Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Borzasztó üzlet Kóka 100 milli
  2008-07-15 22:57:22, kedd
 
  Borzasztó üzlet Kóka 100 milliárdos sikersztorija

* MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 07. 15., 07:27 | Frissítve: 15 órája

A MÁV Cargo Zrt. értékesítésénél nem érvényesült a tartós állami tulajdonra vonatkozó jogalkotói szándék. Az aláírt szerződés a MÁV Zrt. számára indokolatlan kötelezettségeket tartalmaz, a vevő által vállalt kötelezettségek aggályosak és több ponton célszerűtlenek a magyar államra nézve - egyebek mellett ez áll a számvevőszék MÁV-ról készített jelentésében (amely pdf-ben itt olvasható). A számvevőszék a vasúti közlekedés egészéről lesújtó véleményt mondott.

Az Állami Számvevőszék jelentése megállapítja: a vasúti teherfuvarozási üzletág értékesítése célszerűtlen és ellentmondásos volt. A MÁV Zrt. példája is igazolja, hogy a törvények egyfajta értelmezésével országgyűlési kontroll nélkül kiszervezhető leánytársaságokba egy állami társaság valamennyi tevékenysége.
A vagyon elmegy, az árát felélik

A számvevőszéki összegzés szerint ezt követően - ugyanilyen döntési mechanizmus alapján - az állami vagyont a társasági tulajdonlás hangsúlyozása mellett privatizálhatják, majd a befolyt bevételt az anyacég felélheti. Így a tartós állami tulajdon egy kiüresedett, vagyonát vesztett, funkció nélküli, gazdasági stratégiai jelentőségét tekintve érdektelenné vált céggé válik - hangsúlyozza az ÁSZ jelentése.

Az ÁSZ ellenőrzése rávilágít arra: napjainkban nincs Magyarországon egységes vasúti járműnyilvántartás és nem kötelező az uniós országokban bevezetett időszaki hatósági járművizsga, amelyek lehetővé tennék a hazai forgalomban részt vevő vasúti járművek azonosíthatóságát, valamint az országban használt vasúti járművek rendszeres és kötelező ellenőrzését.


Az ÁSZ harmadik alkalommal ellenőrizte részletesen a vasúti közlekedést, a legutóbbi ellenőrzés kiterjedt a források felhasználására, a szervezeti átalakításokra, a korszerűsítés megvalósítására, a vasúti mellékvonalakra vonatkozó döntésekre. A mostani vizsgálat a 2002-2007 közötti időszakra terjedt ki, az ellenőrzött időszakban a vasúti korszerűsítést több átfogó fejlesztési koncepció is érintette, amelyek közös jellemzője az volt, hogy azokat forrásokkal nem támasztották megfelelően alá.
A vasútfejlesztéssel nem foglalkoztak

A döntéseknél a vasútfejlesztés nem kapott megfelelő figyelmet. A közszolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos feladatok és kötelezettségek szerződésben való rögzítése elmaradt. A MÁV bonyolult szervezeti irányítása nem biztosítja a fejlesztési források átlátható és koncentrált felhasználását, nem hatékony a vasútfejlesztés finanszírozásának rendszere.

A MÁV Zrt. költségvetési finanszírozása az Rt.-vé alakulástól, azaz 1993. július 1-jétől 2007 végéig folyó áron 1.698 milliárd forintot tett ki, ebből beruházásra 294 milliárd forintot, működési támogatásra 957 milliárd forintot fordítottak, tőkejuttatás, hitelátvállalás, szanálás 405 milliárd forint volt. A MÁV Zrt. szervezetének átalakítását nehezítette, hogy 2002-2007 között az igazgatóságában 32 személy töltött be tisztséget, az igazgatóság összetétele 7 alkalommal módosult, részben a koncepcióváltások miatt.

Az időszak alatt 5 különböző Szervezeti és Működési Szabályzat határozta meg a társaság vezetői (igazgatói) körét, ahol 7-16 vezetői pozíciót mintegy 50 különböző személy, a vezérigazgatói posztot 4 személy látta el. A társaság vezetése 4 különböző stratégiai anyagot fogadott el különböző néven és különböző céllal.
Döntés megbízható adatok nélkül

A GKM mellékvonalakkal kapcsolatos döntés előkészítéseinél kockázatot jelentett, hogy a mellékvonalak költség- és eredményelemzés adatai nem megbízhatóak, nem készült hatástanulmány a térségek életének, gazdaságának hosszú távú fenntarthatóságára: a társadalmi egyeztetésre, az önkormányzati szándéknyilatkozatra rövid határidő állt rendelkezésre.

Az elmúlt évtizedek alatt a vasúti infrastruktúra műszaki állapota folyamatosan romlott. Az elhasználódás egyik alapvető oka, hogy a karbantartásra és a felújításokra, beruházásokra előirányzott források nem nyújtottak fedezetet a műszaki állapot szinten tartására sem. A személyforgalom területén a MÁV-nál valamennyi vontatási nemben csökkent a teljesítmény, összesen 4 százalékkal, a személyszállítási kínálatszűkítés eredményeként.

A GySEV Zrt. személyforgalma a dízelvontatás területén a vonalátvételek miatt megközelítőleg a kétszeresére, a villamos vontatásnál 76,2 százalékkal növekedett. Az áruforgalom területén valamennyi vontatási nemben növekedett a teljesítmény, a MÁV-nál 27,9 százalékkal, a GySEV-nél 41,6 százalékkal.

A vasúttársaságok 2002-2007 között a tervezett 636 milliárd forinttal szemben 377 milliárd forint ( 59,3 százaléknyi) fejlesztési forrást használtak fel. A források 24,9 százaléka (93,8 milliárd forint ) uniós támogatásból, 18,6 százaléka (70 milliárd forint) saját kockázatú, 19,8 százaléka (74,8 milliárd forint) állami kezességvállalás mellett felvett hitelből, 16,5 százaléka (62,3 milliárd forint) költségvetési forrásból (elsősorban tőkerendezésből), 10,3 százaléka (38,8 milliárd forint) egyéb forrásból, (például keretátvételből, vagyonhasznosításból) és 9,8 százaléka (37,3 milliárd forint) működési bevételből származott.
Kártérítés és büntetőügyek

A MÁV Zrt. ingatlangazdálkodását az ingatlanok és a felépítmények tulajdonjogi rendezésének hiánya, az áttekinthetetlen ingatlanvagyont terhelő korlátozások, az ingatlangazdálkodást érintő gyakori koncepció- és vezetőváltás jellemzi. Egy nyugati-pályaudvari ingatlan értékesítésnél a MÁV Zrt. hibájából a kizárt vevő 27 milliárd forint, az új vevő 17 milliárd forint kártérítési igényt jelentett be, említi példaként a jelentés.

A tulajdonosi felügyelet nem megfelelően működött. A MÁV Zrt.-nél a belső ellenőrzési szervezet feltárta a visszaéléseket, de érdemi intézkedés nem történt. A MÁV csoportnál az ellenőrzött témakörökben és időszakra vonatkozóan több hatósági eljárás volt, illetve van folyamatban, köztük büntető eljárások is - állapították meg a számvevők
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: privatizálhatják, mellékvonalakkal, előkészítéseinél, áttekinthetetlen, közszolgáltatási, kezességvállalás, vasútfejlesztés, ingatlanvagyont, személyforgalma, eredményelemzés, teherfuvarozási, keretátvételből, tőkerendezésből, felhasználására, vasúttársaságok, megvalósítására, személyforgalom, értékesítésénél, kínálatszűkítés, mellékvonalakra, kötelezettségek, igazgatóságában, hitelátvállalás, célszerűtlenek, felhasználását, korszerűsítést, ellentmondásos, tevékenységgel, átalakításokra, hatástanulmány, vonalátvételek, megközelítőleg, értelmezésével, visszaéléseket, finanszírozása, karbantartásra, tartós állami, aláírt szerződés, vevő által, magyar államra, számvevőszék MÁV-ról, vasúti közlekedés, vasúti teherfuvarozási, törvények egyfajta, állami társaság, vagyon elmegy, árát felélik, számvevőszéki összegzés, állami vagyont, társasági tulajdonlás, befolyt bevételt, anyacég felélheti, Cargo Zrt, Állami Számvevőszék, Működési Szabályzat, GySEV Zrt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy hatékony szolga  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Albert Einstein gondolata  Png kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Popper Péter szavai  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Egy maradéktalanul uralt világ  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Mi lenne ha  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png telefon  Nevem  Facebookon kaptam  Png ház  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  George Byron - Ahogy itt jár -...  Próbálj meg ...  Egy lelki imádság  Ágai Ágnes – Csendélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Sose bánj semmit  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Szívem tiéd  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Popper Péter szavai  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Annuska bar...  Éretlen vers  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Bertolt Brecht -től idézet  Adakozás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 20  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Reggel van  Png férfi  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Bertolt Brecht -től idézet  Radikális szeretet  képre írva  Mai harmónia kártyám  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Ágai Ágnes – Csendélet  Kellemes délutánt kívánok  Paul David Tripp Április 19  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hiányzik  Erdőn  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
tartós állami, aláírt szerződés, vevő által, magyar államra, számvevőszék MÁV-ról, vasúti közlekedés, vasúti teherfuvarozási, törvények egyfajta, állami társaság, vagyon elmegy, árát felélik, számvevőszéki összegzés, állami vagyont, társasági tulajdonlás, befolyt bevételt, anyacég felélheti, uniós országokban, hazai forgalomban, országban használt, vasúti közlekedést, legutóbbi ellenőrzés, források felhasználására, szervezeti átalakításokra, korszerűsítés megvalósítására, vasúti mellékvonalakra, mostani vizsgálat, 2002-2007 közötti, ellenőrzött időszakban, vasúti korszerűsítést, közszolgáltatási tevékenységgel, fejlesztési források, vasútfejlesztés finanszírozásának, igazgatóság összetétele, koncepcióváltások miatt, időszak alatt, társaság vezetői, vezérigazgatói posztot, társaság vezetése, mellékvonalak költség-, térségek életének, társadalmi egyeztetésre, elmúlt évtizedek, vasúti infrastruktúra, elhasználódás egyik, műszaki állapot, személyforgalom területén, személyszállítási kínálatszűkítés, dízelvontatás területén, vonalátvételek miatt, villamos vontatásnál, áruforgalom területén, vasúttársaságok 2002-2007, felépítmények tulajdonjogi, áttekinthetetlen ingatlanvagyont, kizárt vevő, tulajdonosi felügyelet, belső ellenőrzési, ellenőrzött témakörökben, privatizálhatják, mellékvonalakkal, előkészítéseinél, áttekinthetetlen, közszolgáltatási, kezességvállalás, vasútfejlesztés, ingatlanvagyont, személyforgalma, eredményelemzés, teherfuvarozási, keretátvételből, tőkerendezésből, felhasználására, vasúttársaságok, megvalósítására, személyforgalom, értékesítésénél, kínálatszűkítés, mellékvonalakra, kötelezettségek, igazgatóságában, hitelátvállalás, célszerűtlenek, felhasználását, korszerűsítést, ellentmondásos, tevékenységgel, átalakításokra, hatástanulmány, vonalátvételek, megközelítőleg, értelmezésével, visszaéléseket, finanszírozása, karbantartásra, magyarországon, értékesítésnél, vezérigazgatói, infrastruktúra, országgyűlési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1734
  • e Hét: 7466
  • e Hónap: 18577
  • e Év: 172073
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.