Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tantra
  2019-01-17 09:44:49, csütörtök
 
  A cselekvés csodálatos. A cselekvés spontán reakcióként tör elő, hisz az életnek ilyen reakciókra van szüksége. Minden pillanatban cselekedned kell, így a cselekvés a jelenben keletkezik. Éhes vagy, hát elmész ételt keresni magadnak. Szomjas vagy, ezért odamész a kúthoz. Elálmosodsz, hát lefekszel aludni. Maga a helyzet szüli, hogy mit teszel. A cselekedet mindig spontán és teljes.

A tevékenység soha nem spontán, a tevékenység mindig a múltból jön. Lehet, hogy éveken keresztül csak gyűlt benned, és végül most robban be a jelenbe - ez nem lényeges. De az elme ravasz: mindig talál majd indokot a tevékenységre. Az elme mindig megpróbálja majd bebizonyítani, hogy amit csinál, az nem is tevékenység, hanem cselekvés, "hiszen szükség van rá". Hirtelen haragra gerjedsz. Körülötted mindenki más tudja, hogy erre semmi szükség nem volt, a helyzet soha nem követelt tőled ilyen reakciót, teljesen fölöslegesen lettél dühös - csak te nem látod ezt. Mindenki azt gondolja: "Mit csinálsz? Nincs erre szükség. Miért vagy ilyen dühös?" Te azonban meg fogod indokolni, okokkal támasztod majd alá, hogy igenis szükség volt erre.

Ezek az indoklások segítenek hozzá, hogy ne kelljen tudomást venned az őrületedről. Ezeket a dolgokat hívja Gurdjieff "ütközőnek". Ilyen ésszerűsítő ütközőkkel veszed körül magad, hogy ne kelljen felismerned a helyzetet, amiben épp benne vagy. Az ütközőket két vagon, két vasúti kocsi között alkalmazzák, hogy egy esetleges hirtelen megállásnál megakadályozzák, hogy az utasokat túl nagy lökés érje - az ütközők fogják fel a lökést. A tevékenységed egyfolytában értelmetlen, de az ütközők megvakítanak - és a tevékenység csak folyik egyre tovább...

Egy ilyen tevékenység mellett képtelen vagy kikapcsolódni. Hogyan is pihenhetnél, amikor egy megszállott kényszer ösztökél, hogy csinálj valamit, legyen az bármi is.

Tele van a világ olyan őrültekkel, akik állandóan ezt szajkózzák: "Inkább csinálj valamit, minthogy tétlen legyél". Sőt, a világon szinte mindenütt vannak olyan mérhetetlenül ostoba emberek is, akik ilyen és ehhez hasonló közmondásokat találnak ki: "Az üres elme az ördög műhelye". Ez nem így van. Az üres elme Isten műhelye. Az üres elme a legcsodálatosabb dolog a világon, a legtisztább - mert hogyan is lehetne másképp, hogy is lehetne az ördög műhelye? Az ördög nem tud belépni egy kiürült elmébe, ez lehetetlen! Az ördög csupán egy tevékenységektől megszállott elmébe fészkelheti be magát - akkor az ördög megmutatja neked a módokat, hogy hogyan lehetsz még tevékenyebb. Az ördög soha nem azt mondja, hogy lazíts. Inkább azt mondja: "Miért vesztegeted az idődet? Csinálj már valamit! Mozdulj! Az élet elszáll, hát csinálj valamit!" Minden nagy tanító, aki ráébredt az élet igazságára, felfedezte, hogy az üres elme mindenkiben Istennek ad helyet.

A tevékenységet tudja használni az ördög - egy üres elmével azonban nem tud mit kezdeni. Hogy használhatna az ördög egy üres elmét? Nem mer közelíteni, hisz az űr egyszerűen megöli őt. De ha egy mélységes, őrjítő kényszer munkál benned, hogy tevékeny maradj, akkor az ördög veszi át feletted az irányítást, ő fog majd vezetni - ő marad az egyetlen vezetőd.

Szeretném, ha megértenéd: ennek a közmondásnak egyáltalán nincs igaza. Ezt a mondást valószínűleg maga az ördög sugallta.

Figyeljük meg ezt a tevékenység-kényszert! És először önmagadban kell megfigyelned, mert bármit is mondok én, vagy Tilopa, annak nem lesz sok értelme, ha magadban nem jössz rá, hogy a tevékenységednek semmi jelentősége, nincs rá semmi szükség. Miért csinálod?

Miközben utazom, állandóan olyan embereket látok, akik újra meg újra ugyanazt csinálják. Huszonnégy órán keresztül utazom együtt egy utassal a vonaton. Egy fülkébe zárva nem sok tennivaló akad, hát talál magának egy napilapot, amit újra meg újra elolvas, én meg figyelem. Mit csinál ez az ember?

Egy napilap nem a Gíta vagy a Biblia. A Gítát sokszor elolvashatod, mert minden esetben egy új részlet jelentősége tárul fel előtted. De egy napilap nem a Gíta. Egyszer átolvasod, és vége! Annyit sem ér, hogy egyszer elolvassák, de az emberek folyton azt lapozzák. Újra meg újra elölről kezdik. Mi a baj? Szükségük van erre? Nem - pusztán kényszeresek. Nem képesek csöndesek és passzívak maradni. Ez számukra képtelenség - olyan, mint a halál. Tevékenynek kell maradniuk.

Sokévi állandó utazgatásaim lehetőséget adtak arra, hogy megfigyeljem az embereket anélkül, hogy észrevegyék. Néha csak egyetlen utassal voltam a fülkében, aki ilyenkor általában minden erejét latba vetve próbált beszélgetésbe elegyedni velem. Mivel én kizárólag igennel és nemmel feleltem, egy idő után feladta. Akkor csak figyeltem. Csodálatos élmény, minden költség nélkül.

Néztem ahogy kinyitja a táskáját - láttam, hogy semmit nem csinál -, belenéz, aztán becsukja. Aztán kinyitja az ablakot, majd becsukja. Ezután újra belenéz az újságba, cigarettára gyújt, majd megint kinyitja a táskáját, átrendezi... megy és kinyitja az ablakot, kinéz... Mit csinál? És miért? Belül remeg benne valami; egy lázas elmeállapot, egy belső kényszer. Csinálnia kell valamit, különben ő maga vész el. Minden bizonnyal tevékeny ember volt egész életében, most itt egy pillanat, hogy kikapcsoljon - de ő nem tud kikapcsolni, a jó öreg szokás vele marad.

(Osho)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tevékenységednek, tevékenységektől, legcsodálatosabb, megakadályozzák, mérhetetlenül, bebizonyítani, tevékenységed, tevékenységre, közmondásokat, tevékenységet, beszélgetésbe, kikapcsolódni, fölöslegesen, valószínűleg, utazgatásaim, közmondásnak, kikapcsoljon, kényszeresek, elolvashatod, megfigyelned, egyfolytában, megvakítanak, használhatna, megfigyeljem, felismerned, vesztegeted, tevékenység, megállásnál, képtelenség, cigarettára, legtisztább, elmeállapot, alkalmazzák, megpróbálja, jelentősége, pihenhetnél, cselekvés csodálatos, cselekvés spontán, életnek ilyen, jelenben keletkezik, helyzet szüli, cselekedet mindig, tevékenység soha, tevékenység mindig, elme ravasz, elme mindig, helyzet soha, indoklások segítenek, dolgokat hívja, esetleges hirtelen, ütközők fogják, tevékenységed egyfolytában,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
s immár én is felragyogva, ért...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Erdőn  Soha ne kedvezz...  Png férfi  Julian Brass gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét  Png csokor  Nagyon különös  Paul David Tripp Április 20  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Őrizkednünk kell...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akik bántanak téged  képre írva  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Paul David Tripp Április 19  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Erdőn  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Jónás Tamás – Végtelen b...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png ház  Németh László tollából  Egy maradéktalanul uralt világ  Zilahy Lajos gondolata  Kaffka_Margit  Nem méltó hozzád  Png cica  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png nő  Nem számIt  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
cselekvés csodálatos, cselekvés spontán, életnek ilyen, jelenben keletkezik, helyzet szüli, cselekedet mindig, tevékenység soha, tevékenység mindig, elme ravasz, elme mindig, helyzet soha, indoklások segítenek, dolgokat hívja, esetleges hirtelen, ütközők fogják, tevékenységed egyfolytában, ütközők megvakítanak, tevékenység csak, ilyen tevékenység, megszállott kényszer, világ olyan, világon szinte, üres elme, ördög műhelye, legcsodálatosabb dolog, kiürült elmébe, ördög csupán, tevékenységektől megszállott, ördög megmutatja, ördög soha, élet elszáll, élet igazságára, tevékenységet tudja, üres elmével, üres elmét, ördög veszi, egyetlen vezetőd, közmondásnak egyáltalán, mondást valószínűleg, ördög sugallta, tevékenységednek semmi, fülkébe zárva, emberek folyton, embereket anélkül, lázas elmeállapot, belső kényszer, tevékenységednek, tevékenységektől, legcsodálatosabb, megakadályozzák, mérhetetlenül, bebizonyítani, tevékenységed, tevékenységre, közmondásokat, tevékenységet, beszélgetésbe, kikapcsolódni, fölöslegesen, valószínűleg, utazgatásaim, közmondásnak, kikapcsoljon, kényszeresek, elolvashatod, megfigyelned, egyfolytában, megvakítanak, használhatna, megfigyeljem, felismerned, vesztegeted, tevékenység, megállásnál, képtelenség, cigarettára, legtisztább, elmeállapot, alkalmazzák, megpróbálja, jelentősége, pihenhetnél, kikapcsolni, megszállott, értelmetlen, mindenkiben, őrületedről, ésszerűsítő, fészkelheti, pillanatban, elálmosodsz, reakcióként, cselekedned, tevékenynek, lehetőséget, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 381
  • e Hét: 866
  • e Hónap: 3291
  • e Év: 14225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.