Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Advent első vasárnapja
  2018-12-02 00:36:49, vasárnap
 
   
  2018. Advent első vasárnapja december 2-a.

Ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún.De mélyedjünk el egy kicsit ebben a szívmelengető ünnepben!

Advent 2018 - Mit is jelent az advent?

Az advent latin eredetű szó, jelentése eljövetel. A karácsony (december 25.) ünnepét megelőző negyedik vasárnapon kezdődik. Idén 2018. december 2-ra esik advent első vasárnapja. A várakozás időszakaként tekintünk rá: a keresztény hit szerint a karácsonykor megszülető Jézus érkezését várjuk ilyenkor, pontosabban várták az óidőkben. Az első, szimbolikus advent ugyanis a zsidó nép történetére utal, akik hosszú évszázadokon át várták megváltójukat, a Messiást. A várakozás ezen ősi rítusát ismételjük meg minden évben.

Az adventnek eredetileg semmi köze nem volt az ajándékbeszerzéshez, boltba járáshoz vagy gazdasági tevékenységhez. Éppen ellenkezőleg: a várakozás, az ünnepre való felkészülés belül, a lélekben zajlott, az emberek önmagukat öltöztették díszbe. Megszokott dolog volt régebben, még böjtöt is tartani, ami a lelki megtisztulás elősegítője volt.
Karácsony Jézus eljövetele

Mit is várunk ilyenkor olyan repesve? A keresztény hit szerint Jézus eljövetelét ünnepeljük meg évről évre karácsonykor. Jézus maga pedig a felebaráti szeretet filozófiáját hintette el az emberek között, egy elnyomás alatt szenvedő országban, ezért tartjuk a karácsonyt a szeretet ünnepének. Karácsonykor tehát arra emlékezünk - és jó esetben meg is valósítjuk -, hogy szeretni jöttünk a Földre. Nemcsak önmagunkba tekintünk, amolyan belső évi leltárt készítve, hanem szeretteinkkel is igyekszünk több időt tölteni.
Advent 2018 - adventi készülődés, hangolódás

Advent idején hagyományosan több időt töltünk otthon, szeretteink körében. Együtt vagyunk azokkal, akik igazán fontosak számunkra, esetleg néhány órára elvonulunk meditálni, magunkkal lenni. Magunkat és magunkon keresztül a közösséget is felkészítjük a - korábbi metaforánkkal élve - fény befogadására.

Ez a néhány hét a közösen végzett, ünnephez kapcsolódó tevékenységek ideje, mint például a gyertyaöntés, mézeskalácssütés. Szárított narancshéjból formás illatosítókat is kiszabhatunk, megtűzdelve egész fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal. Dióhéjból tündéri kisdeddísz készíthető: a fejet egy golyóból, a paplant vattából és színes anyagdarabból elkészíthetjük, majd dióhéjba helyezzük a kisdedet.

Kihagyhatatlan az adventi koszorú készítése házilag. Piacon és hobbyboltokban is szép számmal árulnak koszorúalapot, és könnyedén beszerezhetünk rávaló díszeket, fenyőágakat, akár egy kirándulás alkalmával formás tobozokat is begyűjthetünk. Az örökzöldekből, fagyöngyből, magyalból készült dísz régebbi szokás, mint hinnénk: a kelták is felhasználták e téli növényeket ,,fényfakasztó" téli rítusaikhoz. Ne feledjük: az adventi koszorú akkor lesz igazán a család koszorúja, ha a család közösen készíti el, és vasárnaponként a családtagok jelen vannak a gyertyagyújtásnál is, a kis lángokkal várva a nagy lángot.

Adventi népszokások

A házilag készített adventi koszorú esetében vegyük figyelembe az adventi koszorú gyertyáinak szimbolikáját is. 3 db lila és 1db rózsaszín gyertyát szokás a koszorúra elhelyezni.

Adventi gyertyák színe és jelentése
Az első adventi gyertya színe és jelentése

Az első adventi gyertya lila. (De lila még a templomi terítő és a pap miseruhája is, hisz a katolikus egyház liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot és a szent fegyelmet jelképezi.) Az első adventi gyertya a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, hisz nekik ígérte meg Isten először a bűnbeesés után, hogy elküldi Jézust, aki megváltja bűneinket.
A második adventi gyertya színe és jelentése

A második adventi gyertya is lila. (Bár néhol ezt kékkel jelölték, hogy megkülönböztessék az első gyertyától.) A második adventi gyertya a remény gyertyája. A zsidó népet jelképezi, akik évezredeken keresztül reménykedtek és várták a Messiás eljövetelét.
A harmadik adventi gyertya színe és jelentése

A harmadik adventi gyertya rózsaszín. Az örömöt szimbolizálja, Szűz Mária örömét, hogy a Jézus a Földre jön. Ez az öröm vasárnap a katolikus egyházban. Az Úr eljövetelének közelségét ünneplik.
A negyedik adventi gyertya színe és jelentése

A negyedik adventi gyertya is lila. Ez a szeretet gyertyája. Keresztelő Szent János gyertyája, akik utat készített az emberek szívében Jézushoz.

A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten ad a Jézusban várakozóknak. (A gyertyák jelentése tehát: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet)






Böjt az adventi időszakban

Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi időszak alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket. Jelenleg a katolikus egyházban nincs semmiféle böjti előírás ugyan, de ajánlott a visszafogottság, több ima és lelki olvasmány valamint a gyónás, azaz a bűnbocsánat szentségéhez való járulás.

Betlehemezés (szentcsalád-járás) az adventi időszakban

Ez egy a XX. században keletkezett katolikus szokás. A hívek minden nap más házhoz visznek egy a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondanak, és kisebb szertartásokat mutatnak be körülötte. A népszokás arról a bibliai eseményről emlékezik meg, amikor a gyermekét váró Szűz Mária és Szent József Betlehembe érvén szállást kerestek maguknak.

Forrás: www.mindigno.hu
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Címkék: mézeskalácssütés, visszafogottság, csillagánizzsal, kihagyhatatlan, elkészíthetjük, szeretteinkkel, hobbyboltokban, tevékenységhez, szertartásokat, vasárnaponként, beszerezhetünk, megváltójukat, szimbolizálja, tevékenységek, metaforánkkal, illatosítókat, eljövetelének, felhasználták, begyűjthetünk, anyagdarabból, örökzöldekből, koszorúalapot, szimbolikáját, szegfűszeggel, narancshéjból, hagyományosan, szívmelengető, megtisztulás, időszakaként, kiszabhatunk, reménykedtek, ellenkezőleg, betlehemezés, karácsonykor, filozófiáját, fényfakasztó, első gyertyát, adventi koszorún, kicsit ebben, szívmelengető ünnepben, advent latin, várakozás időszakaként, karácsonykor megszülető, várakozás ezen, adventnek eredetileg, ünnepre való, lélekben zajlott, emberek önmagukat, lelki megtisztulás, felebaráti szeretet, emberek között, elnyomás alatt, Karácsony Jézus, Szűz Mária, Keresztelő Szent János, Szent József Betlehembe,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Adakozás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kaffka_Margit  Esti kép  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Fekete-erdő desszert  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png fotel  Örülök, hogy látlak!  Rátalálsz  Tavaszi kép  Idő  Paul David Tripp Április 21  Szép estét  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Annuska bar...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  Próbálj meg ...  Popper Péter szavai  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szívem tiéd  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Jó éjszakát  Hiányzik  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Nagyon különös  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Sose bánj semmit  Örülök, hogy látlak!  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  A sors  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem tudhatod  Nagyi telefonál  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Albert Einsteinről  A jó emberek mindig szépek mar...  Png kislány  Minden harmadik...  Leonardo da Vinci gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png virág  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első gyertyát, adventi koszorún, kicsit ebben, szívmelengető ünnepben, advent latin, várakozás időszakaként, karácsonykor megszülető, várakozás ezen, adventnek eredetileg, ünnepre való, lélekben zajlott, emberek önmagukat, lelki megtisztulás, felebaráti szeretet, emberek között, elnyomás alatt, szeretet ünnepének, közösen végzett, paplant vattából, adventi koszorú, kirándulás alkalmával, család koszorúja, család közösen, családtagok jelen, nagy lángot, házilag készített, koszorúra elhelyezni, első adventi, templomi terítő, katolikus egyház, szent fegyelmet, bűnbeesés után, második adventi, első gyertyától, remény gyertyája, zsidó népet, harmadik adventi, örömöt szimbolizálja, öröm vasárnap, katolikus egyházban, negyedik adventi, szeretet gyertyája, emberek szívében, világító gyertyák, növekvő fényt, gyertyák jelentése, adventi időszakban, adventi időszak, zajos mulatságokat, ünnepélyes házasságkötéseket, bűnbocsánat szentségéhez, hívek minden, népszokás arról, bibliai eseményről, gyermekét váró, mézeskalácssütés, visszafogottság, csillagánizzsal, kihagyhatatlan, elkészíthetjük, szeretteinkkel, hobbyboltokban, tevékenységhez, szertartásokat, vasárnaponként, beszerezhetünk, megváltójukat, szimbolizálja, tevékenységek, metaforánkkal, illatosítókat, eljövetelének, felhasználták, begyűjthetünk, anyagdarabból, örökzöldekből, koszorúalapot, szimbolikáját, szegfűszeggel, narancshéjból, hagyományosan, szívmelengető, megtisztulás, időszakaként, kiszabhatunk, reménykedtek, ellenkezőleg, betlehemezés, karácsonykor, filozófiáját, fényfakasztó, évszázadokon, szentségéhez, befogadására, felkészítjük, gyertyaöntés, mulatságokat, várakozóknak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4686
  • e Hét: 9267
  • e Hónap: 23172
  • e Év: 152879
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.