Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Laci bácsi konyhai trükkjei
  2015-05-31 17:00:25, vasárnap
 
  Laci bácsi konyhai trükkjei
(ugye tudjuk, hogy Laci bácsi Oscar díjas mesterszakács?)

Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló!

A citrom levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó!
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre!
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle!
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata!
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel vagy szórj rá lisztet! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem!

A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Befőttesüveget úgy is kifertőtlenítünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

A főtt tészta nem áll össze, ha, mielőtt felforraljuk a vizet olajat teszünk bele, majd a kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört, vagy egy kanál tejfölt öntünk/teszünk.

Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!
Hogy a citrom kiadja az az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard!
Hogy ne legyen a káposztafőzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!
Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!

Sütibe való finomságok
Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.
Mazsolához reszelt citrom, vagy narancs héját keverjük, és így tároljuk, jobban eláll és finomabb lesz az íze.

Mire jó még a sütőpor?
Csempe- járólap fugaközök tisztításához van egy új tippem!

Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.
A sütőport elsősorban a függönymosáshoz ajánlom, de minden fehérmosáshoz jó. A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz.
Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!
Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot: 2 evőkanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a sütinek!

Lisztfélék tárolása
Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre. Ha így járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.

Zöldségvarázs
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.
A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.
A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)
Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.
Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.
Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.
Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntjük róla. Ha a második főzővízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.
A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főzővizet leöntjük róla.
A káposztaszag úgy is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe.
Ha az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.
Ha zöld salátát készítünk, tartsuk be a következő sorrendet: először tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá ecetet.

Hagymafélék titka
Ha a vöröshagymát felhasználás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg nem kedvez az illóolajok párolgásának.
A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.
Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.
A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik.
Ha a fokhagymagerezdek közepéből kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.
Ha a fokhagymát hámozatlanul főzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.

Olajban sütés fortélya
Sütés közben nem fog spriccelni az olaj, ha egy kis finomlisztet szórunk bele.
Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon, az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.

Fűszertippek
Praktikus fűszerkockákat készíthetünk, ha friss petrezselymet felaprítunk, majd jégkocka adagolóba tesszük, kevés vízzel felöntjük, és így lefagyasztjuk. Étel készítésénél elég csupán egy kockát elővenni, s már fel is használhatjuk ételünkhöz.
A petrezselymet mindig a főzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.
Az őrölt fűszerpaprika jobban megőrzi a színét, és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába.

Mire kell figyelni, ha hétvégi vagy ünnepi menüt állítasz össze?

Nem boszorkányság, csak józan ész!
Főzz szezonális alapanyagokból: a friss zöldségek, gyümölcsök dúskálnak az értékes vitaminokban. Változatosan kövessék egymást az egyes fogások, hiszen csak egy igazán fanatikus burgonyaimádó kíván burgonyaleves után krumplifőzeléket.

Ha nem tudod, mit süss, főzz a hétvégén
Koppints nyugodtan az étlapról! A menük összeállításánál mindig ügyelünk az egyes összetevők élettani hatására. Soha ne tálalj babgulyás után zöldbabfőzeléket, vagy frankfurti leves után lencsefőzeléket, mert kellemetlen délutánnal számolhatsz!
Forrás: levelezés
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: káposztafőzéstől, felhasználhatjuk, krumplifőzeléket, kifertőtlenítünk, összeállításánál, zöldbabfőzeléket, összeturmixolom, gabonapelyheket, valószínűséggel, függönymosáshoz, szódabikarbónát, lencsefőzeléket, fűszerkockákat, fogyaszthatják, felhasználható, hűtőszekrénybe, faszénparázsra, újramelegíteni, befőttesüveget, felszeleteljük, alapanyagokból, szendvicsvajba, eltüntetéséhez, megbogarasodni, papírzacskóban, megszurkáljuk, lekaparhatjuk, mesterszakács, zöldségvarázs, legkönnyebben, fehérmosáshoz, előmelegített, petrezselymet, tisztításához, burgonyaleves, boszorkányság, csirkemájat sütés, citrom levét, kézen lévő, masszához tegyünk, evőkanál étolajat, edény aljához, sovány húsokat, fejes saláta, húsokra tehetünk, húsok átveszik, aromás illatokat, füstölt kolbászról, legkönnyebben eltávolítani, tojás sárgája, bablevest rántás, benne főtt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog születésnapot a ma ünne...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Erdőn  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hogy lehet megtartani  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy lelki imádság  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Julian Brass gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Fehér virág  Sokan azt tartják  Fekete-erdő desszert  Alázat  Png virág  Hiányzik  Png virág  Albert Einstein gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A másik dolog,  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Lóhere  Egy maradéktalanul uralt világ  Neked tudnod kell  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete István - Akác  Örülök, hogy látlak!  képre írva  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem méltó hozzád  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Leonardo da Vinci gondolata  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A boldog családok mind hasonló...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Próbálj meg ...  Hogy lehet megtartani  Reggel van  A televizió nem a kultúrát kép...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Németh László tollából  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Kaffka_Margit  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Png csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem számIt  Ágai Ágnes – Csendélet  A másik dolog, 
Bejegyzés Címkék
csirkemájat sütés, citrom levét, kézen lévő, masszához tegyünk, evőkanál étolajat, edény aljához, sovány húsokat, fejes saláta, húsokra tehetünk, húsok átveszik, aromás illatokat, füstölt kolbászról, legkönnyebben eltávolítani, tojás sárgája, bablevest rántás, benne főtt, szárított zeller-, túrógombócot érdemes, forró vízbe, fagylaltos kanál, másnapos kenyeret, sűrű szövésű, mikróban újramelegíteni, fedele nélkül, legmagasabb fokozatra, palacsintatésztát szénsavas, főtt tészta, vizet olajat, kiszedés előtt, pohár hideg, főző léhez, kanál tejfölt, citrom kiadja, órát meleg, káposztafőzéstől kellemetlen, szelet kenyeret, káposzta tetejére, krumpli előbb, egyik oldalát, héjas diót, fugára kenni, sütőport elsősorban, függönymosáshoz ajánlom, mosópor mellé, frottír törölköző, sütemény tésztájához, tároló helyükre, finom vasárnapi, hűtő alsó, friss gombát, gombát emeljük, mosóvizet öntsük, kelbimbót közvetlenül, percig főzzük, kanál ecettel, karfiol kellemetlen, első főzővizet, második főzővízbe, kelkáposzta okozta, újburgonyát forró, következő sorrendet, hidegen sajtolt, legvégén permetezzünk, vöröshagymát felhasználás, illóolajok párolgásának, kevés lisztet, újhagyma szárát, fokhagymagerezdek közepéből, fokhagymát hámozatlanul, érzékenyebb gyomrúan, egész lakás, étolajba tegyünk, kockát elővenni, petrezselymet mindig, főzés végén, őrölt fűszerpaprika, friss zöldségek, értékes vitaminokban, egyes fogások, igazán fanatikus, menük összeállításánál, egyes összetevők, káposztafőzéstől, felhasználhatjuk, krumplifőzeléket, kifertőtlenítünk, összeállításánál, zöldbabfőzeléket, összeturmixolom, gabonapelyheket, valószínűséggel, függönymosáshoz, szódabikarbónát, lencsefőzeléket, fűszerkockákat, fogyaszthatják, felhasználható, hűtőszekrénybe, faszénparázsra, újramelegíteni, befőttesüveget, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1658
  • e Hét: 10440
  • e Hónap: 41926
  • e Év: 246627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.