Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Rosszkedvünk tele." Punk 3.
  2009-07-06 09:59:51, hétfő
 
 
S. Miklósnak és S. Gergelynek

Kozmosz Könyvek
Egyetemi Nyomda 1985.
Felelős vezető: Sümeghy Zoltán
(Ezt a könyvet 1995-ben kezdték ismételni, mely folyamatosan történt az ötvenes évektől tisztuló beat-hippi-punkrációsoknál, az egészségügy és szociális hálózat változtatásával. A borítón a Beat szó kékkel írva két kottasor mögé, mintha láthatatlan világbeliek lennének, mint ahogyan vallják is, hogy reinkarnálódtak, újjászületnek a zsidók minden időben, a Hippi zölddel már belegabalyodva a két kottasorba, a Punk vörössel szétszaggatta a zenei vonalakat. Az Időjelek fekete keresztes egyházait jelentik pártfogóik. Betegségük: skizophrenia.)


"Rosszkedvünk tele." Punk 3. Értelmezési kísérlet


Volt egyszer egy hatvanas évek. Aki Nyugat-Európában és az USA-ban akkor volt húszéves, annak számára a hatvanas évek - főként a második fele - egy új korszak ígéretét hordozta, közeli nyitányát jövendölte. Említsük a legfontosabb címszavakat: a vietnami háború véget ért, sor került Nixon és Brezsnyev, Ford és Brezsnyev csúcstalálkozójára, aláírták a SALT-I-et, a detente, az erőegyensúly korszaka, ha nem is Kant és Babits Mihály örök békéjét ígérte, de legalább tartós enyhülést jövendölt. Emlékezzünk: ez volt a diáklázadások kora, a hippijelenség kora, az új baloldal kora. A remény, hogy a lázadó ifjúság képes megtörni az atyák örökségét, változtatni tud a neokapitalista társadalom szerkezetén.

Akkor, a hatvanas években az illúziók kora, az akkori, mára megkorosodott huszonévesek szemszögéből nézve. Ma a nosztalgia kora a legújabb huszonévesek nézőpontjából. A hetvenes évek politikai és gazdasági eseménytörténete szétfoszlatta a romantikus ifjúsági álmokat. És a romantikus álom - nem először az újkori történelemben - rózsaszínből szurokfeketévé változott.

A punkjelenség kivirágzásának ez a történelmi háttere.

A hetvenes évek második fele az új konzervativizmus, az új baloldal uralmát hozta a filozófiai, társadalomtudományi, politikai gondolkodásban. Ugyanezek évek ifjúsági szubkultúrájában a hippik helyét a punkok foglalták el.

A hatvanas évek, a hetvenes évek persze nem évre pontos időrendi egységek, hanem jelképes fogalmak: megnevezésükkel két ellentétes világnézeti tartalmú évtized között teszünk különbséget. A különbség akkor is nyilvánvaló, ha szembesítjük egymással a hippijelenség és a punkjelenség legfontosabb címszavait.

Hippi Punk
béke háború
szeretet gyűlölet
szánalom undor
a másik megértése értetlenség a másikkal szemben
kábítószerezés az együttlétre narkózis a különlétre
ösztönös ideológia ideológiátlanság
tudatos közösség esetleges közösség
baloldali példaképek jobboldali példaképek
ösztönös vágy valamilyen szocializmusra ösztönös vágy valamilyen fasizmusra

A punk jelensége nem képzelhető el az új jobboldal intézményesült politikai rendszere nélkül. Reagen elnöksége Amerikában, Mrs Thatcher miniszterelnöksége Angliában. A szociáldemokrata kormány halmozódó nehézségei, majd (a legutóbbi időben) bukása az NSZK-ban. A fokozódó fegyverkezés, a SALT-II ratifikálásának füstbemenése, az enyhülés korszaka eredményeinek kétségbevonása, az új hidegháború közvetlen fenyegetése. Az amerikai-szovjet kapcsolatok ma - 1983 tavaszán - olyan mélyponton vesztegelnek, mint a kubai rakétaválság óta sohasem.

Tágítsuk a nézőpontot. A punk évei -a hetvenes évek második felétől máig - az új konzervativizmus ideológiájának évei is. A Sex Pistols, a Sranglers, a Clash együtteseinek szövegei és dalai egyidőben hangzanak fel Milton Fredman közgazdaságtani nézeteivel, Daniel Bell szociológiájával, Glucksmann és Lévy filozófiiájával.

Túl nagyvonalúvá tágítottuk a nézőpontot? Mi köti, mi kötheti össze a munkakerülő, csőlakó, majdnem írástudatlan bennszülött punkot vagy akár a főiskolai végzettségű díszpunkot az új konzervativizmus idős akadémikusaival és ifjú egyetemi oktatóival?

Minden látszat ellenére sok szál fűzi egybe ezeket az egymástól távoli tereken, a gondolkodás különböző tartományaiban megszülető ideológiai jelenségeket. Egy adott történelmi helyzetben, egy adott társadalmi erőtérben nincs, nem létezik elszigetelt ideológiai jel, eszmetörténeti tényező, akkor sem, ha a közvetlen jelenkor nem figyel fel a kapcsolódásukra. Ma már kiváló könyvek olvashatók például arról, hogy a harmincas évek USA-jában a gazdasági világválság után miért jelent meg az eszmetörténeti színen együtt és egyszerre Keynes közgazdaságtani elmélete, Roosevelt gyakorlati New Dealje és külpolitikája, az Érik a gyümölcs mintájú realista regény és dokumentumfilm, meg a szocifotó klasszikus amerikai változata.
A példák - Amerikából is, máshonnan is - hosszan sorolhatók és napjainkig, a punkjelenségig érnek.


Alain de Benoist francia filozófus és publicista így fogalmaz Jobboldalról nézve című könyvében: "Jobboldalinak nevezem azt a magatartást,amely a világ különbözőségét s következésképpen a relatív egyenlőtlenséget jónak tartja. Ellenben rossznak tartja a világ fokozatos homogenizálódását, amelyet az ezeréves egalitárius ideológia hirdet és valósít meg..." Ezt az ezoterikus szöveget a bennszülött punk nem megérteni, de elolvasni is képtelen. Alain de Bennoist tétele jelenik meg, hogy a világ rohadt volt tegnap is, ma is az, nyilván rohadt lesz holnap is. E nyilvánvaló tény ellen legfeljebb annyit tehetünk, hogy kővel, vagy üres sörösüveggel betörjük a villanyrendőr üvegburkáját, esetleg valamilyen okból ellenszenvesnek érzett embertársunk fejét.

"Ha körültekintek a villágban, leginkább talán az államvezető személyiségét és tevékenységét hiányolom - mondja korábban idézett tnulmányában Arthur L. Gowancz. - A félreértések elkerüléséért nyomban leszögezem, hogy nem Hitler, vagy Sztálin egyeduralmát kívánnám vissza, bár az ő tevékenységük végső mérlegét sem vonta még meg a történelem...De liberális választási rendszerünk lehetetlenné teszi, hogy korunkban jelentékeny, hosszú távra dolgozó államalakító lépjen a színre, egy új Napóleon, egy új Mao, aki persze a mindenkori csúcs után a mindenkori szakadékba kerül, de addigra már magasabb szintre emelte az országát..."

Tehát a jól ismert karizmatikus eszme, a vezéreszme. Hiányzik a vezéreszmény, a karizmatikus pater patriae, a haza atyja, akinek domború keblén két karja ölelésében az adott ország minden - arra érdemes - állampolgára elfér.

Nem kívánjuk Arthur L. Gowancz gondolatfumát fasizoidnak mondani. Amiként attól is óvakodunk, hogy némely kirívó külső jegyek alapján a punkjelenséget, a punkmozgalmat fasiozidnak bélyegezzük. A túlontúl ismert, nemzetközi punkjegyek, az Imádom Hitlert feliratú trikók, a csuklóra, karra tetovált horogkeresztek látványa fenyegetőbb, mint a kifejezni akart tartalom. A bennszülött punkok jelentékeny része nagy zavarban lenne, ha kezdetleges nyelvén választ kellene adnia a kérdésre: ki volt a horogkeresztes Hitler, s mit cselekedetet.

Nem kell a tegnapelőtti fasizmust bizonyítani a punkjelenség ideológiájában és hétköznapi gyakorlatában ahhoz, hogy a nemzetközi punkmozgalmat egy lehetséges, nemzetközi, jobboldali veszély előretolt, ideiglenes hirnökének tekintsük.

York napsütése rosszkedvünk telét
Tündöklő nyárra változtatta át..

Shakespeare III. Richard, Vas István fordítása.
Rosszkedvünk tele, mindenütt körülöttünk - mondta volt a korszakról, amelyből távozni kényszerült, Jean-Paul Sartre, a halála .előtti utolsó, tudatos órák egyikében. Rosszkedvünk telét érezzük magunk körül, ha a punkjelenség dokumentumait olvassuk, a punkjelenség tapasztalati arcába nézünk.

Minden korszaknak olyan az ifjúsága, amilyet megérdemel, mondja egy punk szövegfoszlány. Minden korszak kitermeli és alakítja a maga ifjúságát, tanítja a racionális történetfilozófia. Majd elválik, mikor és mi változtatja át rosszkedvünk telét tündöklő nyárra.


Utóirat


Egységes hippijelenség, hippimozgalom nem volt Magyarországon. Amit olykor annak mondtak, többnyire az amerikai minta félreértett, hamisan megvalósított másolatának bizonyult.

Punkjelenség volt és van Magyarországon, igen ok társadalmi okból. A jelenségről és az okokról ma már jelentékeny kortársi szépirodalom, számos szociográfiai esszé és szociológiai szaktanulmány tudósít.

A magyar punk átgondolása és összegezése egy másik könyv feladata.

(1983)
 
 
0 komment , kategória:  Beat, Hippi, Punk, Rock  
Címkék: konzervativizmus, szociáldemokrata, szubkultúrájában, eseménytörténete, ideológiátlanság, szociológiájával, egyenlőtlenséget, következésképpen, közgazdaságtani, reinkarnálódtak, punkrációsoknál, megnevezésükkel, változtatásával, ratifikálásának, filozófiiájával, ellenszenvesnek, akadémikusaival, kapcsolódásukra, ideológiájában, gondolkodásban, belegabalyodva, horogkeresztes, szövegfoszlány, kivirágzásának, neokapitalista, magyarországon, punkjelenségig, szurokfeketévé, horogkeresztek, eszmetörténeti, kétségbevonása, ideológiájának, tartományaiban, különbözőségét, punkjelenséget, dokumentumfilm, könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, zsidók minden, zenei vonalakat, hatvanas évek, második fele, legfontosabb címszavakat, vietnami háború, erőegyensúly korszaka, diáklázadások kora, hippijelenség kora, lázadó ifjúság, atyák örökségét, neokapitalista társadalom, hatvanas években, illúziók kora, Kozmosz Könyvek, Egyetemi Nyomda, Sümeghy Zoltán, Babits Mihály, Milton Fredman, Daniel Bell, Arthur, Imádom Hitlert, Shakespeare III, Jean-Paul Sartre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Akinek vaj van a fején...  Meghitt estéken . . .  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  képre írva Március 15 -re emlé...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  A Mindenható Istenben bízva  William Shakespeare-től idéze...  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Márciusi eső  Szent-Györgyi Albert gondolata  Március  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Rochefoucauld - a bölcs  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Nem mindegy  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Kakaós piskóta  Tavaszról álmodom,  Március 15-re emlékve  Magyarország ilyen hely.  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Ibolya  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Síró nő  Alvó baby  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sajnos ezt elBalogozták  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Alvó cica  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Tavaszról álmodom,  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Ne feledjük: a föld jóval több...  Szép estét  Rejtő Jenő versei  Keresd azt a valakit,...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Szeüleidtől tanultad  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Mi a különbség  Cicus virággal  Alvó baby  Csörög a telefonom  Hernádkak  mindent a népért...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  1848. március 15-én 
Bejegyzés Címkék
könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, zsidók minden, zenei vonalakat, hatvanas évek, második fele, legfontosabb címszavakat, vietnami háború, erőegyensúly korszaka, diáklázadások kora, hippijelenség kora, lázadó ifjúság, atyák örökségét, neokapitalista társadalom, hatvanas években, illúziók kora, nosztalgia kora, legújabb huszonévesek, hetvenes évek, romantikus ifjúsági, romantikus álom, újkori történelemben, punkjelenség kivirágzásának, történelmi háttere, hippik helyét, punkok foglalták, különbség akkor, punkjelenség legfontosabb, másik megértése, másikkal szemben, punk jelensége, szociáldemokrata kormány, legutóbbi időben, fokozódó fegyverkezés, enyhülés korszaka, amerikai-szovjet kapcsolatok, kubai rakétaválság, punk évei, főiskolai végzettségű, egymástól távoli, gondolkodás különböző, adott történelmi, adott társadalmi, közvetlen jelenkor, harmincas évek, gazdasági világválság, eszmetörténeti színen, gyümölcs mintájú, szocifotó klasszikus, punkjelenségig érnek, világ különbözőségét, relatív egyenlőtlenséget, világ fokozatos, ezeréves egalitárius, ezoterikus szöveget, bennszülött punk, világ rohadt, villanyrendőr üvegburkáját, államvezető személyiségét, félreértések elkerüléséért, mindenkori csúcs, mindenkori szakadékba, karizmatikus pater, haza atyja, adott ország, punkmozgalmat fasiozidnak, túlontúl ismert, kifejezni akart, bennszülött punkok, horogkeresztes Hitler, tegnapelőtti fasizmust, punkjelenség ideológiájában, nemzetközi punkmozgalmat, punkjelenség dokumentumait, punkjelenség tapasztalati, punk szövegfoszlány, maga ifjúságát, racionális történetfilozófia, amerikai minta, magyar punk, másik könyv, konzervativizmus, szociáldemokrata, szubkultúrájában, eseménytörténete, ideológiátlanság, szociológiájával, egyenlőtlenséget, következésképpen, közgazdaságtani, reinkarnálódtak, punkrációsoknál, megnevezésükkel, változtatásával, ratifikálásának, filozófiiájával, ellenszenvesnek, akadémikusaival, kapcsolódásukra, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 89
  • e Hét: 497
  • e Hónap: 12202
  • e Év: 51203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.