Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gluténérzékenység-lisztérzékenység
  2015-02-01 21:55:17, vasárnap
 
   
  A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg, ugyanis lisztérzékeny. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

A lisztben lévő fehérje, a glutén egyik frakciója, a gliadin olyan káros autoimmun folyamatokat indít el a genetikusan arra érzékeny emberekben, melyek végül a vékonybél, a nyirokrendszer daganatos megbetegedését, cukorbetegséget, magas vérnyomást, mikroelemhiányt, súlyos emésztési panaszokat s akár életveszélyes állapotot eredményezhetnek. A gluténfogyasztás hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Gyakran jelentkezik vashiány a nem diagnosztizált lisztérzékenyeknél. A lisztérzékenységben, a cöliákiában a legnagyobb gond az, hogy tíz betegből ma még csak kettő jut el a helyes diagnózishoz, a többiek akár évekig tünetmentesek, vagy változatos tüneteket mutatnak, amiből sajnos nem derül ki az alapbetegség. A lisztérzékenység örökletes, így ha egy gyermeknél kimutatják a lisztérzékenységet, akkor a családot is célszerű letesztelni. A cöliákia diagnózisához a tünetek értékelése mellett vérből ki kell mutatni a cöliákiára jellemző gliadin elleni antitesteket. Az IgA és IgG szint mellett a transzglutamináz (TTG) szint jelzi a betegséget. A gasztroenterológus vékonybél-biopsziával, szövetminta vételével mutatja ki a bélbolyhok sérülését, a gyulladásban levő sejtek arányát, s ez a döntő a diagnózis kimondásában.

Szinte minden lisztérzékeny saját, egyedi történetet mesél arról, hogy hogyan derült ki a betegsége. Van, aki szédülésre panaszkodott, ami egyre gyakrabban ismétlődött, majd annyira súlyosan állandósult, hogy teljes kivizsgálás vált szükségessé, ami szerencsére felfedte az alapokot, a lisztérzékenységet. Másoknál a serdülőkorban derül ki, hogy a növekedés leállásáért, a menzesz elmaradásáért, a változatos emésztési zavarokért a lisztérzékenység a felelős. A betegeknél pszichés zavarok, csontritkulás, aftás fekélyek, izomgörcsök, száraz bőr, a könyökön, vállon, fenéken kiütések alakulnak ki. Csecsemőknél hasmenés, felpuffadt has, ,,pókhas", zsíros széklet, vagy éppen székrekedés jelentkezik.

Hogyan kezelhető a lisztérzékenység? A terápia egyszerű, de kíméletlen: élethosszig tartó, teljes gluténmentes diéta. A diétának szigorúnak kell lennie. Már a legkisebb mennyiségű glutén elfogyasztása is fenntarthatja a tüneteket. Glutén a búzán kívül a rozsban és az árpában fordul elő, de a zab is gyakran szennyezett ezekkel a gabonákkal, bár önmagában nem tartalmaz glutént.

Mit ehet a lisztérzékeny beteg?
A kukorica, a rizs, a cirok, a köles és az etióp eredetű teff a legfontosabb gluténmentes gabonák. Ezekkel jól lehet helyettesíteni a búzalisztet, és ezekre lehet alapozni a gluténmentes étrendet. Legnagyobb kihívás a kenyér elkészítése, de ma már egészen jó kenyereket készíthetünk burgonyakeményítő, rizsliszt, cirokliszt és kukoricakeményítő felhasználásával, de egy jó recept még mindig igazi kincset ér. A hajdina, guarmag, szentjánoskenyérmag, tápióka, tökmag, szezámmag, napraforgó, sárgaborsó, szója, rizs, kukorica, cirok, köles és már a teff is elérhető alapanyag nálunk is, ízletesek, a legtöbb ételben, süteményben, rántásban, habarásban, rántott ételekben még finomabbak is a búzánál.


Fontos lenne, hogy minden tizenéves fiatalt, aki később serdül, alacsonyabb növésű, és minden hasfájós, emésztési gondokkal küzdő kisgyereket időben szűrjenek lisztérzékenységre, mert egyetlen vérvétellel évek szenvedését lehet megelőzni. A diagnosztizált betegek és a családjuk számára nagyon nagy szükség van olyan receptekre, amelyekből finom gluténmentes ételek készíthetők. Az USA-ban egyre többen állnak át gluténmentes étrendre a nem cöliákiások közül is. A tapasztalatok az mutatják, hogy a gluténmentes diéta a cukorbetegeknek kifejezetten előnyös.
Forrás: WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Címkék: transzglutamináz, lisztérzékenység, gluténfogyasztás, eredményezhetnek, felhasználásával, mikroelemhiányt, cukorbetegséget, cukorbetegeknek, helyettesíteni, nyálkahártyája, diagnosztizált, alapélelmiszer, nyirokrendszer, megbetegedését, lisztérzékeny, jellegzetesen, fenntarthatja, elfogyasztása, serdülőkorban, elmaradásáért, tapasztalatok, életveszélyes, diagnózisához, tünetmentesek, csontritkulás, antitesteket, élelmiszerek, gyulladásban, kimondásában, alapbetegség, diagnózishoz, gluténmentes, csecsemőknél, készíthetünk, felszívódási, legfontosabb, búzalisztből készített, európai ember, alapélelmiszer életveszélyes, lisztben lévő, glutén egyik, gliadin olyan, genetikusan arra, nyirokrendszer daganatos, gluténfogyasztás hatására, vékonybél nyálkahártyája, legnagyobb gond, helyes diagnózishoz, többiek akár, lisztérzékenység örökletes, gyermeknél kimutatják, cöliákia diagnózisához, Prokisch József,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szép estét  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Robin Wight pitypang szobra  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Bársony székben  40 felett  Andrássy Réka - A bolond Böske  Töröld le  James Allen  Otthon  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Müller Péter tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Esterházy Péter: Harmonia c...  Walter Chrysler mondta  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Azért kaptad  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Szép álmokat!  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyszerű  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Tanmese  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Szeretem ujjad karcsuságait,  A Magyar Költészet napja alkal...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  József Attila – Keresek ...  A sorsod  Facebookon kaptam  Töröld le  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Nagy és kis csodák  IGEN így  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Bársony székben  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Magyar költészet napja  Emlékezz  József Attila - Kopogtatás nél...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szép estét kedves látogatóimn...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  IGEN így  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
búzalisztből készített, európai ember, alapélelmiszer életveszélyes, lisztben lévő, glutén egyik, gliadin olyan, genetikusan arra, nyirokrendszer daganatos, gluténfogyasztás hatására, vékonybél nyálkahártyája, legnagyobb gond, helyes diagnózishoz, többiek akár, lisztérzékenység örökletes, gyermeknél kimutatják, cöliákia diagnózisához, tünetek értékelése, cöliákiára jellemző, bélbolyhok sérülését, gyulladásban levő, diagnózis kimondásában, serdülőkorban derül, növekedés leállásáért, menzesz elmaradásáért, változatos emésztési, betegeknél pszichés, terápia egyszerű, diétának szigorúnak, legkisebb mennyiségű, búzán kívül, árpában fordul, lisztérzékeny beteg, etióp eredetű, legfontosabb gluténmentes, gluténmentes étrendet, kenyér elkészítése, legtöbb ételben, diagnosztizált betegek, családjuk számára, gluténmentes diéta, cukorbetegeknek kifejezetten, transzglutamináz, lisztérzékenység, gluténfogyasztás, eredményezhetnek, felhasználásával, mikroelemhiányt, cukorbetegséget, cukorbetegeknek, helyettesíteni, nyálkahártyája, diagnosztizált, alapélelmiszer, nyirokrendszer, megbetegedését, lisztérzékeny, jellegzetesen, fenntarthatja, elfogyasztása, serdülőkorban, elmaradásáért, tapasztalatok, életveszélyes, diagnózisához, tünetmentesek, csontritkulás, antitesteket, élelmiszerek, gyulladásban, kimondásában, alapbetegség, diagnózishoz, gluténmentes, csecsemőknél, készíthetünk, felszívódási, legfontosabb, panaszkodott, búzalisztből, folyamatokat, kifejezetten, szerencsére, jelentkezik, biopsziával, cöliákiában, letesztelni, szövetminta, ismétlődött, kivizsgálás, állandósult, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2850
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 26713
  • e Év: 231414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.