlékekből áll  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  A sorsod  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Zilahy Lajos mondta  A pitypang legendája  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jázmin  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Egy gondolat  Jó éjszakát  IGEN így  Mindig lesz olyan  Egyszerű  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Baranyi Ferenc - N i n c s  Martin Buber, A haszidim meséi  Jó nap volt  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Robert Merle tollából  Isten hűségének mértéke  A felvilágosodás...  Anyámról való emlékek  Isten hűségének mértéke  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Bársony székben  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  Egy gondolat  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Tanácsok egy pszichológustól  Vidámság  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sorsunk miatt...  Az ember emlékekből áll  A hagyma antibakteriális hatás...  A Magyar Költészet napja alkal...  Azért kaptad  Töröld le  Müller Péter tollából 
Bejegyzés Címkék
könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, hippifilozófiát fogalmilag, filozófiát maga, bármilyen fogalmak, hippi világképből, eszme tagadásokra, elutasítás szinte, beatnikek ekletikus, nekik tetsző, elfogadott kommunikáció, tételes világkép, hippiknek utálatos, hippivilágban otthonosan, egyik keleti, hippik esetében, magányos szemlélődés, másokkal való, hippivilág leginkább, különféle drogok, szeretettransz elérésének, methedrin vált, kisugárzások olyan, szín valaki, teste körül, arcának valamelyik, első alkalommal, alapszín mindvégig, savval fejest, önmegvalósítás szól, darabkája vagyunk, ember tudatosan, csomó LSD-t, csomó gyönyöer, erdőben sétálni, többiekkel járnám, szememmel kísérleteztem, gyönyörű hangokat, fákkal kellene, hippimozgalom szembeötlően, fogyasztók jelentékeny, tartós hallucinogén, neves regényíreó, erős hallucinogének, bannisteria caapi, normális adag, hétig lázasan, kaliforniai fiatalember, bannisteria csapival, helybeli indiánok, berujo össze, szerencsétlen utazónak, pedig egyetlen, brujo ellen, városi ember, gonosz vénember, brujo kunyhója, különböző emberek, brujo napi, kezdő esetében, változó nagyságú, egyiknek biztonságos, veterán LSD-s, ember arcába, szerek tagadhatatlanul, burzsoá állam, egészségügyi érveknél, csoporttagok közérzete, természetes emberi, hippik közösségi, egyik fontos, keleti filozófiákkal, régi-új baloldali, emberi szabadságot, emberi önmegvalósítást, államiság intézményének, gondolatmenetünk, nemzetrendszerre, meghamisításával, szövegelemzéssel, osztályelnyomása, gondolatrendszer, hippifilozófiát, változtatásával, tagadhatatlanul, mindannyiunkban, túlcsigázásával, dekondicionálás, hippiideológiát, önmegvalósítást, punkrációsoknál, gondolkodásának, aláértelmezett, szeretettransz, veszélyesebbek, pszichedelikus, kisugárzásokon, intézményesült, bölcseleteként, önmegvalósítás, hasznosították, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 501
  • e Hét: 2388
  • e Hónap: 4747
  • e Év: 57013
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.