Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hőségriadó : jótanács időseknek
  2015-06-13 18:31:29, szombat
 
  Szerző: antsz.hu

A jelenlegi hőséghullám nagyon megviseli az idősek szervezetét. Ebben a korban már nem működik tökéletesen a szervezet hőszabályozó mechanizmusa. Az idősek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hőmérsékletet, mint fiatalabb korban. A szomjúságot is kevésbé érzik, sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, ami hamarabb vezethet kiszáradáshoz. A folyamatot rontják az olyan idős korra jellemző betegségek, mint például a magas vérnyomás illetve a szív-érrendszeri problémák, esetleges veseműködési és anyagcsere zavarok, a cukorbetegség. Sok esetben szednek az idősek vízhajtó gyógyszereket is. Mozgásuk is korlátozottabb, emiatt is nehezebben alkalmazkodnak a hőséghez. Hirdetések A legfontosabb tanács: környezetünk hűtése! Próbáljuk meg a lakószoba belső hőmérsékletét ezekben a napokban legfeljebb 27 fok körül tartani: az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A legjobb erre a külső ablaktábla, a zsalugáter, de ha ez nincs, húzzuk el a sötétítő függönyt, csukjuk be a spalettát! Célszerű, ha van otthon egy szobahőmérőnk, amivel ellenőrizni tudjuk a belső hőmérsékletet.

A legfontosabb tanács: környezetünk hűtése! Próbáljuk meg a lakószoba belső hőmérsékletét ezekben a napokban legfeljebb 27 fok körül tartani: az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A legjobb erre a külső ablaktábla, a zsalugáter, de ha ez nincs, húzzuk el a sötétítő függönyt, csukjuk be a spalettát! Célszerű, ha van otthon egy szobahőmérőnk, amivel ellenőrizni tudjuk a belső hőmérsékletet.

Ha van légkondicionáló, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az izületek. A ventillátort - ha van otthon - szintén szakaszosan kell üzemeltetni.

Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg/forró levegőt forgatják, ami még jobban kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani. Párologtatót is elhelyezhetünk a szobában, a kicsit magasabb páratartalom hűvösebb érzetet kelt. Nagyon jó hatású, ha egy-egy alkalommal maximum fél órára nedves törölközőt teszünk a homlokunkra, nyakunkra, csuklónkra. Jó hatású az is, ha lábunkat 20-22 ºC-os vízben hűtjük.

A többszöri, langyos vízzel való zuhanyzást csak a biztonságosan mozgó, jó fizikai állapotú időskorúaknak javasoljuk, az esetleges elcsúszásos balesetek megelőzése érdekében. Az időskorúak sok esetben melegebben öltözködnek, mint azt a külső/belső hőmérséklet megkívánná. A mostani 35 fok feletti melegben viseljenek szellős, természetes alapanyagú ruhát, ami segíti a test hőleadását. Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot!

Igyunk akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak!
Óránként legalább egy pohár folyadék fogyasztása szükséges. Aki vízhajtó gyógyszereket szed, szintén fogyasszon a napi megszokott mennyiségnél egy-másfél literrel több folyadékot.

Fontos, hogy ne csak alacsony sótartalmú vizet, limonádét, teát igyunk, hanem az izzadással elveszített sót is pótoljuk. Egy liter vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi sót. Fogyaszthatunk könnyű zöldségleveseket, amit szintén enyhén sózzunk meg. A jelenlegi tartós hőséghullám idején különösen figyelniük kell azoknak, akik vérnyomás csökkentőket szednek. Esetükben szükséges lehet a gyógyszer adagjának csökkentése abban az esetben, ha nem pótolják a sóvesztést, ellenkező esetben ugyanis a szokásos adag nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, amit rosszulléthez vezethet.

A magas vérnyomás betegségben szenvedők a szokásosnál gyakrabban mérjék/méressék meg a vérnyomásukat! Az idős ember csekély rosszullét esetén is hívja fel kezelőorvosát, kérjen tanácsot állapotával kapcsolatban. A korai beavatkozással megelőzhetők a súlyosabb kiszáradásos állapotok. A nagy melegben csak minimális fizikai munkát végezzünk!

Melegben általában fáradékonyabbnak, bágyadtabbnak érezzük magunkat akkor is, ha alig mozgunk, hiszen szervezetünk a hőleadással jelentős munkát végez, ami elsősorban a szívműködést terheli meg.
A kánikulában még az olyan egyszerű hétköznapi tevékenységek is rendkívül megerőltetőek lehetnek, mint a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, ezért az időskorúak ezekhez is kérjenek segítséget.

Ügyeljünk az élelmiszerek megfelelő hűtésére! Ne fogyasszunk tejes, krémes ételeket. A megmaradt ételeket minél előbb hűtsük le, újra fogyasztás előtt forraljuk fel vagy süssük át.
Forrás:Webbeteg illetve antsz
 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Címkék: zöldségleveseket, fáradékonyabbnak, megfájdulhatnak, légkondicionáló, korlátozottabb, mokkáskanálnyi, fogyaszthatunk, alkalmazkodnak, elhelyezhetünk, beavatkozással, szobahőmérőnk, megerőltetőek, hőmérsékletet, túlmelegedhet, kiszáradáshoz, tevékenységek, gyógyszereket, rosszulléthez, vérnyomásukat, hőmérsékletét, kezelőorvosát, bágyadtabbnak, cukorbetegség, biztonságosan, időskorúaknak, párologtatót, élelmiszerek, veseműködési, szívműködést, hőszabályozó, csökkentőket, környezetünk, mechanizmusa, legfontosabb, páratartalom, kiszáradásos, jelenlegi hőséghullám, idősek szervezetét, szervezet hőszabályozó, idősek kevesebbet, környezeti hőmérsékletet, folyamatot rontják, olyan idős, magas vérnyomás, szív-érrendszeri problémák, idősek vízhajtó, legfontosabb tanács, lakószoba belső, napokban legfeljebb, ablakot csak, legjobb erre, külső ablaktábla, Hirdetések,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png lepke  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nagyi telefonál  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Mi lenne ha  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Garai Gábor - Takarítás  Fekete-erdő desszert  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png lepke  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hiányzik  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Reménység és erő Krisztustól e...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Png fotel  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Németh László tollából  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Png kutya  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Annuska bar...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mi lenne ha  Őrizkednünk kell...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Fehér virág  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét kedves látogatóimna...  Rátalálsz  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  képre írva  Facebookon kaptam  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Makszim Gorkij gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Lóhere  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Mi lenne ha  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Julian Brass gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Popper Péter szavai  Png fotel  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Elköszönt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy lelki imádság  Soha ne kedvezz...  Szívem  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A televizió nem a kultúrát kép...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod 
Bejegyzés Címkék
jelenlegi hőséghullám, idősek szervezetét, szervezet hőszabályozó, idősek kevesebbet, környezeti hőmérsékletet, folyamatot rontják, olyan idős, magas vérnyomás, szív-érrendszeri problémák, idősek vízhajtó, legfontosabb tanács, lakószoba belső, napokban legfeljebb, ablakot csak, legjobb erre, külső ablaktábla, sötétítő függönyt, belső hőmérsékletet, hideg levegő, készüléket szakaszosan, ventillátort &#8211, lapátok csak, belső meleg, kicsit magasabb, biztonságosan mozgó, esetleges elcsúszásos, test hőleadását, pohár folyadék, napi megszokott, izzadással elveszített, liter vízbe, jelenlegi tartós, gyógyszer adagjának, szokásos adag, szokásosnál gyakrabban, idős ember, korai beavatkozással, súlyosabb kiszáradásos, nagy melegben, hőleadással jelentős, szívműködést terheli, olyan egyszerű, gyógyszerek kiváltása, időskorúak ezekhez, élelmiszerek megfelelő, megmaradt ételeket, zöldségleveseket, fáradékonyabbnak, megfájdulhatnak, légkondicionáló, korlátozottabb, mokkáskanálnyi, fogyaszthatunk, alkalmazkodnak, elhelyezhetünk, beavatkozással, szobahőmérőnk, megerőltetőek, hőmérsékletet, túlmelegedhet, kiszáradáshoz, tevékenységek, gyógyszereket, rosszulléthez, vérnyomásukat, hőmérsékletét, kezelőorvosát, bágyadtabbnak, cukorbetegség, biztonságosan, időskorúaknak, párologtatót, élelmiszerek, veseműködési, szívműködést, hőszabályozó, csökkentőket, környezetünk, mechanizmusa, legfontosabb, páratartalom, kiszáradásos, kapcsolatban, megelőzhetők, szervezetünk, mennyiségnél, ventillátort, elcsúszásos, érrendszeri, szakaszosan, fogyasszunk, tökéletesen, szervezetét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.