Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Préta
  2019-01-17 14:34:52, csütörtök
 
  A préta birodalom (szanszkrit): páli: Peta, tibeti: Jidak) a buddhista, hindu, szikh és dzsaina kozmológiában szereplő létsík, amelynek lakói sokkal nagyobb szenvedéseken mennek keresztül, mint az emberi szenvedés, elsősorban rendkívüli éhséget és szomjúságot tapasztalnak. A préta leggyakoribb magyar fordítása "éhes szellem". A Tipitaka
Khuddaka-nikája gyűjteményében található Petavatthu című buddhista kanonikus szövegben a préta kifejezést sokkal változatosabb értelmezésben használják. Úgy tartják, hogy a préták korábbi életeikben korrupt, csaló, féltékeny és kapzsi emberek voltak. A karmájuk eredményeképpen kielégíthetetlen éhség gyötri őket bizonyos anyagok és tárgyak felé. Hagyományosan ezek a dolgok visszataszítóak és alantasak, mint például az emberi holttest vagy az ürülék, de egész bizarr dolgokat is említenek egyes források.

Jellemzése

A préták láthatatlanok az emberi szem számára, azonban egyesek úgy tartják, hogy bizonyos tudatállapotban lehet őket érzékelni. Emberszerűnek mondják őket, mumifikálódott bőrrel, sovány combokkal, hatalmasra felfúvódott hassal és hosszú, vékony nyakkal. Ez valójában a mentális állapotuk metafórája: hatalmas az étvágyuk, amelyet rendkívül kis eséllyel tudnak kielégíteni.

A prétákat a japán művészetben (főleg a Heian-korban) csontsovány emberként ábrázolják nagy, kidomborodó hassal és rendkívül apró szájjal és torokkal. Gyakran nyalogatnak csöpögő vizeket templomokban és nem ritkán szerepelnek démonok társaságában, amely a kétségbeesésüket jelképezi. Ezen felül láthatók még tűzgömb alakban is.

A préták a Föld kopár területein és a sivatagokban élnek és a helyzetük a múltban szerzett karmáiktól függően eltérőek. Némelyikük képes enni keveset, de rendkívül nehezen jut élelemhez vagy folyadékhoz. Mások találnak ételt és italt is, viszont rendkívül nehezen tudnak nyelni. Egyesek torkát nyeléskor égeti a táplálék, mások meglátnak valami élelmet, de mire odaérnének, elillan a szemük elől. Emiatt folyamatosan éhesek. Az éhségen felül a préták hatalmas hőséget és hideget kénytelenek elviselni, emiatt a szenvedésük valamelyest hasonlatos a pokollakók szenvedéseihez. Ez utóbbiaktól csak abban különböznek, hogy a préták szabadon tudnak mozogni, míg a pokollakóknak ilyen lehetőségük sincs.

Kapcsolat a préták és az emberek között

A vallásos, spirituális hagyományokban a prétákat általában csupán apró nyűgnek tekintik az emberek számára, kivéve ha a préták vágya valamiért éppen a vér. Egyes hagyományok szerint a préták varázslattal, illúzióteremtéssel és álcával próbálják megakadályozni, hogy mások kielégítsék saját vágyaikat.

Általánosan mégis sajnálatra méltónak találják a prétákat a buddhista kozmológia alapján. Akadnak buddhista kolostorok, ahol a szerzetesek (bhikkhu) étel- vagy virágfelajánlásokat tesztnek az éhes szellemek javára.

Helyi hagyományok

Japánban a préta elnevezése gaki, amely a kínai e kuj kifejezésből ered.

657-óta egyes japán buddhisták önmegtartóztatási napot tartanak augusztus közepén, hogy megemlékezzenek a folyton éhező gaki-kra. Úgy tartják, hogy megemlékezéseik és ételfelajánlásaik segítenek nekik megszabadulni szenvedéseiktől.

A modern japán nyelvben a gaki szót az elkényeztetett gyermekre használják.

A hinduizmusban a préták teljesen valóságos lények. Testük levegőből és fekete anyagból van - kettő az öt alapelem közül, amely a földi testeket alkotják: levegő, víz, fekete anyag (űr), tűz, föld. Az előző életekben szerzett "karmáktól" függően léteznek más formák is, amikor az ember testéhez hasonló testbe születik újjá a lélek, de minimum egy alapelem hiányzik belőlük és maximum három. A hinduizmusban az atma vagy lélek átmeneti állapotában tiszta és a dévákhoz hasonlatos, halál után újjászületik egy testbe, amely öt elemből áll. A préták ezért képtelenek ételt fogyasztani, mivel azokban van föld, tűz és víz elem.

Thaiföldön a pret éhes szellemet jelent a buddhista hagyományokban, amely a thai néphagyomány részévé vált. A róluk alkotott általános képzet az, hogy a pret-ek nagyon magasak.

Rudolf Steiner - Antropozófia

Rudolf Steiner szerint vannak olyan ellenséges szellemi lények, melyek az emberi szorongásból és félelemből táplálkoznak

A szorongás, a depresszió és a félelem sok mindenkit érint manapság, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy az életünkben megnyilvánuló anyagi hatásai mellett lehetnek olyan lények is az okozói, amelyek a szokásos észlelésünkön kívüli dimenziókban léteznek.

Sokkal több dolog van a valóságban, mint amit láthatunk, érezhetünk, hallhatunk, ízlelhetünk és érinthetünk. Valójában a világegyetemet alkotó anyagnak mintegy 73% -a sötét energiából áll, és másik 23% -át sötét anyag alkotja, amelyek közül egyik sem látható, de még csak nem is értjük. Ráadásul az emberi szem az elektromágneses sugárzás teljes spektrumának csupán mintegy 0,35% -át képes látni. Amikor felnézünk az égre, 96%-a láthatatlan a számunkra. Ebben benne foglaltatnak a szellemi birodalmak, és léteznek olyan univerzumok, amelyek az öt érzékünkön túl léteznek.

Nagyon kevés tudós hajlandó felfedezni a metafizikát, hogy megvizsgálja a hétköznapi felfogáson túlmutató életet, hogy kapcsolatot találjanak a látható és a láthatatlan jelenségek között.

Rudolf Steiner azonban egy ritka kivétel, korának egyik legtermékenyebb és legtehetségesebb tudósa, filozófusa és ezoterista tagja volt, aki élete munkájának tekintette, hogy bepillantást nyerjen a fátyol mögé, majd ezt a tudást, melyet az élet és a világ mélyebb természetével kapcsolatban megismert, megosztotta a világgal.

A szorongás és a depresszió tekintetében Steiner ellenséges lényekről beszélt, melyek a szellemi világban léteznek, és amelyek képesek befolyásolni az emberi érzelmeket és táplálkozni belőlük. Ez egy olyan koncepció, amelyet a mai napig nagyon sokan elutasítottak. Mindez azonban jól ismert tény a sámánok és mások számára, akik hozzáférnek a spirituális dimenziókhoz, hogy enyhítsék a mentális betegeik szenvedését.

Sokan ismerik az energiavámpírok fogalmát, vagy tudnak olyan emberekről, akik kiszívják mások energiáját és a negatív érzelmeikből táplálkoznak. A más dimenziókban létező hasonló entitások létezéséről Steiner így ír:

"Vannak lények a szellemi világban, akik számára az emberi lényekből származó szorongás és félelem szolgál táplálékul. Amikor az emberek nem szoronganak és nem félnek, akkor ezek a lények éheznek. Azon személyek számára, akik még nincsenek eléggé meggyőződve erről a kijelentésről, mindez csak viszonylag érthető. De azok számára, akik ismerik ezt a jelenséget, ez valóság. Ha félelem és szorongás sugárzik az emberekből és pánikba esnek, akkor ezek a lények szívesen táplálkoznak belőlük, és egyre erősebbekké válnak. Ezek a lények ellenségesek az emberiséggel szemben.

Minden, ami táplálja a negatív érzelmeket, a szorongást, a félelmet és a babonát, a kétségbeesést vagy a kétséget, a valóságban ellenséges erők az érzék feletti világban, amelyek kegyetlen támadásokat indítanak az emberek ellen, miközben azokat táplálják. Ezért mindenekelőtt szükséges, hogy a szellemi világba belépő személy legyőzze a félelmet, a tehetetlenséget, a kétségbeesést és a szorongást. Pontosan ezek azok a érzések, amelyek a kortárs kultúrához és materializmushoz tartoznak; mert elidegeníti az embereket a szellemi világtól, és különösen alkalmas arra, hogy az emberekben a reménytelenséget és az ismeretlentől való félelmet idézze elő, és előhívja a fent említett ellenséges erőket." - Rudolf Steiner

A negatív érzelmek az ellenséges szellemek táplálékai

Az ilyen koncepciót nem könnyű elfogadni a mindennapi párbeszédben, amelyet a merev szkepticizmus és a tudományos materializmus irányít. A mai hagyományok arra törekednek, hogy az ősi metafizikai bölcsességet és gyakorlati alkalmazását kivonják az életünkből, és bár a tudományos kutatás ezen a területen kivételesen értékes, a spirituális felfogás mindig is tapasztalatunk része volt.

"Mégis, a cinikus szkepticizmus ellenére az összes ősi misztérium iskola, az igazi sámánikus betekintés és az ezoterikus tanítások (amelyek nagy részét nyilvánvaló okok miatt több ezer éven keresztül elnyomták és/vagy torzították), ezt az igazságot közvetítették azok számára, 'akiknek van szemük a látásra és fülük a hallásra', saját nyelvük és szimbolizmusuk felhasználásával, legyen az az "Általános törvény" (ezoterikus kereszténység), Arkhónok (gnosztikusok), a 'Sors urai' (hermetizmus) - 'A témák témája' (sámánizmus, Carlos Castaneda), 'A gonosz varázsló' (Gurdjieff), a Shaitan (szufizmus), a dzsinn (arab mitológia), Wetiko (indián spiritualitás), okkult ellenséges erők (Sri Aurobindo és Az Anya, Integrált jóga) stb." - Bernhard Guenther

Az érzékszerveken túli vagy hiperdimenziós lényekkel való foglalkozás már régóta a történelem részévé vált, és bármelyikünk számára közvetlenül hozzáférhetővé válik, ha megfelelő gyakorlattal és figyelemmel közelítünk a kérdéshez. Igaz ez a növényi szerek révén szerzett sámánisztikus tapasztalatokra, ahol teljes mértékben lehetséges olyan tudatállapotba lépni, ahol az élet teljes kozmológiájában létezik és kapcsolatba lehet lépni vele.

Amikor valaki a negatív belső gondolatok, a depresszió, a gyötrő szorongás, vagy az ellenőrizhetetlen és irracionális félelem közepette találja magát, ez annak a jele, hogy elszakadtunk a valódi spirituális természetünktől, amit a szellemi birodalmakban működő lények tovább súlyosbítanak, ahogy arra Steiner is rámutatott.

Ezért sokan gondolják úgy, hogy az ilyen rendellenességek spirituális megbetegedéseknek tekintendők, és amíg a lélek be nem gyógyul a szellem fejlődésére megfelelő figyelmet fordítva, az érzések hajlamosak tovább súlyosbodni és folyamatos szorongást okozni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: reménytelenséget, rendellenességek, materializmushoz, felhasználásával, legtehetségesebb, kielégíthetetlen, kétségbeesésüket, szenvedéseiktől, visszataszítóak, elektromágneses, tudatállapotban, kozmológiájában, tapasztalatokra, megemlékezzenek, legtermékenyebb, természetünktől, megemlékezéseik, eredményeképpen, energiavámpírok, tehetetlenséget, hagyományokban, hiperdimenziós, tapasztalatunk, elkényeztetett, gyűjteményében, érzékszerveken, szimbolizmusuk, mumifikálódott, megakadályozni, világegyetemet, tudatállapotba, szenvedéseihez, hozzáférhetővé, spiritualitás, kozmológiában, elutasítottak, préta birodalom, emberi szenvedés, préta leggyakoribb, préta kifejezést, préták korábbi, karmájuk eredményeképpen, dolgok visszataszítóak, emberi holttest, préták láthatatlanok, emberi szem, mentális állapotuk, japán művészetben, kétségbeesésüket jelképezi, sivatagokban élnek, múltban szerzett, szemük elől, Rudolf Steiner, Carlos Castaneda, Bernhard Guenther,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előled is hozzád  És van a rabság.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Monológ  Az ideges katicabogár  Magyar költészet napja  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Monológ  Jó éjszakát  Folytasd tovább a befejezésig  Ha senki sem  Facebookon kaptam  Reggel van  azzal harcolj  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyszer mindannyian hazatérünk  Osvát Erzsébet - Április...  Spenót  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vicces reggeli  A húsvéti bárány  A bab gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Áldás  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Esti kép  Paul David Tripp Április 10  Jó nap volt  A sorsod  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A női sziv  Facebookon kaptam  Áldások a terhekből  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nagyi süt  jó reggelt  Mindig lesz olyan  Tekintsd Őt hűnek  A felvilágosodás...  Vidámság  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Hatványozott áldások  A tavaszi sugár…  Egyszerű  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nézni  Vidámság  Amellett, amit az emberek  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  David Mamet gondolata  Az élet nem más  Előled is hozzád  Molnár Ferenc: imádom!  Baudelaire - Visszaháramlás  Az élet mindig  Alvó kislány  A civilizációk nemzedékről nem...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csomó  Vicces reggeli  Gebhardt Nóra versei II.  Az ideges katicabogár  Amellett, amit az emberek  Már Gárdonyi Géza is méltatta 
Bejegyzés Címkék
préta birodalom, emberi szenvedés, préta leggyakoribb, préta kifejezést, préták korábbi, karmájuk eredményeképpen, dolgok visszataszítóak, emberi holttest, préták láthatatlanok, emberi szem, mentális állapotuk, japán művészetben, kétségbeesésüket jelképezi, sivatagokban élnek, múltban szerzett, szemük elől, éhségen felül, préták hatalmas, szenvedésük valamelyest, pokollakók szenvedéseihez, préták szabadon, pokollakóknak ilyen, emberek között, prétákat általában, emberek számára, préták vágya, préták varázslattal, buddhista kozmológia, éhes szellemek, préta elnevezése, folyton éhező, modern japán, gaki szót, elkényeztetett gyermekre, préták teljesen, földi testeket, előző életekben, ember testéhez, alapelem hiányzik, atma vagy, dévákhoz hasonlatos, préták ezért, pret éhes, buddhista hagyományokban, thai néphagyomány, róluk alkotott, pret-ek nagyon, emberi szorongásból, életünkben megnyilvánuló, szokásos észlelésünkön, világegyetemet alkotó, elektromágneses sugárzás, szellemi birodalmak, hétköznapi felfogáson, láthatatlan jelenségek, ritka kivétel, fátyol mögé, világ mélyebb, depresszió tekintetében, szellemi világban, emberi érzelmeket, olyan koncepció, spirituális dimenziókhoz, mentális betegeik, energiavámpírok fogalmát, negatív érzelmeikből, emberi lényekből, lények éheznek, lények szívesen, lények ellenségesek, emberiséggel szemben, negatív érzelmeket, kétségbeesést vagy, valóságban ellenséges, érzék feletti, emberek ellen, szellemi világba, kortárs kultúrához, szellemi világtól, ismeretlentől való, fent említett, negatív érzelmek, ellenséges szellemek, ilyen koncepciót, mindennapi párbeszédben, merev szkepticizmus, tudományos materializmus, tudományos kutatás, területen kivételesen, spirituális felfogás, cinikus szkepticizmus, igazi sámánikus, ezoterikus tanítások, igazságot közvetítették, témák témája, gonosz varázsló, érzékszerveken túli, történelem részévé, növényi szerek, élet teljes, negatív belső, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 174
  • e Hónap: 787
  • e Év: 11721
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.