Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Milliárdos bírság az FVM-nek
  2008-07-21 22:17:39, hétfő
 
  Milliárdos bírság az FVM-nek
2008. július 20.


Súlyos bírságot kapott a magyar agrártárca az Európai Uniótól, mert nem valós adatok alapján hívtuk le Brüsszelből a területalapú agrártámogatásokat - értesült a Magyar Nemzet. Informátoraik szerint a mulasztással egyértelműen a minisztérium okolható, ám mégis a vétlen gazdálkodókkal fizettetnék meg a büntetést.
Jelentős mértékű, csaknem tízmilliárd forint értékű bírsággal sújtották a Magyar Nemzet értesülései szerint a magyar agrárkormányzatot Brüsszelben. A büntetés oka, hogy nem tartottunk be egy fontos uniós előírást, és nem frissítettük a területalapú agrártámogatások igényléséül szolgáló, 2004 óta működő parcella-nyilvántartást, pedig azt háromévenként kötelező megtenni.

A lap úgy tudja, hogy a munkálatok elvégzéséhez szükséges összeg hiánya állhat az ügy hátterében. Szintén a pénztelenség lehet az oka annak, hogy információik szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nem ismeri el a hibát, és azt a gazdálkodók mulasztásaként igyekszik feltüntetni. Forrásaik szerint a szaktárca célja az, hogy az agrárbüdzsét csökkentő bírságot végső soron a termelőkkel fizettesse meg.

Uniós belépésünk egyik fontos kívánalma volt, hogy a földterület nagysága alapján járó agrártámogatások igényléséhez egy új rendszert kellett bevezetnünk. A Földmérési és Távérzékelési Intézet nyilvántartása alapján minden gazdálkodó kapott egy úgynevezett térképhelyes légifelvételt, amelyen bejelölték a termelő által művelt földterület határait. Az adatok egyeztetése után állt fel az úgynevezett Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR), amelyet Brüsszel is közhitelesnek fogadott el, és ezek alapján folyósították az elmúlt években a területalapú agrárjuttatásokat.

Az uniós szabályok szerint ugyanakkor a MePAR akkor hiteles, ha háromévenként frissítik, hiszen a művelési viszonyok jelentősen megváltozhatnak ennyi idő alatt. A frissítés költséges beruházás, emiatt a lap információi szerint elmaradt. Emiatt 2007-től nem áll Brüsszel rendelkezésére közhitelesnek számító nyilvántartás, amit - úgy értesültek - csak a közelmúltban konstatált az uniós bürokrácia. A végeredmény közel tízmilliárd forint értékű agrártámogatás megvonása, aminek jogosságát nem ismeri el a magyar szaktárca.

A lap forrásai szerint a földművelésügyi minisztérium a büntetést könnyen ráterhelheti a termelőkre, mégpedig azon a szankciórendszeren keresztül, amit a valótlan területi adatok alapján, jogosulatlanul igényelt agrártámogatások visszaszerzése érdekében vezettek be. A szabályok szerint abban az esetben, ha a támogatás lehívásához a gazdálkodó által megadott földterület nagysága csak legfeljebb három százalékkal tér el a MePAR-tól, a termelőnek elegendő visszafizetnie a jogosulatlanul felvett uniós pénzt. Ha viszont az eltérés ennél nagyobb, a visszautalandó támogatás mellé jelentős pénzbírság társul. Ráadásul mivel a támogatás folyósítását, visszautalását, illetve a bírság beszedését egyaránt az APEH bonyolítja, a büntetés egy darabig az adóhatóság felé fennálló köztartozásként is megjelenik, emiatt az érintett gazdálkodó egy ideig a pályázati lehetőségektől is elesik. Tévedni a rendszer normális működése esetén is könnyű dolog — hívják fel a figyelmet a lap informátorai -, hiszen egy tízhektáros táblánál már 0,3 hektáros eltérés felett jár a büntetés. Most viszont attól lehet tartani, hogy különösen megszaporodhatnak a parcella-nyilvántartás és a termelői adatok közti különbségek - s ennek megfelelően a visszatérítendő támogatások és bírságok -, ha a MePAR csakugyan nem közhiteles. A lap úgy értesült, az ügyben hamarosan egy gazdálkodók által indított bírósági perre is sor kerül, ami a jövőre nézve precedensértékű lehet.

Kéjes élvezettel büntet a felügyelőség

Ma Magyarországon 1,2-1,3 millió tonna gabona kerül forgalomba feketén, ami után a termelő egy fillér áfát sem fizet - mondta el az mfor.hu szakportál érdeklődésére Raskó György agrárközgazdász. A volt politikus szerint Kaliforniában vagy Olaszországban nem kérnek senkitől alkalmi munkavállalói igazolványt. Nálunk ezzel szemben például a professzionális spárgatermelés lényegében megszűnt, mert nem tudja kitermelni a legális foglalkoztatás költségeit. Az agrárközgazdász szerint a munkaügyi felügyelőség elképesztő ötletekkel büntet, miközben mindenki tudja, hogy a mezőgazdaságban csúcsszezonban nem lehet betartani az összes szabályt. Ha a felügyelőség elmegy vizsgálódni aratáskor valahová, biztosan talál néhány százezer forintos büntetési tételt, ez ma már általános gyakorlat. A nagyobb cégek Raskó György szerint kettős nyilvántartást vezetnek az egyik alapján fizetik a dolgozóikat, a másikat meg bemutatják a felügyelőségnek. Ám ha például az egyik dolgozó feljelenti a munkaadóját, akkor hatalmas büntetések következnek, ahogy Raskó fogalmazott: "A munkaügyi felügyelőség kéjes élvezettel büntet."

Forrás: Magyar Nemzet

http://www.oktober23bizottsag.hu/Hun/index.php?option=com_content&task=view&a mp;id=1431&Itemid=31

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: agrártámogatások, vidékfejlesztési, professzionális, agrárközgazdász, felügyelőségnek, mezőgazdaságban, köztartozásként, precedensértékű, földművelésügyi, visszatérítendő, megváltozhatnak, mulasztásaként, lehetőségektől, csúcsszezonban, visszautalását, jogosulatlanul, visszautalandó, olaszországban, spárgatermelés, nyilvántartást, agrártámogatás, gazdálkodókkal, visszaszerzése, visszafizetnie, foglalkoztatás, magyarországon, rendelkezésére, nyilvántartása, közhitelesnek, kaliforniában, nyilvántartás, távérzékelési, mezőgazdasági, háromévenként, folyósították, munkavállalói, magyar agrártárca, mulasztással egyértelműen, minisztérium okolható, vétlen gazdálkodókkal, magyar agrárkormányzatot, fontos uniós, területalapú agrártámogatások, munkálatok elvégzéséhez, pénztelenség lehet, gazdálkodók mulasztásaként, szaktárca célja, agrárbüdzsét csökkentő, termelőkkel fizettesse, földterület nagysága, úgynevezett térképhelyes, termelő által, Európai Uniótól, Magyar Nemzet, Vidékfejlesztési Minisztérium, Távérzékelési Intézet, Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer, Raskó György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Annyira tisztelem a szabadságo...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Vito Giaquinto gondolata  A sorsod  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Szép estét  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Alvó kislány  Különleges  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jan Twardowski - Siessünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Mindent de mindent visszakap  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  A sorsod  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Latinovits Zoltán tollából  József Attila - Kopogtatás nél...  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  képre írva  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Anyámról való emlékek  A pitypang legendája  Ismeretlen: Ikarusz monda  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Bársony székben  Egy párkányon  Egy gondolat  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Márai Sándor tollából  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  IGEN így  Hegedüs Géza: Magyar költészet  IGEN így  Jó éjszakát  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  IGEN így  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mindig lesz olyan  Erdei gyöngyvirág  Különleges  Sorsunk miatt...  Ott van  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Önmaga ellenére 
Bejegyzés Címkék
magyar agrártárca, mulasztással egyértelműen, minisztérium okolható, vétlen gazdálkodókkal, magyar agrárkormányzatot, fontos uniós, területalapú agrártámogatások, munkálatok elvégzéséhez, pénztelenség lehet, gazdálkodók mulasztásaként, szaktárca célja, agrárbüdzsét csökkentő, termelőkkel fizettesse, földterület nagysága, úgynevezett térképhelyes, termelő által, adatok egyeztetése, úgynevezett Mezőgazdasági, elmúlt években, területalapú agrárjuttatásokat, uniós szabályok, művelési viszonyok, frissítés költséges, közelmúltban konstatált, uniós bürokrácia, végeredmény közel, magyar szaktárca, földművelésügyi minisztérium, büntetést könnyen, valótlan területi, szabályok szerint, támogatás lehívásához, gazdálkodó által, termelőnek elegendő, jogosulatlanul felvett, eltérés ennél, visszautalandó támogatás, támogatás folyósítását, bírság beszedését, adóhatóság felé, érintett gazdálkodó, pályázati lehetőségektől, rendszer normális, tízhektáros táblánál, termelői adatok, visszatérítendő támogatások, ügyben hamarosan, gazdálkodók által, jövőre nézve, fillér áfát, volt politikus, professzionális spárgatermelés, legális foglalkoztatás, agrárközgazdász szerint, munkaügyi felügyelőség, mezőgazdaságban csúcsszezonban, összes szabályt, felügyelőség elmegy, nagyobb cégek, egyik alapján, egyik dolgozó, agrártámogatások, vidékfejlesztési, professzionális, agrárközgazdász, felügyelőségnek, mezőgazdaságban, köztartozásként, precedensértékű, földművelésügyi, visszatérítendő, megváltozhatnak, mulasztásaként, lehetőségektől, csúcsszezonban, visszautalását, jogosulatlanul, visszautalandó, olaszországban, spárgatermelés, nyilvántartást, agrártámogatás, gazdálkodókkal, visszaszerzése, visszafizetnie, foglalkoztatás, magyarországon, rendelkezésére, nyilvántartása, közhitelesnek, kaliforniában, nyilvántartás, távérzékelési, mezőgazdasági, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 471
  • e Hét: 6223
  • e Hónap: 9968
  • e Év: 163464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.