Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Május kincse: az eper
  2018-05-30 23:51:50, szerda
 
   
  Május kincse: az eper

Mindenki kedvence, a tavaszi napsütés egyik első ajándéka. Mennyei csemege a hideg hónapok után kiéhezett szemnek, szájnak. A legjobb talán frissen, de fogyaszthatod lekvárként, újabban pedig chutney-ként is. Tejszínhabbal vagy pezsgővel pedig egy más dimenziót nyit meg előtted... az eper.

Miért nagyszerű?

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.





Nem nehéz a választás

Ha jót akarunk magunknak, sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó műanyag csomagolás lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is.





Magunk is szedhetjük

Szépít, gyógyít, fogyaszt

Friss, lédús, ízes, legszívesebben kilószámra ennénk. S még a látványa is energetizál! Az eper serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ráadásul a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike - napi 15 dkg eper fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Kitűnő vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.





Egy epres sajttortát?

Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. A bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, megvéd az ultraibolya-sugárzástól.

Az epres tisztítót bőrtípustól függetlenül bárki használhatja. Az eper pH értéke nagyjából megegyezik a bőrével, vagyis majdnem semleges. Az enyhén savas kémhatás azért teszi nagyon értékes anyaggá az epret, mert megakadályozza a bőr túlzott kiszáradását. Az eper ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a bőr idő előtti öregedését okozó szabad gyököket bontják le. Hozzávalók: 6 db eper 2 evőkanál mandulaolaj 3 evőkanál földimogyoró olaj.
Felhasználás: Az alapanyagokat turmixban összekeverjük, majd fedeles üvegben, hűtőben tároljuk. Mogyorónyi mennyiséget finoman masszírozzunk el arcunkon, majd langyos vízzel öblítsük le. Ha zsíros a bőröd, kevesebb olajat használj. Reggel és este alkalmazhatod.

Jó partner a fogyókúrában is. 1 kg eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.

Miért okoz allergiát?

Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt.

Ha már jól belaktál a friss gyümölcsből, de ízében, színében később is gyönyörködnél, ideje, hogy nekiláss egy finom dzsem, lekvár vagy chutney elkészítéséhez. Önmagában is mennyei csemege, de keverheted citrommal, naranccsal, gyömbérrel, sőt, akár bazsalikommal is.





A palacsinta is finom vele

Eperlekvár narancslikőrrel

Hozzávalók 1 literhez:
1 kg eper
1 kg befőzési cukor
4 cl narancslikőr
5 dl frissen préselt narancslé

Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az eperszemeket félbe vágjuk, összekeverjük a cukorral, a narancslével és kevergetve felforraljuk. Egy percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. A masszába keverjük a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk, majd az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, végül hűvös helyre tesszük. Már következő nap kóstolható.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: próbálkozásokkal, összenyomódástól, antioxidánsokat, energiatartalmú, szervezetünkben, narancslikőrrel, lecsepegtetjük, citrusféléktől, megakadályozza, szívbetegségek, legszívesebben, kiküszöbölhető, fogyasztásáról, kialakulásának, elkészítéséhez, elhanyagolható, méregtelenítő, összekeverjük, fogyaszthatod, tejszínhabbal, gyönyörködnél, narancslikőrt, vegyületeknek, egyensúlyáról, alkalmazhatod, masszírozzunk, intoleranciát, alapanyagokat, csalánkiütést, bazsalikommal, érzékenyeknél, szervezetünk, szükségletét, kifejezetten, megfigyelték, narancslikőr, tavaszi napsütés, hideg hónapok, legjobb talán, gyümölcsök között, eper ráadásul, eper illata, választott gyümölcs, átlátszó műanyag, eper serkenti, méregtelenítő folyamatokat, felnőtt napi, kötőszöveti gyulladások, benne található, epres sajttortát, eper bőrápoló, bőrbe dörzsölve,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Kertem  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Otthon  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Különleges  Jó éjszakát  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Töröld le  Facebookon kaptam Krisztinától  40 felett  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul Éluard - És egy mosoly  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  39 ígéret  képre írva  Önmaga ellenére  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Az ember  Isten hűségének mértéke  A pitypang legendája  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét kedves látogatóimn...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  James Allen  Esterházy Péterre emlékezünk  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyák napjára  Minden tavaszból őrizz..  Horváth Szilvia tollából  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Vannak emberek  Alvó cicák  Nevelőszülőkhöz adták,  képre írva  Mindig lesz olyan  Szép estét kedves látogatóimna...  Bársony székben  Nem kell hozzá fürdőruhás  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Borzasztó  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Robin Wight pitypang szobra  Martin Buber, A haszidim meséi  jó reggelt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  A sorsod  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  jó reggelt  Jázmin  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Reményik Sándor: Pierrot &...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  képre írva  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges 
Bejegyzés Címkék
tavaszi napsütés, hideg hónapok, legjobb talán, gyümölcsök között, eper ráadásul, eper illata, választott gyümölcs, átlátszó műanyag, eper serkenti, méregtelenítő folyamatokat, felnőtt napi, kötőszöveti gyulladások, benne található, epres sajttortát, eper bőrápoló, bőrbe dörzsölve, elhalt hámsejtektől, bőrt napozás, epres tisztítót, enyhén savas, eper ezenkívül, alapanyagokat turmixban, jóllakottság érzetét, felesleges zsír, eper szervezetünkben, arra érzékenyeknél, esetben lemondunk, eper fogyasztásáról, allergiás reakció, eperből készített, posírozott változat, friss gyümölcsből, finom dzsem, epret megmossuk, eperszemeket félbe, percig forraljuk, masszába keverjük, tiszta üvegekbe, próbálkozásokkal, összenyomódástól, antioxidánsokat, energiatartalmú, szervezetünkben, narancslikőrrel, lecsepegtetjük, citrusféléktől, megakadályozza, szívbetegségek, legszívesebben, kiküszöbölhető, fogyasztásáról, kialakulásának, elkészítéséhez, elhanyagolható, méregtelenítő, összekeverjük, fogyaszthatod, tejszínhabbal, gyönyörködnél, narancslikőrt, vegyületeknek, egyensúlyáról, alkalmazhatod, masszírozzunk, intoleranciát, alapanyagokat, csalánkiütést, bazsalikommal, érzékenyeknél, szervezetünk, szükségletét, kifejezetten, megfigyelték, narancslikőr, felforraljuk, narancslével, eperszemeket, stafétabotot, érelmeszedés, hámsejtektől, mennyiségben, salakanyagok, folyamatokat, vérkeringést, fogyókúrában, használhatja, homeopatikus, leggazdagabb, földimogyoró, felhasználás, szoktatással, jóllakottság, kiszáradását, gondoskodjon, kicsumázzuk, gyümölcsből, vértisztító, kötőszöveti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1586
  • e Hét: 6100
  • e Hónap: 11138
  • e Év: 140845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.