Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-01-12 00:40:57, szombat
 
  A "Vitázó" személyiség
(ENTP-A / ENTP-T)

A Vitázó személyiségtípus tagjai igazi "ördög ügyvédjei". Éltető elemük az érvek és hitek apró darabokra való szétszedése és a cafatok mindenki számára láthatóvá tétele. Ellentétben az eltökéltebb személyiségekkel, a Vitázók nem valamiféle mélyebb ok vagy stratégiai cél érdekében csinálják ezt, hanem csupán azért, mert szórakoztatja őket. Náluk jobban senki nem imádja a szellemi csatákat, hiszen így tehetik közszemlére villámgyors észjárásukat, hatalmas, felhalmozott tudásukat és azt a képességüket, hogy egymástól igencsak távol eső dolgokat képesek összekötni, hogy bizonyítsák igazukat.

Van egy furcsa ellentmondás a Vitázók pszichéjén belül: végtelenül őszinték, viszont fáradhatatlanul képesek érvelni egy olyan dolog mellett, amiben nem is hisznek igazából: belehelyezkednek egy másik ember gondolatvilágába, és az ő szemszögükből vitáznak.

Az ördög ügyvédjének szerepe nem csak abban segít a Vitázóknak, hogy jobban megértsék mások érvelését, hanem abban is, hogy az egymásnak ellentmondó elképzelésekkel jobban tisztában legyenek.

Ezt a taktikát nem szabad összekevernünk azzal a vággyal, ami a Diplomatákra jellemző és ami a kölcsönös megértést célozza. A Vitázók folyton a tudást keresik, és hogyan is lehetne ezt könnyebben elérni, mint azáltal, hogy egyszerre védenek és támadnak egy elképzelést, méghozzá minden elképzelhető oldalról és szempontból?

Itt komoly munka folyik, nincsenek szabályok!

A Vitázók nagyon élvezik az "elnyomott" szerepét, és boldogan vívják szellemi csatáikat a fennálló rend gondolkodásmódjával szemben. Ennek köszönhetően ők azok, akik az aktuális rendszert újragondolják, vagy csak felrázzák kicsit a dolgokat és új irányba terelik őket. Az újragondolt rend mindennapos, rutinfeladatainak végrehajtásában viszont nem kívánnak részt venni. Imádják a szellemi csatározásokat, és általában szeretnek nagyban gondolkodni, de az unalmas "aljamunkát" nem hajlandók elvégezni. A Vitázók a népesség 3 százalékát teszik ki, ami rendben is van, hiszen így ők azok, akik előállnak a nagyszerű ötletekkel, majd hátralépnek, és hagyják hogy a sok, kevésbé válogatós személyiségtípus elvégezhesse a kivitelezés és fenntartás bonyolult feladatait.

A Vitázók vitázó hajlama sok problémát vet fel. Ha szükség van rá, persze, nagyon jól jön, de igencsak rosszul veszi ki magát, mikor nyíltan megkérdőjelezik, amit a főnökük mond egy értekezleten, vagy ha a párjuk mondanivalóját szedik ízekre. Az egész ügyet tovább bonyolítja a Vitázók kérlelhetetlen őszintesége, hiszen ők aztán nem rágják meg a mondanivalójukat és egyáltalán nem érdekli őket, ha nem tűnnek elég érzékenynek és együttérzőnek. A hasonszőrű típusok jól kijönnek a Vitázókkal, de a többi, érzékenyebb típus (és az egész társadalom általában) jellemzően konfliktuskerülő, és inkább az érzéseket, a nyugalmat, biztonságot és akár a füllentést választja a kényelmetlen igazság vagy a rideg tények ellenében.

Ez persze bosszantja a Vitázókat, akik azzal találják szemben magukat, hogy vitahajlamukkal hidakat égetnek fel maguk mögött, ahogy átgázolnak mások életén, állandóan megkérdőjelezve meggyőződéseiket, és mit sem törődve érzelmeikkel. Mivel úgy bánnak másokkal, ahogy magukkal is bánnának, a Vitázók nehezen tolerálják a babusgatást és ki nem állhatják, ha valaki köntörfalazik, főleg, ha segítséget vagy szívességet szeretne kérni. A Vitázókat éleslátásukért, önbizalmukért, tudásukért és kifinomult humorukért tisztelik, de ezek a tulajdonságok nemigen válhatnak mélyebb barátságok vagy szerelmi viszonyok alapjává.

Amikor elúszik a lehetőség, mert túl nagy munkának tűnik

A Vitázóknak általában az átlagosnál hosszabb időbe telik, hogy képességeiket kiaknázzák. Szellemi függetlenségük és kötöttségektől mentes éleslátásuk nagyon hasznos, amikor vezető vagy tanácsadó szerepben vannak, de odáig eljutniuk csak nagy küzdelem árán sikerül.

Ha sikerült vezető helyre jutniuk, nem szabad elfelejteniük, hogy ahhoz, hogy ötleteik megvalósuljanak, mindig szükségük lesz másokra is. Ha azzal töltik az időt, hogy minden vitából győztesen jöjjenek ki, ahelyett, hogy konszenzusra törekednének, egyszerűen nem fogják őket elegen támogatni, és elkerüli őket a siker. Bizony rá kell jönniük, hogy a legbonyolultabb, de legtöbb boldogsággal is kecsegtető feladat az, hogy megértsék a szentimentálisabb nézőpontokat is, és hogy a kompromisszum és mások érzéseinek figyelembevétele legalább olyan fontos, mint a logika és a fejlődés.

ENTP - "Feltalálók" [Racionalisták]

Népesség: 4,5%
Gyakoriság:
Férfi: 6%
Nő: 3%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

Domináns: (Ne) Extravertált Intuíció
Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás
Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés
Alárendelt: (Si) Introvertált Érzékelés

Gyors, találékony és egyenes beszédű. Figyelmes, másokra ösztönzőleg hat. Jól belátja a lehetőségeket és képes ezeket mérlegelni. Jó emberismerő. A rutin untatja, ritkán csinál valamit kétszer ugyanúgy, ezért mindig más érdekli.

Az ENTP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Lévén az Extravertált Intuíció uralja a személyiségüket, az ENTP-k az életben elsődlegesen az őket körülvevő világ megértésére koncentrálnak. Folyamatosan elképzeléseket és képeket szívnak magukba azon helyzetekkel kapcsolatban, amikkel szembesülnek. Intuíciójukat felhasználva dolgozzák fel ezeket az információkat, és emiatt elképesztően gyorsan és pontosan képesek felmérni egy-egy helyzetet. ENFP testvéreiket leszámítva az ENTP-k mélyebb megértéssel rendelkeznek a környezetükről, mint bármelyik másik típus.

Ezen képességük, hogy ösztönösen megértenek embereket és szituációkat, határozott előnyt biztosít az ENTP számára élete folyamán. Általában gyorsan felfognak mindent és a dolgok mélyére látnak. Ennek megfelelően elég rugalmasak és jól alkalmazkodnak sokféle feladathoz. Szinte mindenhez értenek, ami érdekli őket. Ahogy idősödnek és tovább fejlődnek az intuitív képességeik és éleslátásuk, nagyon jól észreveszik és tudatában vannak a lehetőségeknek, és ez meglehetősen találékonyakká teszi őket, amikor problémamegoldásra kerül sor.

Az ENTP-k az ötletek emberei. Az felfogóképességüknek köszönhetően mindenütt lehetőségeket látnak. Izgatottá és lelkessé válnak az elképzeléseikkel kapcsolatban, és ezt a lelkesedést képesek másoknak is továbbadni. Ily módon megkapják a látomásaik megvalósításához szükséges támogatást.

Az ENTP-ket kevésbé érdekli a tettek kivitelezésére irányuló tervek kiagyalása vagy a döntéshozatal, sokkal inkább a lehetőségek és elképzelések "gyártása" foglalkoztatja őket. Ezen elképzelések kivitelezése általában nem erőssége az ENTP-nek. Néhányuk esetében ez kialakít egy olyan szokást, hogy sohasem fejezik be, amibe belekezdenek. Az az ENTP, akinek nem fejlődött ki megfelelően a Gondolkodó oldala, azzal a problémával küzd, hogy lelkesen ugrál elképzelésről elképzelésre anélkül, hogy azokat meg is valósítanák. Az ENTP-nek ügyelnie kell arra, hogy teljesen végiggondolja az elképzeléseit azért, hogy hasznosítani tudja őket.

Az ENTP-t a kiegészítő (másodlagos) funkciója, az Introvertált Gondolkodás vezérli a döntéshozatalban. Habár az ENTP-t jobban érdekli az információ szerzés, mint a döntéshozatal, meglehetősen ésszerűek és logikusak a következtetéseik. Amikor az Intuitív meglátásaikra alkalmazzák a Gondolkodást, akkor a végeredmény igen erőteljes lehet. Egy mentálisan fejlett ENTP hihetetlenül látnoki, leleményes és vállalkozó szellemű.

Az ENTP-k jó társalgók, gyors észjárásúak, és élvezik a másokkal folytatott szóbeli vitákat. Imádnak mindent megvitatni, és időnként akár még a másik oldalra is képesek átállni, pusztán a vita kedvéért. Amikor azonban a saját álláspontjuk mellett kell érvelniük, néha kényelmetlenül érzik magukat, valamint nyersen és hevesen beszélnek.

Az ENTP személyiségtípust olykor ,,ügyvéd" típusnak is szokták nevezni. Az ENTP ,,ügyvéd" gyorsan és pontosan megérti a helyzetet, és objektíven és logikusan jár el az ügyben. A Gondolkodó oldaluk folytán a tetteiket és a döntéseiket egy tárgyilagos szabály vagy törvény gyűjteményre alapozzák. Ha az ENTP egy olyan személyt védene, aki tényleg elkövetett valamilyen bűnt, akkor valószínűleg kihasználná a törvény kiskapuit hogy az ügyfele megússza a büntetést. Ha ezek után megnyerné az ügyet, a tetteit teljesen igazságosnak és a helyzetnek megfelelőnek tartaná, mert minden amit tett törvényes. Az ügyfelük bűnössége vagy ártatlansága sokkal kevésbé számítana. Ha ez a fajta érvelés és gondolkodásmód az ENTP által teljesen ellenőrizetlenül elszabadul, az olyan személyt eredményezhet, akit mások etikátlannak vagy akár tisztességtelennek is tarthatnak. Az ENTP, aki természetéből adódóan nem veszi figyelembe a személyesebb vagy emberi tényezőket a döntéseinél, jobb ha ügyel arra, hogy észrevegye az egyes szituációk szubjektív, személyes oldalát is. Ez egy potenciális probléma az ENTP-k számára. Habár a logikai képességeik erőt és célt kölcsönöznek az ENTP-knek, ezzel egy időben el is szigetelik őket a saját érzéseiktől és más emberektől.

Az ENTP legkevésbé fejlett területei az Érzékelés és az Érzés. Ha az Érzékelés oldalát hanyagolja, akkor az ENTP hajlamos nem figyelni az életével kapcsolatos részletekre. Ha az Érzés oldalukat hanyagolják el, akkor előfordul, hogy nem tartják túl sokra mások véleményét, vagy túl nyerssé és erőszakossá válnak.

Nyomás alatt az ENTP elveszítheti a lehetőségek generálásának képességét, és az apró részletek megszállottjává válhat. Ezek a részletek az ENTP számára kiemelkedően fontosnak tűnhetnek, de a valóságban általában lényegtelenek az átfogó kép szempontjából. Általánosságban az ENTP-k vidám látnokok. Nagyon sokra tartják a tudást, és életük nagy részében egy magasabb szintű megértés elérésére törekszenek. A lehetőségek birodalmában élnek, és izgatják őket az elképzelések, a kihívások és a nehézségek. Amikor valamilyen problémával szembesülnek, könnyedén rögtönöznek és állnak elő gyorsan egy újszerű megoldással. Kreatívok, okosak, kíváncsiak és elvontak, az ENTP-knek lehetőségek széles választéka áll a rendelkezésére az életben.

Stresszkezelési stratégiák:

* Objektív kontextusban beszéljen másokkal - ne nyomjon a lezárás vagy a döntéshozatal felé
* Elemezze az eseményeket, és határozza meg a dolgok sorrendjét
* Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akik semleges nézőpontból látják a helyzetet
* Anélkül vizsgálja a lehetőségeket és a valószínűségeket, hogy prioritást állítana fel, vagy döntést hozna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elképzeléseikkel, valószínűségeket, ellenőrizetlenül, következtetéseik, személyiségekkel, figyelembevétele, megvalósításához, döntéshozatalban, mondanivalójukat, konfliktuskerülő, személyiségtípus, belehelyezkednek, meggyőződéseiket, gondolatvilágába, fáradhatatlanul, megkérdőjelezve, stresszkezelési, általánosságban, megkérdőjelezik, végrehajtásában, személyiségüket, vitahajlamukkal, elképzelésekkel, megszállottjává, legbonyolultabb, megvalósuljanak, lehetőségeknek, kötöttségektől, csatározásokat, éleslátásukért, találékonyakká, foglalkoztatja, gondolkodásmód, környezetükről, függetlenségük, alkalmazkodnak, cafatok mindenki, eltökéltebb személyiségekkel, szellemi csatákat, furcsa ellentmondás, olyan dolog, másik ember, ördög ügyvédjének, egymásnak ellentmondó, kölcsönös megértést, tudást keresik, fennálló rend, aktuális rendszert, újragondolt rend, szellemi csatározásokat, nagyszerű ötletekkel, főnökük mond, Extravertált Intuíció, Introvertált Gondolkodás, Extravertált Érzés, Introvertált Érzékelés,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Nagyon különös  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kislány  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép álmokat!  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png kutya  Png cica  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy bizonyos határt  Éretlen vers  Png csokor  Jó éjszakát  Egy hatékony szolga  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 21  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nagyi telefonál  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png csokor  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png csokor  Tavaszi kép  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Kövesd a cowboyt!  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Akik bántanak téged  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Alázat  Szép álmokat!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Minden harmadik...  Hogy lehet megtartani  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
cafatok mindenki, eltökéltebb személyiségekkel, szellemi csatákat, furcsa ellentmondás, olyan dolog, másik ember, ördög ügyvédjének, egymásnak ellentmondó, kölcsönös megértést, tudást keresik, fennálló rend, aktuális rendszert, újragondolt rend, szellemi csatározásokat, nagyszerű ötletekkel, főnökük mond, párjuk mondanivalóját, egész ügyet, hasonszőrű típusok, egész társadalom, füllentést választja, kényelmetlen igazság, rideg tények, tulajdonságok nemigen, átlagosnál hosszabb, szentimentálisabb nézőpontokat, rutin untatja, külvilág felé, információt megérzések, életben elsődlegesen, őket körülvevő, dolgok mélyére, intuitív képességeik, ötletek emberei, elképzeléseikkel kapcsolatban, lelkesedést képesek, látomásaik megvalósításához, tettek kivitelezésére, olyan szokást, problémával küzd, elképzeléseit azért, információ szerzés, végeredmény igen, mentálisan fejlett, másokkal folytatott, másik oldalra, vita kedvéért, saját álláspontjuk, tárgyilagos szabály, olyan személyt, törvény kiskapuit, ügyfele megússza, tetteit teljesen, helyzetnek megfelelőnek, ügyfelük bűnössége, fajta érvelés, személyesebb vagy, egyes szituációk, potenciális probléma, logikai képességeik, saját érzéseiktől, életével kapcsolatos, lehetőségek generálásának, apró részletek, valóságban általában, magasabb szintű, lehetőségek birodalmában, újszerű megoldással, lezárás vagy, döntéshozatal felé, dolgok sorrendjét, elképzeléseikkel, valószínűségeket, ellenőrizetlenül, következtetéseik, személyiségekkel, figyelembevétele, megvalósításához, döntéshozatalban, mondanivalójukat, konfliktuskerülő, személyiségtípus, belehelyezkednek, meggyőződéseiket, gondolatvilágába, fáradhatatlanul, megkérdőjelezve, stresszkezelési, általánosságban, megkérdőjelezik, végrehajtásában, személyiségüket, vitahajlamukkal, elképzelésekkel, megszállottjává, legbonyolultabb, megvalósuljanak, lehetőségeknek, kötöttségektől, csatározásokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 748
  • e Hét: 1729
  • e Hónap: 4154
  • e Év: 15088
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.