Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyógyítás görög-római istene
  2015-08-30 12:40:12, vasárnap
 
   
 



Aszklépiosz (latinosan: Aesculapius, régiesen: Eszkuláp) a gyógyítás istene a görög-római mitológiában.

Apollón és Korónisz nimfa gyermeke. Kezdetben csak halandó volt, ám Zeusz az istenek közé emelte, így lett ő a gyógyítás és a gyógyhatású szerek istene. Négy gyermeke volt, akik szintén az orvoslásban értek el nagy eredményeket. Makháón a sebészet mestere, Podaleiriosz a belső bajok ismerője, Panakeia a gyógyszerkészítés értője és Hügieia a közegészségügy patrónája volt.

Az igen népszerű istenségnek igen jellemző attribútuma volt az az orvosi pálca, amelyre egy kígyó tekeredett fel. Ez a pálca ma is a gyógyszertárak cégérében látható. A kígyóknak nagy szerepük volt Aszklépiosz gyógyításában is. A kígyó egyébként jelképezte a vedlésével az újraéledő testet. Szent állata a kígyó mellett a kakas volt, amelyet gyakran áldoztak neki.

Anyja, a thesszáliai hercegnő, Korónisz szerelme nem volt kitartó Apollón irányába, és a félrelépésről Apollónt tájékoztatta egy varjú. A feldühödött isten megkérte testvérét, Artemiszt, hogy ölje meg Koróniszt. A hercegnő már a halotti máglyán feküdt és Apollón haragjának tüzében égett, amikor az isten megsajnálta gyermekét, hirtelen kivette anyja méhéből meg nem született fiát, és a kentaur Khirón gondjaira bízta a kicsit. Khirón megtanította a gyermek Aszklépioszt a gyógyítás művészetére. Az ifjú szert tett a sebészet, a gyógyhatású készítmények tudományára, megtanult bájitalokat keverni és varázslatokat is tanult. Athéné megajándékozta a jótékony Aszklépioszt egy itallal, amely Gorgó véréből készült. Ennek az italnak kétféle hatása volt aszerint, hogy Gorgó melyik oldalából vették a vért. Ugyanis ha azt a jobb oldalából vették az italnak természetfeletti, csodás hatása volt, de a bal oldalából kiszívott vér mérgező, halálos ital volt. Ezekkel az ajándékokkal Aszklépiosz messze meghaladta halandó társainak orvosi tudományát. Olyannyira sikerült tökélyre fejlesztenie tudományát, hogy magát Zeuszt is lefőzte, hiszen Aszklépiosz fel tudta támasztani a halottakat.

Egy alkalommal Artemisz megkérte unokaöccsét, hogy támassza fel Hippolüthoszt, mert neki oly kedves volt. A vonakodó istenség először próbált feltámasztani embert, és miután sikerült neki magára vonta Zeusz haragját, mert szerinte ez a sors és a világegyetem rendjének megváltoztatása volt, amit senki, még ő sem tehet meg. Így egy villámsújtással megölte Aszklépioszt és Hippolüthoszt is, ám megsajnálta a jóságos és gyógyító Aszklépioszt, és felemelte az Olümposzra, az istenek közé. Aszklépiosz azóta sántított.

Szentélyei gyógyforrások, gyógyító barlangok köré épültek, ahol Aszklépiosz papjai, az aszklépidák gyógyítottak. A gyógymódot inkubációnak nevezték, amely abból állt, hogy a beteg a barlangban aludt, ahol gyakran rajta kívül nem mérges kígyók is voltak. Az éjszaka folyamán a beteg Aszklépiosz istennel álmodott, és másnap a papok megfejtették az álmot, és gyógykészítményt adtak a betegnek valamint tanácsokat, hogy fürödjön gyógyforrásokban, vagy menjen el a gümnaszionba. Gyakran mondják, hogy maga Hippokratész is Aszklépiosz leszármazottja volt. Legnevezetesebb szentélye Epidauroszban volt.

Feleségétől Épiónétól született gyermekei: Makhaón, és Podaleiriosz híres orvosok, Hügieia az egészség istennője, Iaszó a gyógyítás istennője, Panakeia a növényi eredetű gyógyszerek istennője, valamint Ianiszkosz és Iatrosz gyógyító istenek.

Rómában Aesculapius néven tisztelték az i. e. 293-ban bekövetkező járvány leküzdése után.
Forrás : Wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: gyógykészítményt, gyógyforrásokban, természetfeletti, legnevezetesebb, villámsújtással, megváltoztatása, gyógyszertárak, megajándékozta, leszármazottja, közegészségügy, gyógyforrások, feltámasztani, gyógyításában, hippolüthoszt, varázslatokat, félrelépésről, epidauroszban, megfejtették, világegyetem, megtanította, hippokratész, podaleiriosz, eredményeket, aszklépioszt, gümnaszionba, tájékoztatta, készítmények, mitológiában, fejlesztenie, ajándékokkal, gyógyítottak, inkubációnak, istenségnek, aszklépiosz, megsajnálta, attribútuma, gyógyítás istene, görög-római mitológiában, istenek közé, gyógyhatású szerek, orvoslásban értek, sebészet mestere, belső bajok, gyógyszerkészítés értője, közegészségügy patrónája, igen népszerű, kígyó tekeredett, gyógyszertárak cégérében, kígyóknak nagy, kígyó egyébként, újraéledő testet, kígyó mellett, Feleségétől Épiónétól, Rómában Aesculapius,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó baby  Hibáztam már  Esti képek  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Alvó kisfiú  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Alvó kutyák  képre írva  Képes idézet !  Szép estét  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Apu  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 28  Karinthy Frigyes: Almafa  Karinthy Frigyes: Almafa  képre írva  Facebookon kaptam  Nárcisz  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  A nagyhét eseményei  Alvó cica  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Virágvasárnap a húsvét előtti  Boldog virágvasárnapot minden...  Most - segíts meg Mária ,  képre írva  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Mire jók ?  A máj egészségének javítása te...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az út  Képes idézet !  Rács mögé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Virágvasárnap a húsvét előtti  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Szívet megérintő . . .  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Képes idézet !  Facebookon kaptam Krisztinától  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Az út  Idővel az ember megérti, hogy ...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Esti kép  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
gyógyítás istene, görög-római mitológiában, istenek közé, gyógyhatású szerek, orvoslásban értek, sebészet mestere, belső bajok, gyógyszerkészítés értője, közegészségügy patrónája, igen népszerű, kígyó tekeredett, gyógyszertárak cégérében, kígyóknak nagy, kígyó egyébként, újraéledő testet, kígyó mellett, kakas volt, thesszáliai hercegnő, félrelépésről Apollónt, feldühödött isten, halotti máglyán, isten megsajnálta, kentaur Khirón, gyermek Aszklépioszt, gyógyítás művészetére, ifjú szert, gyógyhatású készítmények, jótékony Aszklépioszt, italnak kétféle, jobb oldalából, italnak természetfeletti, ajándékokkal Aszklépiosz, alkalommal Artemisz, vonakodó istenség, világegyetem rendjének, villámsújtással megölte, aszklépidák gyógyítottak, gyógymódot inkubációnak, barlangban aludt, éjszaka folyamán, beteg Aszklépiosz, papok megfejtették, betegnek valamint, egészség istennője, gyógyítás istennője, növényi eredetű, gyógykészítményt, gyógyforrásokban, természetfeletti, legnevezetesebb, villámsújtással, megváltoztatása, gyógyszertárak, megajándékozta, leszármazottja, közegészségügy, gyógyforrások, feltámasztani, gyógyításában, hippolüthoszt, varázslatokat, félrelépésről, epidauroszban, megfejtették, világegyetem, megtanította, hippokratész, podaleiriosz, eredményeket, aszklépioszt, gümnaszionba, tájékoztatta, készítmények, mitológiában, fejlesztenie, ajándékokkal, gyógyítottak, inkubációnak, istenségnek, aszklépiosz, megsajnálta, attribútuma, unokaöccsét, feleségétől, bájitalokat, tudományára, gyógyhatású, feldühödött, aszklépidák, művészetére, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 697
  • e Hét: 5938
  • e Hónap: 25800
  • e Év: 201675
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.